Η παγκόσμια ύφεση και η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας

67 Views

Η παγκόσμια ύφεση και η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας
Όλοι οι διεθνείς σοβαροί αναλυτές δείχνουν την παγκόσμια ύφεση να βρίσκεται προ των πυλών, γεγονός που θα σημάνει σε όλο τον κόσμο, μείωση εξαγωγών, μείωση κατανάλωσης, απολύσεις, λιγότερος τουρισμός απ΄όπου η Ελλάδα βγάζει ένα σταθερό εισόδημα και φυσικά λιγότερο επενδυτικό ρίσκο, την ώρα που η οικονομία μας ζητά απεγνωσμένα διεθνείς επενδύσεις προκειμένου να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, να βγάλει φόρους, να βρει θέσεις εργασίας και νέες εισφορές.  Εκ πρώτης όψεως αυτός ο παγκόσμιος νέος συναγερμός, δείχνει να ευνοεί την Ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να πείσει τους εταίρους δανειστές μας, να αναθεωρήσουν την εμμονή τους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία υπηρετούσε πανηγυρικά και χωρίς αμφισβήτηση η νεόκοπη (πρώην “όχι σε όλα’ και “μετά ναι σε όλα”) κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Με ισχυρότερες μάχες τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναμένεται να παρουσιάσει το ακριβές σχέδιό της για την οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο στους δανειστές. Η κατάργηση των capital controls, ως επιπλέον απόδειξη για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ βρίσκονται επίσης στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου.
Οι κρίσιμες συζητήσεις ξεκινούν με την κάθοδο των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Την παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης στους ηγέτες των εταίρων στην ΕΕ θα αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας σε λίγες ημέρες τις επαφές, αναζητώντας συμμάχους.
Ξεκινά μάλιστα από τους σκληρούς της Ευρωζώνης, με ταξίδια σε Γερμανία και Ολλανδία, δύο χώρες οι οποίες έχουν δείξει μεγάλη αυστηρότητα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των ελληνικών μνημονίων και απόλυτη απροθυμία σε οποιαδήποτε αλλαγή των όρων που τα συνόδευαν.
 Ο πραγματικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία
Η αλήθεια είναι ότι στην προεκλογική περίοδο δεν έγινε καμιά ουσιαστική συζήτηση πάνω στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά και το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, που θα έπαιρνε μαζί της στο διάβα της σαν αδιάφορο “σκουπίδι” και το Ελληνικό πρόβλημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να δώσει εικόνα του success story ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια (!!!) και η ΝΔ να μην τρομάξει τον κόσμο και έτσι και οι δυο μεγάλοι μονομάχοι έριχναν νερό στο μύλο του λανθασμένου για τη συγκεκριμένη συγκυρία συνθήματος “λεφτά υπάρχουν”, που φαίνεται να εξατμίζεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας που για την Ελλάδα μόνο προβλήματα σημαίνει.
Σημαίνει ότι εγκαταλείπονται οι πολιτικές που λένε ότι γενικά όλα θα τα λύσουν οι «αγορές» και οι «επενδυτές» αφού αυτοί με το πρώτο άκουσμα της ύφεσης εξαφανίστηκαν από το Χρηματιστήριο, αφήνοντας πίσω τους ζημιές και άρα θα χρειαστεί ένα ισχυρό κράτος με δίκαιους νόμους υπέρ των αδυνάτων για να δώσει λύσεις. Και μια κυβέρνηση που θα απαιτήσει από τους Ευρωπαίους να σταματήσουν να ζητούν παράλογα πλεονάσματα. 
Ένα είναι σίγουρο. Όλα αυτά θα παρατείνουν τον Γολγοθά των – κουρασμένων από την κρίση και την υπεφορολόγηση – Ελλήνων επαγγελματιών και εργαζομένων, από τους οποίους σύντομα η κυβέρνηση θα αρχίσει να ζητάει να κάνουν και άλλες θυσίες τις οποίες θα βαφτίσει “εθνική προσπάθεια” ανασυγκρότησης και όχι συνέχιση των θυσιών πέραν τις 10ετίας.

Οι εργαζόμενοι θα κληθούν (βιαίως πιστεύω) να “κατανοήσουν” ότι πρόκειται πραγματικά για «εθνική προσπάθεια» και όχι για άλλο έναν γύρο θυσιών χωρίς αντίκρισμα. Πάντως αν η προσπάθεια αυτή αρχίζει να στραβώνει – κάτι πολύ πιθανό εάν δεν υπάρξουν σύντομα νέες δουλειές και άρα φρέσκα εισοδήματα – και η κοινωνία αρχίσει να εμφανίζει σημάδια επερχόμενης έκρηξης, σε πολιτικό επίπεδο δεν αποκλείεται να δούμε και κυβερνήσεις “εθνικού σκοπού” με ότι συνεπάγεται αυτό για την ελεύθερη διακίνηση, ιδεών, κεφαλαίων, αγαθών, ρουσφετιών, συμφερόντων κ.λ.π. Με ετικέτα:

Αρθρογραφει

Σχολια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ