ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΗ

162 Views

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΗ

Ψηφίστηκε σήμερα από την κυβερνητική πλειοψηφία η απόσχιση από τη ΔΕΗ των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για διαγωνισμό με σκοπό την αγορά τους από ιδιώτες επενδυτές.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΔΩ;

Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν σχεδιάσει και ήθελαν να πραγματοποιήσουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είτε με τη μορφή της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε ιδιώτη είτε με το μεταγενέστερο σχέδιο της "μικρής ΔΕΗ".

Στα σχέδια αυτά οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αντισταθήκαμε τότε με όλες μας τις δυνάμεις. Δημιούργησαν όμως με τους σχεδιασμούς τους ένα προηγούμενο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 βρήκε μπροστά της.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα που διευκόλυνε τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους (και σε πλήρη βέβαια υποταγή τους στις διαθέσεις των δανειστών) ήταν η έκδοση ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ για την δεσπόζουσα θέση που κατείχε η ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα λοιπόν έπρεπε αναγκαστικά να συμμορφωθεί με την απόφαση ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ ακριβώς ήταν που η σημερινή κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στο ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν ήταν σκληρές και η κυβέρνηση πέτυχε να αποσπάσει από τους δανειστές ότι καλύτερο θα μπορούσε, μπροστά στο αδιέξοδο που υπήρχε.

Βασικά σημεία της επιτυχούς διαπραγμάτεσυσης ήταν:

- Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στις δυο λιγνιτικές μονάδες.
- Η διασφάλιση των υφισταμένων εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
- Η εξασφάλιση του τοπικού πόρου που θα καταβάλλει και ο ιδιώτης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Η διασφάλιση του φθηνού ρεύματος για τους κατοίκους των περιοχών.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν πρόδωσαν τις θέσεις τους. Στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης έδωσαν στους εργαζόμενους, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους των περιοχών την καλύτερη δυνατή λύση μπροστά στο αδιέξοδο που βρέθηκε, όχι η κυβέρνηση, αλλά η Χώρα.

Και κάτι τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και αυτή η κυβέρνηση θέλουν μια ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ ισχυρή και με αναπτυξιακό σχεδιασμό, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συστηματικά και με προφανή σκοπό την απαξίωναν.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ η εξαγορά από τη ΔΕΗ της εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας των Σοπίων EDS που διαθέτει άδειες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία και μέσω αυτής η ΔΕΗ θα επιτύχει τη διείσδυσή της στη Βαλκανική αγορά κάτι που τόσα χρόνια δεν είχε γίνει ποτέ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την έξοδο της Χώρας από τα καταστροφικά μνημόνια και για την αναπτυξιακή της προοπτική για ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον.

Κωνσταντίνος Κίγκας Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Με ετικέτα: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΗ

Αρθρογραφει

Σχολια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Γιώργος Κραστάνας: Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι δεν θα συναινέσουμε σε καμιά λύση που να φέρει το όνομα Μακεδονία.
6 Views

Ο Πολιτευτής Α΄ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ κ. Γιώργος Κραστάνας, σε συνέντευξη του στη Βεργίνα τηλεόραση μίλησε για όλους και για όλα τα πολιτικά θέματα της επικαιρότητας, μίλησε με τηλεθεατές και απάντησε σε όλες τους τις ερωτήσεις.

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ