Έγκλημα χωρίς τιμωρία το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

450 Views

Έγκλημα χωρίς τιμωρία το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου
Αθώοι όλοι για τις φούσκες στη Σοφοκλέους!
ΠΡΟΚΛΗΣΗ για το σύνολο της κοινωνίας συνιστά η απόφαση του δικαστηρίου που αθωώνει, παρά την πρόταση - καταπέλτη της εισαγγελέως Αθηνάς Θεοδωροπούλου, τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο με τις μετοχές φούσκες. Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια εδέησε να δικαστεί μια υπόθεση χρηματιστηριακής απάτης και μάλιστα μετά από μήνυση ιδιώτη. Και πάλι οι κατηγορούμενοι αποδίδονται λευκές περιστερές στην κοινωνία, προφανώς για να συνεχίσουν να φουσκώνουν μετοχές και να κερδοσκοπούν και να εξαπατούν εκατομμύρια ανυποψίαστους πολίτες!
Είναι γνωστό ότι το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου συνιστά τη μεγαλύτερη ληστεία που έγινε ποτέ από καταβολής ελληνικού κράτους. Εκατομμύρια θύματα εγκλωβίστηκαν στο γιγαντιαίο κόλπο που είχε στήσει ο αρχιερέας της διαφθοράς και της διαπλοκής Κώστας Σημίτης μαζί με τις κομματικές και τραπεζικές συμμορίες. Δισεκατομμύρια αποταμιεύσεων έκαναν φτερά και πέταξαν στους φορολογικούς παραδείσους και εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τις περιουσίες τους, αφού είχαν εμπιστευτεί τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό που ανέλαβε να κάνει αβαρία στους κερδοσκόπους, υποσχόμενος μεγαλύτερη άνοδο του γενικού δείκτη.
Η ατιμωρησία των υπευθύνων του μεγάλου σκανδάλου εξοργίζει την κοινωνία ενισχύοντας ακραίες αντιπολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται να μην έχει εμπιστοσύνη σε πολιτικούς και κόμματα. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει βλέποντας να παραμένουν ατιμώρητοι αυτοί που άρπαξαν δισεκατομμύρια από τις τράπεζες, όσοι λήστευαν το δημόσιο χρήμα χρεώνοντας σε τετραπλάσιες τιμές το κόστος των δημοσίων έργων, όσοι εμπλέκονταν στις σκανδαλώδεις προμήθειες και γενικά αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Σε λίγο θα αναγκαστούμε να ζητάμε και συγγνώμη από τους απατεώνες και τα λαμόγια που καταλήστεψαν τον τόπο με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Αθώοι όλοι για τις φούσκες του Χρηματιστηρίου
Το αποκαλούμενο «έγκλημα» του χρηματιστηρίου 1999-2000, σίγουρα θα περάσει στην δικαστική ιστορία ως διπλό έγκλημα. Η ποινική αποτίμηση αφορά αφενός τα – τυχόν- αδικήματα της υπόθεσης και αφετέρου την «ντροπή» της πιο μακρόσυρτης και πιθανόν ατελέσφορης δικαστικής έρευνας. Έτσι μετά από 19 χρόνια η ελληνική δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως πρέπει να αθωωθούν όλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, για δεύτερη φορά μάλιστα,  μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 2-1, καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστούν για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος. Η πλειοψηφία όμως του δικαστηρίου και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Εφετών Αθηνάς Θεοδωροπούλου,  έκρινε  αθώους όλους τους κατηγορούμενους  από τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αντιμετώπιζαν.
Η μακρόσυρτη διερεύνηση
Πρόκειται για την πιο αργόσυρτη έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης για μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα:
•Τα αδικήματα  - φέρονται να -τελέστηκαν το 1999-2000
•Η εκδίκαση σε πρώτο βαθμό ολοκληρώθηκε το 2013
•Είχαν μεσολαβήσει ένα παραδικαστικό κύκλωμα με την ανακρίτρια της υπόθεσης Κων/να Μπουρμπούλια να διώκεται πειθαρχικά και ποινικά και απίστευτες παλινωδίες που λέκιασαν την ίδια τη Δικαιοσύνη.
•Η πρώτη δίκη στο Εφετείο κατέληξε σε ομόφωνη απαλλαγή και των 42 κατηγορουμένων για αδικήματα – κατά περίπτωση- απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
•Αμέσως μετά το σάλο που ξέσπασε η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε την απόφαση και  ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης.
•Το 2016 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση
•Η υπόθεση έφτασε σε δεύτερη κρίση το 2017 ενώ στο μεσοδιάστημα πέθαναν 6 άτομα και στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί οι 36 οι οποίοι και αθωώθηκαν.
Η  απαγγελία της σημερινής απόφασης έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους παρόντες κατηγορουμένους  σε μία κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα. Για την ιστορία να πούμε ότι η αίθουσα στην οποία εκδόθηκε η απόφαση είχε  υποστεί υλικές ζημιές από την πρόσφατη έκρηξη στο Εφετείο, οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει μία σπασμένη τζαμαρία σκεπασμένη  με ένα μεγάλο μουσαμά.
Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας
Αξίζει πάντως να αναφερθεί η εμπεριστατωμένη αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία σταχυολόγησε όλα τα δεδομένα και επιχείρησε μια αξιομνημόνευτη προσέγγιση σε μια υπόθεση η οποία οδήγησε στην καταστροφή τόσους επενδυτές- πολίτες. Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Αθηνά Θεοδωροπούλου στην αγόρευσή της είχε προτείνει την ενοχή και των 36 θεωρώντας –όπως είπε – ότι  το δικαστήριο που τους αθώωσε  εφήρμοσε εσφαλμένη αιτιολογία. Η εισαγγελέας χαρακτήρισε μάλιστα την αναιρετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «μία σπουδαία απόφαση». Σύμφωνα με την κ. Θεοδωροπούλου εσφαλμένα  το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία. Αντίθετα, όπως είπε σκοπός των κατηγορουμένων ήταν  η μακροπρόθεσμη  δημιουργία  πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια  επενδυτικής ευημερίας  και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της. Ωστόσο,  σημείωσε με έμφαση «μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί  η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή».  Στόχος δε, των κατηγορουμένων, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική λειτουργό η οποία έκανε λόγο για μεθοδεύσεις εκ μέρους τους  ήταν «η δημιουργία  επίπλαστης αγοράς».

 «Πλήξατε με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς  με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών που  δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα», είπε. Αρθρογραφει

Σχολια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ