Οι μετανάστες ήρθαν για να μείνουν

61 Views
Οι μετανάστες ήρθαν για να μείνουν
Του Γιάννη Σιδέρη
.
«Θέλουμε τις ζωές μας πίσω» και «θέλουμε τα νησιά μας πίσω» ήταν δυο από τα συνθήματα που δόνησαν χθες τα νησιά της Λέσβου, Χίου και Σάμου, όπου νέκρωσαν τα πάντα σε μια απεργία απόγνωσης. Τα νησιά βουλιάζουν κάτω από το βάρος των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, και οι κάτοικοι στενάζουν από το βάρος της συντριπτικής τους παρουσίας. Στη Μυτιλήνη με 27 χιλιάδες μετανάστες, κοντεύουν να φτάσουν το ένα προς έναν στη αναλογία.
Οι ντόπιοι δικαιολογούνται να φοβούνται. Έχουν απέναντί τους, και ανάμεσά τους, ανθρώπους που δεν έχουν που την κεφαλή κλίναι, που είναι απελπισμένοι επειδή άλλα τους έταξαν οι κοντραμπατζήδες ανθρώπων, επειδή είναι πεινασμένοι και κακοπερνούν, αλλά και επειδή έρχονται ΒΒ από αλλότριους πολιτισμούς, με άλλα ήθη και έθιμα. Αυτή την ώρα π.χ. 17χρονη Αφγανή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από το μαχαίρι ενός συμπατριώτη της. Την περασμένη εβδομάδα δυο Αφρικανοί πέθαναν πάλι από μαχαίρα Αφγανών, ενώ οι μαχαιρωμένοι από την αρχή του έτους στο νησί ξεπερνούν τους δέκα. Οι ίδιοι άλλωστε οι κάτοικοι καταγγέλλουν συνεχείς κλοπές και παραβιάσεις κατοικιών. Ποιος θα τους κατηγορήσει γιατί φοβούνται;
Δυσλειτουργική είναι ακόμη και η δημιουργία κλειστών δομών, έστω και αν είναι αναγκαία στην παρούσα φάση. Και θα πρέπει οι δομές να επιταχυνθούν προκειμένου να αποφορτιστούν τα νησιά. Όμως σε μακροπρόθεσμη προοπτική, πόσο θα τους κλείσεις στις δομές χωρίς να εξεγερθούν; Η ελπίδα των επιστροφών είναι ουτοπική. Στην Καθημερινή της Κυριακής δημοσιεύτηκε η μαρτυρία της κας Ζ. Τσιριγώνη, στρατηγού εν αποστρατεία, η οποία έχει διατελέσει γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και προστασίας Συνόρων. Εκεί περιγράφει μια διαδικασία που αν δεν ήταν εξοργιστική θα ήτανΒΒ σπαρταριστή.
Η πρώτη επιστροφή στο Αφγανιστάν αφορούσε μόνο 75 μετανάστες που δεν είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου. Ολοκληρώθηκαν οι τυπικές διαδικασίες αλλά οι αρχές του Αφγανιστάν δεν ανταποκρίθηκαν και η πτήση ματαιώθηκε. Επαναπροσδιορίστηκε αλλά από τους 75 είχαν μείνει 51 αφού οι υπόλοιποι στο μεταξύ κατέθεσαν αίτηση ασύλου, και άρα δικαιούνταν να παραμείνουν στη χώρα. Και αυτή όμως η επιστροφή των 51 δεν έγινε κατορθωτή γιατί η Αφγανική πρεσβεία έστειλε ρηματική ανακοίνωση, όπου εκτός των άλλων, ΒΒ ανέφερε ότι για να πραγματοποιηθεί απαιτείτο διμερής συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ των δύο χωρών. Ξεκίνησαν εκ νέου οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά ώσπου να ολοκληρωθούν από τους 51 είχαν παραμείνει 15, αφού και οι υπόλοιποι σταδιακά κατέθεσαν αίτηση ασύλου. Αυτός ο μικρός αριθμός δεν δικαιολογούσε την πτήση καθώς το κόστος της ανήρχετο στο ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ! Ετσι παρέμειναν και αυτοί εδώ!ΒΒ 
Το εξιστορήσαμε τηλεγραφικά για να γίνει κατανοητό ότι οι περίφημες επιστροφές αποτελούν ψευδαίσθηση. Οπως ψευδαίσθηση αποτελεί και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αν παρακολουθήσει κάποιοςΒΒ τις δηλώσεις του αρμοδίου Ελληνα επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, θα διαπιστώσει ότι συνεχώς διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη και θα έχει αρωγό την Ε.Ε. που «θα» βοηθήσει τη Ελλάδα. Μεθερμηνευόμενο σημαίνει: κρατείστε τους εσείς και μεις θα σας στείλουμε λεφτά. Και δεν είναι προσωπικό θέμα του κ. Σχοινά. Διερμηνεύει το τι μας μέλλεται. Βέβαια και αυτά τα λεφτά καθυστερούν λόγω της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οσο για την ελπίδα να μοιραστούν και τα ευρωπαϊκά κράτη τους μετανάστες, αποτελεί εξίσου ψευδή ελπίδα. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα κατατεθεί νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το Ασυλο. Το σχέδιο θα κατατεθεί ως πρόταση στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί ΒΒ στις 25-26 Μαρτίου. Ελπίζεται να έχει ψηφισθεί… ως το τέλος του χρόνου!
Ως τότε όμως θα συνεχίσουν να μας έρχονται με ταχείς ρυθμούς και αφόρητους αριθμούς. Ηδη παρότι Χειμώνας, στην Σάμο μόνο έχουν καταφτάσει σχεδόν δύο χιλιάδες από την αρχή του χρόνου, ενώ είναι ευνόητο ότι θα αυξηθούν δραματικά μόλις γαληνέψει ο καιρός.ΒΒ 
Σε αυτή τη δυστοπική κατάσταση είναι αναμενόμενο ότι οι φασιστικοί πυρήνες που ηττήθησαν στις εκλογές, θα βρουν τη «χρυσή» ευκαιρία να επανακάμψουν, επενδύοντας στη αγανάκτηση και το φόβο του κόσμου. Ηδη το πρώτο δείγμα γραφής σημειώθηκε κατά την επίθεση στον Γερμανό ανταποκριτή Thomas Jacobi. Θα ακολουθήσουν κι άλλα.
Η κυβέρνηση ας κατανοήσει ότι μπλέξαμε - και έμπλεξε. Και θα χρειαστεί να σκληρύνει την στάσης της προς κάθε κατεύθυνση. Είτε προς τις ανεξέλεγκτες ΜΚΟ (που θα πρέπει να διώξει) είτε στην στέρευση των επιδομάτων και των προπληρωμένων καρτών που αποτελούν κίνητρο, είτε την ελλιπή αστυνόμευση της παραβατικότητας των μεταναστών.

Αυτοί θα μείνουν εδώ και θα ενταχθούν μόνο αποδεχόμενοι τους νόμους του κράτους. Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους αποτροπής, και αυτοί δεν θα αντέχουν σε... διαγωνισμό ανθρωπισμού. Θα είναι σκληρές αποφάσεις γιατί απέναντι υπάρχουν τέσσερα εκατομμύρια ξεσπιτωμένοι, και όλοι θέλουν να περάσουν από δω και να πάνε στην Ευρώπη. Μόνο που και αυτό τελείωσε. Δεν θα πάνε. Αλλά το ανοίξαμε και σας περιμένουμε πρέπει να μας τελειώσει. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Θεσσαλονίκη: Κλινική χάρισε ακοή σε 25 μωράκια με βαριά βαρηκοΐα
33 Views

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και συγκεκριμένα η ομάδα της Β' Ω.Ρ.Λ πανεπιστημιακής κλινικής του Α.Π.Θ., έκανε το ρεκόρ επεμβάσεων για το 2019 και χάρισε σε 25 βρέφη και νήπια με πολύ βαριά βαρηκοΐα τη δυνατότητα να ακούσουν για πρώτη φορά τη φωνή της μητέρα τους!

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑ
Θεσσαλονίκη: Κλινική χάρισε ακοή σε 25 μωράκια με βαριά βαρηκοΐα
33 Views

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και συγκεκριμένα η ομάδα της Β' Ω.Ρ.Λ πανεπιστημιακής κλινικής του Α.Π.Θ., έκανε το ρεκόρ επεμβάσεων για το 2019 και χάρισε σε 25 βρέφη και νήπια με πολύ βαριά βαρηκοΐα τη δυνατότητα να ακούσουν για πρώτη φορά τη φωνή της μητέρα τους!

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Νέος κοροναϊός 2019-nCoV: Πρόληψη, συμπτώματα, μετάδοση
49 Views

Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Τι είναι η χοληστερόλη. Πώς την χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Πότε υπάρχει πρόβλημα
35 Views

Η χοληστερόλη είναι ένας τύπος λίπους (λιπιδίου) στο αίμα. Τα κύτταρα χρειάζονται την χοληστερόλη και ο οργανισμός παράγει όλη όση απαιτείται. Αλλά παίρνετε επίσης χοληστερόλη από το φαγητό που τρώτε.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ετοιμότητα ο Ελληνικός Στόλος ''φονιάδες του Αιγαίου''. Μήνυμα προς στην Άγκυρα
31 Views

Σε θέσεις μάχης είναι οι ''φονιάδες του Αιγαίου'. Η Ελλάδα απαντά στρατιωτικά στις κινήσεις των Τούρκων την στιγμή που προκαλούν σε όλα τα επίπεδα. Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει ''συνθήκες πολέμου'' στο Αιγαίο, αλλά η Αθήνα στέλνει την ίδια στιγμή ηχηρό μήνυμα.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Έπεσαν οι υπογραφές στο μνημόνιο ανάμεσα σε Κυβέρνηση και FIFA-UEFA
26 Views

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου υπέγραψαν το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Νέο μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά F-16 σήμερα στο Αιγαίο
22 Views

Για ακόμη μία μέρα οι Τούρκοι προχωρούν σε προκλήσεις στο Αιγαίο αφού το πρωί τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από κατοικημένα και ακατοίκητα ελληνικά νησιά, ανεβάζοντας τις υπερπτήσεις από την αρχή του χρόνου στις 108.

Περισσότερα ...
ΚΑΙΡΟΣ
Οκαιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
33 Views

Μια πρώτη εκτίμηση για το πως θα είναι ο καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας έκανε ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook παρουσιάζει τα -μέχρι στιγμής- δεδομένα.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει τον Παραολυμπιονίκη μας Μιχάλη Σεΐτη
21 Views

Βρισκόμαστε σε ολυμπιακή χρονιά και μπορεί τα περισσότερα φλας των ΜΜΕ να πέφτουν πάνω στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά δύο εβδομάδες μετά την τέλεσή τους ξεκινούν και κάποιοι άλλοι αγώνες. Σε αυτούς οι αθλητές που συμμετέχουν όχι μόνο δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για ένα μετάλλιο αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι προσφέρουν σε όλους μας μαθήματα ζωής. Ο λόγος γίνεται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που μπορεί να μην έχουν την μεγάλη προβολή αλλά στο Τόκυο το 2020 όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα αποδείξουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Περισσότερα από 13 κιλά ηρωίνης και κοκαΐνης σκόπευε να διοχετεύσει κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη
26 Views

Περισσότερα από 13 κιλά ηρωίνης και ποσότητες κοκαΐνης σκόπευε να διοχετεύσει κύκλωμα σε στέκια τοξικοεξαρτημένων της Θεσσαλονίκης. Ως μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν ένας 28χρονος Αλβανός, που χαρακτηρίζεται από την αστυνομία ως ηγετικό του στέλεχος, κι ένας 19χρονος -ελληνικής καταγωγής- συνεργός του.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από καταδίωξη οχήματος που μετέφερε 15 Αφγανούς
29 Views

Μία ακόμη κινηματογραφική καταδίωξη οχήματος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, η καταδίωξη ξεκίνησε από την Κομοτηνή, περίπου στις 3:30. Ο οδηγός αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα περιπολικού της περιοχής. Η καταδίωξη συνεχίστηκε από σταθμούς της Καβάλας και στο ύψος της Ασπροβάλτας ανέλαβαν τα περιπολικά της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Συνέδριο ΓΣΕΕ: Σε κλοιό από το ΠΑΜΕ και τα ΜΑΤ – Απαγόρευση σε δημοσιογράφους
21 Views

Αστυνομικές δυνάμεις είναι ήδη παραταγμένες στο ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι, όπου διεξάγεται σήμερα το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Στόχος είναι να αποφευχθεί τυχόν εισβολή στο συνέδριο ή επεισόδια. Αποκλεισμένες είναι όλες οι κάθετες οδοί από την παραλιακή προς το ξενοδοχείο καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε όσους δεν συμμετέχουν στο συνέδριο, ενώ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε στους δημοσιογράφους.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξεκοκκίνισαν» 64.717 δάνεια
28 Views

Τις 63.793 έχουν φτάσει οι ρυθμίσεις κόκκινων στεγαστικών δανείων από διμερείς διαπραγματεύσεις των τραπεζών και των εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αυξήσει το αποτέλεσμα, πιέζοντας και προς την πλευρά της ένταξης στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρέη στην εφορία: Ξεκινά από αύριο η πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24-48 δόσεις
36 Views

Tη δυνατότητα να ρυθμίσουν έως και σε 24 ή ακόμη και σε 48 μηνιαίες δόσεις βεβαιωμένες -ληξιπρόθεσμες και μη- οφειλές προς την εφορία, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν υπαχθεί σε ρυθμίσεις που ήταν σε ισχύ την 1η-11-2019, θα έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι, από αύριο, που θα αρχίσει να λειτουργεί στο ΤΑΧΙSnet η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα πάγια ρύθμιση χρεών.

Περισσότερα ...