"Μαύρες μέρες" για τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου και άνθρακα στην Ευρώπη

584 Views

Υποχώρησαν τον τελευταίο καιρό τα περιθώρια για τις μονάδες αερίου και άνθρακα στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της πίεσης από τα ακριβότερα δικαιώματα εκπομπών και το κόστος καυσίμου.

Όπως αναφέρει το Platts, στη Γερμανία τα περιθώρια για τις μονάδες αερίου με 45% αποδοτικότητα μειώθηκαν στα 3 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή τα χαμηλότερα στα χρονικά, ενώ τα αντίστοιχα για τις παλαιότερες μονάδες με άνθρακα (35% αποδοτικότητα) έφτασαν τα -4 ευρώ/μεγαβατώρα.

Στην περίπτωση των νεώτερων μονάδων αερίου (50% αποδοτικότητα) τα περιθώρια μειώθηκαν σε -5 ευρώ/μεγαβατώρα.

Όλα αυτά ενώ οι τιμές του ηλεκτρισμού αυξήθηκαν το Μάιο πάνω από τα 40 ευρώ/μεγαβατώρα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, αλλά η τιμή των καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπών αντιστάθμισαν την επίδρασή τους και με το παραπάνω.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, το περιθώριο για νέες μονάδες αερίου έπεσε στα 9 ευρώ/μεγαβατώρες, μειωμένο σε σχέση με τα επίπεδα που επικρατούσαν για το γ' τρίμηνο του 2017. Οι τιμές στην αγορά βρίσκονται σε υψηλό δεκαετίας, πάνω από τα 60 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ταυτόχρονα, η παραγωγή από μονάδες άνθρακα έχει υποχωρήσει κατά 26% από πέρυσι και των μονάδων αερίου κατά 4,5%.

Στην Ιταλία, τα περιθώρια για τις μονάδες αερίου διατηρήθηκαν πάνω από τα 11 ευρώ/μεγαβατώρα, μειωμένες κατά 3% ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι τα περιθώρια των μονάδων άνθρακα παραμένουν υψηλότερα από αυτά των μονάδων αερίου σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος η ηλεκτροπαραγωγή με αέριο στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχει μειωθεί κατά 5 γιγαβάτ.

Με ετικέτα: μονάδες αερίου Platts Γερμανία
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ