Φεμινισμός και Άγριες Μέλισσες

459 Views
Φεμινισμός και Άγριες Μέλισσες

Οι συζητήσεις γύρω από το νέο σίριαλ εποχής του ΑΝΤ1 επικεντρώθηκαν κυρίως στο κόστος της παραγωγής που παραπέμπει σε παλιότερες ‘‘χρυσές’’ (ήτοι, προ κρίσης) περιόδους της ελληνικής τηλεόρασης, όταν το συγκεκριμένο είδος άκμασε (βλ., π.χ., τα σίριαλ του Κουτσομύτη). Κάποιοι μίλησαν για την ελληνική απάντηση στις αντίστοιχες παραγωγές του Netflix ή του BBC. Άλλοι αντιδιέστειλαν τα λεγόμενα σίριαλ ‘‘κύρους’’, ‘‘ποιότητας’’, και λογοτεχνικού ‘‘αρώματος’’, προς τα φτηνά (ελληνικά) εκείνα που εκτυλίσσονται στη σύγχρονη εποχή. Κάποιοι, τέλος, αποφεύγουν το συγκεκριμένο σίριαλ γιατί βρίσκουν παλιακή και ενδογενώς αντιδραστική τη φόρμα και τη νοσταλγική αισθητική, την επιτηδευμένη γλώσσα, κλπ.

Ειδικά αυτό το τελευταίο ίσως εξηγεί το γεγονός ότι λίγα έχουν γραφτεί για το γεγονός ότι η κεντρική ηρωίδα, Ελένη (Μαρία Κίτσου), είναι μια ενδυναμωμένη γυναίκα που υφίσταται τις συνέπειες της πατριαρχίας, όπως και οι (λίγο λιγότερο ενδυναμωμένες) αδερφές της.

.

Ελάχιστα έχουν ειπωθεί για τις σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ γυναικών στη σειρά, αλλά και για τις συμμαχίες μεταξύ γυναικών και χαρακτήρων που εκπροσωπούν, επίσης καταπιεσμένες από την πατριαρχία, ομάδες (βλ. τον χαρακτήρα του Γιάννου).

Και αυτού του είδους η αναπαράσταση δεν περιορίζεται στις τρεις κεντρικές ηρωίδες, αλλά προεκτείνεται και σε δευτερεύοντες γυναικείους χαρακτήρες, όπως αυτός της ιδιοκτήτριας του καφενείου/παντοπωλείου (Θεοφανία Παπαθωμά). Ακόμα και η πλούσια ‘‘κακιά’’ της σειράς (Κατερίνα Διδασκάλου) απεικονίζεται ως δυναμική και καλλιεργημένη, σε αντίθεση με τον μονοδιάστατα κακό, δολοφονικά βίαιο, και άξεστο μεγαλογαιοκτήμονα άνδρα της (Λεωνίδας Κακούρης).

Γυναίκες (οικονομικά) ανεξάρτητες, που αντιστέκονται σε παραδόσεις όπως αυτή του προξενιού, γυναίκες που υφίστανται ένα σωρό καταπιέσεις, ταξικές (βλ. τον χαρακτήρα της Αγορίτσας, της υπηρέτριας της ζάπλουτης οικογένειας των Σεβαστών, που βρίσκει σύμμαχο στην, επίσης καταπιεσμένη, κόρη της οικογένειας), εξευτελισμούς, μορφές έμφυλης βίας και σεξουαλικές επιθέσεις (βλ. την τολμηρή απεικόνιση απόπειρας [συζυγικού] βιασμού). Γυναίκες που αν δεν παντρευτούν μέχρι κάποια ηλικία η πατριαρχία τις θεωρεί ‘‘γεροντοκόρες’’, γυναίκες που η πατριαρχία εκμεταλλεύεται οικονομικά, καθώς δεν τις βλέπει ισότιμα με τους άνδρες — οι περισσότεροι από τους οποίους στη σειρά αναπαριστώνται ως ανώριμοι, ευθυνόφοβοι, με Οιδιπόδεια συμπλέγματα, αγροίκοι, τραμπούκοι, ή τέρατα, όπως ο χαρακτήρας του Σέργιου Σεβαστού (Ανδρέας Κωνσταντίνου).

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι πίσω από τις Άγριες Μέλισσες βρίσκεται μια γυναίκα δημιουργός, η Μελίνα Τσαμπάνη. Εκεί, ωστόσο, που θα ήθελα να εστιάσω, είναι στο ότι, ενώ η σειρά έχει εμφανέστατα φεμινιστική χροιά, τόσο η Τσαμπάνη, σε συνέντευξή της (στο People), όσο και ο πολυσυζητημένος ζεν πρεμιέ (τον χαρακτήρα του οποίου οι τρεις κεντρικές ηρωίδες [σπόιλερ] αναγκάζονται να σκοτώσουν, ευρισκόμενες σε άμυνα, στο πρώτο επεισόδιο), σπεύδουν να αποστασιοποιηθούν, αποποιηθούν, ή και να τοποθετηθούν ανοιχτά απέναντι στο φεμινισμό. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση/σχόλιο της δημοσιογράφου Χριστίνας Γαλανοπούλου, ‘‘Οι χαρακτήρες, οι έμφυλοι ρόλοι, ο τρόπος που ‘μιλούν’[…] Κεφάλαιο ‘Λενιώ’. Ατρόμητη, με ξεκάθαρα φεμινιστικά χαρακτηριστικά, διαφορετική. Τι περίπτωση είναι αυτή;’’, η δημιουργός και σεναριογράφος απαντά :

«Ποτέ δεν είδα την Ελένη ως φεμινίστρια, ούτε απέδωσα τον τρόπο που σκέφτεται στην παιδεία ή τη μόρφωσή της. Η ζωή της και τα όσα έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα – και τα οποία θα ξεδιπλωθούν στην πορεία της ιστορίας – έκαναν την Ελένη αυτό που είναι. Η Ελένη έχει πλήρη επίγνωση του κοινωνικού πλαισίου και των περιορισμών που υπάρχουν για μια γυναίκα, αλλά για εκείνη η ανάγκη να επιβιώσει και να προστατεύσει τις αδερφές της είναι το πρώτο και το μόνο της μέλημα. Είναι ένας βαθιά συναισθηματικός χαρακτήρας, με πάθος και αίσθημα δικαιοσύνης. Δεν τη νοιάζει, την Ελένη πώς τη βλέπουν οι άλλοι κι αν θα τη σχολιάσουν, γιατί έχει αποφασίσει να μην τη νοιάζει. Γιατί η ανάγκη της να υπερασπιστεί όσα και όσους αγαπάει είναι πάνω απ’ όλα.»

Η απάντηση αυτή, διπλωματικά, αναφέρει μεν το δομικό το πρόβλημα ως υπαρκτό, αλλά από την άλλη τονίζει ότι, εν τέλει, η Ελένη είναι απλά ένας χαρακτήρας που της έτυχαν άσχημα πράγματα, και είναι ‘‘βαθιά συναισθηματική’’ (εδώ αναπαράγεται το πατριαρχικό στερεότυπο ότι οι γυναίκες λειτουργούν με βάση το συναίσθημα, και όχι τη λογική). Εάν όμως, όπως παραδέχεται η Τσαμπάνη, μια γυναίκα, ή ένας γυναικείος χαρακτήρας μυθοπλασίας ‘‘έχει επίγνωση του κοινωνικού πλαισίου’’ και των έμφυλων ‘‘περιορισμών που υπάρχουν για μια γυναίκα’’ και συμπεριφέρεται όπως η Ελένη στη σειρά, δεν την καθιστά αυτό αυτομάτως ένα είδος πρωτο-φεμινίστριας, ανεξάρτητα από το εάν είναι πλήρως συνειδητοποιημένη, ή ανεξάρτητα από το τι έχει στο μυαλό της για εκείνην η δημιουργός της; Στην ίδια συνέντευξη, η τελευταία δεν κάνει επίσης καμία αναφορά συγκεκριμένα στην έμφυλη διάσταση των επιπρόσθετων δυσκολιών που ενδεχομένως αντιμετωπίζει μια γυναίκα συγγραφέας/σεναριογράφος στον χώρο της τηλεόρασης ή αλλού.

Πολύ χειρότερα, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου (που έγινε γνωστός παίζοντας σε δράματα εποχής – Μικρά Αγγλία, Ουζερί Τσιτσάνης, Το Τελευταίο Σημείωμα— που γνώρισαν άνθηση τα τελευταία χρόνια) δήλωσε σε συνέντευξη στην Κατερίνα Αθανασίου για το Πρώτο Θέμα:

‘‘Είμαι λίγο σεξιστής πρέπει να το ομολογήσω. Βασικά κοροϊδεύω τις φίλες μου τις φεμινίστριες γιατί δεν πιστεύω στον φεμινισμό. Τώρα πια δεν έχει νόημα. Δε[ν] μπορώ να το αντιληφθώ. Θεωρώ πως ήταν πάρα πολύ σημαντικός ιστορικά και το πόσα πράγματα κατακτήθηκαν χάρη σ’ αυτόν, αλλά αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ από τον φεμινισμό θεωρώ πως δεν έχει κάποιο νόημα πια. Το θέμα είναι να αντιληφθεί ο καθένας τον ρόλο του. Η γυναίκα και ο άντρας είναι δυο ρόλοι ίσοι αλληλοσυμπληρούμενοι στην κοινωνία. Άλλα πράγματα μπορεί να κάνει η γυναίκα καλύτερα και πιο σωστά, άλλα ο άντρας, και δεν ξέρω πού ακριβώς χωράει ο φεμινισμός. Πιστεύω πως οι γυναίκες κινούν τα νήματα παγκοσμίως. Απλά οι άντρες είμαστε λίγο πιο κομπλεξικοί και ‘ούγκα μπούγκα’ και πιο αδύναμοι από τη φύση μας. Η γυναίκα είναι πιο πλήρης οργανισμός, είναι πιο δυνατή, ξεπερνά τις δυσκολίες πιο εύκολα, είναι πιο υγιής. Θεωρώ ότι με τον τρόπο της, άσχετα με το τι φαίνεται, κάπως ορίζει τα πράγματα. Μπορεί να τα βλέπω και πολύ ρομαντικά στο μυαλό μου, αλλά δε[ν] θεωρώ ότι το θέμα του φεμινισμού τίθεται τόσο έντονα σαν επιτακτική ανάγκη όσο παλιότερα. Βέβαια δε[ν] μιλάμε για ακραίες καταστάσεις όπως στην Αφρική ή τα ισλαμικά κράτη, εκεί προφανώς και είναι.’’

Πέραν του καταιγισμού πατριαρχικών, ουσιοκρατικών (1) μύθων και κλισέ περί ανδρικής και γυναικείας ‘‘φύσης’’, διακριτών και ‘‘αλληλοσυμπληρούμενων’’ έμφυλων ρόλων, γυναικών ‘‘που κινούν τα νήματα παγκοσμίως’’ κλπ., που αναπαράγει αυτή η απάντηση, και προσπερνώντας την πικρή ειρωνεία του να θεωρεί κάποιος άνδρας περιττό τον φεμινισμό ενώ ταυτόχρονα δηλώνει σεξιστής, τι κρύβουν αυτές οι επίπονες αρνήσεις; Αν θέλει να γίνει κανείς λίγο κυνικός, θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για μια αγωνία να μη θεωρηθεί το συγκεκριμένο πολιτισμικό προϊόν με κάποιον τρόπο ‘‘στρατευμένο’’ ή ‘‘με μήνυμα’’, να μην ταυτιστεί η σειρά με κάποια πολιτικά φορτισμένη ταμπέλα, και χάσει έτσι κομμάτι από το συντηρητικό κοινό.

Ωστόσο, οι Άγριες Μέλισσες θα μπορούσαν να διαβαστούν ως το φεμινιστικό Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο. Με φόντο επίσης τον θεσσαλικό κάμπο, και ενώ η δημιουργός τους έχει δηλώσει ότι η αρχική ιδέα ήταν για ένα ‘‘γουέστερν’’ (όπως έχει χαρακτηριστεί, παρεμπιπτόντως, και η γνωστή ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη), οι Άγριες Μέλισσες παραπέμπουν σε ρεβιζιονιστικές σειρές γουέστερν τύπου Deadwood (ΗΒΟ), όπου, σε αντίθεση με τα κλασικά γουέστερν, οι γυναικείοι χαρακτήρες έρχονται σε πρώτο πλάνο, κρατάνε καραμπίνες, και δεν έχουν ανάγκη από άνδρες-σωτήρες.

To σίγουρο είναι ότι παρά τις επίμονες αρνήσεις των δημιουργών και συντελεστών, και χωρίς να είναι στο σύνολό τους ως ‘‘κείμενο’’ ριζοσπαστικά προοδευτικές (βλ. το συντηρητικό στερεότυπο του ‘‘φωτισμένου’’ παπά, του δίκαιου ενωμοτάρχη, κλπ.) οι Άγριες Μέλισσες αποτελούν, και θα ‘‘διαβάζονται’’ στο μέλλον, ως ένας σταθμός στην ελληνική τηλεοπτική ιστορία όσον αφορά την αναπαράσταση των γυναικών στο συγκεκριμένο είδος. Οι χαρακτήρες της Λενιώς, της Δρόσως και των υπολοίπων γυναικών στη σειρά αποκτούν δική τους ζωή έξω και πέρα από τη μικρή οθόνη, και βρίσκονται σε διάλογο με το εκάστοτε κοινωνικο-πολιτισμικό και ιστορικό πλαίσιο (και εννοώ το σύγχρονο – βλ. τη μετά Me Too εποχή —, πατριαρχία προφανώς και δεν υπάρχει μόνο στην Αφρική ή στα ισλαμικά κράτη), ανεξάρτητα από τη σημασία που προσπάθησαν να τους δώσουν οι δημιουργοί τους. Ήδη, εκτός από την επίσημη σελίδα στο Facebook, υπάρχει ‘‘ανεπίσημη’’ με όνομα ‘‘Άγριες Μέλισσες Fans’’, ένα φόρουμ όπου γυναίκες και άνδρες θεατές (μια γρήγορη ματιά στα likes και τα σχόλια επιβεβαιώνει ότι πρόκειται στη συντριπτική πλειονότητά τους για γυναίκες) μπορούν να συζητήσουν γι’ αυτό, ή για άλλα θέματα που θίγει άμεσα ή έμμεσα η επίσημη αφήγηση.

(1): Με τον όρο ουσιοκρατία εννοώ εδώ την αντίληψη ότι υπάρχει μία υποτιθέμενη ‘‘ουσία’’ θηλυκότητας και αρρενωπότητας που παραμένει αμετάβλητη, ανεξάρτητα από τo εκάστοτε ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο και τις πολιτισμικές συνθήκες (βλ. Grosz 1995).

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
«Έσπασαν» το φράγμα του ήχου για να ξεφύγουν από τα Ελληνικά «γεράκια»
54 Views

Αφορμή της εμπρηστικής Τουρκικής ενέργειας όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές και όχι μόνο ήταν η επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο αλλά και η δήλωση του πρωθυπουργού.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γεωργιάδης: Είμαι η κυβέρνηση (video)
54 Views

Για άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων μιλά τις τελευταίες μέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφήνοντας μάλιστα «παράθυρο» για περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Η Ιταλία θα κινηθεί νομικά κατά της Pfizer
71 Views

Η Ιταλία σκοπεύει να κινηθεί νομικά “τις επόμενες ημέρες” εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση των εμβολίων που έχει αναπτύξει κατά της covid-19, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής της ιταλικής ομάδας διαχείρισης της πανδημίας Ντομένικο Αρκούρι. “Η προστασία της υγείας των Ιταλών πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη”, τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία: Παρά τα μέτρα αυξήθηκαν κατά 52.875 οι άνεργοι – Ρεκορ εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ
28 Views

Κακός οιωνός για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα μας το 2021 θεωρούνται οι 52.875 επιπλέον άνεργοι που προστέθηκαν μέσα στο 2020 στην ήδη μακρά λίστα των εγγεγραμμένων στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα στο τέλος Δεκεμβρίου να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας 1.181.296 άτομα, έναντι 1.128.421 τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (+4,69%). Αλλά και από τον Νοέμβριο του 2020 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά περίπου 28.000 (+2,42%).

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Ολλανδία: Πολιτοφυλακές κυνηγών παιδοφίλων!
51 Views

Μόνο μέσα σε μια εβδομάδα η αστυνομία κατέγραψε τρεις υποθέσεις. Οι άντρες ήταν πάντα κάποιοι που ήθελαν να συνευρεθούν ερωτικά με παιδιά, οι δράστες τούς έστηναν παγίδα και τους ξυλοκοπούσαν.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΗ: «Τιμωρεί» τους παρόχους της και τους κόβει το ρεύμα ακόμα και για 12 ευρώ!
50 Views

Άλλη μια ιστορία αναλγησίας της ΔΕΗ, η οποία με το πρόσχημα του «αυτοματοποιημένου» συστήματος έκοψε το ρεύμα σε πατέρα δυο παιδιών ο οποίος -σημειωτέον- βρίσκεται σε αναστολή από τον Μάρτιο!

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Πατρινό Καρναβάλι: Σήμερα η τελετή έναρξης.
43 Views

Με κεντρικό σύνθημα «Το καρναβάλι αλλάζει» (ελπίζουμε μόνο για φέτος λόγω πανδημίας) οι δυο τελάληδες, η Μαρία Αγουρίδη και ο Γιώργος Λογαράς φόρεσαν το καλό τους καρναβαλικό ένδυμα και βάζοντας σε πλήρη ρυθμό το απτόητο καρναβαλικό πνεύμα τους με το Μουσικό Άρμα βγήκαν στους δρόμους της Πάτρας

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Επικίνδυνες πλημμύρες στη βόρεια Αγγλία. Υπερχείλισε ο Τάμεσης!
63 Views

Στις παρυφές του Λονδίνου πλησιάζουν πλέον οι πλημμύρες στην Αγγλία μετά την υπερχείλιση του Τάμεση που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ήδη πολλές κατοικημένες περιοχές στα νοτιοδυτικά.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Σαρηγιάννης: Κίνδυνος γεμάτων εντατικών τον Μάρτιο από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού
47 Views

Σήμα κινδύνου εξαιτίας του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού της Ν. Αγγλίας στέλνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς τα νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν τελευταία εντοπίστηκαν στις τοπικές κοινωνίες της Αττικής και της Κρήτης.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικηγόροι: Η κυβερνητική στάση για τα 400 ευρώ θίγει την αξιοπρέπεια του κλάδου
37 Views

“Η κυβερνητική στάση για τα 400 ευρώ θίγει την αξιοπρέπεια του κλάδου. Αποχωρούμε από το διάλογο” αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξανανοίγει ο φάκελος των «θαλασσοδανείων» σε κόμματα και ΜΜΕ
42 Views

Ξανανοίγει ο φάκελος των «θαλασσοδανείων» σε κόμματα, media και μεγαλοεπιχειρηματίες, που δόθηκαν μέχρι το 2015 με σκανδαλώδεις όρους και καθ' υπέρβαση τραπεζικών κανόνων. Τα δάνεια αυτά, που υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ, δεν αποπληρώθηκαν ποτέ, φορτώνοντας επιπλέον βάρη στις τράπεζες.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανία: Φόβοι για 100.000 κρούσματα ημερησίως παρά τους εμβολιασμούς
46 Views

Ο λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν φοβάται έως και 100.000 κρούσματα κορωνοϊού στη Γερμανία ημερησίως την άνοιξη και το καλοκαίρι παρά τους συνεχιζόμενους εμβολιασμούς.

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εναντίον Γιάννη Μπουτάρη: Δεν ζήτησε συγγνώμη
41 Views

Σκληρή επίθεση στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη εξαπέλυσε με ανακοίνωση του ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Με αφορμή τον απολογισμό που έκανε ο κ.. Μπουτάρης στο βιβλίο του και τις συγγνώμες που ζήτησε για δηλώσεις στο παρελθόν, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τονίζει ότι δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη από τον ίδιο.

Περισσότερα ...
ΧΡΗΣΙΜΑ
Κάντε μια δωρεά! Στηρίξτε τα γενναία παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ
43 Views

Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σε κάθε άνθρωπο με αναπηρία και την οικογένειά του, Δια Βίου Στήριξη, και πρόσβαση στα προγράμματα αποκατάστασης ανεξάρτητα από το οικονομικό, κοινωνικό, ή θρησκευτικό του υπόβαθρο. Σκοπός μας, είναι να βοηθήσουμε τα Γενναία μας Παιδιά, και τους ενήλικες ΑΜΕΑ, να κάνουν μικρά ή μεγάλα βήματα προόδου, «Βήματα Ζωής».

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την άμεση λειτουργία των δικαστηρίων ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
29 Views

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας, ζητά την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης με την παρουσία μέχρι 15 ατόμων ανά αίθουσα και την απόσυρση μόνο των πολυπρόσωπων δικών

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ.Μητσοτάκης: Μετατρέπει σε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό μέσω του ψηφιακού πιστοποιητικού!
47 Views

Ο Κ.Μητσοτάκης έλαβε απόψε μέρος στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως αντικείμενο τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πλέον έθεσε επίσημα στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός «ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού», αποσαφηνίζοντας ότι «σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του».

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Στις διαδηλώσεις για τις Πρέσπες συμμετείχαν «ακροδεξιά και γραφικά» στοιχεία
42 Views

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή έκανε οριστική ρήξη με το παρελθόν και συγκεκριμένα με την εναντίωση του στη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς εναρμονιζόμενος πλήρως με τη «γραμμή»... ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως στις διαδηλώσεις για τις Πρέσπες συμμετείχαν «ακροδεξιά και γραφικά» στοιχεία !

Περισσότερα ...
MEDIA
Εκπομπή "Στην πολιτική" με τον Γιώργο Κραστάνα
98 Views

22/01/2021 Γ. Κραστάνας : Οι παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer. Χάικο Μάας: Σε όποιον εμβολιαστεί θα πρέπει να επιτρέπεται να πάει σε εστιατόρια και κινηματογράφους. Ο Γ. Τράγκας Μιλάει για όλα και για όλους. Αποκαλύπτει τι έγινε στον ELLADA 94,3. (1:12:07)

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Μπάιντεν: Θα σας απολύσω στο λεπτό!
48 Views

Στην πρώτη διαδικτυακή ομιλία του προς το ευρύτερο δίκτυο των συνεργατών του στον Λευκό Οίκο και όχι μόνο -συνολικά περί τα 1.000 άτομα- ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το στίγμα της κυβέρνησής του αλλά και του ιδίου προσωπικά σε ζητήματα αξιοπρέπειας, εντιμότητας και εργασιακού ήθους.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπορέλ: Τουρκία και ΕΕ (μαζί) συζητούν για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας!
62 Views

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει θετικά το έτος και προχωρούν σε εποικοδομητικά βήματα για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα (;) για τους υδρογονάνθρακες (τους δικούς μας;) στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε την Πέμπτη ο Χοσέπ Μπορέλ.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξη με κείμενο παρέμβασης υπέρ των δικαιωμάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα
43 Views

Νέο κείμενο παρέμβασης υπέρ των δικαιωμάτων του κρατούμενου και ηγετικού στελέχους της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα δημοσιεύεται σήμερα (στον ιστότοπο της «Εφημερίδας των Συντακτών»), το οποίο συνυπογράφουν 68 πανεπιστημιακοί, πολλοί εκ των οποίων αποτελούν κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία. Ανάμεσά τους, ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, αλλά και η Ελένη Πορτάλιου, ιστορικό στέλεχος και υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Αυστηρότερα μέτρα για τις μεταλλάξεις στην Ευρώπη προτείνει το ECDC
36 Views

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις επιδημίες κάλεσε τα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα «εντός των προσεχών εβδομάδων» με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.

Περισσότερα ...