Μεταξύ φόβου και κόστους

76 Views
Μεταξύ φόβου και κόστους
Υπό διαρκή πίεση η ελληνική διπλωματία και με το πιστόλι στον κρόταφο
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ελληνική διπλωματία και το ΥΠΕΞ, το οποίο καλείται για μια ακόμη φορά με το πιστόλι στον κρόταφο να υπερβεί λανθασμένες κινήσεις, φοβικά σύνδρομα εντός και εκτός συνόρων, προσωπικές στρατηγικές και παραλείψεις δεκαετιών.
Η οριοθέτηση κοινής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία στο Ιόνιο είναι απολύτως ενδεικτική. Πατάει σε ένα προσύμφωνο από το 1977 το οποίο δεν υπογράφαμε για συγκεκριμένους λόγους και αναγκαστήκαμε να το πράξουμε τώρα λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ωστόσο και εδώ (πέρα από τη μάχη της κόκκινης γαρίδας και τη μη επέκταση των χωρικών μας υδάτων που φυσικά και έπρεπε να προηγηθεί) η περιορισμένη επήρεια τόσο των Διαπόντιων νήσων (70%) όσο και των Στροφάδων (32%) παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία ήδη έσπευσε να προπαγανδίσει (με τον γνωστό χοντροκομμένο τους τρόπο) ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το βλέμμα φυσικά στραμμένο στο Καστελόριζο.
Τώρα, υπό την πίεση των τουρκικών σεισμογραφικών πλοίων, το ΥΠΕΞ ψάχνει απεγνωσμένα να ξαναπιάσει το νήμα μιας αντίστοιχης συμφωνίας με την Αίγυπτο. Για τον σκοπό αυτό ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στο Κάιρο την ερχόμενη Πέμπτη μαζί με την τεχνική ομάδα του υπουργείου.
Ωστόσο διπλωμάτης με εμπειρία ετών που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του σημειώνει με νόημα στο Documento ότι η Αίγυπτος δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την Ελλάδα (προτού η τελευταία συμφωνήσει με την Κύπρο για οριοθέτηση), παρά μόνο τμηματικά. Κάτι που με βάση το διεθνές δίκαιο είναι –το λιγότερο– αδόκιμο και επί της ουσίας συνιστά άμεση αναγνώριση από μέρους μας ότι το καθεστώς νοτίως του Καστελόριζου είναι γκρίζο. Βεβαίως το κέρδος για τη χώρα μας σε αυτή την περίπτωση είναι ότι καταργείται στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης.
Για τον συγκεκριμένο διπλωμάτη κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να αποτελεί διακαή πόθο της Αγκυρας (που έριξε το δόλωμα της συμφωνίας με τη Λιβύη για να πιάσει το μεγάλο ψάρι της ΝΑ Μεσογείου), η οποία με όπλο την πίεση στο Λιβυκό θα κάνει πράξη το αφήγημά της για τη «γαλάζια πατρίδα», θα μπει ισότιμα στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της ΝΑ Μεσογείου, θα αποκόψει οριστικά την Κύπρο από την Ελλάδα και φυσικά θα συμμετάσχει και στο μερίδιο των ενεργειακών δρόμων στην περιοχή (βλέπε EastMed).
Το όπλο του βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ δεν υπάρχει κατ’ ουσίαν για τους Ελληνες διπλωμάτες ακόμη και για θέματα μείζονος σημασίας όπως η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας
Τα βασικά λάθη που έκανε η Αθήνα
Ενα από τα βασικά λάθη της Αθήνας ήταν η μη συμμετοχή της στη διάσκεψη του Βερολίνου, όπου αποφασίστηκε η συμφωνία «ειρήνης» για την εφαρμογή του εμπάργκο. Ενα εμπάργκο που φυσικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, κάτι που μας υπενθύμισε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο η είδηση της περασμένης Τετάρτης ότι η φρεγάτα «Σπέτσαι» βρέθηκε, στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI», μόνη της στη Μεσόγειο να «κυνηγά» το φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας «Sirkin» το οποίο είχε αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη. Το πλοίο προστάτευαν τρεις τουρκικές φρεγάτες και ο διοικητής του ελληνικού πολεμικού πλοίου ενημερώθηκε ότι η γαλλική φρεγάτα θα βρίσκεται για βοήθεια στην περιοχή σε 72 ώρες, ενώ ο Ιταλός διοικητής της επιχείρησης (η Ιταλία συνεργάζεται με τους Τούρκους στη Λιβύη) βρισκόταν στη Ρώμη!
Η αντίδραση της Αθήνας για τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία του Βερολίνου, με ευθύνη της Γερμανίας, ήταν ανύπαρκτη, όπως και στο θέμα της μη ενεργοποίησης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ. Επί της ουσίας το όπλο του βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ δεν υπάρχει στο τραπέζι της ελληνικής διπλωματίας ούτε για τόσο σοβαρά θέματα όπως η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι παρά την αμφισβήτηση ελληνικού θαλάσσιου χώρου από την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη εμείς συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε την κυβέρνησή του, ενώ και πάλι σε επίπεδο ΕΕ δεν επιδιώξαμε ποτέ επί της ουσίας να μπλοκάρουμε τις όποιες σχέσεις του με τις Βρυξέλλες.
Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφώνησε με Ιταλία

Από το 2016 μέχρι την πραγματοποίηση της Συνόδου Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου τον Ιανουάριο 2018 στη Ρώμη η τότε κυβέρνηση διαπραγματευόταν τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας. Η τελευταία επέμενε σε ανάλογη συμφωνία με αυτήν που υπέγραψε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες. Ωστόσο η θέση του Νίκου Κοτζιά, την οποία έκανε αποδεκτή ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν ότι μια συμφωνία που περιείχε τους γνωστούς συμβιβασμούς τόσο στο θέμα της επήρειας των Διαπόντιων νήσων και των Στροφάδων όσο και στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων της Ιταλίας δεν θα προάσπιζε επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα. Οταν το 2018 «έπαιζαν» στην επικαιρότητα η επίσκεψη Ερντογάν, το θέμα των οκτώ, η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας και φυσικά η συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας έκανε δεκτή την εισήγηση του Ν. Κοτζιά να προετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και σε μεταγενέστερη φάση σε άλλες περιοχές, την οποία και παρουσίασε τον Οκτώβριο 2018, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί με νομοθετική διαδικασία και όχι προεδρικά. Η εν λόγω διαδικασία ανακοινώθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με τον τότε τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ να τονίζει στο ΕΣΕΠ και στη Βουλή ότι η κυβέρνηση δεν είχε δικαίωμα να δεσμεύσει τη χώρα. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πρωταγωνιστής της σειράς «Παρά Πέντε» εξομολογείται άγνωστο περιστατικό από τα γυρίσματα! (video)
27 Views

Για την εποχή των γυρισμάτων της επιτυχημένης σειράς «Παρά Πέντε» μίλησε ο γνωστός ηθοποιός Μιχάλης Μαρίνος στην εκπομπή «Στην φωλιά των Κου Κου» και αποκάλυψε το πιο απίθανο περιστατικό που τους συνέβη.

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
LIFESTYLE
Πρωταγωνιστής της σειράς «Παρά Πέντε» εξομολογείται άγνωστο περιστατικό από τα γυρίσματα! (video)
27 Views

Για την εποχή των γυρισμάτων της επιτυχημένης σειράς «Παρά Πέντε» μίλησε ο γνωστός ηθοποιός Μιχάλης Μαρίνος στην εκπομπή «Στην φωλιά των Κου Κου» και αποκάλυψε το πιο απίθανο περιστατικό που τους συνέβη.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Κάτια Ταραμπανκό: Ποζάρει topless και μοιράζει εγκεφαλικά! (photo)
41 Views

Η Κάτια Ταραμπανκό ήταν η μια από τις δύο νικήτριες του ριάλιτι μοντέλων “GNTΜ”. Το μοντέλο μετά το τέλος του παιχνιδιού, μοιράζεται με τους διαδικτυακούς της φίλους, εντυπωσιακές φωτογραφίες από διάφορες φωτογραφίσεις που πραγματοποιεί.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Κόσμος έξω από την Αγιά Σοφιά: Τουρκικά λάβαρα και συνθήματα - Live Video
24 Views

Μετά την ιστορική απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για την Αγιά Σοφιά, μέσω της οποίας ανοίγεται ο δρόμος για να γίνει τζαμί, κόσμος έχει συγκεντρωθεί αυτή την ώρα έξω από το μνημείο.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ λιποθύμησε μπροστά στον Πρίγκιπα Κάρολο(vid)
26 Views

Όταν ο πρίγκηπας Κάρολος ξεκίνησε τους χαιρετισμούς με τους εργαζομένους κατά την επίσκεψή του σε κέντρο διανομής των σούπερ μάρκετ Asda, ο πρώτος εξ αυτών λιποθύμησε!

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με πτώση έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών
23 Views

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε η αγορά για έκτη διαδοχική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον βασικό δείκτη να καταγράφει συνολικές απώλειες 4,39% στη διάρκεια των έξι τελευταίων συνεδριάσεων, υποχωρώντας σήμερα προς τη στήριξη των 630 μονάδων, κόντρα στην ανοδική κίνηση των ευρωαγορών.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Πυρκαγιά στη Βάρη
25 Views

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, επί της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου, στην Βάρη Αττικής, λίγο μετά τις 09:00.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δικαιώθηκε ο ΠΑΟΚ
24 Views

Την αναπομπή της υπόθεσης περί πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης. Το CAS έκρινε ότι η δευτεροβάθμια επιτροπή της ομοσπονδίας όφειλε να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να εκδικάσει κανονικά, χωρίς να δεχθεί ως δεσμευτικό το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Έκτακτα μέτρα στον Προμαχώνα
25 Views

Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός επισήμανε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών». Επέμεινε δε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Καταμετρήθηκαν 60 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
26 Views

Με τα κρούσματα να ξεπερνούν κατά πολύ το ψυχολογικό όριο των 50 την ημέρα, οι αρχές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πλέον ως προτεραιότητα το ενδεχόμενο να ληφθούν άμεσα απαγορευτικά μέτρα για την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από τα εγγύς Βαλκάνια, δηλαδή την Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Απειλούν εκ νέου οι λοιμωξιολόγοι: «Μπορεί να κλείσουμε τα σύνορα» – Θέλουν να «τελειώσουν» τον τουρισμό
28 Views

Τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, συνεχίζουν να απειλούν με εκ νέου επιβολή απαγορεύσεων για τον κορωνοϊό, τα οποία θα τελειώσουν οριστικά κι αμετάκλητα την είδα ημιθανή ελληνική οικονομία.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γεωργιάδης: «Ιδιωτικό θέμα» η φερόμενη ως εμπλοκή πρώην υπουργού της ΝΔ σε υπόθεση προώθησης ανήλικης
28 Views

«Η σύγκριση της προσωπικής και ατομικής συμπεριφοράς ενός πρώην υπουργού σε ιδιωτικά του θέματα έστω και παράνομα, με ό,τι έκανε ένας εν ενεργεία υπουργός κατά την άσκηση των κυβερνητικών του καθηκόντων, προσπαθώντας να στήσει έναν δημόσιο διαγωνισμό, έχει καμία σχέση;», είπε ο υπουργός

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Προστατέψετε τα παιδιά σας, προστατέψετε την οικογένειά σας. Ένα βίντεο που σοκάρει!
37 Views

Οι πίσω επιβάτες (μετά από ένα τρακάρισμα) έχουν 7 (εφτά) φορές μεγαλύτερες πιθανότητες από τους μπροστινούς (επιβάτες), να εκτοξευθούν έξω από το αυτοκίνητο.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Έκτακτο (και δυστυχώς οριστικό): Με απόφαση Ερντογάν μετατρέπεται η Αγία Σοφία σε τζαμί
39 Views

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του σουλτάνου Ερντογάν ότι η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί. Πριν μία ώρα το ΣτΕ της Τουρκίας προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης του 1934, όταν η τότε τουρκική κυβέρνηση μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο

Περισσότερα ...
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΣ: Δώθηκαν στη δημοσιότητα οι «59» που «ξάφριζαν» επιβάτες στα ΜΜΜ
32 Views

Η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των 59 ατόμων που διέπρατταν συστηματικά κλοπές πορτοφολιών και τιμαλφών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κικίλιας: Τι είπε για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown
46 Views

Τη διαπίστωση ότι υπάρχει μια “μερική χαλάρωση” όπως χαρακτηριστικά είπε, όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα ‘Υγεία & Ασφάλεια, Τουρισμός & Οικονομία, Covid-19: Επιπτώσεις και Επόμενη Μέρα’ που οργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πως φεύγει ο πόνος
24 Views

Τσίμπημα μέλισσας και σφήκας: Είναι γνωστό πως με το τσίμπημά της, μία μέλισσα χάνει το κεντρί της και πεθαίνει. Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη σφήκα. Αυτό, διότι εκείνη μπορεί να επιφέρει πολλαπλά τσιμπήματα. Μάλιστα, μπορεί να το κάνει, επειδή δεν αφήνει το κεντρί της. Από εκεί και πέρα, τα τσιμπήματα μπορεί να έχουν σοβαρές αντιδράσεις σε αλλεργικούς.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Σερβία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του lockdown-Εισέβαλαν στη Βουλή
47 Views

Xιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα το βράδυ μπροστά από το κτίριο της Bουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ανήγγειλε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Η απάντηση δημάρχου σε πυροσβέστες: Παίζουν τάβλι και ξαπλώνουν σε αιώρα (Photos)
42 Views

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, σχετικά με την καταγγελία που έκανε νωρίτερα η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μαγνησίας εναντίον του για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πυροφυλάκιο του Νεοχωρίου

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Κουνούπια: Επτά λόγοι που τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας
39 Views

Σε κάθε παρέα των καλοκαιρινών διακοπών υπάρχουν τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τα συνεχή τσιμπήματα των κουνουπιών και υπάρχουν κι αυτά που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει φαγούρα από το τσίμπημα αυτού του «δαιμόνιου» εντόμου.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα δεν του δίνει άδεια! Από τη Φλώρινα φτιάχνει αεροσκάφη και τα στέλνει Αυστραλία
43 Views

Στη Φλώρινα συνταξιούχος αστυνομικός φτιάχνει αεροσκάφη για ανθρώπους στην Αυστραλία. Ο Γιώργος Ηλιοπουλος είναι ένας Έλληνας πολίτης από τη Φλώρινα, ο οποίος έφτιαξε τρία αεροσκάφη και τώρα έχει ξεκινήσει την κατασκευή του τέταρτου. Η Ελλάδα δεν του δίνει άδεια για να πετάξουν στον αέρα και έχει πάρει άδεια από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα δεν του δίνει άδεια! Από τη Φλώρινα φτιάχνει αεροσκάφη και τα στέλνει Αυστραλία
13 Views

Στη Φλώρινα συνταξιούχος αστυνομικός φτιάχνει αεροσκάφη για ανθρώπους στην Αυστραλία. Ο Γιώργος Ηλιοπουλος είναι ένας Έλληνας πολίτης από τη Φλώρινα, ο οποίος έφτιαξε τρία αεροσκάφη και τώρα έχει ξεκινήσει την κατασκευή του τέταρτου. Η Ελλάδα δεν του δίνει άδεια για να πετάξουν στον αέρα και έχει πάρει άδεια από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατέρρευσαν οι ελληνικές εξαγωγές
44 Views

Βαρύ είναι το πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές, λόγω της πανδημίας, των προβλημάτων στη διακίνηση των εμπορευμάτων, των κλειστών συνόρων και της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές λόγω των lockdowns και των κλειστών εμπορικών δραστηριοτήτων.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Άφρισε ο Ερντογάν, ή ακόμα; Ο Λευκός Οίκος κάνει αναφορά σε Γενοκτονία Αρμενίων για πρώτη φορά!
57 Views

Μετά από δεκαετίες αρνήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων επειδή θα αποξένωνε την Τουρκία, ο Λευκός Οίκος επικαλέστηκε τη Δευτέρα τον όρο – αν και έμμεσα. Η τουρκική αντίδραση αναμένεται!

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Αράχνη με… εξωγήινη όψη εμφανίστηκε στα Τρίκαλα[photos]
47 Views

Τρόμο και πανικό έχουν προκαλέσει πληροφορίες που θέλουν ένα σπάνιο είδος αράχνης (camel spider) να έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα. Τελευταίο «κρούσμα» φέρεται να σημειώθηκε στο σπίτι μιας οικογένειας στο Λογγάκι Τρικάλων.

Περισσότερα ...