Εξοπλιστική ρελάνς από την Ελλάδα: Στο τραπέζι η αμερικανική πρόταση για τα αντιτορπιλικά «Alreigh Burke» - Τα θαλάσσια «φρούρια»

284 Views
Εξοπλιστική ρελάνς από την Ελλάδα: Στο τραπέζι η αμερικανική πρόταση για τα αντιτορπιλικά «Alreigh Burke» - Τα θαλάσσια «φρούρια»
Η Αμερικανική πρόταση για παραχώρηση δύο «Arleigh Βurke» στην Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους έπεσε ξανά στο τραπέζι κατά τη διάρκεια επαφών που είχε μέσα στην περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με αξιωματούχους και επιτελείς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Αφού αποτιμήθηκε η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα ως απολύτως επιτυχημένη, οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν έτοιμοι να συζητήσουν με την Ελλάδα το ενδεχόμενο παραχώρησης των πανίσχυρων αντιτορπιλικών με δεδομένη την άμεση ανάγκη που έχει ο στόλος για ενίσχυση.
Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τα τελευταία χρόνια(πρώτη φορά το 2008) έχει εκφράσει ξεκάθαρο ενδιαφέρον για την απόκτηση μεταχειρισμένων Αμερικανικών πολεμικών πλοίων ‘’φωτογραφίζοντας’’ ουσιαστικά τα «Arleigh Burke».
Το ζήτημα έχουν θέσει όλοι οι τελευταίοι Έλληνες υπουργοί άμυνας-Πάνος Καμμένος, Ευάγγελος Αποστολάκης και Νίκος Παναγιωτόπουλος-κατά στις επισκέψεις τους στις ΗΠΑ αλλά και στις επαφές τους με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο στην Αθήνα.
Η επικαιροποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ η οποία υπογράφηκε πρόσφατα έφερε εκ νέου το θέμα στο προσκήνιο με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο να εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες θετικός στο ενδεχόμενο παραχώρησης Arleigh Burke στην Ελλάδα.
Το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι υιοθετεί το δόγμα ‘’ποιότητα αντί ποσότητας’’ για να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ίσως μεταφερθεί ο χώρος ‘’τριβής’’, το πολυπληθές ναυτικό των γειτόνων, το οποίο συνεχώς αυξάνει σε αριθμό αλλά και σε δυνατότητες.
Ένα από τα καίρια ερωτήματα που τίθενται είναι αν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να αντέξει το κόστος χρήσης αλλά και τη συντήρηση τόσο μεγάλων πλοίων όπως τα «Arleigh Burke» τα οποία για πρώτη φορά ενδέχεται να βάλει στο οπλοστάσιό του.
Με εκτόπισμα που ξεπερνά τους 9000 τόνους, μήκος 156 μέτρα και πλήρωμα σχεδόν 300 άτομα τα «Arleigh Burke» μοιάζουν ως μεγαθήρια μπροστά στα πλοία του Ελληνικού στόλου.
Μεγάλο ερώτημα επίσης αποτελεί ο οπλισμός τον οποίο δέχονται (;) να απελευθερώσουν οι Αμερικανοί μαζί με τα υπό παραχώρηση πλοία.
Τα αντιτορπιλικά «Alreigh Burke» μεταφέρουν στρατηγικά βλήματα Tomahawk με βεληνεκές που αγγίζει τα 2500 χιλιόμετρα.
Έως και 90 τέτοια βλήματα έχει στο οπλοστάσιο του κάθε πλοίο. Επιπλέον μεταφέρουν μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών βλημάτων SM2 και SM3 με ακτίνα δράσης έως 160 και 700 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Θεωρείται πάντως σχεδόν απίθανο να δεχθούν οι Αμερικανοί να αποδεσμεύσουν όλα τα παραπάνω όπλα αν συμφωνηθεί τελικά να παραχωρήσουν Arleigh Burke σε συμμαχική χώρα.
Τα αντιτορπιλικά «Alreigh Burke» αποτελούν ουσιαστικά θαλάσσια ‘’φρούρια’’ με τρομακτικές δυνατότητες στην ανοιχτή θάλασσα ικανά να ανταπεξέλθουν ακόμα και μόνα τους σε πολλαπλές αποστολές πέρα από την προβολή ισχύος.
Σχεδιάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αποτελούν την βασική μονάδα μάχης στη θάλασσα για το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Το πρώτο μπήκε σε επιχειρησιακή κατάσταση το 1989 και από τότε έως τώρα έχουν παραδοθεί 68 Arleigh Βurke με τελευταίο το DDG 118 Daniel Inouye στις 27 Οκτωβρίου από τα ναυπηγεία Βath Iron Works . Σε δύο Αμερικανικά ναυπηγεία ‘’τρέχει’’ πρόγραμμα κατασκευής 9 ακόμη αντιτορπιλικών Arleigh Burke τα οποία θα παραδοθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Ήδη λοιπόν τα πρώτα Alreigh Burke φτάνουν στα 30 χρόνια ζωής με τους Αμερικανούς να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο απόσυρσής τους και αντικατάστασής τους από νεότευκτα πλοία.

Πιθανό λοιπόν είναι να έχουν αποφασίσει οι Αμερικανοί κάποια από αυτά τα πλοία αντί να τα αποσύρουν για να μειωθεί το κόστος να τα παραχωρήσουν σε χαμηλές τιμές σε συμμαχικές χώρες και γιατί όχι η Ελλάδα να είναι η πρώτη από αυτές. Όμως πέρα από τους πανίσχυρους Tomahawk οι οποίοι πολύ δύσκολα θα έβγαιναν και αυτοί προς διάθεση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα προτεινόμενα αντιτορπιλικά να έχουν SM-2/SM-3, τα δορυφορικά τους συστήματα, όπως και όλα τα ηλεκτρονικά τους, αλλιώς όπως εκτιμούν επιτελείς δεν αξίζει να εισέλθει στις τάξεις του ΠΝ μια πανίσχυρη μονάδα αλλά με περιορισμένα όπλα... 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Η Κομισιόν κινητοποιεί πακέτο 232 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού
10 Views

Πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 232 εκ. ευρώ, για την πρόληψη, αντιμετώπιση και επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19, ανακοίνωσε η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Χίος: Αστυνομικός σε ρόλο μαιευτήρα ξεγέννησε γυναίκα από τη Συρία
15 Views

Ένα πρωτόγνωρο περιστατικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει ειδικός φρουρός στη Χίο. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μυστρίδης είναι αποσπασμένος σε κέντρο φιλοξενίας του νησιού και ανέλαβε να εκτελέσει χρέη μαιευτήρα σε μία γυναίκα από τη Συρία που χρειάστηκε τη βοήθειά του καθώς αργούσε το ασθενοφόρο.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Θεσσαλονίκη: Δολοφονία 45χρονου. Τέσσερα αδέλφια πίσω από το έγκλημα
17 Views

Αδέλφια είναι οι τέσσερις δράστες της δολοφονίας του 45χρονου ιδιοκτήτη ταχυφαγείου στη Θεσσαλονίκη. Η Αστυνομία συνέλαβε ήδη τους τρεις εξ αυτών, ανάμεσά τους τον 32χρονο εργαζόμενο του καταστήματος που είχε ταυτοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Επί ποδός» στα νησιά για τα κλειστά κέντρα: Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες
19 Views

Επίθεση στην Κυβέρνηση, μέσω της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα», από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου και τον Δήμαρχο Αν. Σάμου. Οι φόβοι και τα αιτήματα τους.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Αιματηρό τροχαίο στην Ηλεία: Σκοτώθηκε επιστρέφοντας από τη βάπτιση της κόρης του
15 Views

Πρόκειται για δύο άνδρες 25 και 28 ετών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ένας συγκρούστηκε με άλλο όχημα και στη συνέχεια με δύο φορτηγά.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται» .Κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ (Video)
16 Views

Στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα: «Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται», μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας! Την ομιλία προλόγισε με «επένδυση» από 7 βίντεο ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κοροναϊό και τα μέτρα προστασίας της χώρας
15 Views

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ώστε να εκτιμηθεί η πορεία της προετοιμασίας της χώρας και το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Στη σύσκεψη συμμετέχουν, επίσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυρ. Πιερρακάκης: Στα μέσα του έτους έτοιμο το gov.gr για τις συναλλαγές με το Δημόσιο
16 Views

Στα μέσα του έτους αναμένεται να είναι διαθέσιμη η ενιαία ψηφιακή «πύλη» της δημόσιας διοίκησης (www.gov.gr), όπου θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με το Δημόσιο, αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Γαλλίδα υπουργός Άμυνας: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
15 Views

Το μήνυμα πως «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», έστειλε με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Βήμα»

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Κλίμα εμφυλίου στην Τoυρκία – Στρατηγοί κατά Ερντογάν: ”Στέλνεις τους στρατιώτες μας στο θάνατο – Παγίδα η Ιντλίμπ”
82 Views

Κλίμα εμφυλίου στην Τoυρκία – Στρατηγοί κατά Ερντογάν: ”Στέλνεις τους στρατιώτες μας στο θάνατο – Παγίδα η Ιντλίμπ”

Περισσότερα ...