Πτυχία με παράδες από τα σουπερμάρκετ της παιδείας

208 Views
Πτυχία με παράδες από τα σουπερμάρκετ της παιδείας
Αντιδράσεις για την ωμή παραβίαση του άρθρου 16 του συντάγματος με τον νόμο που πέρασαν στη ζούλα η Νίκη Κεραμέως και η ΝΔ
Μπορείς να πληρώσεις; Παίρνεις πτυχίο και βαθμό αξιοζήλευτο. Κι άσε τους πληβείους να λιώνουν πάνω από το βιβλίο για να περάσουν στις πανελλαδικές και αργότερα να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις του δημόσιου πανεπιστημίου. Ηρθε –στη ζούλα– το άρθρο 50 που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, πετώντας ανερυθρίαστα σύνταγμα και δημόσια παιδεία στον κάλαθο των αχρήστων, βάζοντας τους φοιτητές των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων που μόχθησαν για την εισαγωγή τους στο ίδιο «καζάνι αξιολόγησης» με τους επί χρήμασι αποφοίτους κολεγίων, πολλά από τα οποία είναι στα χέρια κολλητών της «άριστης» κυβέρνησης. «Ενας μαθητής που δίνει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να πάρει πτυχίο θα μπορεί να μπει στο ΑΣΕΠ για διορισμό όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά ακόμη και σε ένα δημόσιο νοσοκομείο την ώρα που δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός από την πλευρά του υπουργείου ούτε για το αν ο μαθητής παρακολούθησε τα μαθήματά του ούτε για τους τίτλους σπουδών των καθηγητών που τον δίδαξαν ούτε καν για τις εργασιακές σχέσεις που έχουν οι καθηγητές με το κολέγιο». 
Ο Γιώργος Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), μιλώντας στο Documento καταδεικνύει επακριβώς με μια φράση τις ακριβές συνέπειες των ακριβών πτυχίων… Τα πανεπιστήμια βράζουν λόγω της ξεκάθαρης ανισότητας που απέκτησε πλέον επίσημο μανδύα και ονομάζεται «άρθρο 50» με τις ψήφους μόνο των κυβερνητικών βουλευτών, ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αγνοώντας πρυτάνεις, καθηγητές –ακόμη και από τη συνήθως συντηρητική Φιλοσοφική Αθήνας που μόνο αριστεροί δεν είναι–, φοιτητές, την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, μεταφράζει την παράδοση του αγαθού της δημόσιας παιδείας στην ελίτ των κολεγίων ως «απόλυτη μεταρρυθμιστική τομή που θα αποτελέσει τη μεταρρυθμιστική βόμβα στα θεμέλια του κρατισμού». Κινούμενη άλλωστε στα μονοπάτια παράδοσης της παιδείας στα συνήθως φανταχτερά σουπερμάρκετ των ιδιωτικών κολεγίων με το αμφιλεγόμενο εμπόρευμα, η υπουργός είχε αναφέρει ήδη από το 2018 ότι «η αναθεώρηση του άρθρου 16 (σ.σ.: συνταγματική προστασία της δημόσιας παιδείας) στον βαθμό που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αποτελέσει την απόλυτη μεταρρυθμιστική τομή». Τελικά το άρθρο 16, που γίνεται κουρελόχαρτο για να εξυπηρετηθούν οι συγγενείς πολιτικά και όχι μόνο κολεγιάρχες, παρέμεινε ακλόνητο σε ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018, μόνο με τη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και με όλα τα άλλα κόμματα να το κρίνουν αναθεωρητέο. Σήμερα είναι σαν να μην υπάρχει, καθώς παρακάμφθηκε με ένα άρθρο 50… 
Η Κεραμέως αγνόησε τα πάντα 
Το άρθρο, που δεν εκτέθηκε στη δημόσια διαβούλευση αλλά προστέθηκε στη Βουλή, ψηφίστηκε εντέλει παρόλο που ο αρμόδιος οργανισμός για την αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής (ΔΟΑΤΑΠ) με επιστολή του παρείχε όλα τα επιχειρήματα προς το υπουργείο Παιδείας για να αντικρούσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ισοδυναμία των τίτλων σπουδών ιδιωτικών κολεγίων με αυτούς των δημόσιων πανεπιστημίων μας. Το υπουργείο αγνόησε τον ΔΟΑΤΑΠ και πλέον άνθρωποι της εκπαίδευσης αλλά και φοιτητές καταγγέλλουν την ξεκάθαρη παραβίαση του άρθρου 16 προς ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων επιχειρηματιών. Οπως σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η επιστολή του ΔΟΑΤΑΠ «αποδεικνύει ότι η κ. Κεραμέως είχε όλα τα νομικά επιχειρήματα για να αντικρούσει την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
 ΟΙΕΛΕ: «Θέμα εθνικής νομοθεσίας» 
Το δεύτερο και ισχυρότερο όπλο που είχε στη φαρέτρα της η υπουργός Παιδείας και το αγνόησε επιδεικτικά είναι το εθνικό πλαίσιο προσόντων το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ το 2016 και δεν περιλάμβανε τα πτυχία κολεγίων. Οπως εξηγεί στο Documento ο Γ. Χριστόπουλος, «το 2014 κληθήκαμε να αντιστοιχίσουμε ως χώρα τα ακαδημαϊκά προσόντα, τα ελληνικά με τα ευρωπαϊκά. Το εθνικό πλαίσιο προσόντων παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από την ΕΕ τον Νοέμβριο του 2016, χωρίς να περιλαμβάνονται τα πτυχία των κολεγίων. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ δεν θεωρεί απαιτούμενο από τη χώρα την ακαδημαϊκή ισοτιμία των τίτλων τους. Επίσης η ΕΕ γνωρίζει ότι για να μην τα εντάξει η Ελλάδα στο εθνικό πλαίσιο προσόντων, δεν υπάρχει έλεγχος στα κολέγια. Η οδηγία της Κομισιόν μιλά αποκλειστικά για την επαγγελματική ισοδυναμία την οποία έχουν αποδεχτεί όλα τα υπουργεία Παιδείας από το 2005. Κανείς όμως δεν σου λέει τι θα κάνεις με την ακαδημαϊκή ισοδυναμία. Είναι θέμα εθνικής νομοθεσίας, γιατί μόνο η ίδια η χώρα γνωρίζει εάν υπάρχουν διαδικασίες διαφανείς που να πιστοποιούν αυτούς τους τίτλους σπουδών ακαδημαϊκά. Στα κολέγια αυτό δεν υφίσταται». 
Η εξίσωση της ανισότητας 
Τι σημαίνει στην πράξη η εφαρμογή του άρθρου 50; Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία (ΟΛΜΕ) Θοδωρής Μαλαγάρης μιλώντας στο Documento εξηγεί ότι σημαίνει «στην ουσία εξίσωση των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων και των τίτλων σπουδών που παρέχουν με τα ιδιωτικά κολέγια, τα οποία χωρίς καμία ακαδημαϊκή ισοτιμία και καμία αναγνώριση συνάφειας εξισώνονται πλήρως σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Δηλαδή ο ΔΟΑΤΑΠ προέβλεπε την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας των ξένων ΑΕΙ και ταυτόχρονα την εξακρίβωση της συνάφειας τίτλου σπουδών με τα ελληνικά πανεπιστήμια, με τις σπουδές που παρέχουν δηλαδή τα ελληνικά πανεπιστήμια (είχαμε δηλαδή διπλή εξέταση)». Χαρακτηριστικά, για τις διαδικασίες που ακολουθούσε ο ΔΟΑΤΑΠ και τα στεγανά που όρθωνε με στόχο την ποιότητα της εκπαίδευσης, ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ αναφέρει: «Αν κάποιος έχει πτυχίο στη μεθοδολογία – επιστημολογία λατινικών γραμμάτων, ο ΔΟΑΤΑΠ δεν θα εξίσωνε το συγκεκριμένο πτυχίο με τη Φιλοσοφική Αθηνών καθώς θα ήταν πολύ εξειδικευμένος τίτλος σπουδών και δεν θα έδινε το δικαίωμα στον πτυχιούχο να διοριστεί ως φιλόλογος στη δημόσια ελληνική εκπαίδευση». Με λίγα λόγια, άνοιξε ο δρόμος για εκπαιδευτικούς με αμφισβητούμενες σπουδές. «Η ΟΛΜΕ δεν μιλάει μόνο για τις εργασιακές επιπτώσεις αυτού του μέτρου αλλά και για την ποιότητα της εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να πέσει αν αρχίσουν να διορίζονται απόφοιτοι κολεγίων με χαμηλά προσόντα και αμφισβητούμενες σπουδές» επισημαίνει ο κ. Μαλαγάρης. 
Πτυχία κολεγίου με το κιλό! 
Για ανισότητα κάνει λόγο μιλώντας στο Documento ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης: «Η διάταξη των κολεγίων είναι αντισυνταγματική και έχει εκφραστεί ομόφωνα η σύγκλητος του πανεπιστημίου. Διαφωνούμε για τους εξής λόγους: ενώ για τα δημόσια πανεπιστήμια επιβάλλεται ένα σύστημα αξιολόγησης τμημάτων, πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και οι καθηγητές υφίστανται διαδικασίες εξονυχιστικές για την εξέλιξή τους στις βαθμίδες, δεν υφίσταται κάτι ανάλογο για τα κολέγια. Επιπλέον τα κολέγια λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων με καθηγητές και προγράμματα σπουδών χωρίς αξιολόγηση, χωρίς πιστοποίηση και δίνουν πτυχία. Αυτά τα δύο πράγματα δεν μπορεί να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, πόσο μάλλον για διορισμούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Από την πλευρά της η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρεται στην ανάγκη να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες από την πλευρά της πολιτείας ώστε να διασφαλίζονται αφενός η ακαδημαϊκή ισοτιμία και αντιστοιχία, αφετέρου τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΑΕΙ.
Χαιρετίζουν και ζητούν πρόσληψη... 
Τα όργανα άρχισαν ήδη... Με πανηγυρική ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, ο σύλλογος αποφοίτων των κολεγίων χαιρετίζει την ψήφιση του άρθρου 50 που εξισώνει τα πτυχία τους με εκείνα των ΑΕΙ, ζητώντας παράλληλα να ανοίξουν για τα μέλη του και οι τρέχουσες προκηρύξεις του υπουργείου Παιδείας (1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019) για προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Γιώργος Χριστόπουλος ΓΓ της ΟΙΕΛΕ
«Το 2014 κληθήκαμε να αντιστοιχίσουμε ως χώρα τα ακαδημαϊκά προσόντα, τα ελληνικά με τα ευρωπαϊκά. Το εθνικό πλαίσιο προσόντων εγκρίθηκε από την ΕΕ τον Νοέμβριο του 2016, χωρίς να περιλαμβάνονται τα πτυχία των κολεγίων. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ δεν θεωρεί απαιτούμενο από τη χώρα την ακαδημαϊκή ισοτιμία των τίτλων τους» 
Θοδωρής Μαλαγάρης Αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ
«Η ΟΛΜΕ μιλάει και για την ποιότητα της εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να πέσει αν αρχίσουν να διορίζονται απόφοιτοι κολεγίων με χαμηλά προσόντα και αμφισβητούμενες σπουδές».
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
«Ενώ για τα δημόσια πανεπιστήμια επιβάλλεται ένα σύστημα αξιολόγησης τμημάτων, πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και οι καθηγητές υφίστανται διαδικασίες εξονυχιστικές για την εξέλιξή τους στις βαθμίδες, δεν υφίσταται κάτι ανάλογο για τα κολέγια» 
«Ενισχύουν τις ανισότητες και την αδικία»
Εξαρχής η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να υποβαθμίσουν συστηματικά τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας και ξεκίνησαν δυναμικά με τη βίαιη αμφισβήτηση του ασύλου. Τώρα ξέρουμε γιατί!
Για αδικία και ανισότητα κάνουν λόγο φοιτητές με τους οποίους μίλησε το Documento. Παιδιά οικογενειών που έκαναν αγώνα για να μπουν σε σχολή του δημόσιου πανεπιστημίου και συνεχίζουν να αγωνίζονται για να πάρουν το πτυχίο τους εξισώνονται με φοιτητές που θα πάρουν πτυχίο από ιδιωτικό κολέγιο και, σε κάποιες περιπτώσεις, με πολύ καλύτερους «αγορασμένους» βαθμούς. «Εξισώνοντας τα δημόσια πτυχία με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων ενισχύουμε τις ανισότητες. Τα ιδιωτικά κολέγια γίνονται εύκολος δρόμος και όσοι έχουν διαβάσει για τις πανελλήνιες φαίνεται να αδικούνται» σημειώνει ο Νίκος Παπαρούνας, φοιτητής στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ), και εξηγεί: «Ο ρόλος του δημόσιου πανεπιστημίου, που ήδη υποφέρει από την υποχρηματοδότηση, φαίνεται να υποβαθμίζεται. Πλέον τα τμήματα καλούνται να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις λιγοστές χρηματοδοτήσεις σε ένα καπιταλιστικό πλαίσιο ανταγωνισμού που δεν φαίνεται να προάγει τη γνώση. Ανοίγει ο δρόμος σιγά σιγά ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και τα δημόσια πανεπιστήμια. 
Τα ιδιωτικά δεν έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να έχουν ισότιμο πτυχίο με τα ΑΕΙ, τα προγράμματα σπουδών τους είναι ελλιπή, βραχύχρονα και το καθεστώς στο οποίο λειτουργούν τα καθιστά περισσότερο επιχειρήσεις παρά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και πώς μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο ερευνητικό έργο μιας επιχείρησης η οποία μπορεί να εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιοκτητών και επενδυτών;». «Προφανώς είναι πάρα πολύ αρνητική ρύθμιση για τον μέσο φοιτητή ο οποίος περνάει σε μια σχολή μετά τις πανελλήνιες γιατί μειώνονται οι δυνατότητές του για επαγγελματική αποκατάσταση και τον βάζει σε έναν ανταγωνισμό με ξεκάθαρα άνισους όρους. Γιατί αν κάποιος δεν έχει δώσει εξετάσεις για να μπει σε μια σχολή και μπορεί να πάρει το πτυχίο μέσω χρημάτων, τότε δεν υπάρχει ισότητα» τονίζει ο Ρ.Φ., φοιτητής στο ΕΚΠΑ. 

«Σίγουρα η κουβέντα δεν μπορεί να βασιστεί σε αντικρουόμενα συμφέροντα φοιτητών σε δημόσιο και ιδιωτικό πανεπιστήμιο, δεν είναι αυτοί κακοί κι εμείς καλοί. Αλλά η εξίσωση αυτή αντικειμενικά υποβαθμίζει τον χαρακτήρα των σπουδών μας, προκαλεί και προβλήματα μετέπειτα στην αγορά εργασίας. Γιατί πολύ εύκολα παραβλέπουν τη σκληρή αξιολόγηση που χρειάζεται να υπάρχει όταν πρόκειται για ιδιωτικά» επισημαίνει η Στ. Γ., τριτοετής στο τμήμα Βιολογίας Αθήνας. Η ίδια προσθέτει: «Και σίγουρα όταν υπεισέρχεται ο παράγοντας της οικονομικής δυνατότητας στο παιχνίδι, αυτοί που πλήττονται παραπάνω είναι και πάλι οι φοιτητές φτωχών οικογενειών, αυτοί που δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα παράλληλα με τις σπουδές τους. Υπάρχει μια γενικότερη υποτίμηση των συλλογικών διαδικασιών μας ως φοιτητών και σίγουρα εσκεμμένη σε μεγάλο βαθμό. Αλλά η γνώμη μας είναι ξεκάθαρη και την έχουμε εκφράσει πολλαπλά και συνεχόμενα – άλλο που μας λένε τρομοκράτες και δεν ακούνε τι λέμε. Και άμα περνάνε νόμους για την κατάργηση του ασύλου μες στο καλοκαίρι (η πιο κραυγαλέα και ξεδιάντροπη προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο απ’ τα πραγματικά προβλήματα στην παιδεία) και εξισώσεις πτυχίων μες στην εξεταστική, όσο κι αν φωνάξουμε τη γνώμη μας, όσοι κι αν είμαστε στους δρόμους –που ήμασταν πολλοί– πάντα θα γίνεται αυτό που συμφέρει κάποιους και όχι το καλό των φοιτητών».  

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ρέθυμνο: Καταδικάστηκε ο ιερέας που έκανε κήρυγμα κατά της μάσκας
22 Views

Καταδικάστηκε σήμερα το μεσημέρι, ο ιερέας στο Ρέθυμνο ο οποίος κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε νηπιαγωγείο του δήμου Ρεθύμνου προσπάθησε να καθοδηγήσει τους γονείς και εκπαιδευτικούς στη μη χρήση της προστατευτικής μάσκας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Περισσότερα ...
 • MVP για δεύτερη συνεχή χρονιά στο ΝΒΑ ο Αντετοκούνμπο!
  18 Views

  Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο twitter ο εξαιρετικά έγκυρος δημοσιογράφος του ESPN, Αντριαν Βοϊναρόφσκι, ο Έλληνας σταρ των Μιλγουόκι Μπακς είναι ο νικητής της ψηφοφορίας για τον MVP της σεζόν 2019-20, κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί εντός των προσεχών ωρών από το NBA.

  Περισσότερα ...
 • Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης
  21 Views

  Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό χώρο η ξαφνική είδηση του θανάτου του ηθοποιού Πάνου Ρεντούμη. Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

  Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρέθυμνο: Καταδικάστηκε ο ιερέας που έκανε κήρυγμα κατά της μάσκας
22 Views

Καταδικάστηκε σήμερα το μεσημέρι, ο ιερέας στο Ρέθυμνο ο οποίος κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε νηπιαγωγείο του δήμου Ρεθύμνου προσπάθησε να καθοδηγήσει τους γονείς και εκπαιδευτικούς στη μη χρήση της προστατευτικής μάσκας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
MVP για δεύτερη συνεχή χρονιά στο ΝΒΑ ο Αντετοκούνμπο!
18 Views

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο twitter ο εξαιρετικά έγκυρος δημοσιογράφος του ESPN, Αντριαν Βοϊναρόφσκι, ο Έλληνας σταρ των Μιλγουόκι Μπακς είναι ο νικητής της ψηφοφορίας για τον MVP της σεζόν 2019-20, κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί εντός των προσεχών ωρών από το NBA.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης
21 Views

Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό χώρο η ξαφνική είδηση του θανάτου του ηθοποιού Πάνου Ρεντούμη. Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Προσοχή αυτά τα σκευάσματα είναι απάτη
33 Views

Μια μεγάλη και φυσικά κερδοφόρα μπίζνα εις βάρος των καταναλωτών σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν στήσει επιτήδειοι οι οποίοι – όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ – εκμεταλλεύονται το Διαδίκτυο και το πολυτιμότερο αγαθό... την υγεία.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Κορωνοϊός: Νέα αυστηρά μέτρα για την Αττική, θα θυμίζουν mini lockdown
22 Views

Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική οδήγησαν την επιτροπή των επιστημόνων να ζητήσει την αύξηση των μέτρων για το λεκανοπέδιο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδέχεται τη σχετική εισήγησή τους και να αποφασίζει πρόσθετα μέτρα.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες (για αρχή) σε Ψυχικό, Φιλοθέη, Τήνο, Δελφούς!
20 Views

Με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται σε έξαρση το οικονομικό επιτελείο βάζει ξανά στον πάγο το σχέδιο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την ένταξη στο σύστημα 3.000 περιοχών.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Συγκλονίζουν οι εικόνες καταστροφής σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, από τον Ιανό!
28 Views

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 6-9 ώρες μέχρι το απόγευμα για τα νησιά του Ιονίου, που δέχονται την επίθεση του μεσογειακού κυκλώνα, ενώ ένα νέο μέτωπο με έντονα καιρικά φαινόμενα θα χτυπήσει την Αττική και τη Βόρεια Εύβοια από τα βράδυ και μετά, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αμέσως μετά την πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Ο Γιώργος Μαυρίδης για την περιπέτεια στο Μεξικό: «Καταπάτησαν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά μας»
26 Views

Την περιπέτεια που έζησε στο αεροδρόμιο «Σίτι Χουάρες» του Μεξικού, μαζί με τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του, περιέγραψε ο Γιώργος Μαυρίδης.

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σε ΜΚΟ της οικογένειας Μητσοτάκη 890.512 ευρώ από τον Μηταράκη!
32 Views

Όσο λοιπόν εσύ προσπαθείς να ζήσεις άνεργος, και να σου κουνάει το δάκτυλο ο βουλευτής της ΝΔ ότι δεν έχεις σωστά δομημένο βιογραφικό, ή προσπαθείς να βγάλεις το μήνα με τα 534 ευρώ που σου δίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας, με ένα τηλεφώνημα βρήκαν σχεδόν 1 εκατομμυριακί να χορτάσουν

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Λιβύη: Παραιτείται ο Σάρατζ από την εξουσία
28 Views

Αλλάζει άρδην το τοπίο στη Μεσόγειο, με σοβαρό αντίκτυπο και στα ελληνοτιυρκικά μετά την εκδήλωση πρόθεσης παραίτησης από την εξουσία του επικεφαλής της κυβέρνησης τη; Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμμένος για την αποθέωση Zάεφ σε Μητσοτάκη: «Να ποιος έδωσε το στυλό για την υπογραφή των Πρεσπών»
31 Views

Ο Σκοπιανός Ζόραν Ζάεφ αποθέωσε τον πρωθυπουργό Κυρ.Μητσοτάκη για «τις μάχες που έδωσε για τη Βόρεια Μακεδονία» και φυσικά δεν το άφησε ασχολίαστο ο πρώην ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Γενί Σαφάκ»: «Να ανακοινωθούν επειγόντως τουρκικά ονόματα για τα (ελληνικά) νησιά και τις νησίδες EGAYDAAK»
30 Views

Η προσκείμενη στον Ερντογάν τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ζητά να δοθούν άμεσα τουρκικές ονομασίες στα 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, στο Θρακικό, στο Αιγαίο και στο Κρητικό Πέλαγος, τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί ότι είναι ελληνικά!

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Θεσσαλονίκη: Μοίρασαν σε μαθητές 6ης Δημοτικού βιβλία με διαφημιστικό για αυξητική στήθους (Βίντεο)
23 Views

Μεγάλη η γκάφα σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου μοιράστηκαν βιβλία στην 6η δημοτικού δημόσιων σχολείων τυλιγμένα με ακατάλληλο περιεχόμενο και ειδικότερα με διαφημιστικό περιεχόμενο για αυξητική στήθους.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζάεφ στο Euronews: «Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς»
32 Views

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας έφτασε στην Αθήνα ο Ζόραν Ζάεφ, που θα συμμετάσχει στην 24η συζήτηση του Economist με την Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μας κοροϊδεύουν! Δεκάδες δις ευρώ από τη Γερμανική Προεδρία στον Ερντογάν την ώρα που στραγγαλίζει το Καστελόριζο!
25 Views

Πεσκέσι δεκάδων δις ευρώ δίνει η Γερμανική Προεδρία στον Ερντογάν την ώρα που αυτός συνεχίζει να στραγγαλίζει το Καστελόριζο αποκάλυψε με δηλώσεις του μιλώντας στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ και Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Περισσότερα ...
MEDIA
Διεθνής διασυρμός για τον ΣΚΑΪ: Tο Reuters τον κατατάσσει στα πιο λαϊκιστικά κανάλια της Ευρώπης
41 Views

Μία από τις αγαπημένες «καραμέλες» της ΝΔ όσο ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν για την αξιοπιστία που, σύμφωνα με την Πειραιώς, η ΕΡΤ δεν είχε.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΦΟΣ: Παιδιά Γυμνασίου λιποθύμησαν -Στο νοσοκομειο 13χρονη
27 Views

Στο Γενικο Νοσοκομειο Παφου διακομίσθηκε εσπευσμένα 13χρονη μαθήτρια Γυμνασίου της Παφου όταν κτύπησε το κεφάλι της μετά από λιποθυμία την ώρα που βρισκόταν στο σχολείο της.

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κατάργησαν τον ΕΝΦΙΑ σε… νησί χωρίς σπίτια
33 Views

Με ένα ευτράπελο συνοδεύτηκε η σημερινή εξειδίκευση της δέσμης των 12 οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 26 ακριτικά νησιά.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άδωνης Γεωργιάδης: Δώσαμε μάσκες σε μαθητές επειδή έκανε φασαρία ο ΣΥΡΙΖΑ (Video)
26 Views

Σε μία πρωτοφανή κυνική ομολογία πέρασε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα είπε ότι η κυβέρνηση μοίρασε μάσκες στα σχολεία για να σταματήσουν την κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Νέα εισαγγελική έρευνα στην Πυροσβεστική: Στο μικροσκόπιο το Ταμείο Αλληλοβοήθειας
27 Views

Η μήνυση του πυροσβέστη, Γιάννη Τσιλίκα, η οποία αποκαλύπτεται από το ethnos.gr, έρχεται σε μία περίοδο που η Δικαιοσύνη διερευνά και άλλες καταγγελίες για υποθέσεις της Πυροσβεστικής, κυρίως όσον αφορά στη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Πέλλα: Κατέγραφε με κρυφή κάμερα τη σύζυγο και τα παιδιά του Πουλούσε το υλικό στο διαδίκτυο
40 Views

Σάλος έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία της Σκύδρας στην Πέλλα, μετά την αποκάλυψη πως ένας από τους κατοίκους, υπεράνω κάθε υποψίας, κατέγραφε με κρυφή κάμερα που είχε εγκαταστήσει στην τουαλέτα τη σύζυγό του και τα ανήλικα παιδιά του.

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ο Αντώνης Λιάκος ζητάει νομική υπεράσπιση για τους Αφγανούς εμπρηστές!!!
27 Views

Με ανάρτησή του ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος τάσσεται υπέρ των Αφγανών ισλαμιστών που έβαλαν φωτιά στον καταυλισμό στη Μόρια και ζητάει τη νομική υπεράσπισή τους!

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία τα θέλει όλα! Ο Τσαβούσογλου έθεσε τις παρανοϊκές απαιτήσεις τους και εξήρε την στάση του Μητσοτάκη…
33 Views

Σε μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη του στο CNN Turk, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε τις παρανοϊκές απαιτήσεις που θα θέσουν οι Τούρκοι στον διμερή διάλογο και αλλά άκρως ενδιαφέροντα.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Για ΑΟΖ Τουρκίας – Αιγύπτου, με υφαλοκρηπίδα με βάση τη μέση γραμμή αναφέρεται η «Γενί Σαφάκ»
31 Views

Τουρκία και Αίγυπτος συζητούν εδώ και αρκετό καιρό την υπογραφή νέας συμφωνίας, κάτι το οποίο είχε αναφερθεί τόσο από τον Ερντογάν όσο και από τον Τσαβούσογλου.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ανατροπή! Δημοσκόπηση «χαστούκι» στους…σωτήρες της Ελλάδας. Αξιολογεί αρνητικά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
62 Views

Γυρίζει «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση η διαχείριση της πανδημίας, καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση 52% των πολιτών την αξιολογεί αρνητικά για τους χειρισμούς της και ένα 60% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να ανοίξει τα σύνορα για τον τουρισμό.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΟΕ: Περισσότερα από 8.000 κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία
41 Views

Περισσότερα από 8.000 κενά, κυρίως σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, εντοπίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος(ΔΟΕ), εκφράζοντας ανησυχίες για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι θα αρχίσει άμεσα η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσκλητήριο Σταϊκούρα σε ξένους επενδυτές – «Αντέξαμε, αλλά δεν πανηγυρίζουμε»
28 Views

Πρόσκληση στους διεθνείς επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα απηύθηνε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το διαδικτυακό βήμα» του «London Road Show» που διοργανώνει ο Όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα ...