Μάριος Ματσάκης - Ιατροδικαστής: Άμεση κατάργηση των περιοριστικών μέτρων

35028 Views
Μάριος Ματσάκης - Ιατροδικαστής: Άμεση κατάργηση των περιοριστικών μέτρων

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα, εκτεταμένη ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ημερομηνίας 20 Απριλίου 2020 ο γνωστός Ιατροδικαστής Δρ Μάριος Ματσάκης επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο για την πανδημία του κορονοϊού και εισηγείται μεταξύ άλλων άμεση κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, όπως και κατάργηση της επιδημιολογικής Επιτροπής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας «και αντικατάσταση της από 2-3 ανώτερους τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας που να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά δίπλα στον Υπουργό Υγείας». Ακολουθεί η επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη που στάλθηκε από τον Δρα Ματσάκη εκ μέρους αυτής που αποκαλεί «αιρετικής μειοψηφίας»:

«Κύριε Πρόεδρε, είναι πλέον έκδηλο ότι η πανδημία γρίπης λόγω κορονοϊού τελειώνει. Και αυτό όχι εξαιτίας των αυστηρών και υπερβολικών μέτρων που ελήφθησαν εις βάρος του πληθυσμού αλλά λόγω της έλευσης του καλοκαιριού και της ίδιας της φύσης του ιού. Γιατί όλες οι γρίπες που επηρέασαν και επηρεάζουν κάθε χρόνο τον κόσμο είναι εποχικής φύσης. Έρχονται τον χειμώνα και φεύγουν το καλοκαίρι. Όλες ανεξαιρέτως, παντού και πάντοτε. Δε λέω βεβαίως ότι κάποια μέτρα δεν έπρεπε να λαμβάνονται. Όμως αυτά πρέπει να είναι μετρημένα και λογικά. Και τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να έχουν συνέπειες χειρότερες από αυτές της πανδημίας αυτής καθ’ εαυτής. Και θα πρέπει να αποφασίζονται μετά από προσεκτική εκτίμηση των πραγματικών και αδιαμφισβήτητων γεγονότων μιας κρίσης. Μερικά από αυτά τα γεγονότα είναι και τα εξής:

Σχετικά με το θέμα των θανάτων, μέχρι στιγμής (20/4/20) πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού παγκόσμια περίπου 150,000 άνθρωποι. Σημειώστε ότι, κάθε χρόνο στον κόσμο πεθαίνουν μέχρι 650,000 άτομα από την κοινή εποχική γρίπη. Σημειώστε επίσης ότι, από καρδιο-αγγειακά νοσήματα πεθαίνουν περίπου 18,000,000 κάθε χρόνο, από καρκίνο πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 10,000,000 άνθρωποι, από το κάπνισμα, τον αλκοολισμό, τα ναρκωτικά και τροχαία δυστυχήματα πεθαίνουν κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια άνθρωποι. Για αυτές τις αιτίες θανάτου ελήφθηκαν ποτέ τόσο αυστηρά μέτρα όσο για την γρίπη του κορονοϊού;

Μας είπαν ότι, η γρίπη του κορονοϊού είναι πολύ πιο σοβαρή και βαριά από την εποχική γρίπη. Στην Κύπρο μέχρι στιγμής (20/4/20) πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού 12 άτομα. Πέρσι την ίδια εποχή από την γρίπη Α και μόνον πέθαναν 18 άτομα. Να σημειωθεί ότι, εξόσον γνωρίζω, όλοι οι θανόντες από τον κορονοϊό ήταν υπερήλικες και/ή έπασχαν από υποκείμενα σοβαρά και πολύ ενδεχόμενα θανατηφόρα νοσήματα. Δεν ισχυρίζομαι ότι τέτοιοι θανάτοι δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια ή δυνατόν να αποφεύγονται, όμως τέτοια περιστατικά έχουμε συνεχώς και πολυπληθώς στην Ιατρική. Άνθρωποι με βεβαρημένο ιστορικό πεθαίνουν καθημερινά με ή χωρίς πανδημία κορονοϊού (πολύ πολύ περισσότεροι χωρίς).

Μας είπαν ότι τα Νοσοκομεία θα γεμίσουν με ασθενείς, λόγω κορονοϊού, που θα βρίσκονται στον αναπνευστήρα. Έχουμε σήμερα (20/4/20) Παγκύπρια 8 άτομα στον αναπνευστήρα με την γρίπη του κορονοϊού. Λάβετε υπόψιν σας ότι, κάθε μέρα, υπό κανονικές συνθήκες, έχουμε υπερδιπλάσιο αριθμό ασθενών που πάσχουν από άλλες ασθένειες π.χ. κοινή γρίπη, εγκεφαλικά, πνευμονοπάθειες, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.λ.π, κ.λ.π. στον αναπνευστήρα σε όλα τα δημόσια και μεγάλα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια.

Μας είπαν ότι, η γρίπη του κορονοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτική από την κοινή εποχική γρίπη. Αν αυτό ίσχυε τότε, λαμβάνοντας υπόψιν των αριθμό των κρουσμάτων σε εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, Ιδιωτικές κλινικές, ιατρεία, σε υπεραγορές, σε φούρνους, στην Αστυνομία, στα Αεροδρόμια, στο Κτηματολόγιο κλπ κλπ θα έπρεπε σήμερα στην Κύπρο το 90% του πληθυσμού να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό! Πράγμα που ασφαλώς δεν συμβαίνει. Μάλιστα ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων από την εποχική γρίπη. Και να μην θεωρηθεί ότι ο σχετικά μικρός αριθμός των αναγνωρισμένων κρουσμάτων του κορονοϊού είναι αποτέλεσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Γιατί, λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των ατόμων-φορέων του κορονοϊού, του μεγάλου αριθμού των επαφών που είχαν (πχ. Ο καρδιοχειρούργος του Γενικού Νοσοκομείου είχε πέραν των 150 επαφών), του σχετικά μεγάλου χρονικού διαστήματος μέχρι να γίνει η τελική διάγνωση παρουσίας του κορονοϊού (μερικές μέρες τουλάχιστον), της εκτεταμένης διαστρωματικά παρουσίας φορέων (π.χ. Νοσοκομεία, Υπεραγορές κλπ) στην Κοινότητα, τότε τα κρούσματα με ή χωρίς περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να ήταν πολύ πολύ περισσότερα από ότι ήταν στην πραγματικότητα. Ασφαλώς τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να βοήθησαν σε κάποιο βαθμό, όμως ο βαθμός αυτός ήταν κατά την γνώμη μου πολύ μικρός.

Μας είπαν ότι η θνητότητα από τον κορονοϊό είναι μεγάλη, περίπου 3% (στην αρχή την ανέβαζαν στο 5%). Ούτε αυτό φαίνεται να είναι αληθές. Σιγά σιγά η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι, λαμβάνοντας υπόψιν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων στον πληθυσμό (δλδ συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών ή πολύ ελαφρά επηρεαζόμενων ή άλλοσπως αδιαγνώστων φορέων) η θνητότητα είναι λιγότερη του 1%. Η Νότιος Κορέα που έχει τα πλέον έγκυρα στοιχεία μιλά για θνητότητα 0,6%. Στο τέλος της μέρας θα δείτε ότι η θνητότητα λόγω της γρίπης του κορονοϊού θα είναι ίσως λίγο μόνο περισσότερη από άλλες γρίπες.

Μας είπαν ότι χρειάζεται να κάνουμε δεκάδες χιλιάδες μαζικά τέστ (με κόστος εκατομμυρίων) για τον κορονοϊό. Και τι καταφέραμε μέχρι στιγμής Βρίσκουμε ελάχιστα (μονοψήφιο αριθμό) ασυμπτωματικών ατόμων στον γενικό πληθυσμό για τα οποία άτομα η ιχνηλάτηση είναι πλέον ανέφικτη και αναποτελεσματική αφού ο χρόνος που πέρασε μέχρι την διάγνωση είναι τέτοιος που οι επαφές των θετικών ατόμων είναι εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες. Και οι επαφές των επαφών είναι πολλαπλάσιες. Και εν πάση περίπτωση, τα αρνητικά αποτελέσματα δεν σημαίνουν τίποτε απολύτως, αφού την επόμενη μέρα μπορεί ένα δεύτερο τεστ να είναι θετικό! Ποιός κερδίζει άραγε από την διενέργεια όλων αυτών των τεστ; Μήπως οι εταιρείες που φτιάχνουν τα σχετικά αντιδραστήρια και τα εργαστήρια που κάνουν τα τεστ

Οι επιπτώσεις των αυστηρών μέτρων που ελήφθηκαν είναι σοβαρές και κάποτε τραγικές. Η βία στην οικογένεια αυξήθηκε, τα ψυχολογικά νοσήματα (συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και των συνεπαγόμενων αυτοκτονιών) αυξήθηκαν. Η λειτουργία των νοσοκομείων, κλινικών και ιατρείων έχει υποστεί τεράστια υποβάθμιση. Οι ουρές για εγχειρήσεις, ειδικές θεραπείες, εξειδικευμένες εξετάσεις κ.λ.π. αυξήθηκαν δραματικά. Ασθενείς με σοβαρά νοσήματα αποφεύγουν να πάνε στα Νοσοκομεία (για τον φόβο του κορονοϊού) και υπόκεινται σε σοβαρό κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους. Ασθενείς παλεύουν τις ασθένειες τους στα Νοσοκομεία και κάποτε πεθαίνουν χωρίς το δικαίωμα να έχουν δίπλα τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο κόσμος στερήθηκε από βασικές ανθρώπινες ελευθερίες, από την εργασία του, την εξάσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων, των ηθών και εθίμων του, την κοινωνικότητα του, την επαφή με την οικογένεια του, της αθλητικές δραστηριότητες κλπ κλπ. Και έχει συντελεστεί τεράστια οικονομική καταστροφή που ο θεός ξέρει αν και πότε και πώς θα καταφέρουμε να διορθώσουμε και πόσες δυσβάστακτες θυσίες θα φορτώσουμε ξανά στον καημένο τον φορολογούμενο πολίτη.

Επίσης έχουμε, φορτώσει στην Αστυνομία το άχαρο και κοπιώδες καθήκον του ελέγχου, επί 24ώρου βάσεως, της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Για να μην αναφέρω τις σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία των Δικαστηρίων μας, καθώς και οι επιπτώσεις στην Παιδεία και στον Αθλητισμό.

Πώς ξεκίνησε και πώς γιγαντώθηκε ανεξέλεγκτα αυτή η υστερία του κορονοϊού είναι κάτι που ελπίζω να διαφανεί πολύ σύντομα. Κύριος υπεύθυνος πιστεύω ότι είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ). ένας Οργανισμός ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές και άλλες πηγές έχει κάνει τρομερά λάθη στο παρελθόν και είχε κατηγορηθεί για μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς, διαπλοκής και διασπάθισης δημοσιών ταμείων. Το παγκοσμίου φήμης Ιατρικό περιοδικό Lancet σε κύριο άρθρο του πριν τρία χρόνια αποκάλεσε τον νυν “γενικό γραμματέα” του Π.Ο.Υ. «γενικό δικτάτορα» («Dictator General» not «Secretary General»), για τον τρόπο που διευθύνει τον Π.Ο.Υ. Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας αυτός είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που προέρχεται από το κόμμα Λαϊκό Επαναστατικό Μέτωπο της Αιθιοπίας. Μερικά από τα λάθη του Π.Ο.Υ. που περιγράφονται είναι και τα λάθη που αφορούν το θέμα της επιδημίας του ebola το 2015, την επιδημία του HIN1 το 2009 και την επιδημία της Φυματίωσης το 2017. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος κύριου άρθρου το 2016 στο έγκυρο Ιατρικό Περιοδικό «Am.Journal of Public Health” World Health Organization: Overhaul or Dismantle?»

Στη συντήρηση της υστερίας του κορονοϊού συνέτειναν δυστυχώς τα ΜΜΕ που καθημερινά μιλούν και μιλούσαν για τις χιλιάδες θανάτους από κορονοϊό. Για παράδειγμα μιλούσαν για το “τεράστιο αριθμό θανάτων” στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όντως μέχρι σήμερα (20/4/20) είχαμε στην χώρα αυτή περίπου 40,000 νεκρούς από τον κορονοϊό. Αυτό που αποκρύβουν οι ανταποκρίσεις είναι ότι πέρσι στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε 80,000 νεκρούς από την εποχική γρίπη και αυτό παρόλο ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε κάνει το προστατευτικό εμβόλιο κατά της γρίπης. Δίδονται επίσης αριθμοί θανάτων χωρίς να αναφέρεται και ο πληθυσμός της σχετικής χώρας. Μπορεί δηλαδή ένας αριθμός να φαίνεται μεγάλος σε μας που ο πληθυσμός μας είναι λιγότερος από 1 εκατομμύριο αλλά για μια χώρα που ο πληθυσμός της είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ένας τέτοιος αριθμός να είναι σχετικά μικρός στην πραγματικότητα.

Κύριε Πρόεδρε,

Αυτά που ανέφερα ανωτέρω, και άλλα πολλά, τα οποία ανέφερα δημοσίως (στα πολύ λίγα ΜΜΕ που είχαν το θάρρος να μου δώσουν βήμα να μιλήσω), σας τα σημείωσα σε τρεις επιστολές που σας κοινοποίησα με φαξ στο πρόσφατο παρελθόν. Ξέρω ότι μπορεί να μην σας τις έδωσαν να τις διαβάσετε και αυτό είναι δικαιολογημένο λαμβάνοντας υπόψιν τον πολύ περιορισμένο χρόνο σας. Εύχομαι και ελπίζω τώρα να δείτε τουλάχιστον αυτά που σας αναφέρω και να λάβετε τις εξής κατά την γνώμη μου επιβεβλημένες αποφάσεις για άμεση εφαρμογή

Κατάργηση των περιοριστικών μέτρων.

Κατάργηση της επιδημιολογικής Επιτροπής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Αντικατάσταση της από 2-3 ανώτερους τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας που να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά δίπλα στον Υπουργό Υγείας. Οι πολυπληθείς Επιτροπές ποτέ δεν είναι καλή ιδέα στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Πολλές βεβαίως ευχαριστίες πρέπει να δοθούν στα μέλη της προαναφερθείσας επιτροπής που, όσους τουλάχιστον γνωρίζω, είναι όλοι τους καταξιωμένοι επιστήμονες και έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου. Όμως, ίσως έχουν παρασυρθεί και αυτοί, όπως πολλοί άλλοι, από την πρωτοφανή παγκόσμια υστερία υπέρμετρης απειλής του κορονοϊού. Και ως εκ τούτου οι αποφάσεις τους ήταν θεωρώ υπερβολικές. Χωρίς βεβαίως να ισχυρίζομαι ότι κάποια μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν και χρήσιμα και αναγκαία π.χ. η αποφυγή του συνωστισμού, η πληροφόρηση του λαού για απλά μέτρα προστασίας από μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού. Η υπερβολή που επιδείχθηκε δεν πρέπει να συνεχιστεί γιατί οι επιπτώσεις της υπερβολής είναι πολλές φορές χειρότερες από το πρόβλημα που προσπαθεί κάποιος να περιορίσει.

Επιστροφή του κόσμου στις εργασίες του.

Άνοιγμα σχολείων και Πανεπιστημίων.

Ορισμός ενός μόνον Γενικού Νοσοκομείου για περίθαλψη των λίγων κρουσμάτων κορονοϊού. Επιστροφή όλων των άλλων Νοσοκομείων στα συνηθισμένα τους καθήκοντα.

Στόχευση στην προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με απλά και αποτελεσματικά μέτρα.

Έγκυρη οργάνωση και προετοιμασία για την αντιμετώπιση της γρίπης (κορονοϊού και άλλων ιών) το ερχόμενο Φθινόπωρο. Το κυριότερο μέτρο είναι η εξασφάλιση και παροχή στον πληθυσμό δωρεάν του σχετικού εμβολίου σε μαζική κλίμακα. Ένα τέτοιο εμβόλιο είμαι βέβαιος ότι θα είναι διαθέσιμο πριν το τέλος του 2020.

Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε και τα σοβαρά κενά στην αντιμετώπιση κρίσεων Υγείας από το ΓεΣυ καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια διόρθωσης των σοβαρών προβλημάτων διοίκησης που διεφάνηκαν στους Οργανισμούς αυτούς.

Κύριε Πρόεδρε,

Θυμάμαι ότι σε προηγούμενη προεκλογική σας εκστρατεία προβάλλατε το σλόκαν ότι “η κρίση χρειάζεται ηγέτη”. Σήμερα βεβαίως αυτός ο ηγέτης είστε εσείς και καλείστε να πάρετε δύσκολες αλλά ορθές αποφάσεις για την κρίση του κορονοϊού. Μην παρασυρθείτε από την υστερία Φόβου και Πανικού που φαίνεται να κατέλαβε των πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας. Λάβετε τουλάχιστον υπόψη τη γνώμη της «αιρετικής μειοψηφίας», όπως αυτή που ίσως λεχθεί ότι αντιπροσωπεύω εγώ. Δείτε τα πράγματα με βάση τα γεγονότα, όχι θεωρίες και υστερικές αντιλήψεις επικείμενης έκλειψης του ανθρώπου από τον πλανήτη γη! Ζυγίστε τα πράγματα με σύνεση και ορθολογισμό και εύχομαι να πάρετε τις σωστές και αντικειμενικές αποφάσεις. Λάβετε επίσης υπόψη ότι οι πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν σταδιακή απόσυρση των μέτρων κατά του Κορονοϊού.

Με εκτίμηση Δρ Μάριος Ματσάκης

Σημ: Επειδή κάποιοι αμφισβητούν ότι έχω γνώσεις που μου επιτρέπουν να εκφέρω άποψη για το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19, σημειώνω ότι στο βιογραφικό μου συμπεριλαμβάνεται και πτυχίο (B.Sc) Μικροβιολογιάς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διδακτορικό (Ph.D.) στη Βιοχημεία του Πανεπιστημίου του Λονδίνου καθώς και μάστερ (M.Phil.) στη Δεοντολογία και Νομική της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Έχω σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και έχω δύο Ιατρικές Ειδικότητες (Ιατροδικαστικής και Ιστοπαθολογίας). Ασκώ την Ιατρική 36 χρόνια. Σημειώνω επίσης ότι διετέλεσα μέλος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για 8 χρόνια και μέλος της Επιτροπής Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου για 5 χρόνια».

Με ετικέτα: Μάριος Ματσάκης
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Σημαντικές διακρίσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου και Κολύμβησης
23 Views

Ιστορία με «χρυσά γράμματα» έγραψε η ομάδα των ΟΠΑΠ Champions στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου και Κολύμβησης. Απόστολος Χρήστου, Παναγιώτης Τριβυζάς και Παναγιώτα Δόση αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδος στα αγωνίσματά τους, έχοντας την υποστήριξη του χορηγικού προγράμματος ΟΠΑΠ Champions, το οποίο ενισχύει τη νέα γενιά αθλητών.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Παναθηναϊκός: Ανανέωσε μέχρι το 2023 ο Χατζηθεοδωρίδης
32 Views

Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού θα αγωνίζεται τα επόμενα τρία χρόνια ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, καθώς ανανέωσε τη συνεργασία του με το «τριφύλλι» μέχρι το 2023, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από την «πράσινη» ΠΑΕ.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Παροξυσμός» στην Τουρκία: Με ελληνικούς υπότιτλους οι δηλώσεις Ερντογάν στο Anadolu
192 Views

Σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια προχώρησε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που για πρώτη φορά και εν μέσω κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζει μεταφρασμένες στα ελληνικά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Πυρκαγιά σε υπόγειο σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη-Απεγκλωβίστηκε 4μελής οικογένεια
44 Views

Μία τετραμελή οικογένεια απεγκλώβισε τα ξημερώματα η Πυροσβεστική από διαμέρισμα στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο σούπερ μάρκετ, το οποίο στεγάζεται στο ίδιο οίκημα.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
196 κρούσματα σήμερα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 82 στην Αττική
54 Views

Εκατόν ενενήντα έξι (196) νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: Τσουχτερά πρόστιμα στο χώρο της εστίασης σε περίπτωση παραβίασης των νέων μέτρων
32 Views

«961 είναι τα ενεργά κρούσματα την τελευταία βδομάδα» ανάφερε σήμερα κατά την ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη των μέτρων.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων στην Εύβοια (video)
20 Views

Μετά την αυτοψία που πργηματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών στην Εύβοια, ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει αναστολή για έξι μήνες της πληρωμής όλων των φορολογικών υποχρεώσεων και αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών, με χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή ζημιών.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10.000 εργάτες γης από την Αλβανία ήρθαν στη χώρα χωρίς έλεγχο για κορονοϊό, αλλά για τον Κικίλια φταίει η νεολαία!
172 Views

Σε μια ακόμα επίδειξη κυνισμού και περιφρόνησης προς τους πολίτες αλλά και τον κοινό νου, ο Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης που επέτρεψε την αύξηση της πληρότητας των ακτοπλοϊκών γραμμών στο 80% εν μέσω κορονοιού για να κάνει το χατίρι των εφοπλιστών, που άφησε 10.000 εργάτες γης από την Αλβανία....

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα – Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα
26 Views

“Δεν θα υπάρξει ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας“, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στέλνοντας νέο μήνυμα στην Άγκυρα και καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Γερμανία: Αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου
23 Views

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας εκφράζει αμφιβολίες για «την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια» του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο πήρε έγκριση σήμερα από τις ρωσικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Φωτιά στο Σουφλί Έβρου
22 Views

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Σουφλί Έβρου. Στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 33 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο covid-19
37 Views

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 στους εφήβους και στους νέους ενηλίκους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη είναι η πρώτη που εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στο άτμισμα και στον Covid-19 ειδικά μεταξύ των νέων στη διάρκεια της πανδημίας.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίτηση από την τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής»
19 Views

Κατατέθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών αίτηση από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+3,55% για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής».

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί ακατάλληλα αλλαντικά
29 Views

Επίσημη ανακοίνωση σχετικά με ανάκληση αλλαντικών εξέδωσε ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η μονάδα παραγωγής «LAKI, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΒΕΕ Α.Ε., ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ» ενημέρωσε τον Ε.Φ.Ε.Τ. για συμπληρωματική ανάκληση των παρακάτω προϊόντων:

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: Τα μπουζούκια στη Θεσσαλονίκη βρήκαν τη λύση στα νέα μέτρα
39 Views

Οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη αναζητούν τρόπους προκειμένου τα καταστήματά τους να παραμείνουν ανοιχτά μετά το νέο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Αυγούστου, το οποίο απαγορεύει στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος να παραμείνουν ανοιχτά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημιώσεις για την φυσική καταστροφή στην Εύβοια
22 Views

Συγκεκριμένες και άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στην Εύβοια, ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλάει για την ακύρωση της ΔΕΘ
28 Views

Για την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ μίλησε στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή των Ελισάβετ Σαλαμάρα και Δημήτρη Σταυρακάκη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Oruc Reis: Εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ, εσείς φύγετε
45 Views

Ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», απαντούν οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H EE καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί σε διάλογο
28 Views

Η έκκληση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ για διάλογο και αποκλιμάκωση μετά τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας είναι και παραμένει επίκαιρη. Αυτή ήταν η απάντηση του Εκπροσώπου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πήτερ Στάνο σε ερώτημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Συγκλονίζει πασίγνωστη ηθοποιός: Χάνει τα μαλλιά της λόγω κορονοϊού - ΒΙΝΤΕΟ
27 Views

Συγκλονίζει πασίγνωστη ηθοποιός, η οποία νόσησε πριν από αρκετές εβδομάδες από κορονοϊό, αλλά συνεχίζει να ζει τον εφιάλτη, αφού όπως αποκάλυψε η ίδια σε ανάρτησή της στα social media έχει αντιληφθεί πως της πέφτουν τα μαλλιά. Ο λόγος για την πρωταγωνίστρια στη σειρά "Μάγισσες", Αλίσα Μιλάνο που διαγνώστηκε θετική στον φονικό ιό τον περασμένο Απρίλιο.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
DW: Φόβοι για χρεοκοπία γερμανικών τραπεζών από τον κορονοϊό
32 Views

Μετά την ιστορικών διαστάσεων οικονομική ύφεση την άνοιξη, τους επόμενους μήνες αναμένεται στη Γερμανία κύμα πτωχεύσεων σε μεγάλο αριθμό εταιρειών, αλλά και διόγκωση των «κόκκινων» δανείων στις γερμανικές τράπεζες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Deutsche Welle».

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μας θέλουν οι Γερμανοί
24 Views

Για άλλη μια φορά η Γερμανία, αν και πρόεδρος της Ευρώπης τώρα, κάνει τον Πόντιο Πιλάτο στη νέα κρίση που δημιουργεί η Τουρκία με το σεισμογραφικό που θέλει να κάνει έρευνες σε ελληνικά ύδατα και μας ζητά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για απευθείας συνομιλίες προκειμένου να μοιράσουμε τα δικά μας.

Περισσότερα ...
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Επεισόδιο με θαλαμηγό μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας - Για «πυροβολισμούς» μιλά η Άγκυρα
56 Views

Μεταμεσονύχτιες ώρες της Τρίτης, σκάφος του Λιμενικού κατά τη διάρκεια περιπολίας του, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον δυτικών ακτών Ρόδου, θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος να κινείται ύποπτα πλησίον των ακτών χωρίς αναμμένους φανούς ναυσιπλοΐας.

Περισσότερα ...