Γκρεμίζονται τα αυθαίρετα σε όλη την Αττική

48 Views

Γκρεμίζονται τα αυθαίρετα σε όλη την Αττική

 ΑΡΧΙΖΕΙ η κατεδάφιση των αυθαίρετων σε ολόκληρη την Αττική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε με συνέντευξή του μπουλντόζες για τα αυθαίρετα αλλά και ποινικές ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά.
Η αρχή θα γίνει από το Μάτι και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Αττική για να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία.
Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα τολμηρό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Αττική το οποίο περιλαμβάνει εκτός από κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, δρόμων αλλά και την αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν.
Το σχέδιο θα προχωρήσει γιατί αποτελεί επιτακτική ανάγκη χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος.
Η σύγκρουση με τα συμφέροντα και τους οικοπεδοφάγους θα είναι κάθετη ενώ κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει με γραφειοκρατικά τερτίπια την ανασυγκρότηση της περιοχής.
Για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι στις δασικές περιοχές της πυρκαγιάς υπάρχει πρόβλεψη στην εγκύκλιο που εστάλη στις υπηρεσίες από τον περασμένο χρόνο για ποινικές και αστικές κυρώσεις, μηνυτήριες αναφορές και διοικητικές αποβολές.
Οι περιοχές πυκνής εκτός σχεδίου δόμησης που έχουν δασικές χρήσεις και έχουν οριστεί από τους δήμους ως οικιστικές πυκνώσεις θα αντιμετωπιστούν με ειδικό νόμο που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να συντηρεί φαινόμενα καταπάτησης της δασικής νομοθεσίας σε περιοχές προστασίας όπως είναι τα ρέματα, οι περιοχές NATURA, τα αισθητικά και περιαστικά δάση και οι εθνικοί δρυμοί.
Υπάρχουν συνταγματικές προβλέψεις ώστε να μην επιτρέπεται καμία αυθαιρεσία.
Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη όπως και για άλλα μεγάλα και ανυπέρβλητα προβλήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια, τόνισε και σημείωσε:
«Έχουμε την ευθύνη της αναστολής των αιτιών της τραγωδίας. Για τις αιτίες υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και μάλιστα διαχρονικές. Υπήρξε επί μακρόν πολιτική κάλυψη από τα κόμματα του δικομματισμού και τους κομματάρχες τους στα φαινόμενα της άναρχης δόμησης και καταπάτησης της περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας».
Η ουσιαστική πολιτική μας ευθύνη είπε ο κ. Φάμελλος είναι να μην ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν με ό,τι σημαίνει αυτό και φυσικά να μην υπάρξει αντίστοιχη τραγωδία στο Μάτι
Σε ερώτηση για το ποιες θα είναι οι ενέργειες που θα προβεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών απάντησε: «Προτεραιότητα έχουν οι πολίτες, η υποστήριξή τους και η επανεκκίνηση της ζωής στην περιοχή. Ήδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σημαντικά μέτρα για την υποστήριξη των πολιτών στις πληγείσες περιοχές ενώ από την πλευρά μας έχουμε ξεκινήσει ήδη τα έργα προστασίας με την απομάκρυνση όλων των καμμένων δέντρων, την υλοτόμησή τους, την απελευθέρωση των ρεμάτων, την κήρυξη της αναδασωτέας έκτασης, την έναρξη έργου για την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία πάνω από τους οικισμούς, τη δασική αναγέννηση και την αδειοδότηση και κατασκευή έργων προστασίας των μεγάλων ρεμάτων της περιοχής, τα οποία καθυστερούσαν για χρόνια. Το επόμενο βήμα είναι σαφέστατα η αποζημίωση των πληγέντων και η πολεοδομική οργάνωση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Στις περιοχές που εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης μια παρέμβαση, στις περιοχές α΄ και β΄ κατοικίας, ώστε να έχουν δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, κοινόχρηστες υποδομές και ελεύθερο μέτωπο με πρόσβαση στην παραλία καθώς και στους μεγάλους οδικούς άξονες».


Με ετικέτα: Αττική κατεδάφιση πυρκαγιά Μάτι

Αρθρογραφει

Σχολια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Flying Cat 4 προσέκρουσε σε λιμενοβραχίονα της Ραφήνας - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
53 Views

Καλά στην υγεία τους είναι οι 215 επιβάτες του επιβατηγού καταμαράν FLYING CAT 4 που το πρωί, λόγω πιθανής βλάβης στο πηδάλιό του, προσέκρουσε στον αριστερό λιμενοβραχίονα στο λιμάνι της Ραφήνας. Η αποβίβασή τους ολοκληρώθηκε με ασφάλεια.

Περισσότερα ...
 • Γκρεμίζονται τα αυθαίρετα σε όλη την Αττική
  48 Views

  ΑΡΧΙΖΕΙ η κατεδάφιση των αυθαίρετων σε ολόκληρη την Αττική. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε με συνέντευξή του μπουλντόζες για τα αυθαίρετα αλλά και ποινικές ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά.

  Περισσότερα ...
 • Η συνέντευξη Τύπου του Π. Καμμένου για την τραγωδία
  72 Views

  Συνέντευξη Τύπου για την τραγωδία στο Μάτι Αττικής έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Αρχικά ο υπουργός αναφέρθηκε στην υποστήριξη που έλαβε η χώρα μας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης σε τέτοιες περιπτώσεις.

  Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ