«Ναυμαχία» ΗΠΑ-Γαλλίας για τις Ελληνικές φρεγάτες: «Σφήνα» & των Γερμανών στο πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών του ΠΝ

471 Views
«Ναυμαχία» ΗΠΑ-Γαλλίας για τις Ελληνικές φρεγάτες: «Σφήνα» & των Γερμανών στο πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών του ΠΝ
Ναυμαχία έχουμε ανάμεσα σε ΗΠΑ-Γαλλία και Γερμανία επί Ελληνικού εδάφους, για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του ΠΝ. To ζήτημα είναι βέβαια στο τέλος η χώρα μας να κερδίσει κάτι, διότι οι απέναντι τρέχουν εξοπλιστικά προγράμματα και σε λίγο καιρό, εάν δεν λάβουμε μέτρα, θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.
Σήμερα λοιπόν πραγματοποιήθηκε στην ΓΔΑΕΕ, συνάντηση του Γενικού Διευθυντή της, Αντιναύαρχου ΠΝ (εα) Κυριάκου Κυριακίδη, με τον Υποναύαρχο (USN) Francis D. Morley, Director Navy International Programs Office (NIPO).
Ο Αμερικανός Υποναύαρχος έθιξε πολύ γενικά το θέμα του νέου πλοίου που αναζητά η Ελλάδα για τον Στόλο της, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Οι Αμερικανοί είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την όποια εξέλιξη έχει να κάνει με τις γαλλικές φρεγάτες Bellhara. Για να το κάνουν βεβαίως, πρέπει να προτείνουν τη δική τους λύση. Σήμερα υπενθύμισαν την παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους, όπως αναφέρει το militaire.
Οπως σας είχε αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πρόσφατα, έχουν μπει σφήνα και οι Γάλλοι, με τις συζητήσεις να είναι σε προχωρημένο στάδιο.
Πρόταση για συμμετοχή και Ελληνικών εταιριών σε οποιαδήποτε φρεγάτα τύπου Belhara έφερε σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με την ομόλογη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας (DGA).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις κινήθηκαν για τμήματα των υπό κατασκευή πολεμικών πλοίων, όταν αρχίσουν να μπαίνουν στη γραμμή παραγωγής, μετά από παραγγελία, όχι μόνο της χώρας μας αλλά από οποιοδήποτε Πολεμικό Ναυτικό επιλέξει αυτό το πλοίο για τον στόλο του.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ  
Πρόκειται για το πρόγραμμα προμήθειας νέων βαρέως τύπου τορπιλών για τα υποβρύχια «214» και το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο «ΩΚΕΑΝΟΣ». Το κόστος ανέρχεται σε 105 εκατομμύρια ευρώ για 36 τορπίλες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει εκτός των καινούργιων τορπιλών και ολικό εκσυγχρονισμό των παλαιών SUT Mod 0 είτε σε επίπεδο SUT Mod 3 είτε σε επίπεδο SUT Mod 4. Προφανώς ελαφρύτερος εκσυγχρονισμός σημαίνει περισσότερες τορπίλες ενώ βαρύτερος εκσυγχρονισμός λιγότερες τορπίλες. Πάντως, το επίπεδο της SUT Mod 4 προσεγγίζει αρκετά αυτό της SeaHake Mod.4 ER. Σημειώνεται ότι το ΠΝ διαθέτει περί τις 112 τορπίλες τύπου SUT Mod 0.
Δεδομένου ότι η Ιταλική Black Shark Advanced και η Γαλλική F21 διατηρούν το προβάδισμα από τεχνολογικής υπεροχής, η Γερμανική πρόταση θέλει να μεγιστοποιήσει το όφελος της επιλογής προσφέροντας την τορπίλη SeaHake Mod.4 ER. Συνεπώς με το κόστος των τορπιλών SeaHake Mod.4 ER προσφέρεται και δωρεάν εκσυγχρονισμός σε μέρος από το υφιστάμενο απόθεμα τορπιλών τύπου SUT Mod 0. Δύο επιπρόσθετα στοιχεία που ενισχύουν την γερμανική πρόταση είναι τα εξής:
Σύμφωνα με τη Γερμανική εταιρεία Atlas Elektronik η τορπίλη SeaHake Mod.4 ER είναι η μοναδική που είναι πλήρως ολοκληρωμένη και συμβατή με το σύστημα μάχης των υποβρυχίων «214» καθώς και του «ΩΚΕΑΝΟΥ». Τα υποβρύχια διαθέτουν τα συστήματα μάχης ISUS 90-15 και ISUS-90-46 αντίστοιχα, αναφέρει το defencereview.
Πάντως αμφότεροι Γάλλοι και Ιταλοί ισχυρίζονται ακριβώς το ίδιο. Ειδικότερα, οι Γάλλοι της κατασκευάστριας εταιρείας κατέφτασαν τόσο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους όσο και προ τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 27 με 29 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια των δύο επισκέψεων τους, στη Διοίκηση Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου κατάφεραν να γνωστοποιήσουν στο Π.Ν πως δεν τίθεται ζήτημα επιπρόσθετου κόστους πιστοποίησης της τορπίλης F-21.
Προηγήθηκε ενδελεχής τεχνική μελέτη και ανάλυση των συστημάτων μάχης των υποβρυχίων του Π.Ν. Απόρροια του συστήματος MIGAL η γαλλική τορπίλη μπορεί με απλό τρόπο να βληθεί από τα υφιστάμενα συστήματα μάχης των ελληνικών υποβρυχίων. Το σύστημα ελέγχου βολής της F21 ονομάζεται MIGAL, το οποίο λειτουργεί ως σύστημα διασύνδεσης μεταξύ της τορπίλης και του κέντρου διοίκησης και ελέγχου του υποβρυχίου.

 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το παιχνίδι του Ερντογάν, η ελληνική ΑΟΖ και οι χάρτες της Τουρκίας: Από την πολιτική της «ψυχραιμίας» ως το «Βυθίσατε το Φατίχ»
34 Views

Το παιχνίδι του Ερντογάν, η ελληνική ΑΟΖ και οι χάρτες της Τουρκίας: Από την πολιτική της «ψυχραιμίας» ως το «Βυθίσατε το Φατίχ»

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΚΟΛΛΗΤΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΑΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΥ... ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τανκς και ελικόπτερα σε μια επίδειξη δύναμης κατά των διαδηλωτών!
37 Views

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τανκς και ελικόπτερα σε μια επίδειξη δύναμης κατά των διαδηλωτών!

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Εταιρεία παρασύρει τον ΠΟΥ και κυβερνήσεις σε λάθος εκτιμήσεις
52 Views

Αποκαλυπτική έρευνα του The Guardian αποκαλύπτει πώς μία εταιρεία, η Surgisphere, επηρέασε αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και κυβερνήσεων διαφόρων χωρών, με βάση λανθασμένες εκτιμήσεις για τον Covid-19.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Τοξική βόμβα στη Δραπετσώνα
39 Views

Σε τοξική βόμβα περπατούν και διαβιούν οι κάτοικοι της -παραδοσιακά- πολύ επιβαρυμένης περιοχής της Δραπετσώνας και Κερατσινίου, αφού, όπως φαίνεται από στοιχεία και καταγγελίες που φέρνει στη δημοσιότητα το zougla.gr, για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα προτιμήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις «αμαρτίες γονέων» απλώς... κρύβοντάς τες κάτω από το χαλί...

Περισσότερα ...
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε συναγερμό ο Έβρος
93 Views

Έντονη κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει στην τουρκική πλευρά των συνόρων, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα. Το Ράδιο Έβρος κάνει λόγο για άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της Αδριανούπολης, με τις συγκεκριμένες πληροφορίες να έρχονται εν μέσω των σεναρίων ότι οι τουρκικές αρχές προετοίμαζαν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων, εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικογραφία-φωτιά για πρώην βουλευτή, δημοσιογράφο και αστυνομικούς
57 Views

Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου του 2019, στις 11:00 το πρωί, στη συμβολή των οδών Αθηνών και Σατωβριάνδου έπεφτε νεκρός από σφαίρες εκτελεστών ένας επιχειρηματίας, ο οποίος όμως φέρεται να διατηρούσε σχέσεις με τη νύχτα.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Μαζικοί μοριακοί έλεγχοι στην Ξάνθη λόγω συνεχών κρουσμάτων κορονοϊού
36 Views

Ειδικό σχέδιο για την εξάλειψη των συνεχών κρουσμάτων κορονοϊού, που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, τίθεται σε εφαρμογή με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε αργά χθες το βράδυ με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη και τον δήμαρχο Μύκης, Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση ενός έτους στις μισθώσεις δημοτικών ακινήτων και σχολικών κυλικείων
39 Views

Παρατείνονται αυτοδικαίως για ένα επιπλέον έτος από τη λήξη τους, κατόπιν αίτησης του μισθωτή, οι μισθώσεις δημοτικών ακινήτων στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις με εκμισθωτή δήμο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αυτού, οι οποίες λήγουν έως 31/12/2020. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις». Η παράταση ισχύει και για μισθώσεις εντός κοινοχρήστων χώρων που ανήκουν σε ΟΤΑ.

Περισσότερα ...