Ι. Μάζης: Η αλήθεια και η παγίδα για την Χάγη, τι θα κάνουν Δένδιας και Σαμαράς; (Video)

88 Views
Ι. Μάζης: Η αλήθεια και η παγίδα για την Χάγη, τι θα κάνουν Δένδιας και Σαμαράς; (Video)
Δείτε Video

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο ράδιο 98.4, υποστήριξε ότι οι διερευνητικές που είναι προϊόν Γερμανικής επιβολής, κυρίως στην Ελλάδα, απλά δίνουν το τυπικό άλλοθι για να φύγει από το τραπέζι της Συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, οποιαδήποτε σκέψη για κυρώσεις στα πεπραγμένα επί ένα χρόνο της Τουρκίας, στη Κυπριακή ΑΟΖ, τις Ελληνικές θάλασσες, το Αιγαίο και τις υπερ-πτήσεις αλλά και τις απόπειρες στον Έβρο. Όπως είπε όμως, στο βάθος προβάλλει ως δήθεν λύση το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, το οποίο προσώρας αρνείται η Τουρκία να αναγνωρίσει καν ως αρμοδιότητα.

Όμως κατά τον κ. Μάζη, διόλου τυχαία συντηρείται στη Ελληνική δημόσια συζήτηση, ως πανάκεια γενικώς και αορίστως, την ώρα που επίσης όχι τυχαία, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για μόνη διαφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-αοζ, αλλά ο Πρωθυπουργός επιμένει να μιλάει για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Όπως είπε ο Ι. Μάζης, το «κλειδί» δεν είναι απλά η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά το νομικό και πολιτικό πλαίσιο που θα καθορίζει τα θέματα προς εξέταση στη Χάγη. Είναι πιθανό είπε, η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την Χάγη, ούτε το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, να δεχτεί ένα συνυποσχετικό, το οποίο η Ελληνική πλευρά θα εμφανίσει στο εσωτερικό ως μεγάλη νίκη, που όμως θα είναι μια μεγάλη εθνική υποχώρηση με άλλοθι την Χάγη, εξηγώντας το πώς : «Είναι άλλο το συνυποσχετικό να αναφέρεται γενικά και αόριστα για επίλυση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών πρακτικών, στους πολλούς ακούγεται ωραίο, στη πράξη όμως θα εκχωρεί όλη την αρμοδιότητα να δικάσει και να αποφασίσει κατά το δοκούν το διεθνές δικαστήριο, άρα να ανοίξει και θέμα Αιγιαλίτιδας και εδαφικό, εξ ου και η επιμονή κάποιων σε θαλάσσιες ζώνες.

Για να το κάνει έτσι, θα πρέπει να δει το εύρος των χωρικών υδάτων, που η Τουρκία λέει ότι είναι 6 ν.μ. καταργώντας στο αναφαίρετο δικαίωμα μας από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, έχοντας ως δεδικασμένο και τις μερικές οριοθετήσεις με μειωμένες επήρειες με Ιταλία και Αίγυπτο. Έτσι θα υπερκεράσει και με δική μας υπογραφή και την δικλείδα επί ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι το δικαστήριο δεν το αναγνωρίζουμε για θέματα εδαφικής κυριαρχίας και αιγιαλίτιδας που ακουμπούν την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό μετά στην ελληνική κοινή γνώμη θα εμφανιστεί ως απόφαση αναγκαστική δικαστηρίου, άρα άλλοθι για την υποχώρηση που θα έχουμε κάνει στο πλαίσιο που θα έχουμε συνυπογράψει με την Τουρκία για να δικάσει η Χάγη.

Αντίθετα ένα συνυποσχετικό που θα ξεκαθάριζε νομικά, ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα είναι στη βάση των προνοιών του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, άρα και του δικαιώματος μας για χωρικά ύδατα έως 12 ν.μ. και πολιτικά πως η απόφαση αφορά μόνο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-αοζ, αυτό ναι θα ήταν εθνική επιτυχία στη βάση της ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Για αυτό και υποστηρίζω», είπε, ο κ. Ι. Μάζης, «πως πρώτα επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης έως τα 12 ν.μ. ενιαία και μετά όποιος θέλει στη Χάγη».

Όλα τα άλλα είναι ο τρόπος να βαφτίσουν την εθνική υποχώρηση σε αναγκαίο συμβιβασμό και μάλιστα ως ήττα της Τουρκίας, τόνισε και αναρωτήθηκε δηκτικά : « Ο κ. Δένδιας που μιλάει για μόνη διαφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αοζ και ο κ. Σαμαράς που έκανε λόγο για «παγίδα» σε αυτή τη φάση την Χάγη, τι θα κάνουν τώρα αν παρά τις επισημάνσεις τους, η κυβέρνηση πορευτεί αντίθετα, όπως το σενάριο που εγώ εκτιμώ ότι θα επιχειρηθεί να μας σερβίρουν»;

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκλειστικό: Αύριο ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το Ταμείο ΧΣ
31 Views

Ο νόμος για την αλλαγή στο καταστατικό λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανάβει «πράσινο» στη συμμετοχή του Δημοσίου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
4 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Εξελίσσεται ως η πιο απειλητική νόσος
37 Views

Εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία, τα οποία εμφανίζουν την παχυσαρκία να ξελίσσεται ως η πιο απειλητική -από τις μη μεταδιδόμενες- νόσους για την υγεία, τόσο σε ατομικό, όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο, με τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ: Τα 7 ανοικτά προγράμματα με συνολικά 37.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας
31 Views

Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί επτά ανοιχτά προγράμματα με συνολικά 37.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60%-100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανική FAZ: Ο Ερντογάν εξαγόρασε την ανάπτυξη στην Τουρκία με υψηλό αντίτιμο
22 Views

Η γερμανική FAZ αναλύει τα μέτρα με τα οποία ο Ερντογάν κατάφερε να κάνει την τουρκική οικονομία να εμφανίσει θετικούς δείκτες ανάπτυξης, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Το απόγευμα τα νέα μέτρα
31 Views

«Κλείδωσαν», σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Βόμβα» στην Τουρκία: Εισαγγελέας ζήτησε τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου
38 Views

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για φερόμενη προσβολή πρώην νομάρχη και πολλοί το συνδέουν και με τα χαμηλά ποσοστά που φάινεται να καταγράφει το ΑΚΡ.

Περισσότερα ...
MEDIA
Το OPEN απαντά στον Αλέξη Κούγια με επίσημη ανακοίνωση: «Στηρίζουμε απόλυτα την Κατερίνα Καινούργιου»
33 Views

Μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια και την έκρηξη της Κατερίνας Καινούργιου για όσα η ίδια θεώρησε πως της καταλόγισε σε αυτή ο γνωστός ποινικολόγος έρχεται και η επίσημη ανακοίνωση του Open για το θέμα.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημητρακόπουλος: Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο δεν είναι αδίκημα το σεξ με 15χρονα παιδιά όταν υπάρχει η συναίνεσή τους
31 Views

Την πρόβλεψη επέκτασης του αδικήματος της κοινής αποπλάνησης μέχρι την ηλικία των 18 ετών από τα 15 έτη που είναι μέχρι σήμερα, ζήτησε από τον πολιτεία η δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διακοπή ποινής για τον Κουφοντίνα
70 Views

Διακοπή ποινής για τον Κουφοντίνα ανέφερε σε πρωινή εκπομπή ότι θα ζητήσει η συνήγορος του Κουφοντίνα κ. Ιωάννα Κούρτοβικ. «Να πάρει πίσω η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, που παραβίασε το νόμο, την απόφασή της και να εφαρμόσει το νόμο, αν προλαβαίνει»

Περισσότερα ...
MEDIA
Ένας - ένας οι χορηγοί αποχωρούν από την εκπομπή T-Live!
34 Views

Ένας – ένας εγκαταλείπουν την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου οι χορηγοί. Την αρχή χτες έκανε η Nak Shoes ενώ σήμερα, με ανάρτησή της έκανε γνωστό ότι αποσύρει τη χορηγία της και η εταιρεία καλλυντικών Grigi.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραίτηση από την παράταξη της ΝΔ πρώην υπαρχηγού Πυροσβεστικής: «Θυμό και απογοήτευση για μια ανίκανη κυβέρνηση»
32 Views

Επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, απέστειλε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί πάμε σε πενταμερή στην Κύπρο ;
74 Views

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια διάσκεψη για την Κύπρο, αλλά αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Το ζητούμενό της δεν θα είναι η αναζήτηση λύσης ΔΔΟ (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία), αλλά να αποφασίσει τι είδους λύση πρέπει να επιδιωχθεί σε ένα μεταγενέστερο στάδιο

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Σε μια νύχτα όλα τα νησιά θα περάσουν στην πλευρά της Τουρκίας» (Βίντεο)
68 Views

Σχόλια του Εράι Γκιουτσουλέρ που έγιναν σε εκπομπή του CNNTURK. O Γκιουτσολουέρ είναι απόστρατος, διδάσκει σε πανεπιστήμιο και θεωρείται στην Τουρκία από τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας. Τον ακούσαμε να λέει μεταξύ άλλων και τα εξής :

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επίθεση σε βάρος συναδέλφων της η ηθοποιός Σοφία Μουτίδου.
60 Views

Επίθεση σε βάρος συναδέλφων της, οι οποίοι παρότι στηρίζουν τα θύματα βιασμού δεν θέλουν να μιλήσουν για όλα όσα γνωρίζουν εξαπέλυσε με ανάρτηση της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η ηθοποιός Σοφία Μουτίδου.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυψέλη: «Τσάκωσαν» πασίγνωστο τραγουδιστή να παίζει χαρτιά με άλλους 16 σε λέσχη
41 Views

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον υπεύθυνο της χαρτοπαικτικής λέσχης, που λειτουργούσε παράνομα εν μέσω lockdown και του επέβαλαν τσουχτερό πρόστιμο.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός λειτουργίας Taxisnet, ΑΑΔΕ, πόθεν έσχες, υπηρεσίες αυθεντικοποίησης χρηστών κ.ά. το Σαββατοκύριακο
48 Views

Εργασίες αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης - Προσωρινή αναστολή λειτουργίας ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8 + 1 φάκελοι για τον Φιλιππίδη
57 Views

Αν η εβδομάδα που μας πέρασε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εβδομάδα Λιγνάδη», η εβδομάδα που έρχεται θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί «εβδομάδα Φιλιππίδη».

Περισσότερα ...
ΧΡΗΣΙΜΑ
Προσφορά ζωής στα παιδιά! Σύλλογος «Η Πίστη»
65 Views

https://www.pisti.gr/ Αν και στις συζητήσεις μας όλοι λίγο πολύ δηλώνουμε γνώστες των ανθρώπινων προβλημάτων, ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν ένα μεγάλο οδυνηρό πρόβλημα που είναι ο παιδικός καρκίνος.

Περισσότερα ...