Νομική συντριβή για την εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

114 Views
Νομική συντριβή για την εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η πρώτη αγόρευση συνηγόρου της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, της δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα Χρύσας Παπαδοπούλου, διήρκησε μιάμιση συνεδρίαση. Όταν ολοκληρώθηκε, το ακροατήριο, που είχε σχεδόν γεμίσει το ένα τρίτο των θέσεων της δικαστικής αίθουσας, αυτό που προορίζεται για τους φίλους της πολιτικής αγωγής (τα άλλα δύο τμήματα, αυτό που προορίζεται για τους φίλους της υπεράσπισης και η ενδιάμεση «ουδέτερη ζώνη» παραμένουν ανεξήγητα κλειστά για το κοινό, παρότι οι χρυσαυγίτες δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη δίκη, με εξαίρεση την απολογία του αρχηγού τους), ξέσπασε σε ζωηρά χειροκροτήματα.

Δεν ήταν ένα χειροκρότημα κανονισμένο από τα πριν ούτε «εκβιασμένο» από μια ιδιαζόντως συναισθηματικά φορτισμένη αγόρευση - αν και αναπόφευκτα υπήρξαν σημεία με έντονη φόρτιση. Περισσότερο απ’ όλα ήταν ότι με την αγόρευσή της η Χρύσα Παπαδοπούλου, ταξινομώντας και συμπυκνώνοντας τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν από την επίπονη αποδεικτική διαδικασία τεσσεράμισι χρόνων (η μεγαλύτερη δίκη στην ιστορία του ελληνικού κράτους, όπως παρατήρησε ο δικηγόρος των Αιγύπτιων αλιεργατών Κ. Σκαρμέας), εξαΰλωσε κάθε κομμάτι της σαθρής επιχειρηματολογίας της εισαγγελικής αγόρευσης, κάνοντας ξανά σαφές το αυτονόητο: ότι εάν η δίκη αυτή κριθεί με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τον Ποινικό Κώδικα, η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και των μιλιταριστικών οργάνων της ως φυσικών αυτουργών είναι αναμφίβολη. Παρ’ όλη την παραπειστική γκρίνια της ναζιστικής οργάνωσης ότι η δίωξή της είναι «πολιτική», η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη. Μόνο μια πολιτική απόφαση μπορεί να βγάλει την ηγεσία και τα μέλη της Χ.Α. από αυτό το δικαστήριο χωρίς καταδίκες, τις οποίες η νομική πλευρά καθιστά αυτονόητες. Όπως απολύτως πολιτική ήταν και η απελπισμένη προσπάθεια της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου να ξεπλύνει τον ναζισμό και τη Χρυσή Αυγή κατά την αγόρευσή της, η οποία στηρίχτηκε κατά κόρον στην παραποίηση και την αγνόηση (αν όχι στην άγνοια) των πραγματικών στοιχείων.
Τα πραγματικά στοιχεία
Η Χρύσα Παπαδοπούλου στάθηκε όσο χρειάστηκε στα ίδια τα γεγονότα όπως προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία. Υπενθύμισε ότι, αντίθετα με την αυθαίρετη φαντασίωση της εισαγγελέως, ο κατ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς συνομίλησε επανειλημμένα με τα άλλα στελέχη του διαβόητου πυρήνα της Χ.Α. στη Νίκαια όχι μόνο μετά αλλά και πριν τον φόνο. Γνώριζε δηλαδή προς τα πού και γιατί κατευθυνόταν το βράδυ της 17ης προς 18 Σεπτεμβρίου 2013. Παρουσίασε τον οργασμό επικοινωνίας των στελεχών του τάγματος εφόδου εκείνο το βράδυ και τη σπουδή να ενημερώσουν τον προϊστάμενό τους στην ιεραρχία Γιάννη Λαγό, ο οποίος με τη σειρά του θα έδινε λογαριασμό απευθείας στον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο. Συνέτριψε τις εξηγήσεις που είχαν δώσει οι χρυσαυγίτες κατά τις απολογίες τους και οι μάρτυρές τους κατά τις καταθέσεις τους και οι οποίες πάντοτε κατέληγαν σε κάτι που δεν θυμούνταν ή που δεν μπορούσε να αποδειχθεί. Σε διάφορες περιπτώσεις επικαλούνταν τη μαρτυρία ανθρώπων που όχι απλά δεν προσήλθαν ποτέ στο δικαστήριο, αλλά η ίδια η ύπαρξή τους αποτελεί έναν ισχυρισμό και δεν προκύπτει από πουθενά αλλού - όπως εκείνος ο περίφημος «Πακιστανός» (για να εξηγηθεί η καταγωγή του τηλεφωνικού αριθμού του, που είναι ωστόσο συνήθης στις επικοινωνίες μεταξύ των μαφιόζων), που μιλούσε άπταιστα ελληνικά και ήταν και… υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής.
Η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα παρουσίασε αναλυτικά την οργανωτική δομή της ναζιστικής συμμορίας όπως προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία, και η οποία εξηγεί την κάλυψη που ακόμα και σήμερα προσφέρουν τα κατώτερα μέλη της οργάνωσης στα ανώτερα (ο πυρήνας της Νίκαιας στον Πατέλη, ο Πατέλης στον Λαγό, αλλά και ο ίδιος ο Λαγός στον Μιχαλολιάκο - παρά τη ρήξη τους) και καταλήγει στη συνολική κάλυψη όλων από τον αρχηγό, η οποία δίδεται με την περίφημη ανάλυψη της πολιτικής ευθύνης. Θύμισε δε ότι τα χτυπήματα της Χρυσής Αυγής, για τα οποία έχουν ήδη καταδικαστεί μέλη και στελέχη της, είναι ομοιόμορφα και σε όλη την επικράτεια όχι μόνο στο εκτελεστικό σκέλος αλλά και στη μέθοδο συγκάλυψης.
 
Η Χρ. Παπαδοπούλου υποστήριξε ότι αυτό που αλλάζει την τύχη που είχε η δολοφονία Φύσσα -και οδήγησε στο κατηγορητήριο εναντίον της οργάνωσης- είναι αποτέλεσμα συγκυριών. Το ανώνυμο τηλεφώνημα το οποίο ενημέρωσε την Άμεση Δράση για την επίθεση που ετοιμαζόταν, η πρωτοβουλία του αστυνομικού Δηλιγιάννη -και μόνο αυτού- να πλησιάσει το σημείο της δολοφονίας και το κατόρθωμα του Παύλου Φύσσα να υποδείξει τον δολοφόνο του πριν ξεψυχήσει ξήλωσαν το πουλόβερ για τη ναζιστική οργάνωση, που δεν είχε τον χρόνο να οργανώσει τη διαφυγή των μελών της και την καταστροφή των στοιχείων.
«Η εισαγγελική αγόρευση καταργεί το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας»
Η συντριβή της εισαγγελικής λογικής ολοκληρώθηκε κατά τη δεύτερη αγόρευση συνηγόρου πολιτικής αγωγής, του Κώστα Σκαρμέα, δικηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών. Ο Κ. Σκαρμέας, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άφησε αναπάντητη την εξωφρενική λογική με την οποία η εισαγγελέας Οικονόμου δικαιολόγησε την πρότασή της να μετατραπεί η κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. «Αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό οι δράστες, θα τον είχαν υλοποιήσει» είχε πει η εισαγγελέας σε μια απόπειρα βαριάς και σκοπούμενης βλάβης στην κοινή λογική. Εύλογα ο Κ. Σκαρμέας σχολίασε ότι αν γίνει δεκτό αυτό το σκεπτικό, τότε η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας καταργείται, εφόσον η πρόθεση ανθρωποκτονίας θα προϋποθέτει τον θάνατο του θύματος, δηλαδή δεν θα είναι απόπειρα, αλλά ανθρωποκτονία. Ο Κ. Σκαρμέας υπενθύμισε μάλιστα τη σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου, ο οποίος αναγνώρισε την ανθρωποκτόνο πρόθεση των χρυσαυγιτών τόσο στην υπόθεση της επίθεσης με σιδερολοστούς εναντίον του Δημήτρη Κουσουρή όσο και ενάντια στο στέκι Αντίπνοια παρότι οι ναζιστές δεν ευδόκησαν να αποτελειώσουν το έργο τους.
Η εικόνα της εισαγγελέως της έδρας Αδ. Οικονόμου κατά τις δύο μέρες των αγορεύσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, κατά τις οποίες έκρυβε διαρκώς το πρόσωπό της τόσο από το κοινό όσο και από τις κάμερες, δείχνει ότι πιθανότατα κατάλαβε εκ των υστέρων ότι η υπηρεσία που πρόσφερε -άγνωστο σε ποιους- με την αγόρευσή της ήταν κάτι πάρα πολύ βαρύ για να το σηκώσει. Οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής συνεχίζονται την Τρίτη, με την ολοκλήρωση της αγόρευσης του Κ. Σκαρμέα και την έναρξη αυτής του Θ. Καμπαγιάννη, ο οποίος θα συνεχίσει και την Τετάρτη. Θα ακολουθήσει ο Κ. Παπαδάκης στις 17 και πιθανότατα και στις 20 Ιανουαρίου, πριν περάσουμε στους δικηγόρους του ΠΑΜΕ. Εμβόλιμα δεν αποκλείεται να βρεθεί χρόνος για την αγόρευση της Ελευθερίας Τομπατζόγλου, δικηγόρου της οικογένειας Φύσσα, που μόλις γέννησε και δεν κατέστη εφικτό να αγορεύσει την περασμένη εβδομάδα.

Παρά τη νομική αθλιότητα που ζήσαμε με την εισαγγελική αγόρευση της Αδ. Οικονόμου, ο κλοιός γύρω από τη ναζιστική εγκληματική συμμορία δεν δείχνει να χαλαρώνει καθόλου. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πάνω από 4 εκατ. ευρώ έως τώρα το ύψος των προστίμων για άσκοπες μετακινήσεις και λειτουργία καταστημάτων
25 Views

Σε 4.253.700 ευρώ ανερχόταν, έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, το συνολικό ποσό από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, σε όλη την Ελλάδα, για παραβάσεις του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων, για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Πάνω από 4 εκατ. ευρώ έως τώρα το ύψος των προστίμων για άσκοπες μετακινήσεις και λειτουργία καταστημάτων
25 Views

Σε 4.253.700 ευρώ ανερχόταν, έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, το συνολικό ποσό από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, σε όλη την Ελλάδα, για παραβάσεις του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων, για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
ΑΒ Βασιλόπουλος: Δωρεά εξοπλισμού νέας γενιάς και διεθνώς καινοτόμου λογισμικού, για την υποστήριξη πάνω από 30 κλινών ΜΕΘ
28 Views

Με αίσθημα ευθύνης και φροντίδας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, και με στόχο να συμβάλει στη θωράκιση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η ΑΒ Βασιλόπουλος προχωρά στη δωρεά προς το Υπουργείο Υγείας ενός εξοπλιστικού «πακέτου» τελευταίας γενιάς, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει ολιστικά πάνω από 30 κλίνες ΜΕΘ και δεκάδες ασθενείς των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Το καλό νέο της ημέρας!
44 Views

Θεσσαλονίκη: Μαθητές σχεδιάζουν παιδική χαρά για παιδιά με αναπηρία Η ομάδα ρομποτικής Robothood αποκάλυψε τα σχέδιά της και εντυπωσίασε το δήμαρχο Σ. Δανιηλίδη. Ο δήμαρχος ζήτησε από τους μαθητές να υποβάλουν και επίσημα την πρότασή τους, ώστε να μελετηθεί η δυνατότητα κατασκευής του.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Ο Αντώνης Κανάκης έξαλλος με τον Αρναούτογλου: «Ξεδιάντροπη αντιγραφή» Η αντίδραση Αρναούτογλου: «Έβαλα τα γέλια».
26 Views

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, οι ιθύνοντες των τηλεοπτικών καναλιών έχουν κάνει διάφορες αλλαγές στα προγράμματα τους. Για παράδειγμα, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου αυτή τη βδομάδα άρχισε πάλι να βγαίνει στον ΑΝΤ1 με μια νέα εκπομπή με τίτλο «Live Tonight» που σχολιάστηκε ως αντιγραφή των εκπομπών του Αντώνη Κανάκη.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Σε επιφυλακή Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό για φορτηγά πλοία με μετανάστες από Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά
29 Views

Στον εντοπισμό και στην αποτύπωση περίπου έξι φορτηγών πλοίων, τα οποία βρίσκονται στις τουρκικές ακτές και προετοιμάζονται να μεταφέρουν παράνομα μετανάστες σε ελληνικά νησιά, έχουν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.).

Περισσότερα ...
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεχίζει τις προκλήσεις με πτήσεις η Τουρκία
28 Views

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 -που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης- πέταξε πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 26.000 πόδια στις 14:19 μ.μ. και δύο λεπτά αργότερα πάλι πάνω από την Παναγιά στα 21.000 πόδια.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Εθελοντική αιμοδοσία από την Α.Ε.Σ.Γ.Β.Ε. στον “αγώνα” κατά της πανδημίας
19 Views

Η Αθλητική Ένωση Σωματείων Γυμναστικής Βορείου Ελλάδος, θέλοντας να συμβάλλει στην κάλυψη αναγκών της χώρας μας σε αίμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), και ύστερα από την επιστολή του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, οργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες, δηλώνοντας εμπράκτως τη στήριξή της και ενισχύοντας παράλληλα το πνεύμα αλληλεγγύης που καλλιεργεί ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του κοινωνικού μας ιστού, ο αθλητισμός.

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γ. Τράγκας: Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη. Η Δημοκρατία θα υποστεί εκπτώσεις και η ανισότητα θα μεγαλώσει
193 Views

Γ. Τράγκας; Όπως έγινε ήδη γνωστό, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρέδωσαν στον κο Τραμπ τα συμπεράσματα εκτεταμένων ερευνών που αποδεικνύουν ότι οι Κινέζοι απέκρυψαν επιμελώς χιλιάδες θανάτους και πολύ περισσότερα κρούσματα από όσα έλεγαν, τόσο στη Γιουχάν, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ξεκίνησε η επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» στη Λιβύη που προβλέπει υποδοχή μεταναστών σε ελληνικό λιμάνι
44 Views

Την επίσημη έναρξη της επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Τζοζέπ Μπορέλ.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Έτοιμος να “σφραγίσει” την περιπατητική οδό Α. Τρίτση, λόγω συγχρωτισμού
45 Views

Η δημοτική αρχή απευθύνει τελευταία προειδοποίηση στους πολίτες που αγνοούν τα μέτρα, δηλώνοντας πως «αυτό δεν θα γίνει άλλο ανεκτό. Ο δρόμος θα κλείσει εφόσον κάποιοι δεν συμμορφώνονται»

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έρχονται νέα μέτρα στις μετακινήσεις. Έως 3 sms και ένα άτομο στο ΙΧ
128 Views

Συμπληρωματικά μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης (όπως ταξί, τρόλεϊ λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.), προβλέπεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδότηση 11 εκατ. ευρώ στον Μορέα λόγω χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων
19 Views

Επιδότηση 10,98 εκατ. ευρώ θα λάβει ο Μορέας (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη). Ο Μορέας επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο, λόγω χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν θα πληρώσουν δόσεις για τις άδειες τους τα ιδιωτικά κανάλια το 2020
32 Views

Μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση εξαιρεί τους ιδιοκτήτες των τηλεοποτικών καναλιών από την υποχρέωση καταβολής ετήσιας δόσης 3,5 εκατομμυρίων ευρώ ,εντός του 2020. Συγκεκριμένα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται:

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το σχέδιο του Μαξίμου για εκλογές στην εποχή του κορωνοϊού: Οι ημερομηνίες, το καλό και το κακό σενάριο και η παγίδα των δημοσκοπήσεων
42 Views

Το σχέδιο του Μαξίμου για εκλογές στην εποχή του κορωνοϊού: Οι ημερομηνίες, το καλό και το κακό σενάριο και η παγίδα των δημοσκοπήσεων

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλέξης Τσίπρας: «Η εμμονική επιμονή σε κανόνες λιτότητας δίνει ώθηση στις ευρωσκεπτιστικές δυνάμεις να εντείνουν την αποσύνθεση της Ευρώπης»
22 Views

Αλέξης Τσίπρας: «Η εμμονική επιμονή σε κανόνες λιτότητας δίνει ώθηση στις ευρωσκεπτιστικές δυνάμεις να εντείνουν την αποσύνθεση της Ευρώπης»

Περισσότερα ...