Το ηχηρό μήνυμα του Κώστα Καραμανλή για το όνομα των Σκοπίων

Το ηχηρό μήνυμα του Κώστα Καραμανλή για το όνομα των Σκοπίων

Τη στιγµή που η θέση που κατέθεσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι,τον Απρίλιο του 2008, για το Σκοπιανό αποτελεί και σήµερα την εθνική θέση, ο Κώστας Καραµανλής αποστέλλει ηχηρά µηνύµατα ενόψει των διαπραγµατεύσεων για το όνοµα της ΠΓ∆Μ, διαπραγµατεύσεις που, όπως όλα δείχνουν, περνούν στην τελική τους φάση.

«∆εν υφίσταται µακεδονικό έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήµως απολύτως αποδεκτό», αναφέρει σε συνοµιλητές του, σε µία παρέµβαση µε ιδιαίτερη σηµασία. Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, φέρεται να θεωρεί πως εφόσον δεν υπάρξει η παραδοχή ότι «δεν υφίσταται µακεδονικό έθνος», ο αλυτρωτισµός της γειτονικής χώρας δεν µπορεί να εκλείψει, ανεξαρτήτως τυχόν θετικής για την Ελλάδα εξέλιξης στο θέµα του ονόµατος.

Για την εθνική θέση «ναι στη σύνθετη ονοµασία µε γεωγραφικό προσδιορισµό, για όλες τις χρήσεις» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Κ. Καραµανλής δέχθηκε µεγάλες πιέσεις, αλλά και επιθέσεις. Λίγες εβδοµάδες πριν από τη Σύνοδο, η Αγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνήσει στον τότε Ελληνα πρωθυπουργό και του άσκησε σφοδρή πίεση να µην επιµείνει στην άρνηση της Ελλάδας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εφόσον προηγουµένως δεν υπάρξει λύση στο θέµα του ονόµατος. «Χρησιµοποιείς για τα Σκόπια την ακριβώς αντίθετη επιχειρηµατολογία από όσα υποστηρίζετε για το Κυπριακό.

Η Κύπρος θέλατε να µπει στην Ε.Ε. χωρίς να λυθεί το πρόβληµα. Για τα Σκόπια λέτε τα αντίθετα», είπε σε κάποια στιγµή η Γερµανίδα καγκελάριος, µε αποτέλεσµα η συζήτηση να εκτροχιαστεί και στο εξής οι σχέσεις των δύο προσώπων να διέπονται από ψυχρό κλίµα.

Στο δείπνο που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου, ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους επιχειρηµατολόγησε γιατί τα Σκόπια πρέπει να µπουν στο ΝΑΤΟ. Την ελληνική θέση στήριξε πρωτίστως η Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενώ πέραν της Ουάσιγκτον, την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας εξέφρασαν η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία. Οταν ο τότε Τούρκος Πρόεδρος Αµπντουλάχ Γκιουλ επιχειρηµατολόγησε υπέρ της ένταξης των Σκοπίων, ο Νικολά Σαρκοζί -που στήριξε ιδιαίτερα την Ελλάδα- γύρισε στον Κ. Καραµανλή, που καθόταν δύο θέσεις δίπλα του, έφερε το δάχτυλό του µε µία χαρακτηριστική κίνηση στο µέτωπό του και του είπε: «Είδες; Αυτοί είναι οι φίλοι σας οι Τούρκοι, που µας πιέζετε κιόλας να τους βάλουµε στην Ε.Ε.»!

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε οµόφωνη απόφαση στο δείπνο των ηγετών, µε την απειλή έκφρασης βέτο εκ µέρους της Ελλάδας, απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς το θέµα δεν συζητήθηκε καν στη Σύνοδο Κορυφής. Ηταν ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας που µία θερµή εισήγηση της Ουάσιγκτον δεν έγινε αποδεκτή, γεγονός που οδήγησε σε ψύχρανση των σχέσεων της κυβέρνησης Μπους µε την Αθήνα και προσωπικά µε τον Κ. Καραµανλή.

Το γεγονός ότι, λίγες µέρες µετά, ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα για τη συµφωνία για τους αγωγούς φυσικού αερίου, κατέστησε ακόµα πιο αρνητικό το κλίµα στην Ουάσιγκτον για την κυβέρνηση Καραµανλή. «Σε παραδέχοµαι για το βέτο που έβαλες στο ΝΑΤΟ», είπε, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιµίρ Πούτιν στον Κ. Καραµανλή σε αυτή τους τη συνάντηση στη Μόσχα. «Βέβαια, θα ήταν πιο ευχάριστο αν έβαζες βέτο και για την Ουκρανία και τη Γεωργία», συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Είπαµε να υπερασπιστούµε τα εθνικά µας συµφέροντα, όχι και να διακυβεύσουµε τη συνοχή της Συµµαχίας», φέρεται να απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Το τηλεγράφηµα

Τις πιέσεις στην τότε ελληνική κυβέρνηση καταγράφει τηλεγράφηµα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, προς την Ουάσιγκτον που αποκαλύπτουν τα WikiLeaks και που φέρνει στο φως της δηµοσιότητας η Realnews. Ο Ντ.Σπέκχαρντ, µετά τις συναντήσεις που είχε µε την Ντόρα Μπακογιάννη, τους συµβούλους της, αλλά και µε τους διπλωµατικούς συµβούλους του πρωθυπουργού, Αλέξανδρο Σάνδη, Κωνσταντίνο Μπίτσιο και Μαρίνα Σκορδέλη, περιέγραφε την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να υποκύψει στις πιέσεις των Αµερικανών.

«∆εν έχουµε τη δυνατότητα να αναγκάσουµε τη Μακεδονία, µία κυρίαρχη κυβέρνηση, να αλλάξει το συνταγµατικό της όνοµα, όπως η Αθήνα πιστεύει, ούτε να παροτρύνουµε τον πρωθυπουργό της χώρας να δεσµευτεί σε µία πολιτική αυτοκτονία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τηλεγράφηµα, ενώ τονίζεται:«∆εν βλέπουµε ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει κάνει µία ανάλυση του κόστους και των ωφελειών που έχει για την Ελλάδα να εκπληρώσει το δικαίωµα της απειλής µε βέτο, ούτε φαίνεται η Ελλάδα να έχει σκεφτεί το σενάριο για την “ηµέρα µετά”».

«Οι προσπάθειές µας και τα επιχειρήµατά µας δεν έχουν σηµειώσει απολύτως καµία πρόοδο. Ο Χαλαστάνης δεν έδωσε άλλη ουσιαστική απάντηση παρά να επαναλαµβάνει την ελληνική άποψη ότι οι ΗΠΑ θα µπορούσαν απλώς να λύσουν αυτό το πρόβληµα δηµιουργώντας το “σωστό µείγµα” πιέσεων και κινήτρων στα Σκόπια», επισηµαίνεται στο τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσιγκτον.

«Οι διπλωµατικοί σύµβουλοι του πρωθυπουργού Καραµανλή ήταν περισσότερο γλαφυροί στις απαντήσεις τους, αλλάτο τελικό αποτέλεσµα ήταν το ίδιο. Ο Σάνδης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα µπορούσε να δεχθεί µόνο µία “καθολική λύση” και ότι οτιδήποτε άλλο από αυτό θα έριχνε την κυβέρνηση και θα ήταν πολιτική αυτοκτονία εκ µέρους Καραµανλή. Ο Σάνδης, ο Μπίτσιος και η Σκορδέλη απέκλεισαν όλες τις προτάσεις που δεν θα απαιτούσαν αλλαγή στη συνταγµατική ονοµασία της ΠΓ∆Μ, σηµειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Καραµανλής “είχε περάσει στο µισό”, συµφωνώντας να δεχθεί ένα σύνθετο όνοµα που να περιλαµβάνει τον όρο “Μακεδονία”.

Hταν κάθετοι, ο Καραµανλής είχε πάει όσο πιο µακριά µπορεί να πάει πολιτικά και δεν θα υπήρχε ελληνική κυβέρνηση για συνεργασία αν η Ελλάδα ήταν υποχρεωµένη να αποδεχθεί κάτι περισσότερο από αυτό».

RSS & Newsletter & Social

RSS Newsletter Youtube Facebook Twitter

Αναζήτηση Ειδήσεων