Αμανατίδης: Ευκαιρία διεθνών συνεργασιών και διεθνούς προβολής της Θεσσαλονίκης

129 Views

Αμανατίδης: Ευκαιρία διεθνών συνεργασιών και διεθνούς προβολής της Θεσσαλονίκης

 Κυρώθηκε, χθες, στην ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία μεταξύ του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την ίδρυση του Κέντρου Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Κέντρου Κατηγορίας 2 υπό την Αιγίδα της UNESCO.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι, η αναβάθμιση του Κέντρου Διαχείρισης Υδατικων Πόρων είναι πολύ σημαντική για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία συνολικά. Δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάδειξη και διεθνή αναγνώριση του έργου των καθηγητών, των ερευνητών και των φοιτητών του ΑΠΘ, δημιουργώντας ευκαιρίες διεθνών συνεργασιών και παράλληλα συμβάλλει στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου και τη διεθνή προβολή της πόλης και της χώρας. Έτσι, διαμέσου αυτού του Κέντρου UNESCO το ΑΠΘ μπορεί να παίξει έναν πλέον σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων.

Στου υδατικούς πόρους περιλαμβάνονται τόσο τα ποτάμια όσο και οι λίμνες. Περίπου το 40% των κατοίκων της γης ζουν σε περιοχές όπου τα περιβαλλοντικά συστήματα και οι φυσικοί πόροι, με αιχμή του δόρατος βέβαια τα υδατικά αποθέματα, είναι διακρατικά, δηλαδή μοιράζονται μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων χωρών.

«Στην Ελλάδα το 25% των υδατικών πόρων προέρχεται από τους βόρειους γείτονες μας, καθώς έχουμε πέντε διακρατικούς ποταμούς και τρεις λίμνες. Από τα οκτώ ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας, μόνο τα τρία δεν είναι διασυνοριακά. Διακρατικές βέβαια είναι και οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και η λίμνη Δοϊράνη. Από τα παραπάνω φαίνεται το πόσο σημαντική είναι η κύρωση της συμφωνίας και η αναβάθμιση του Κέντρου Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων», είπε.


Αρθρογραφει

Σχολια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Flying Cat 4 προσέκρουσε σε λιμενοβραχίονα της Ραφήνας - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
54 Views

Καλά στην υγεία τους είναι οι 215 επιβάτες του επιβατηγού καταμαράν FLYING CAT 4 που το πρωί, λόγω πιθανής βλάβης στο πηδάλιό του, προσέκρουσε στον αριστερό λιμενοβραχίονα στο λιμάνι της Ραφήνας. Η αποβίβασή τους ολοκληρώθηκε με ασφάλεια.

Περισσότερα ...
 • Γκρεμίζονται τα αυθαίρετα σε όλη την Αττική
  49 Views

  ΑΡΧΙΖΕΙ η κατεδάφιση των αυθαίρετων σε ολόκληρη την Αττική. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε με συνέντευξή του μπουλντόζες για τα αυθαίρετα αλλά και ποινικές ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά.

  Περισσότερα ...
 • Η συνέντευξη Τύπου του Π. Καμμένου για την τραγωδία
  73 Views

  Συνέντευξη Τύπου για την τραγωδία στο Μάτι Αττικής έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Αρχικά ο υπουργός αναφέρθηκε στην υποστήριξη που έλαβε η χώρα μας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης σε τέτοιες περιπτώσεις.

  Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ