Διπλάσιοι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν για περίθαλψη

89 Views
Διπλάσιοι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν για περίθαλψη
Την ώρα που φουντώνουν η συζήτηση και οι αντιπαραθέσεις για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), το σύστημα Υγείας έχει εμφανή αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών.
Ο αριθμός των Ελλήνων που δυσκολεύονται να πληρώσουν για υπηρεσίες περίθαλψης έχει αυξηθεί έως και κατά τρεις φορές στα χρόνια της κρίσης.
Το ποσοστό όσων εμφάνιζαν ακάλυπτες ανάγκες Υγείας για οικονομικούς λόγους ήταν 4% στην αρχή της κρίσης, το 2009. Εκτινάχθηκε στο 12% το 2016, για φτάσει πέρυσι στο 8,3%.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση της Eurostat σχετικά με τις ακάλυπτες ανάγκες Υγείας των ευρωπαϊκών πληθυσμών. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη και περιλαμβάνει στοιχεία του 2018.
Από αυτά, προκύπτει πως η Ελλάδα κατέχει αναλογικά μακράν τους περισσότερους πολίτες οι οποίοι μένουν με ακάλυπτες ανάγκες εξαιτίας οικονομικών λόγων.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, το ελληνικό ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Λετονίας που κατέχει τη δεύτερη θέση (4,2%).
Υστερεί θεαματικά από το μέσο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης των "28" (1%) και απέχει…έτη φωτός από τα ποσοστά της Ολλανδίας και της Γερμανίας (0,1%) και της Γαλλίας (0,7%).
Πολίτες που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος περίθαλψής τους
Διπλασιασμός
Η οικονομική κρίση και η θεαματική μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων, κατέστησε ακόμη πιο ακριβές τις υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας.
Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, το ποσοστό των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν για την περίθαλψή τους αυξήθηκε κατά τρεις φορές από το 2009 έως το 2016, ενώ πέρυσι ήταν υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του 2009.
Στο θέμα των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα στέκονται και επτά καθηγητές Οικονομικών της Υγείας, οι οποίοι προτείνουν δραστικές αλλαγές στο σύστημα.
Σύμφωνα με τους καθηγητές, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στη χώρα μας είναι οι υψηλότερες της Ευρώπης και αγγίζουν το 38%.
Την ίδια ώρα, έως και το 10% των ελληνικών νοικοκυριών βιώνουν "καταστροφικές δαπάνες Υγείας", δηλαδή, να θυσιάσουν βασικά αγαθά προκειμένου να καλύψουν το κόστος περίθαλψης.
Ακάλυπτες ανάγκες Υγείας λόγω κόστους στην Ευρώπη

 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Περίπου 627 χιλιάδες καταναλωτές άλλαξαν πάροχο ενέργειας το 2019
11 Views

Σημαντικές ανακατατάξεις καταγράφηκαν στην λιανική αγορά της ενέργειας κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το μέλος της ολομέλειας της ΡΑΕ Ν. Καρακατσάνης, συνολικά 627 χιλιάδες καταναλωτές άλλαξαν προμηθευτή.

Περισσότερα ...
 • Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης
  13 Views

  Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 74 ετών, άφησε ο Γιώργος Κοτανίδης. Η είδηση προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο διάσημος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

  Περισσότερα ...
 • Γερμανία: Πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό
  15 Views

  Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κινεζικό κοροναϊό επιβεβαιώθηκε στη Γερμανία: πρόκειται για έναν άνδρα στη Βαυαρία (νότια), ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το βαυαρικό κρατιδιακό υπουργείο Υγείας.

  Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ