Προσφυγικό αδιέξοδο - Γιατί η κατάσταση είναι χειρότερη συγκριτικά με την προηγούμενη τετραετία

229 Views
Προσφυγικό αδιέξοδο - Γιατί η κατάσταση είναι χειρότερη συγκριτικά με την προηγούμενη τετραετία
Μέρα με τη μέρα, σύσκεψη με τη σύσκεψη, η κυβέρνηση, παρά την εξαγγελία διαφόρων μέτρων, διαπιστώνει ότι βαδίζει προς το πλήρες αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα. 
● Η Τουρκία θα συνεχίσει την επιθετική διοχέτευση προσφύγων και μεταναστών, άρα οι ροές δεν θα σταματήσουν, 
● το ΝΑΤΟ δεν θα αναλάβει ρόλο «χωροφύλακα»,
● η Frontex θα έχει ούτως ή άλλως περιορισμένο ρόλο για καιρό ακόμη,
● η Ευρώπη δεν θα δώσει πραγματική βοήθεια, 
● η Γερμανία και η Κομισιόν απεργάζονται ένα νέο «Δουβλίνο», το οποίο θα ενσωματώνει την ήδη διαμορφωμένη πραγματικότητα: τη μετατροπή της χώρας μας σε στρατόπεδο φύλαξης ανθρώπων.
Σε αυτό το πλαίσιο, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. πασχίζει να διαγράψει τις προεκλογικές μπαρούφες και υιοθετεί πρακτική... ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να αποσυμφορήσει άρον - άρον τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από χιλιάδες ανθρώπους που ζητούν άσυλο. Ωστόσο η κατάσταση γίνεται προοδευτικά χειρότερη...
Οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.
Κατ’ αρχάς η Ν.Δ. έχει ένα μικρό δίκιο να θεωρεί τον εαυτό της... άτυχο συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αλήθεια είναι ότι, σε έναν βαθμό, η ίδια έφτιαξε τη μοίρα της και εγκλωβίστηκε σε μια κρίση διαρκείας που πιθανότατα θα είναι η χειρότερη στη διάρκεια της θητείας της – τουλάχιστον ως προς τα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση η σύγκριση των περιόδων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι αποκαλυπτική της δυσοίωνης προοπτικής:
● Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη μαζική είσοδο ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα ήταν όντως πρόσφυγες και ως τέτοιοι διοχετεύθηκαν προς την Ευρώπη. Στην Ελλάδα απέμειναν κάπου 60.000 άτομα ύστερα από το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου», τα οποία αυξήθηκαν κατά 20.000 περίπου στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν.
● Η Ν.Δ. αντιθέτως βρήκε ήδη κλειστά τα σύνορα και μια κατάσταση οριακή στα νησιά, με αποτέλεσμα οι περίπου 40.000 νέες αφίξεις στο τετράμηνο της θητείας της να οδηγήσουν τις υπάρχουσες δομές στα όρια της αντοχής τους. Επιπλέον μετατράπηκε σε «σουρωτήρι» και ο Έβρος, με 11.000 διελεύσεις μέσα στο 2019.
● Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την τύχη να εκμεταλλευτεί την πραγματικά καλή διάθεση και την αλληλεγγύη που επέδειξε η ελληνική κοινωνία έναντι του δράματος των προσφύγων πολέμου από τη Συρία. Αντιμετώπισε ένα πρόβλημα σχεδόν αμιγώς προσφυγικό, τουλάχιστον στην πρώτη φάση του.
● Η Ν.Δ., εξαιτίας της όξυνσης του προβλήματος, της μεταβολής του χαρακτήρα του εν πολλοίς σε μεταναστευτικό, της εξάντλησης της αν(τ)οχής μεγάλου μέρους της κοινωνίας και της ρητορικής της περί συνόρων που θα ελεγχθούν αποτελεσματικά από την ίδια, απολαύει πολύ μικρότερης επιείκειας.
● Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε ένα πρόβλημα σχετικά περιορισμένο από γεωγραφική άποψη: στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, με μικρές μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίες έγιναν δεκτές με μικρής έντασης κοινωνικές αναταράξεις.
● Η Ν.Δ., αναγκασμένη να μετακινήσει μαζικά περί τους 10.000 ανθρώπους στην ενδοχώρα έως το τέλος του έτους και με έτοιμο σχέδιο για μετ-εγκατάσταση μιας μάζας έως το 1% του ελληνικού πληθυσμού (110.000 άτομα συνολικά, που ίσως αυξηθούν), εφόσον χρειαστεί, θα πρέπει να διαχειριστεί ένα πρόβλημα πολλαπλάσιας έντασης.
● Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στο πλευρό του την Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία, με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, έδωσε μια κρίσιμη ανάσα στην Ελλάδα, καθώς αποφορτίστηκε σημαντικά – αν και προσωρινά – η μεταναστευτική πίεση.
● Η Ν.Δ. θα βρει μπροστά της την Κομισιόν της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία είναι έτοιμη να εισαγάγει ένα νέο σχέδιο το οποίο θα μετατρέπει τις χώρες πρώτης υποδοχής της νότιας Ευρώπης σε κλειστά κέντρα κράτησης με αντάλλαγμα υλικοτεχνικές υποδομές και κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Αντίμετρα και ερωτήματα
Υπ’ αυτές τις δυσοίωνες συνθήκες η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ελέγξει ή έστω να μετριάσει, κατά το δυνατόν, τις κοινωνικές αντιδράσεις, πολλές εκ των οποίων πριμοδοτούνται και από στελέχη της, είτε τοπικά (δήμαρχοι) είτε κεντρικά (βουλευτές), τα οποία κινούνται στους ρυθμούς τής (τέως) αντιπολιτευτικής Ν.Δ.
Επειδή, λοιπόν, όπως επισήμανε προσφάτως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η μετανάστευση πλήττει πρωτίστως τους φτωχούς, η προσοχή της κυβέρνησης αναμένεται να εστιαστεί σε αυτή την κοινωνική κατηγορία ώστε να υπάρξουν ωφελήματα που θα αντισταθμίζουν τη δυσαρέσκεια για την εξέλιξη του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος.
Στο πλαίσιο αυτό λέγεται πως θα αξιοποιηθεί η διατήρηση του θετικού κλίματος στην οικονομία, στην οποία εντάσσονται το σύνολο της επιδοματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, οι φορολογικές ελαφρύνσεις – όσο και αν αυτές αντισταθμίζονται από του χρόνου με το έμμεσο χαράτσωμα λόγω ηλεκτρονικών αποδείξεων – και οι υποχρεωτικές, μετά την απόφαση του ΣτΕ, αυξήσεις στις συντάξεις. Τα ερωτήματα ωστόσο που εγείρονται είναι κατεπείγοντα:
1. Αρκεί η δημιουργία οικονομικών αντιμέτρων για να κατασιγαστούν οι αντιδράσεις;
2. Τι θα γίνει αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να εξαντλήσει το όριο του 1% του γηγενούς πληθυσμού εγκαθιστώντας πάνω από 100.000 αιτούντες άσυλο σε ολόκληρη τη χώρα;
3. Πώς θα αντιμετωπιστεί η ευρωπαϊκή σκλήρυνση στα θέματα ασύλου;
4. Ποιος θα είναι ο χρόνος «αντοχής» των κλειστών δομών για αιτούντες άσυλο και πόσες τέτοιες δομές θα χρειαστούν ανά τη χώρα την επόμενη διετία – χρόνος κρίσιμων και για τα εκλογικά σενάρια «καψίματος» της απλής αναλογικής;
5. Πόση αντοχή θα επιδείξει η ίδια η Ν.Δ., στην οποία «συγκατοικούν» δύο διαφορετικές αντιλήψεις όχι μόνο για το μεταναστευτικό, αλλά και για τα εθνικά θέματα εν γένει;

Οι απαντήσεις προσεχώς – και δεν αναμένονται ευχάριστες... 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ διέκοψαν οριστικά τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Ποιοι είναι οι λόγοι αποχώρησης σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ
29 Views

Οι ΗΠΑ διέκοψαν οριστικά τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Ποιοι είναι οι λόγοι αποχώρησης σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση να ζητήσει παρέμβαση του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν
17 Views

Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση να ζητήσει παρέμβαση του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέσα στον Ιούνιο η μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιο όνομα προκρίνεται Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η έγκρισή του, αφού πρώτα γίνει η σχετική εισήγηση στο Πολιτικό Συμβούλιο
20 Views

Μέσα στον Ιούνιο η μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιο όνομα προκρίνεται Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η έγκρισή του, αφού πρώτα γίνει η σχετική εισήγηση στο Πολιτικό Συμβούλιο

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτή είναι η προσευχή για όσους πάσχουν από κατάθλιψη: Κύριε καθάρισόν με ἀπό πάσης μελαγχολίας καί ταραχῆς & δειλίας
25 Views

Αυτή είναι η προσευχή για όσους πάσχουν από κατάθλιψη: Κύριε καθάρισόν με ἀπό πάσης μελαγχολίας καί ταραχῆς & δειλίας

Περισσότερα ...
MEDIA
Ο Όμιλος Odysseia.gr υποδέχεται τη συνεργασία με τον δημοσιογράφο Γίωργο Τράγκα στον Ρ.Σ. Super 995 (99,5 fm) στη Χαλκιδική.
48 Views

Από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και κάθε μέρα ζωντανά, ο Γιώργος Τράγκας σε αποκλειστική μετάδοση για το Νομό Χαλκιδικής και τον ραδιοφωνικό σταθμό Super 995 (99,5 fm), από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Περισσότερα ...
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Missing Alert App: Πρωτοποριακή εφαρμογή από την COSMOTE και το «Χαμόγελο του Παιδιού» (Video)
29 Views

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά, το Missing Alert App, δημιούργησαν η COSMOTE και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Μια εφαρμογή που γεννήθηκε για να βοηθήσει στον πιο άμεσο εντοπισμό ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Πρώτη drive-in συναυλία στη Γλυφάδα με τη Nατάσα Θεοδωρίδου
39 Views

Στην χώρα μας έχουμε πλέον μπει σε μία κατάσταση, όπου προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, διατηρώντας όμως τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μας. Τα θερινά σινεμά και τα θέατρα ανοίγουν και είναι έτοιμα να υποδεχθούν το κοινό. Οι drive-in συναυλίες είναι κάτι, που μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε, όμως πλέον θα μπουν για τα καλά στις ζωές μας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απαντά από τη Θράκη στις τουρκικές προκλήσεις
43 Views

«Η δική μας απάντηση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας, της προόδου, των ανοιχτών οριζόντων», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Ο Κλιντ Ίστγουντ 90άρισε!
47 Views

Ο Κλιντ Ίστγουντ αύριο κλείνει τα 90 του χρόνια. Ο αειθαλής γερόλυκος και πάντα έτοιμος για νέες περιπέτειες σταρ, που πλέον συγκαταλέγεται στους μεγάλους εν ζωή δημιουργούς του σινεμά, αύριο σβήνοντας τα κεράκια στην πολυώροφη τούρτα, δεν αποκλείεται να έχει στο μυαλό του το επόμενο κινηματογραφικό σχέδιο.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Τα θερινά σινεμά ανοίγουν τη Δευτέρα με 70% επιθυμητή πληρότητα
47 Views

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν σταδιακά από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, με επιθυμητή πληρότητα περίπου στο 70%, με ανοιχτά τα κυλικεία αλλά χωρίς διάλειμμα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, όπως συμφώνησαν οι αιθουσάρχες στην τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού πριν από λίγες ημέρες.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και πάλι στο εδώλιο ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς για τον βιασμό του ταξιτζή - Έφεση άσκησε η εισαγγελέας
41 Views

Ξανά στο εδώλιο θα καθίσει ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς προκειμένου να δικαστεί εκ νέου για το βιασμό του 25χρονου οδηγού ταξί, μετά την έφεση κατά της απόφασης αθώωσης του που άσκησε η εισαγγελέας.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαύρη» πρόβλεψη για συρρίκνωση του παγκόσμιου τουρισμού κατά 70%
46 Views

Συρρίκνωση κατά 70%, την μεγαλύτερη από τα χρόνια του 1950, θα καταγράψει για το τρέχον έτος ο τουρισμός παγκοσμίως, ενώ θα κινδυνεύσουν άμεσα 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε νέες προτιμήσεις και προτεραιότητες των ταξιδιωτών.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτή Πόλη κατά Μπακογιάννη: Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς απολυμάνσεις και με μισές καθαρίστριες
30 Views

Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει έλλειψη ετοιμότητας από τον Δήμο Αθηναίων ενόψει της προγραμματισμένης επανέναρξης των μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία.

Περισσότερα ...