Έλεγχοι ΑΑΔΕ "real time"

165 Views

Έλεγχοι ΑΑΔΕ

 Με έναν νέο, εξελιγμένο τρόπο επιτήρησης θα επιχειρήσει από το νέο έτος η ΑΑΔΕ να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η δημιουργία κλειστού κυκλώματος ελέγχου που θα συνδέεται άμεσα με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταγράφονται real time και on line οι συναλλαγές. Φοροελεγκτές υποστηρίζουν ότι τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΦΠΑ ανέρχονται σε δισ. ευρώ και πως οι μέχρι σήμερα φοροελεγκτικοί μηχανισμοί δεν αποτυπώνουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής.
Στόχος είναι το συγκεκριμένο σύστημα να μην είναι «διάτρητο» και να μην μπορούν να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Η λογική βάσει της οποίας θα λειτουργεί θα είναι η ίδια με εκείνη των POS.
Η Αρχή εκτιμά ότι το εν λόγω σύστημα δεν θα μπορεί να είναι 100% ακριβές, καθώς υπάρχει και το ζήτημα της μη έκδοσης αποδείξεων.
Για τον λόγο αυτόν οι φυσικοί έλεγχοι θα συνεχίζονται κανονικά, ενώ ανοικτό είναι το σενάριο επέκτασης του μέτρου συλλογής αποδείξεων, το οποίο συνδέεται με το αφορολόγητο όριο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η ΑΑΔΕ καλείται να λύσει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των πληροφοριών, καθώς ο όγκος τους θα είναι τεράστιος και το προσωπικό ανεπαρκές.
Για το συγκεκριμένο ακανθώδες θέμα προβλέπεται η πρόσληψη στο πρώτο τρίμηνο του 2019 περίπου 1.800 νέων υπαλλήλων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία η παραβατικότητα αγγίζει το 60% σε ολόκληρη την επικράτεια, με τη φοροδιαφυγή να ανέρχεται σε 16 δις.
Βάσει υπολογισμών και επίσημων στοιχείων, τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων κυμαίνονται από 1,9% έως 4,7% του ΑΕΠ ετησίως.
Τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ ανέρχονται σε 3,5% του ΑΕΠ ή διαφορετικά στα 6,3 δισ. 
Στους βασικούς παράγοντες που «τροφοδοτούν» τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και η συνεχιζόμενη αύξηση των φόρων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αλλά και του φόρου εισοδήματος.


Αρθρογραφει

Σχολια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στο τέλος του 2017 σε ρύθμιση των χρεών του στην Εθνική Τράπεζα με ενεχυρίαση της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης για την περίοδο 2019-2023
11 Views

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στο τέλος του 2017 σε ρύθμιση των χρεών του στην Εθνική Τράπεζα με ενεχυρίαση της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης για την περίοδο 2019-2023. Έκανε δηλαδή αυτό για το οποίο καταγγέλλει τα άλλα κόμματα

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ