Το σύνδρομο της Ισπανίας απειλεί τους Ελληνες δανειολήπτες.

116 Views
Το σύνδρομο της Ισπανίας απειλεί τους Ελληνες δανειολήπτες.

Οι αόριστες κυβερνητικές υποσχέσεις περί προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν καθησυχάζουν, μετά και την αποτυχία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ● Εντείνονται οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα βιώσει καταστάσεις βίαιων εξώσεων, όπως συνέβη πριν από μερικά χρόνια στη χώρα της Ιβηρικής.

Της Αρτεμις Σπηλιώτη

Η Ν.Δ., ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είχε πει και πολλά για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που αντικατέστησε εκείνο το οποίο προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη/Σταθάκη και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ως κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει πρωτοβουλίες στο παρά πέντε. Κι αυτό ενώ ήξερε ότι η λήξη της προστασίας θα «έσκαγε» στα χέρια της.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί παραμονές των εκλογών (1η Ιουλίου 2019) και ήδη από το φθινόπωρο, το ενδιαφέρον των πολιτών που είχαν «κόκκινο» δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία ήταν υποτονικό. Το υπουργείο Οικονομικών πήρε πρωτοβουλίες θεραπείας των «παιδικών ασθενειών» του πλαισίου, απλοποιώντας τις διαδικασίες. Πράγματι πέτυχε τετράμηνη παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου, αλλά μέχρι εκεί.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευτεί απέναντι στους θεσμούς ότι άλλη παράταση δεν θα υπάρξει και ότι από την 1η Μαΐου και μετά –με αντάλλαγμα την εκταμίευση των ΑΝFAs– η Ελλάδα θα έχει νέο πτωχευτικό νόμο στον οποίο θα ενσωματώνεται η κοινοτική «Οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία και την αφερεγγυότητα νομικών και φυσικών προσώπων». Και θα προβλέπεται προπτωχευτική διαδικασία που θα προάγει την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προεργασία για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, στην οποία εμπλέκονται πολλά υπουργεία και όχι μόνο το Δικαιοσύνης, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και γίνεται μετ’ εμποδίων. Με την ελπίδα να διαψευστούν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Ετσι, το αίσθημα ανασφάλειας για δανειολήπτες και μη εντείνεται και μαζί οι φόβοι ότι «θα γίνει της Ισπανίας», δηλαδή ότι η Ελλάδα θα βιώσει καταστάσεις βίαιων εξώσεων, όπως συνέβη πριν από μερικά χρόνια στη χώρα της Ιβηρικής. Και οι αόριστες κυβερνητικές υποσχέσεις περί προστασίας των φτωχών μάλλον δεν καθησυχάζουν.

Επειτα από πολλές εβδομάδες αντιφατικής ρητορικής από κυβερνητικά στελέχη και επικοινωνιακής τακτικής «μαστίγιο και καρότο», που μάλλον κατά λάθος έχει προκύψει αν λάβει κανείς υπόψη του τον «αυθορμητισμό» του Αδ. Γεωργιάδη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας –που και πιο μετριοπαθής και πιο μεθοδικός είναι– αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Συνάντηση

Αφού είδε τους εκπροσώπους των τραπεζών και της ένωσης των εταιρειών διαχείρισης, τους ζήτησε τις προτάσεις τους σχετικά με την περίμετρο των δανείων και τις ρυθμίσεις που τους επιτρέπει ο νόμος να κάνουν (δηλαδή ζήτησε προτάσεις για δομικές αλλαγές στον νόμο, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι δανειολήπτες από το υφιστάμενο πλαίσιο).

Μάλιστα σε σχετική επιστολή προς την Ελληνική Ενωση Τραπεζών ο Χρηστός Σταϊκούρας αναφέρει ότι στην πλατφόρμα «υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση». Προφανώς, το υπουργείο έχει εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις, γι’ αυτό και τις επικαλείται άλλωστε, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να δώσει περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία: πόσες περιπτώσεις, ποιες τράπεζες και να ζητήσει εξηγήσεις.

Και αναζητά τους λόγους χαμηλής προσέλευσης στην πλατφόρμα με αποστολή ερωτηματολογίων στους 42.000 δανειολήπτες που δεν έχουν υποβάλει οριστική αίτηση ώστε να λάβουν ρύθμιση και κρατική επιδότηση και να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, αν και έχουν συναινέσει στην άρση του απορρήτου τους.

Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι σε τράπεζες και διαχειριστές

Το «μπαλάκι» στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων επιχειρεί να πετάξει η κυβέρνηση, δυόμισι μήνες πριν από τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ενώ έχει πάρει σαφές μήνυμα από τους θεσμούς ότι κοινωνική πολιτική μέσω των τραπεζών δεν μπορεί να ασκείται πλέον. Τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιλαμβάνεται ότι μετά την 30ή Απριλίου θα βρεθούν όχι μόνο οι δανειολήπτες αλλά και η ίδια αντιμέτωπη με μια διόλου ευχάριστη πραγματικότητα.

Φτάσαμε αισίως στα μέσα Φεβρουαρίου και το υπουργείο Οικονομικών ζητάει αναλυτική εβδομαδιαία ενημέρωση από τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης (servicers) αλλά και την PQH που έχει οριστεί ειδικός διαχειριστής για όλες τις υπό εκκαθάριση τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Αγροτική που έχει χιλιάδες δάνεια αγροτών, κτηνοτρόφων και συνεταιρισμών, αλλά και το Τ.Τ. Στόχος είναι, όπως αναφέρει το υπουργείο, να υπάρχει συνολική εικόνα των ρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή το πρωί ξεκίνησε μπαράζ πρωτοβουλιών και… επικοινωνιακών χειρισμών, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τους εκπροσώπους της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, δηλαδή με τις εταιρείες διαχείρισης.

Κι αυτό διότι, όπως τόνιζαν πριν από τη συνάντηση κύκλοι του υπουργείου, η κυβέρνηση έχει διάθεση «να στριμωχτούν τα funds», τα οποία προσφέρουν καλές λύσεις σε σχέση με τις τράπεζες, αλλά δεν είναι ακόμα οργανωμένα και υπάρχει δυσκολία επαφής με τους δανειολήπτες. Είναι ενδεικτικό πως «ούτε το υπουργείο έχει τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών».

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι εταιρείες διαχείρισης, όπως και η PQH, αδειοδοτούνται και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Συνεπώς αν το υπουργείο έχει διαπιστώσει ή έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών/παραπόνων από δανειολήπτες/πελάτες πρέπει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, να απευθυνθεί στην ΤτΕ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα συζητήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές για την εξυπηρέτηση φτωχών, ευάλωτων δανειοληπτών με βιώσιμες ρυθμίσεις και ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης επανέλαβαν ότι δεν θεωρούν αυτοσκοπό το «να βγάλουν κόσμο από τα σπίτια του ή να κλείσουν επιχειρήσεις», καθώς οι πλειστηριασμοί είναι η έσχατη –και όχι ιδιαίτερα συμφέρουσα– λύση.

Τόνισαν μάλιστα ότι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις υποθέσεις που αφορούν δανειολήπτες οι οποίοι ανήκουν σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες ή/και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, π.χ. υγείας κ.λπ. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ζήτησε από τις εταιρείες «να έχουν ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα, για να ξέρει ο κόσμος πού μιλάει».

«Νέος κώδικας δεοντολογίας για τα ‘‘κόκκινα’’ δάνεια»

Σύμφωνα με πληροφορίες,η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διαμόρφωση ενός νέου κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν την ανάγκη για μια «νέα ρεαλιστική συμφωνία κυρίων μεταξύ κυβέρνησης, διαχειριστών και τραπεζών που θα αποσκοπεί στη διάσωση των βιώσιμων και ευσυνείδητων δανειοληπτών, μικροεπιχειρήσεων και νοικοκυριών που θα μπορούν να διευθετήσουν τα δάνειά τους μέσα από τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων του ‘‘Ηρακλή’’ πριν καν σταλούν σε πλειστηριασμούς».

Κοινός παρονομαστής όλων των εμπλεκομένων -Δημοσίου/διαχειριστών/τραπεζών- κατά τα κυβερνητικά στελέχη είναι «να αποφευχθούν η πληθώρα των πλειστηριασμών και η δημιουργία κοινωνικών εντάσεων που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα την παράλυση της διαδικασίας του ‘‘Ηρακλή’’ στην οποία επενδύονται μεγάλα κεφαλαία».

Δριμύ «κατηγορώ» από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων συμπολιτών μας μετά την Πρωτομαγιά. Το Κίνημα Αλλαγής είχε προειδοποιήσει πριν από τέσσερις μήνες για την αποτυχία της πλατφόρμας και τον κίνδυνο μαζικών πλειστηριασμών σπιτιών», τονίζει σε δήλωσή του ο Μιχάλης Κατρίνης, υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και κατηγορεί για επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος την κυβέρνηση.

«75 ημέρες πριν λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι δανειολήπτες έρθουν αντιμέτωποι με μαζικούς πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Διαπίστωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ν. 4605/19 απέτυχε παταγωδώς, αφού αποκλείει πάνω από το 95% όλων όσοι θέλουν να μπουν σε διαδικασία ρύθμισης.

Συνειδητοποίησε ότι οι τράπεζες δεν επιδιώκουν ουσιαστικές ρυθμίσεις των δανείων, οδηγώντας και τους πλέον αδύναμους εκτός λύσης που θα τους επιτρέψει να κρατήσουν το σπίτι τους» τονίζει ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καταλήγοντας: «Πάνω από την “αποφυγή ζημίας των τραπεζών”, για εμάς παραμένει προτεραιότητα η αποφυγή ζημίας των πολιτών».

«Δυστυχώς, ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε εκ των υστέρων ενημέρωση από τις τράπεζες για το ύψος των ‘‘κόκκινων’’ δανείων και τις ώς τώρα ενέργειες διαχείρισης του ζητήματος», σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Και ζήτησε τα στοιχεία αυτά να κατατεθούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και πιο συγκεκριμένα σε αυτές των Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

«Η Βουλή και η κοινωνία δικαιούνται να γνωρίζουν. Η πολιτεία οφείλει να σχεδιάζει και να προστατεύσει την κοινωνία και την οικονομία από αρνητικές εξελίξεις και ένα κύμα πλειστηριασμών» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ψήφισμα της ΕΚΠΟΙΖΩ

Σχεδόν 4.400 πολίτες είχαν υπογράψει μέχρι χθες το ψήφισμα που προωθεί η ΕΚΠΟΙΖΩ «Σώστε την πρώτη κατοικία». Η πλατφόρμα υπογραφών στο ψήφισμα είναι διαθέσιμη στη σελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ, στον σύνδεσμο http://tiny.cc/swsekatoikia, καθώς και στην πλατφόρμα avaaz.org. Το ψήφισμα απευθύνεται στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Ανάπτυξης και επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει και να ενεργήσει άμεσα ώστε να αποκατασταθεί και να διασφαλιστεί η προστασία της κύριας κατοικίας ως θεμελιώδες συνταγματικό και κοινωνικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών […] Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

■ Να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

■ Να δεσμευτεί ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει στον δρόμο.

■ Να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους.

■ Να διαφυλάξει και να ενισχύσει την πρόσβαση των καταναλωτών σε αποτελεσματικές διαδικασίες δικαστικής και εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών τους».

Η Ευρώπη, η Ισπανία και η εξαφάνιση της κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Το περίφημο επιχείρημα του υπουργού Ανάπτυξης, ότι σε καμιά χώρα στην Ε.Ε. δεν υπάρχει «απόλυτη προστασία» της πρώτης κατοικίας έχει διακριτικά αποσυρθεί από τη δημόσια επιχειρηματολογία της κυβέρνησης (όπως έχει «αποσυρθεί» και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης) λόγω όχι μόνο του κυνισμού του, αλλά και της απόλυτης ανακρίβειάς του.

Κατ’ αρχάς, το δικαίωμα στην κατοικία είναι κατοχυρωμένο σε όλα τα Συντάγματα των χωρών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού (άρθρα 9 και 21). Και είναι κατοχυρωμένο με διπλό τρόπο: τόσο ως δικαίωμα στο οικιακό άσυλο, όσο και ως κοινωνικό δικαίωμα, που αναφέρεται στην υποχρέωση του κράτους να παρέχει αξιοπρεπή διαβίωση.

Πέραν, ωστόσο, της γενικής συνταγματικής προστασίας, πιο ουσιώδης είναι η νομική-δικαστική προστασία που παρέχουν οι εθνικές νομοθεσίες, η οποία ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Εχει ενδιαφέρον ότι το πιο πρόσφατο κεκτημένο στο πεδίο αυτό έρχεται από την Ισπανία.

Τη χώρα που αποτέλεσε το παράδειγμα προς αποφυγήν, με τις πάνω από 600.000 εξώσεις νοικοκυριών από το 2008 και μετά, όταν η φούσκα των στεγαστικών δανείων έσκασε και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραδόθηκαν στο έλεος των distress funds και των εισπρακτικών εταιρειών στις οποίες μεταβιβάστηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μαζί με τα ενυπόθηκα ακίνητα.

Στην Ισπανία των μαζικών πλειστηριασμών και εξώσεων, λοιπόν, η κυβέρνηση Σάντσεθ θέσπισε το περασμένο φθινόπωρο ορισμένους ελάχιστους φραγμούς στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών. Ο βασικότερος φραγμός προβλέπει ότι για να οδηγηθεί μια κατοικία σε πλειστηριασμό πρέπει ο δανειολήπτης να μην έχει πληρώσει τουλάχιστον 12 μηνιαίες δόσεις του στεγαστικού του δανείου.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση αποτελούσε συμμόρφωση σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε προσφύγει Ισπανός πολίτης που δικαιώθηκε μερικώς το 2013. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, φυσικά, αποτελεί προηγούμενο για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., εκτός από τη νομική προστασία της κατοικίας, διαθέτουν στεγαστική πολιτική και αναπτυγμένο τον θεσμό της κοινωνικής κατοικίας, ο οποίος αντιστοιχεί στις εργατικές κατοικίας του κατηργημένου στην Ελλάδα ΟΕΚ. Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Housing Europe, είναι η χώρα της Ε.Ε. με 0% (!) ποσοστό κοινωνικών κατοικιών, είτε αυτές έχουν τη μορφή δωρεάν παρεχόμενης στέγης είτε παραχώρησης έναντι χαμηλού ενοικίου. Το ποσοστό δημόσιων/κοινωνικών κατοικιών στο σύνολο του αποθέματος κατοικιών κυμαίνεται από 2% στην Κροατία (3% στην Ισπανία, 4% στην Ιταλία, 8% στην Πολωνία) έως 30% στην Ολλανδία, που ακολουθείται από την Αυστρία (24%), τη Δανία (21%), τη Σουηδία (19%) και τη Γαλλία (17%).

Η «εξαφάνιση» της κοινωνικής/δημόσιας κατοικίας από την Ελλάδα, προϊόν της απόφασης που επέβαλε η τρόικα από το 2012, δικαιολογείται συχνά με το υψηλό κόστος ιδιοκατοίκησης στη χώρα (70% σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018, μειωμένο από το υψηλό 85% του 2008). Αυτό το υποτιθέμενο ελληνικό πλεονέκτημα αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Housing Europe, έχει το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ε.Ε., που στην ομάδα των νοικοκυριών που διαθέτουν κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος υπερβαίνει το 70% του οικογενειακού εισοδήματος, σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και το τετραπλάσιο της Μάλτας ή της Κύπρου.

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΟΔΥ Καταγγελία: «Αρνούμαι να πεθάνω στο σπίτι μου»
17 Views

Όλο και περισσότερες καταγγελίες έρχονται στην επιφάνεια για ανειδίκευτους υπαλλήλους call center ιδιωτικής πολυεθνικής χωρίς ιατρικό υπόβαθρο που απαντά τις κλήσεις πολιτών στο 1135 του ΕΟΔΥ και συμβουλεύουν πολίτες να μείνουν σπίτι όπως και να μην εξεταστούν ακόμη και αν τους περιγράφουν ότι έχουν συμπτώματα.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Μαρινάκης: Αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους υπαλλήλους. Το κέρδος του εφοπλιστή.
13 Views

Το λογιστήριο της Alter Ego τηλεφωνούν στους εργαζόμενους των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΝΕΑ και τους ενημερώνουν ατομικά τον καθένα ότι η εταιρεία προχωρά σε αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βρούτσης: Πρόστιμο 1.200 ευρώ σε εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους με αναστολή συμβάσεων
14 Views

"Τσουχτερό" πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ θα επιβάλλεται σε εργοδότες αν απασχολούν εργαζομένους με αναστολή συμβάσεων όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΑΔΕ: Κλειδάριθμος μέσω SMS και email για το επίδομα των 800 ευρώ
9 Views

Με SMS και μέσω email αναμένεται να αποστέλλονται οι νέοι κλειδάριθμοι στους φορολογουμένους προκειμένου να αποκτούν άμεσα πρόσβαση στο Taxisnet και να μην επισκέπτονται τις εφορίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", αυτό συζητά ο διοικητής της ΑΑΔΕ , Γιώργος Πιτσιλής με τις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεραμέως: “Απαγορεύονται ρητά τα μεγάφωνα τη Μεγάλη Εβδομάδα”
26 Views

Σε ερώτημα για τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο, όπως να μην ανοίξουν τα σχολεία ή να υπάρχει κάποιου είδους εκ περιτροπής λειτουργία, η κ. Κεραμέως είπε ότι όλα είναι υπό εξέταση, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορωνοϊός – Σόιμπλε: Έχουμε ήδη αφήσει πίσω τη συζήτηση για τα ευρω-ομόλογα
20 Views

«Βλέπω το Συμβούλιο με βεβαιότητα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα Die Welt (στο φύλλο της Τρίτης 7ης Απριλίου) και τονίζει ότι η πρόταση για κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα αποτελεί ήδη ξεπερασμένη ιδέα.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άδωνις Γεωργιάδης: Άγριο επεισόδιο στον αέρα του Πρώτου Θέματος (Βίντεο)
26 Views

Σκούρα» τα βρήκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα fm, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα του ευρωμολόγου. Παραδέχτηκε μάλιστα εμμέσως πως η εν λόγω υπόθεση ήταν για την ελληνική κυβέρνηση «εκ προοιμίου χαμένη», προκαλώντας την έντονη αντίδραση εκ μέρους του ενός εκ των δύο παρουσιαστών των εκπομπής, του δημοσιογράφου Νίκου Φελέκη.

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Αλέξης Παπαχελάς: Η «μάχη» με τον κορονοϊό, η φωτό από το νοσοκομείο και οι πρώτες δηλώσεις (Βίντεο)
8 Views

Ο Αλέξης Παπαχελάς, αφού ξεπέρασε την περιπέτεια υγείας με τον κορονοϊό και αφού χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ, μίλησε για τη μάχη του με τον κορονοϊό.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ροζ πανσέληνος: Υπερθέαμα στον νυχτερινό ουρανό (Φωτογραφίες)
22 Views

Το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του φετινού έτους ανέτειλε την Τρίτη 7 Απριλίου 2020. Πρόκειται για την τρίτη από τις συνολικά τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020. Στις 21:08 ώρα Ελλάδας η Σελήνη πλησίασε τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα υπάρξει πανσέληνος.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Κάτια Δανδουλάκη: Το viral βίντεο ως Βίρνα Δράκου και η απάντηση της ηθοποιού στο instagram (Βίντεο)
28 Views

Η αγαπημένη ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη παραμένει όπως όλοι μας σε καραντίνα στο σπίτι της, παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Με φόντο την πανδημία του κοροναϊού, ωστόσο η Κάτια Δανδουλάκη έγινε viral στα social media ως ως Βίρνα Δράκου.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιωτικά σχολεία: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τα δίδακτρα
17 Views

Εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων-εργοδοτών όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών αποφασίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, σε συνέχεια των μέτρων προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19. Τα κυριότερα σημεία της Απόφασης είναι τα εξής:

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Μπόρις Τζόνσον: Παραμένει στην εντατική - Τα νεότερα για την υγεία του
15 Views

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πέρασε και δεύτερη νύχτα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η κατάστασή του είναι σταθερή αφού έλαβε υποστήριξη σε οξυγόνο για επιπλοκές της Covid-19, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ντόμινικ Ράαμπ ηγείται της μάχης της Βρετανίας κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eurogroup: Το παρασκήνιο της μαραθώνιας συνεδρίασης. Γιατί δεν βγήκε "λευκός καπνός"
14 Views

Οι διαφορές ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον Νότο έγιναν για ακόμη μια φορά αισθητές στο Eurogroup, το οποίο έπειτα από μια μαραθώνια, 16ωρη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, διεκόπη για να συνεχιστεί την Πέμπτη και με την προσδοκία να βγει λευκός καπνός για το κρίσιμο θέμα αντιμετώπισης του κορονοϊού και μια συμφωνία για το σχέδιο ανάταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Ξεκινούν τεστ κατ' οίκον από 500 Κινητές Ομάδες Υγείας
49 Views

Ξεκινά αύριο η λειτουργία των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορονοϊού COVID-19 κατ’ ́οίκον υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι λεπτομέρειες σύστασης και λειτουργίας των Κινητών Ομάδων Υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορονοϊού COVID-19.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Μόσιαλος: H κανονικότητα θα επιστρέψει μαζί με το εμβόλιο για τον κοροναϊό
54 Views

«Η ανθρωπότητα δεν θα επιστρέψει στην πριν τον νέο κορoνοϊό εποχή, μέχρι να ανακαλυφθεί εμβόλιο. Αυτό που περιμένουμε το επόμενο διάστημα είναι μία «μερική κανονικότητα», η οποία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει συντελεστεί και στις άλλες χώρες ως προς τον έλεγχο της επιδημίας».

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
«Δεν χρειάζονται κρατικά νοσοκομεία. Μπορούν όλα να είναι ιδιωτικά»
54 Views

Στο φως έρχεται ένα ακόμη άκρως αποκαλυπτικό στιγμιότυπο για τους σχεδιασμούς και τις ακραίες θέσεις των νεοφιλελεύθερων για το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας, που εκφράζονταν με πάθος όλο το προηγούμενο διάστημα και κατέρρευσαν με το ξέσπασμα της κρίσης του κοροναϊού...

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Αστυνομικοί επιχείρησαν να διακόψουν διαμαρτυρία γιατρών (Video)
31 Views

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πραύλιο χώρο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Αστυνομική παρέμβαση άναψε τα αίματα. Τί δήλωσε ο Πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσίπρας: Χθες ήταν ήρωες, σήμερα δεν δικαιούνται να έχουν φωνή (Video)
29 Views

«Χθες ήταν "οι ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες", που τους χειροκροτάμε στα μπαλκόνια. Σήμερα οι ήρωες δε δικαιούνται να έχουν φωνή, όταν αυτή ενοχλεί την κυβέρνηση.» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την προσπάθεια της Αστυνομίας να διαλύσει σήμερα συγκεντρώσεις νοσοκομειακών για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε έξαρση η μαύρη αγορά της κομμωτικής - Επιστολή διαμαρτυρίας
197 Views

Την πρακτική κάποιων συναδέλφων τους που στο μέσο της καραντίνας και των μέτρων του κορωνοϊού που έχουν ληφθεί να κρατούν κλειστά τα κομμωτήρια, κάποιοι συνάδελφοι τους πηγαίνουν σε σπίτια και συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους καταγγέλουν οι κομμωτές και οι κομμώτριες της Αλεξανδρούπολης και όχι μόνο.

Περισσότερα ...