Έλεγχοι ΑΑΔΕ "real time"

91 Views

Έλεγχοι ΑΑΔΕ

 Με έναν νέο, εξελιγμένο τρόπο επιτήρησης θα επιχειρήσει από το νέο έτος η ΑΑΔΕ να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η δημιουργία κλειστού κυκλώματος ελέγχου που θα συνδέεται άμεσα με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταγράφονται real time και on line οι συναλλαγές. Φοροελεγκτές υποστηρίζουν ότι τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΦΠΑ ανέρχονται σε δισ. ευρώ και πως οι μέχρι σήμερα φοροελεγκτικοί μηχανισμοί δεν αποτυπώνουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής.
Στόχος είναι το συγκεκριμένο σύστημα να μην είναι «διάτρητο» και να μην μπορούν να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Η λογική βάσει της οποίας θα λειτουργεί θα είναι η ίδια με εκείνη των POS.
Η Αρχή εκτιμά ότι το εν λόγω σύστημα δεν θα μπορεί να είναι 100% ακριβές, καθώς υπάρχει και το ζήτημα της μη έκδοσης αποδείξεων.
Για τον λόγο αυτόν οι φυσικοί έλεγχοι θα συνεχίζονται κανονικά, ενώ ανοικτό είναι το σενάριο επέκτασης του μέτρου συλλογής αποδείξεων, το οποίο συνδέεται με το αφορολόγητο όριο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η ΑΑΔΕ καλείται να λύσει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των πληροφοριών, καθώς ο όγκος τους θα είναι τεράστιος και το προσωπικό ανεπαρκές.
Για το συγκεκριμένο ακανθώδες θέμα προβλέπεται η πρόσληψη στο πρώτο τρίμηνο του 2019 περίπου 1.800 νέων υπαλλήλων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία η παραβατικότητα αγγίζει το 60% σε ολόκληρη την επικράτεια, με τη φοροδιαφυγή να ανέρχεται σε 16 δις.
Βάσει υπολογισμών και επίσημων στοιχείων, τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων κυμαίνονται από 1,9% έως 4,7% του ΑΕΠ ετησίως.
Τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ ανέρχονται σε 3,5% του ΑΕΠ ή διαφορετικά στα 6,3 δισ. 
Στους βασικούς παράγοντες που «τροφοδοτούν» τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και η συνεχιζόμενη αύξηση των φόρων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αλλά και του φόρου εισοδήματος.


Αρθρογραφει

Σχολια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
 • Δίωξη κατά Μητροπολίτη για κακούργημα
  31 Views

  Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας Εφετών Δυτικής Ελλάδας προκάλεσε η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέλιξη της έρευνας γύρω από τα οικονομικά πεπραγμένα της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου (ελέγχεται από τη Μητρόπολη), οι οποίες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο μικροσκόπιο της.....

  Περισσότερα ...
 • Σε εξέλιξη σχέδιο αποπομπής της Τερέζα Μέι
  23 Views

  ις ημέρες της εκπαραθύρωσης της Μάργκαρετ Θάτσερ από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος θυμίζουν οι κινήσεις μερίδας των βουλευτών των Τόρις, οι οποίοι συγκέντρωσαν 48 υπογραφές που απαιτούνται για την υποβολή προτάσεως δυσπιστίας κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

  Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ