Εκβιασμοί, απειλές, διαφθορά και στο βάθος η παράδοση: Μία κακή λύση στην Κύπρο θα επηρεάσει το Αιγαίο και τη Θράκη…

84 Views
Εκβιασμοί, απειλές, διαφθορά και στο βάθος η παράδοση: Μία κακή λύση στην Κύπρο θα επηρεάσει το Αιγαίο και τη Θράκη…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν πολλά περίεργα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου που αφορούν το εθνικό μας θέμα. Διαβλέπω να εξελίσσεται ένας άνευ προηγουμένου εκβιασμός προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Βεβαίως, για το θέμα αυτό θα έλεγα ότι «τα ήθελε και τα έπαθε», διότι στην πολιτική του πορεία εμπιστεύθηκε και κάμποσους τσαρλατάνους.

Στην Αθήνα προβληματίζονται για την κατάσταση του Κυπριακού, διότι κάποια στιγμή θα κληθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να λάβει θέση για τη λύση αυτή καθ’ αυτή. Και δεν θα ήθελε κανένας στην ελληνική πρωτεύουσα να βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων. Μία κακή λύση θα επηρεάσει και την Ελλάδα, στα ανοικτά μέτωπα του Αιγαίου και της Θράκης. Η Τουρκία ανενόχλητη πλέον, και αφού θα ελέγχει και την Κύπρο, θα στρέψει την προσοχή της προς την Ελλάδα. Ευτυχώς στο Μαξίμου το έχουν καταλάβει…

Το θέμα της διαφθοράς είναι δεδομένο στην Κύπρο και έχω καταγράψει πολλές φορές τη γνώμη μου. Αλλά δεν βλέπω να γίνεται καμία προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί και αυτό ανησυχεί πολλούς ανθρώπους, που αγαπούν άδολα το νησί.

Το άλλο θέμα που επανέρχεται σαν …εφιάλτης, είναι το Κραν Μοντανά. Δεν θα υπεισέλθω στους καυγάδες του κ. Αναστασιάδη με το ΑΚΕΛ, με μέρος του νεοφιλελεύθερου ΔΗΣΥ, που υποστηρίζουν την “όποια λύση”, και πρώην συνεργάτες του, οι οποίοι -όπως λέει το περιβάλλον του- τον πρόδωσαν.

Δεν έχω ιδία γνώμη, εννοώ αν τον πρόδωσαν ή όχι, οπότε δεν μπορώ και να λάβω θέση. Ένα είναι σίγουρο, όμως: ο καυγάς τους θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Αναστασιάδη αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τον έχουν δεμένο από παντού. Γι’ αυτό, δεν δικαιούται να σιωπά και να ομιλεί μόνο με διαρροή πληροφοριών. Θέλουμε κουβέντες καθαρές.

Τι έγινε, λοιπόν, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το καλοκαίρι του 2017; Φτάσαμε όντως ένα βήμα από τη λύση του Κυπριακού και ο κ. Αναστασιάδης κλώτσησε τον κουβά με το …γάλα; Ή η αλήθεια είναι άλλη, εντελώς διαφορετική: ότι οι Τούρκοι, δηλαδή, δεν μετακινήθηκαν ούτε πόντο από τις θέσεις τους, που αφορούν τα θέματα ασφάλειας; Και ποιος ήταν ο ρόλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, που έσωσε πολλές φορές την παρτίδα για το νησί;

Μαζί με άλλους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και την Κύπρο βρεθήκαμε στο ελβετικό θέρετρο και τα είδαμε και τα ακούσαμε όλα. Στο Κραν Μοντανά δεν έμεινε τίποτα κρυφό, ιδιαίτερα στα θέματα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων. Η Τουρκία δεν υποχώρησε σε αυτά τα ζητήματα, που πρωτίστως ενδιαφέρουν τους Ελληνοκύπριους, ούτε ένα πόντο. Διότι δεν είναι υποχώρηση, αν κάποια στιγμή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να είπε ότι θα δεχόταν τα παραπάνω θέματα αλλά να υλοποιηθούν σε 15 χρόνια!

Εάν όντως ήταν αυτή η πρότασή του -και δεν θα διαφωνήσω, διότι δεν γίνεται να γνωρίζουμε τα πάντα-, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοροϊδία. Πρόκειται για προσβολή. Και εάν υπάρχουν πολιτικοί στην Κύπρο οι οποίοι προς στιγμή σκέφτηκαν ότι μπορεί να γίνει δεκτή η τουρκική πρόταση, ας βγουν στο φως και να το πουν. Ξεπερνούν τα όρια της εθνικής ταπείνωσης.

Η Τουρκία ευτυχώς δεν κρύβεται. Επειδή επανήλθαν στην επικαιρότητα οι ισχυρισμοί ότι δέχθηκε την κατάργηση των εγγυήσεων και γενικά ότι υποχώρησε στα θέματα της ασφάλειας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθάρισε τα πράγματα. Δεν προέκυψε τέτοιο ζήτημα. Το χειρότερο που δεν αντιλαμβάνονται οι οπαδοί της «όποιας λύσης», είναι ότι η Τουρκία όταν ομιλεί για λύση του Κυπριακού, εννοεί ότι ο έλεγχος του νησιού θα είναι απόλυτος. Και τα κατοχικά στρατεύματα θα παραμείνουν, και οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα. Είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα.

Ο Νίκος Κοτζιάς άλλαξε τα πράγματα στο Κυπριακό με την πρόταση του για την ασφάλεια μετά τη λύση. Και έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την Τουρκία. Διότι αποκαλύφθηκαν οι σχεδιασμοί της, ο βασικός εκ των οποίων είναι ότι η λύση -όποια και αν είναι- θα σέβεται τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Πρέπει να είναι τρελός ο Πρόεδρος της Κύπρου να υπογράψει τέτοιο κείμενο. Άλλωστε, δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίσει για τις τύχες των ανθρώπων στο νησί. Οι ίδιοι πρέπει και θα αποφασίσουν για το μέλλον τους. Όπως ακριβώς συνέβη και το 2004, όταν όλοι πρόβλεπαν καταστροφή και τα κεραμίδια έπεσαν τελικά στα δικά τους κεφάλια.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε από καιρό την αλήθεια για το Κραν Μοντανά. Ας το κάνει και ο κ. Αναστασιάδης: Φτάσαμε κοντά στη λύση και την σταμάτησε; Και ποια ήταν αυτή η λύση για να γνωρίζει και ο λαός. Επειδή βρίσκεται κάτω από ένα απίστευτο εκβιασμό -και προσωπικά δεν γνωρίζω από που εκπορεύεται- να αφήσει τα μισόλογα και τις διαρροές και να μας πει δημόσια και επίσημα τι συνέβη στο Κραν Μοντανά; Ναι, εκεί που τον ειρωνεύονταν με προσωπικές αιχμές ο Τσαβούσογλου και ο φίλος του ο Μουσταφά Ακιντζί…

Ο κατοχικός ηγέτης δεν είναι καλός άνθρωπος, ούτε είναι κήρυκας ειρήνης, όπως τον παρουσιάζει το γνωστό δημοσιογραφικό σύστημα της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ούτε μάχεται για την επανένωση, όπως υποστηρίζουν οι Ελληνοκύπριοι φίλοι του. Για το ψευδοκράτος παλεύει. Για να γίνει ανεξάρτητο. Διαβάστε ξανά τις δηλώσεις του και μην παραπληροφορείτε τους πολίτες…

Η “όποια λύση” που θα οδηγήσει σε έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία, αποκλείεται να γίνει δεκτή από την Ελλάδα. Δεν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε φιλοτουρκική διευθέτηση. Είναι ένα απέραντο ψέμα…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην Κύπρο έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της. Τον κ. Χάρη Λαλάκο, που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Είναι επαγγελματίας και πραγματικός διπλωμάτης, παλαιάς κοπής, και πάνω απ’ όλα πατριώτης. Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεραμέως: “Απαγορεύονται ρητά τα μεγάφωνα τη Μεγάλη Εβδομάδα”
19 Views

Σε ερώτημα για τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο, όπως να μην ανοίξουν τα σχολεία ή να υπάρχει κάποιου είδους εκ περιτροπής λειτουργία, η κ. Κεραμέως είπε ότι όλα είναι υπό εξέταση, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορωνοϊός – Σόιμπλε: Έχουμε ήδη αφήσει πίσω τη συζήτηση για τα ευρω-ομόλογα
16 Views

«Βλέπω το Συμβούλιο με βεβαιότητα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα Die Welt (στο φύλλο της Τρίτης 7ης Απριλίου) και τονίζει ότι η πρόταση για κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα αποτελεί ήδη ξεπερασμένη ιδέα.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άδωνις Γεωργιάδης: Άγριο επεισόδιο στον αέρα του Πρώτου Θέματος (Βίντεο)
21 Views

Σκούρα» τα βρήκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα fm, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα του ευρωμολόγου. Παραδέχτηκε μάλιστα εμμέσως πως η εν λόγω υπόθεση ήταν για την ελληνική κυβέρνηση «εκ προοιμίου χαμένη», προκαλώντας την έντονη αντίδραση εκ μέρους του ενός εκ των δύο παρουσιαστών των εκπομπής, του δημοσιογράφου Νίκου Φελέκη.

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Αλέξης Παπαχελάς: Η «μάχη» με τον κορονοϊό, η φωτό από το νοσοκομείο και οι πρώτες δηλώσεις (Βίντεο)
7 Views

Ο Αλέξης Παπαχελάς, αφού ξεπέρασε την περιπέτεια υγείας με τον κορονοϊό και αφού χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ, μίλησε για τη μάχη του με τον κορονοϊό.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ροζ πανσέληνος: Υπερθέαμα στον νυχτερινό ουρανό (Φωτογραφίες)
17 Views

Το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του φετινού έτους ανέτειλε την Τρίτη 7 Απριλίου 2020. Πρόκειται για την τρίτη από τις συνολικά τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020. Στις 21:08 ώρα Ελλάδας η Σελήνη πλησίασε τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα υπάρξει πανσέληνος.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Κάτια Δανδουλάκη: Το viral βίντεο ως Βίρνα Δράκου και η απάντηση της ηθοποιού στο instagram (Βίντεο)
26 Views

Η αγαπημένη ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη παραμένει όπως όλοι μας σε καραντίνα στο σπίτι της, παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Με φόντο την πανδημία του κοροναϊού, ωστόσο η Κάτια Δανδουλάκη έγινε viral στα social media ως ως Βίρνα Δράκου.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιωτικά σχολεία: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τα δίδακτρα
12 Views

Εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων-εργοδοτών όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών αποφασίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, σε συνέχεια των μέτρων προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19. Τα κυριότερα σημεία της Απόφασης είναι τα εξής:

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Μπόρις Τζόνσον: Παραμένει στην εντατική - Τα νεότερα για την υγεία του
10 Views

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πέρασε και δεύτερη νύχτα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η κατάστασή του είναι σταθερή αφού έλαβε υποστήριξη σε οξυγόνο για επιπλοκές της Covid-19, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ντόμινικ Ράαμπ ηγείται της μάχης της Βρετανίας κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eurogroup: Το παρασκήνιο της μαραθώνιας συνεδρίασης. Γιατί δεν βγήκε "λευκός καπνός"
13 Views

Οι διαφορές ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον Νότο έγιναν για ακόμη μια φορά αισθητές στο Eurogroup, το οποίο έπειτα από μια μαραθώνια, 16ωρη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, διεκόπη για να συνεχιστεί την Πέμπτη και με την προσδοκία να βγει λευκός καπνός για το κρίσιμο θέμα αντιμετώπισης του κορονοϊού και μια συμφωνία για το σχέδιο ανάταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Ξεκινούν τεστ κατ' οίκον από 500 Κινητές Ομάδες Υγείας
49 Views

Ξεκινά αύριο η λειτουργία των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορονοϊού COVID-19 κατ’ ́οίκον υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι λεπτομέρειες σύστασης και λειτουργίας των Κινητών Ομάδων Υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορονοϊού COVID-19.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Μόσιαλος: H κανονικότητα θα επιστρέψει μαζί με το εμβόλιο για τον κοροναϊό
54 Views

«Η ανθρωπότητα δεν θα επιστρέψει στην πριν τον νέο κορoνοϊό εποχή, μέχρι να ανακαλυφθεί εμβόλιο. Αυτό που περιμένουμε το επόμενο διάστημα είναι μία «μερική κανονικότητα», η οποία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει συντελεστεί και στις άλλες χώρες ως προς τον έλεγχο της επιδημίας».

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
«Δεν χρειάζονται κρατικά νοσοκομεία. Μπορούν όλα να είναι ιδιωτικά»
53 Views

Στο φως έρχεται ένα ακόμη άκρως αποκαλυπτικό στιγμιότυπο για τους σχεδιασμούς και τις ακραίες θέσεις των νεοφιλελεύθερων για το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας, που εκφράζονταν με πάθος όλο το προηγούμενο διάστημα και κατέρρευσαν με το ξέσπασμα της κρίσης του κοροναϊού...

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Αστυνομικοί επιχείρησαν να διακόψουν διαμαρτυρία γιατρών (Video)
31 Views

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πραύλιο χώρο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Αστυνομική παρέμβαση άναψε τα αίματα. Τί δήλωσε ο Πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσίπρας: Χθες ήταν ήρωες, σήμερα δεν δικαιούνται να έχουν φωνή (Video)
29 Views

«Χθες ήταν "οι ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες", που τους χειροκροτάμε στα μπαλκόνια. Σήμερα οι ήρωες δε δικαιούνται να έχουν φωνή, όταν αυτή ενοχλεί την κυβέρνηση.» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την προσπάθεια της Αστυνομίας να διαλύσει σήμερα συγκεντρώσεις νοσοκομειακών για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε έξαρση η μαύρη αγορά της κομμωτικής - Επιστολή διαμαρτυρίας
195 Views

Την πρακτική κάποιων συναδέλφων τους που στο μέσο της καραντίνας και των μέτρων του κορωνοϊού που έχουν ληφθεί να κρατούν κλειστά τα κομμωτήρια, κάποιοι συνάδελφοι τους πηγαίνουν σε σπίτια και συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους καταγγέλουν οι κομμωτές και οι κομμώτριες της Αλεξανδρούπολης και όχι μόνο.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Κρίσιμο Eurogroup για τη στήριξη της Ευρωζώνης – Οι Ευρωπαίοι αναζητούν συμβιβαστική λύση
22 Views

Την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού θα επιδιώξει το Eurogroup που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κόσμος έχει έλλειψη 6 εκατομμυρίων νοσοκόμων
38 Views

Προειδοποίηση ότι ο πλανήτης χρειάζεται σχεδόν 6 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες νοσοκόμες και νοσοκόμους απευθύνει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ), εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόταση Μητσοτάκη μέσω FAZ για κοινή ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας για εμβόλια και τεστ
35 Views

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συζήτησης περί της διαχείρισης της κρίσης λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει -μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ- την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού.

Περισσότερα ...