Κατάργηση Τμήματος εν μιά νυκτί…

182 Views
Κατάργηση Τμήματος εν μιά νυκτί…
Την στιγμή που το ΕΚΠΑ δημιουργεί Κέντρο Αριστείας με θέμα την Ψηφιακή Κληρονομιά γιατί όπως αναφέρεται “η θεματική αυτή περιοχή είναι διεπιστημονικού ενδιαφέροντος και αιχμής στην επιστήμη και την τεχνολογία και αποτελεί επιστημονική περιοχή με ευρύτερο εθνικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο”, στο Πανεπιστήμιο Πατρών καταργείται το μοναδικό τμήμα της που έχει σχέση με αυτήν!
Από το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, εξαιτίας του νόμου Γαβρόγλου που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, οι φοιτητές θα παίρνουν πτυχία άνευ αντικρύσματος, χωρίς καμία αναγνώριση και με ελλιπή επαγγελματικά δικαιώματα. Γιατί ο συγκεκριμένος νόμος δεν είχε καμία πρόνοια για αυτούς τους φοιτητές.
Ο λόγος της κατάργησης του ΔΠΠΝΤ έπειτα και από την επίσκεψη του Κώστα Γαβρόγλου στα τμήματα του Αγρινίου ήταν ότι αν και αποτελεί ένα πραγματικά ενδιαφέρων τμήμα, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσει στο τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας ένα Ιστορικό - Αρχαιολογικό. Με απλά λόγια “ καταργήσαμε ένα τμήμα και ιδρύσαμε στην θέση του ένα άλλο, με διαφορετικό αντικείμενο, γιατί αυτό έλειπε από την Πάτρα και την Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών”...
Για τον λόγο αυτό οι φοιτητές του πλέον καταργημένου τμήματος έχουν προβεί σε κατάληψη από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου η οποία θα κρατήσει μέχρι νεοτέρας ζητώντας την άμεση επανίδρυση του τμήματός τους, μη θέλοντας να πάρουν πτυχίο με αστερίσκο. Τα αιτήματά τους σύμφωνα με το πλαίσιο από το τελευταίο συντονιστικό του Φ.Σ. είναι τα παρακάτω:
❏     Επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ
❏     Διεκδίκηση πρακτικών της Συγκλήτου σχετικά με την κατάργηση
❏     Ενίσχυση επαγγελματικών δικαιωμάτων
❏     Αφαίρεση αστερίσκου από το πτυχίο
❏     Συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς
❏     Να δοθούν πίσω οι θέσεις της πρακτικής άσκησης στους φοιτητές μας (μείωση από τις 40 στις 20 θέσεις)
Στήριξη οι φοιτητές έχουν από την τοπική κοινωνία του Αγρινίου, τον Δήμο αλλά και από το ΤΕΕ Αιτ/νίας και την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δ. Στερεάς Ελλάδας, όπου τα δύο τελευταία έχουν στείλει επιστολές στην Υπουργό Παιδείας σχετικά με το τμήμα και για το λόγο που είναι λάθος το εγχείρημα της κατάργησης ενός τμήματος απαραίτητο για μια χώρα με τεράστιο πολιτιστικό πλούτο.
Ανοιχτή επιστολή έστειλαν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΔΠΠΝΤ προς την Υπουργό για ένα τμήμα με πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ που καταργήθηκε:
 
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Την τελευταία περίοδο είδαμε δηλώσεις σας στον τύπο για το θέμα της αναστολής λειτουργίας τμημάτων που πρόκειται να λειτουργήσουν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Μια από αυτές τις δηλώσεις αφορούσε και ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών:
 «Δεν μένει στον αέρα. Απλά πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Όλα αυτά τα τμήματα που ιδρύθηκαν δεν πέρασαν από τις νόμιμες διαδικασίες. Η νόμιμη διαδικασία είναι η γνώμη της ανεξάρτητης αρχής, η οποία αξιολογεί ένα – ένα αυτά τα τμήματα. Πληρούν ακαδημαϊκά κριτήρια; Είναι βιώσιμα; Εξυπηρετούν εκπαιδευτικές ανάγκες;»
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως στο Αγρίνιο υπήρχε ένα τμήμα που είχε περάσει με απόλυτη επιτυχία την αξιολόγηση (Αριθμ. πρωτ.: 8335/21-01-2019) της Ανεξάρτητης Αρχής (ΑΔΙΠ) τον Ιανουάριο του 2019. Πρόκειται για το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΔΠΠΝΤ) με έδρα το Αγρίνιο. Ωστόσο το εν λόγω τμήμα καταργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς αιτιολογική έκθεση και χωρίς επιχειρήματα λίγο πριν τις εκλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση (Απρίλιος 2019). Είναι, μάλιστα, και το μόνο τμήμα ΑΕΙ που καταργήθηκε!
Το Τμήμα ΔΠΠΝΤ αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό. Το αντικείμενο του τμήματος ακολουθούσε την πρακτική πρωτοπόρων κρατών (π.χ. Αγγλία, Ιταλία) στον τομέα της πολιτισμικής διαχείρισης και προβολής του πολιτισμικού πλούτου με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Το τμήμα ιδρύθηκε το 2004 έχοντας ως στόχο να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση για την πολιτισμική κληρονομιά και τη διαχείρισή της. Ειδικότερα, εξειδικεύεται στη διαχείριση, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτισμικών πόρων με χρήση πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Αυτή τη στιγμή το τμήμα μπορεί άμεσα να επανιδρυθεί δεδομένου ότι είναι πλήρως στελεχωμένο με διδακτικό προσωπικό μιας και υπάρχει η πρόβλεψη να τελειώσουν όσοι φοιτητές έχουν μπει σε αυτό έως και το ακαδημαϊκό έτος 2018-19.
Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς διαβάζοντας δηλώσεις στελεχών σας είναι πως η κυβέρνηση σας ενδιαφέρεται αρκετά για τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες. Σε συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Υπουργό Πολιτισμού στις 2/8/19 ειπώθηκαν τα ακόλουθα:
«Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πολιτιστική κληρονομιά παγκόσμιας ακτινοβολίας, η επισκεψιμότητα των μουσείων σε σχέση με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών παραμένει εξαιρετικά χαμηλή με βάση τα διεθνή δεδομένα. Ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το ζήτημα, η Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη να ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα ένα πλέγμα δράσεων για την αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας»
Η χώρα μας διαθέτει ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, όμως, χρειάζονται ειδικοί για την αξιοποίηση του. Το τμήμα ΔΠΠΝΤ παρείχε ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και αποφοίτους ικανούς στη διαχείριση και προβολή του πολιτισμικού μας αποθέματος με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.
Με αυτή την επιστολή ζητάμε από εσάς το αυτονόητο. Την επανίδρυση ενός σύγχρονου τμήματος που μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τόπο και το οποίο καταργήθηκε αναίτια και χωρίς καμία απολύτως επιχειρηματολογία.
 Με εκτίμηση,
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του κατηργημένου τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών
Αρχοντούλη Ερασμία, Γερμενή Περσεφόνη, Ζαρκάδα Αικατερίνη, Θεοδώρου Ελένη, Καζάκης Γεώργιος, Καρατάσος Θεόδωρος, Κότελη Χριστίνα, Κούγκολου Αικατερίνη, Κουκούλης Κωνσταντίνος, Κουμπαρούλης Γιώργος, Κούρτης Γεώργιος, Λιαπατά Έλσα, Λουκοπούλου Δήμητρα, Μαλάμος Κωνσταντίνος, Μαστρογιάννη Αικατερίνη, Μαστρογιάννη Κασσάνδρα, Μαστρογιάννη Μάνθα, Μετσοβίτη Αλεξάνδρα, Μπέρδος Αθανάσιος-Φοίβος, Νικολάου Γεωργία, Πανάγος Θάνος, Παπασημάκη Θεώνη, Περιβολάρη Μαρίνα, Πλιακός Ιωάννης, Πολύδερα Έλλη, Σκιαδά Αναστασία, Στρατάκη Δέσποινα, Σχίζα Ελπίδα, Τζίμα Σταυρούλα, Τσάντζαλος Αποστόλης, Τσίκα Μάρθα, Υφαντής Βασίλης, Φραγκούλης Λεωνίδας, Χαντζή Ειρήνη

Με ετικέτα: ΕΚΠΑ ΔΠΠΝΤ Κέντρο Αριστείας
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ