Αλλάζουν οι ποινικοί κώδικες: Κακούργημα οι μολότοφ, οι διακεκριμένες κλοπές και η δωροδοκία

122 Views
Αλλάζουν οι ποινικοί κώδικες: Κακούργημα οι μολότοφ, οι διακεκριμένες κλοπές και η δωροδοκία

Οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που είχε συστήσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης φέρνουν καίριες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Οι εργασίες των δυο επιτροπών έχουν ολοκληρωθεί και ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα οι δυο νέοι αναμορφωμένοι Κώδικες να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή. Πλέον, με τις αλλαγές που επήλθαν, η χρήση και η κατοχή εκρηκτικών υλών (μολότοφ) μέσα στο πλήθος θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ κακουργηματική μορφή αποκτά ξανά και το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλων. Ακόμη, οι πολυισοβίτες – ανάμεσά τους και οι κρατούμενοι για την υπόθεση της «17Ν» – θα έχουν πλέον το δικαίωμα να ζητήσουν υφ΄ όρων αποφυλάκισή αφού θα έχουν εκτίσει 20 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί. Την ίδια ώρα, σημαντικές αλλαγές επήλθαν και στις διατάξεις για εγκλήματα τρομοκρατίας, με την ενσωμάτωση σχετικών κοινοτικών οδηγιών στο εσωτερικό δίκαιο.
Σύμφωνα με το protothema.gr, αυτές είναι οι τροποποιήσεις σε βασικά άρθρα των δυο νομοθετημάτων από τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, οι οποίες ξεκίνησαν τις εργασίες τους τον περασμένο Αύγουστο με στόχο τις «βελτιώσεις» στους νέους Κώδικες που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου του 2019:
– Υφ’ όρους αποφυλάκιση: Στον Ποινικό Κώδικα, η πλέον κρίσιμη αλλαγή που επήλθε αφορά στο δικαίωμα των πολυισοβιτών και τρομοκρατών για υφ’ όρους αποφυλάκιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατάδικοι αυτής της κατηγορίας θα έχουν δικαίωμα να αιτηθούν την υπό όρους απόλυσή τους αφού έχουν εκτίσει 20 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί με μεροκάματα. Αντίθετα, με τη διάταξη του Κώδικα που είχε τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, δικαίωμα να αιτηθούν υφ όρους αποφυλάκιση είχαν πολυισοβίτες – ανάμεσά τους και κρατούμενοι για εγκλήματα τρομοκρατίας – που είχαν εκτίσει 16 χρόνια από την ποινή που τους είχε επιβληθεί (με μεροκάματα μέσα στη φυλακή).
– Τρομοκρατία: Σημαντικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης επέρχονται όμως και σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν γενικότερα σε εγκλήματα τρομοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες διατάξεις ενσωματώθηκαν κοινοτικές οδηγίες, τις οποίες η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να εντάξει στο εσωτερικό της δίκαιο. Με τις διατάξεις αυτές προβλέπονται πλέον ποινές και κυρώσεις και για άλλα εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, όπως η στρατολόγηση μελών σε τρομοκρατικές οργανώσεις, η παροχή πληροφοριών αλλά και τα ταξίδια στο εξωτερικό για τέτοιους σκοπούς. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, πως μια σειρά ακόμη ποινικών αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα αν εντάσσονται στο πλαίσιο εγκλημάτων για τρομοκρατία θα τιμωρούνται με μεγαλύτερες ποινές.
– Κατοχή και παρασκευή μολότοφ: Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ζητήματα που δίχασε και προβλημάτισε τη νομική κοινότητα. Και αυτό καθώς το άρθρο 272 του Ποινικού Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, προέβλεπε ότι η παρασκευή, προμήθεια και η κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών θα διώκεται και θα τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος και έως εκ τούτου θα τιμωρείται με πολύ χαμηλή ποινή για παράδειγμα έως τρία έτη. Πλέον, στο συγκεκριμένο άρθρο επήλθαν αλλαγές, καθώς ναι μεν διατηρείται η πλημμεληματική μορφή του αδικήματος σε ό,τι αφορά στην παρασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, πλην όμως αναβαθμίζεται σε κακούργημα η κατοχή και η χρήση εκρηκτικών υλών μέσα στο πλήθος. Αυτό σημαίνει πως όποιος φέρει εκρηκτικές ύλες σε συγκεντρώσεις, κλ.π. και ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη θα του επιβάλλεται κάθειρξη έως και δέκα ετών. Να σημειωθεί ότι το αδίκημα της παρασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών είχε συνδεθεί από νομικούς με την τέλεση και άλλων αδικημάτων που σχετίζονται με καταστροφές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας ή ακόμη και με εμπρησμούς (όπως για παράδειγμα είχε γίνει στην υπόθεση της Marfin).
– Διακεκριμένες κλοπές: Οι βελτιώσεις που επέφερε η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, καταλαμβάνουν όμως και το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής. Πλέον, στις νέες διατάξεις για τις διακεκριμένες κλοπές προβλέπεται κακουργηματική μορφή του συγκεκριμένου αδικήματος εάν αυτό έχει τελεστεί από δύο ή περισσότερους δράστες, που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες. Αυτό σημαίνει ότι αν οι δράστες συστήσουν ομάδα -«συμμορία»- που προβαίνει σε κλοπές τότε θα τιμωρούνται με πολυετείς καθείρξεις για διάπραξη κακουργήματος.
– Δωροδοκία υπαλλήλου: Κακουργηματική μορφή αποκτά όμως και το αδίκημα της δωροδοκίας υπάλληλου, το οποίο με τις διατάξεις του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα αντιμετωπίζονταν ως πλημμέλημα με κάποιες εξαιρέσεις. Η συγκεκριμένη διάταξη ως είχε διατυπωθεί στον Ποινικό Κώδικα είχε προκαλέσει τις παρατηρήσεις της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) αλλά και της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (GRECO). Τόσο η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΑΣΑ όσο και η GRECO, εξέφρασαν φόβους ότι η συγκεκριμένη διάταξη όπως είχε διατυπωθεί μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την αρχειοθέτηση δικαστικών ερευνών και διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, μικρότερες περιόδους παραγραφής των υπό έρευνα αδικημάτων ακόμη και την παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις. Πλέον, με τις αλλαγές που επήλθαν στη συγκεκριμένη διάταξη η δωροδοκία υπάλληλου μετατρέπεται αυστηρά σε κακούργημα και τιμωρείται με πολυετή κάθειρξη.
– Διατάραξη κοινής ησυχίας: Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επανέρχεται το αδίκημα της διατάραξης κοινής ησυχίας. Το συγκεκριμένο αδίκημα (πταίσμα) είχε καταργηθεί (όπως και όλα τα πταίσματα) με το ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στη καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο λόγω υψηλών …ντεσιμπέλ σε κέντρα διασκέδασης και μπάρ σε ώρες κοινής ησυχίας. Η κατάργηση του αδικήματος της διατάραξης κοινής ησυχίας είχε ως αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες των πολιτών για εκκωφαντική μουσική να πέφτουν στο κενό, καθώς η αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει σχεδόν τίποτα.
Αλλαγές και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Δυο σημαντικές αλλαγές επέρχονται όμως και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον οποίο επεξεργάστηκε διαφορετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή από αυτή που επεξεργάστηκε τον Ποινικό Κώδικα. Η πρώτη αλλαγή αφορά στην επαναφορά των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων τα οποία με τις διατάξεις του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα είχαν καταργηθεί και η δεύτερη αλλαγή τον ορισμό αναπληρωτή εισαγγελέα Διαφθοράς.
Όσον αφορά στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ποινική διαταγή, τη συνδιαλλαγή και τη διαπραγμάτευση,  παραμένουν ως έχουν με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.
Ειδικότερα, για το Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων που επανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση της πλειονότητας των μελών της επιτροπής ήταν ότι πρέπει να καταργηθούν, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί ένας μόνο δικαστής να δικάζει τόσο σοβαρά κακουργήματα, τη στιγμή που πλημμελήματα δικάζονται από δικαστήρια με τρία μέλη. Ωστόσο, φαίνεται να επικράτησε η λογική της επαναφοράς των συγκεκριμένων δικαστηρίων, προκειμένου να προχωρά άμεσα η εκδίκαση υποθέσεων. Πάντως, το ζήτημα αυτό μέχρι και την τελευταία στιγμή, ήταν, κατά τις πληροφορίες, ανοιχτό χωρίς δηλαδή να έχει «κλειδώσει» η οριστική μορφή της συγκεκριμένης διάταξης.
Σε ό,τι αφορά στην εισαγγελία Διαφθοράς, αποφασίστηκε ο ορισμός αναπληρωτή εισαγγελέα Διαφθοράς. Η συγκεκριμένη απόφαση συνδέθηκε με την υπόθεση της Novartis και τον έλεγχο τη νυν επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην επόπτη της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελή για τους χειρισμούς της στην υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας. Ο ορισμός δηλαδή αναπληρωτή εισαγγελέα Διαφθοράς θεωρήθηκε ως προετοιμασία του εδάφους για τη διάδοχη κατάσταση στην εισαγγελία Διαφθοράς με αφορμή τις έρευνες για τη Novartis και την τυχόν δίωξη της κυρίας Τουλουπάκη.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με γνώμονα το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει αναπληρωτής εισαγγελέας Διαφθοράς όπως ακριβώς υφίσταται και αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είχαν εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, (τόσο στην προηγούμενη όσο και στην σημερινή) την ενοποίηση της εισαγγελίας Διαφθοράς με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος πλην όμως δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση στην εισήγησή τους. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ
ΑΒ Βασιλόπουλος «παράδοση στο σπίτι» - Νέα συνεργασία με τη SPEEDEX
17 Views

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, η φροντίδα για τους πελάτες μας καθώς και η γρήγορη και σωστή εξυπηρέτησή τους, είναι η δική μας προτεραιότητα. Καθημερινά, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άγριο έγκλημα στην Αρχαία Ολυμπία: Άνδρας πυροβόλησε ζευγάρι - Ένας νεκρός, μία σοβαρά τραυματισμένη
16 Views

Έγκλημα με θύμα έναν 77χρονο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Άσπρα Σπίτια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ ο 68χρονος δράστης πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά την 72χρονη σύζυγο του θύματος.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βρούτσης: Ανοίγει στις 6 Απριλίου η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις
26 Views

Διευκρινήσεις για την στήριξη των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, και την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του δώρου του Πάσχα στις 30 Ιουνίου, από επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τρεις νέες κατηγορίες ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης και οι διαδικασίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή
32 Views

Τις τρεις νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ παρουσίασε, επίσης, τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Βουλευτές, υπουργοί και υφυπουργοί της ΝΔ να καταθέσουν το 50% του μισθού τους
26 Views

Με μιά ανάρτηση στο Fb, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να διαθέσουν το ήμισυ των μισθών τους για ενίσχυση της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέτσας: Η χώρα έχει 36,6 δισ. ταμειακά διαθέσιμα από την προηγούμενη κυβέρνηση
28 Views

Η ελληνική δημοκρατία έχει 36,6 δισ. ευρώ διαθέσιμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα διαθέσουμε αλόγιστα ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για να προσθέσει ότι δεν είναι το μαξιλάρι του Σταικούρα όπως δεν ήταν και του Τσακαλώτου.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως διεξήγαγε επιτυχή δοκιμή πυραύλων
24 Views

Επιτυχής ήταν η τελευταία δοκιμή πολύ μεγάλων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων που πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη, μετέδωσαν σήμερα κρατικά βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Καστοριά: Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. με εντολή εισαγγελέα για τον θάνατο της 41χρονης
24 Views

Τη λήψη καταθέσεων από το οικογενειακό, και όχι μόνο, περιβάλλον της 41χρονης που έχασε τη ζωή της από κορονοϊό σε χωριό της Καστοριάς ζήτησε ο εισαγγελέας. Στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης που ήδη διενεργείται για τις συνθήκες θανάτου της γυναίκας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς Νίκος Καραμολέγκος ζήτησε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες με ειδική στόχευση.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος
47 Views

Πέθανε σήμερα Δευτέρα ο αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος σε ηλικία 98 ετών. Ο Μανώλης Γλέζος, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στις 13.15 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ατελείωτες ουρές σε Θεσσαλονική και Λάρισα έξω από τράπεζες (Photos)
24 Views

Κόντρα στις απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα μεγάλος αριθμός πολιτών στήθηκε στην ουρά έξω από τράπεζες στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα χωρίς ωστόσο να τηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Έκοψαν στον ΑΕΡΑ γιατρούς σε ΑΝΤ1 και ΕΡΤ με «άνωθεν» εντολή [ΒΙΝΤΕΟ]
143 Views

Κλεισμένος όλη μέρα κι εγώ σπίτι σε καραντίνα, όπως όλη η Ελλάδα παρακολουθώ τα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές. Βλέποντας κάθε βράδυ ένα δελτίο στο youtube πρόσεξα ότι καθημερινά έχει νοσοκομειακούς Ιατρούς και νοσηλευτές που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια και μέσα για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. (βίντεο στο τέλος)

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Έκοψαν το ρεύμα στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ (προϊόντα ατομικής και οικιακής υγιεινής)
22 Views

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 30 Μαρτίου κλιμάκιο της ΔΕΗ υπό την προστασία ισχυρής δύναμης ανδρών των ΜΑΤ, προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό αξίας 11 εκατομυρίων!
19 Views

Όταν οι γιατροί στα Νοσοκομεία δεν έχουν ούτε χειρουργικές μάσκες, όταν οι εργαζόμενοι πετιούνται ουσιαστικά στο δρόμο με τη «ρήτρα απολύσεων» και αιτιολογούνται οι εργοδότες να τους πληρώνουν μόλις με το 50% του μισθού τους. Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση ότι είναι υψίστης σημασίας η καμπάνια ενημέρωσης με τον κορωνοϊο που θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό, 11 εκατομμύρια;

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από ποια εταιρεία θα περάσουν τα 11 εκ. για τον κορονοϊό. Πώς θα φτάσουν στα κανάλια
33 Views

Η υλοποίηση της εκστρατείας γα την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον κορωνοϊό, η οποία παρεμπιπτόντως προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστους των 11 εκατομμυρίων ευρώ, ανατέθηκε στην Initiative Media.

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνίδα περιγράφει τη ζωή στη Σουηδία με κορονοϊό: «Πηγαίνετε κομμωτήριο, κάντε αγορές μας προτρέπει η κυβέρνηση»
31 Views

Η Σουηδία προτρέπει τους πολίτες της να ζουν φυσιολογικά -μια μέθοδος εντελώς διαφορετική από τις περισσότερες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού- τους παρακινεί να πάνε στο κομμωτήριο, σε κάποιο ξενοδοχείο και να κάνουν αγορές, ενώ ο κόσμος δεν κυκλοφορεί με μάσκες και γάντια.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ του εργαζομένου η υποβολή της αίτησης των εργαζομένων
62 Views

Από την Τετάρτη 1η Απριλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που είτε έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω εντολής δημόσιας Αρχής είτε έχουν πληγεί με βάση τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΙΚ – Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης: Eπίδομα 800 ευρώ εκατ. σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους
36 Views

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη εδώ και μισό μήνα έχουν μόνον έξοδα και καθόλου εισπράξεις αλλά και να ενισχύσει τους εργαζόμενους.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Η Κίνα φωτίζει στα κτίρια τα πρόσωπα των γιατρών που πολέμησαν εναντίον του COVID-19
28 Views

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, τον Ιανουάριο στην επαρχία Hubei, όπου μόλυνε περισσότερους από 80.000 και προκάλεσε 3.245 θανάτους, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι μόνο ασθενείς από το εξωτερικό εντοπίζονται τώρα.

Περισσότερα ...