ΔΕΗ: Τι περιμένει από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

67 Views
ΔΕΗ: Τι περιμένει από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Η πώληση του 49% θα δώσει στη ΔΕΗ την απαραίτητη ρευστότητα για επενδύσεις στις ΑΠΕ και θα ξεκαθαρίσει τα σχέδια για ανάπτυξη στις τηλεπικοινωνίες - Κρίσιμοι οι μήνες μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, για τον καθορισμό από τους υποψήφιους επενδυτές της αξίας της εταιρείας Υψηλό τίμημα και το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των στόχων του 2021 αναμένει η ΔΕΗ από την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για την εισηγμένη εταιρεία παραγωγής ενέργειας.

Για τον διαγωνισμό πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής μήκους 240.000 χιλιομέτρων, που εξυπηρετεί 7,6 εκατ. καταναλωτές ρεύματος, η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι σε 3 εβδομάδες αφού μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της ΔΕΗ που διενεργεί το διαγωνισμό, θα πρέπει να έχει γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Το επενδυτικό περιβάλλον μοιάζει ιδανικό, καθώς είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές που συντελούν στην «πράσινη» ανάπτυξη. Επίσης στα θετικά της συγκυρίας είναι ότι την τρέχουσα περίοδο δεν υπάρχουν αντίστοιχα deals στην Ευρώπη, ενώ το ενδιαφέρον για το ελληνικό δίκτυο ηλεκτρισμού ενισχύεται και από το βελτιωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και από το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC), το οποίο για την επόμενη τετραετία έχει προσδιοριστεί στο 6,7%.

Σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις στον κλάδο διαχείρισης δικτύων ανέρχονται σε περίπου 500 δισ. ευρώ. Τα πρώτα θετικά δεδομένα αποτυπώθηκαν ήδη στο market test που πραγματοποίησαν οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, οι οποίοι προσέγγισαν 70 πιθανούς επενδυτές, με 19 έως τώρα να απαντούν θετικά και έχουν ήδη καθοριστεί συναντήσεις προκειμένου να λάβουν περαιτέρω πληροφορίες. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ περιλαμβάνονται διεθνείς χρηματο-οικονομικοί όμιλοι μεγάλου κύρους, ισχυρές ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ηλεκτρισμού και διαχειριστές δικτύων.

Τι φέρνει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, αναμένεται να προσφέρει στη ΔΕΗ μια σημαντική «ένεση» ρευστότητας, που της είναι απαραίτητη για να επενδύσει στις ΑΠΕ, που σχεδιάζει να αναπτύξει δυναμικά τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, παραμένοντας μέτοχος κατά 51% στο ΔΕΔΔΗΕ, αναμένεται να αποκτήσει σημαντικές υπεραξίες από το επενδυτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή του νέου επενδυτή. Ο ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να επενδύσει για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μήκους 240.000 χιλιομέτρων που εξυπηρετεί 7,6 εκατ. πελάτες. Εξάλλου, ήδη ένα μεγάλο και φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,3 δισ. μέχρι το 2025 καταγράφεται στο προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) για την περίοδο 2021 - 2025 που έχει θέσει σε διαβούλευση ο ΔΕΔΔΗΕ.

Τα σχέδια για ανάπτυξη στις τηλεπικοινωνίες, με την προσθήκη οπτικής ίνας fiber to the home, αναμένεται επίσης να διευκρινιστούν και να ξεκαθαριστούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του 49%.

Με την ολοκλήρωσή της, η ΔΕΗ διεθνοποιείται, αφού θα αποκτήσει ένα στρατηγικό επενδυτή στη θυγατρική της, ο οποίος είτε είναι διαχειριστής δικτύου είτε fund θα αποτελεί μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για την εταιρεία.

Η διαδικασία τους επόμενους μήνες

Οι μήνες από το Φεβρουάριο μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, είναι οι κρίσιμοι για τον καθορισμό από τους υποψήφιους επενδυτές της αξίας της εταιρείας. Η ΔΕΗ προβλέπεται πριν την πώληση να έχει ολοκληρώσει την εισφορά στο ΔΕΔΔΗΕ των παγίων του δικτύου διανομής καθώς επίσης και το χρέος αλλά και τις υποχρεώσεις που συνδέονται με τα εν λόγω πάγια. Οι εταιρείες που θα προκριθούν στη shortlist του διαγωνισμού θα αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού, όπου θα υπάρχουν πληροφορίες, υλικό και εκθέσεις για το ΔΕΔΔΗΕ απαραίτητα για τη διενέργεια του due diligence.

Επίσης θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις, ενώ θα πραγματοποιηθούν και παρουσιάσεις από την πλευρά της διοίκησης της εταιρείας, ενώ προβλέπεται να λάβουν προσχέδιο του συμφώνου πώλησης και του συμφώνου μετόχων (SPA, SHA), βάσει των οποίων ο νέος μέτοχος μειοψηφίας του ΔΕΔΔΗΕ θα προβλέπεται να έχει αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η φάση των δεσμευτικών προσφορών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή.

Μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών η ΔΕΗ θα εξετάσει τις προσφορές και θα επιλέξει τον προτεινόμενο επενδυτή, με τον οποίο και θα υπογράψει το σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA) και τη συμφωνία μετόχων.

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑ
Τροφές με λιγότερες από 100 θερμίδες για να παραμείνετε σε φόρμα
30 Views

Οι έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή είναι κακή για τη σωματική και ψυχική υγεία, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι σε αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε εν μέσω κορoνοϊου.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Chanel: Το σόου Yψηλής Ραπτικής Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021 (video)
27 Views

H Virginie Viard, η creative director του διάσημου γαλλικού οίκου μόδας εμπιστεύτηκε τον Ολλανδό φωτογράφο και σκηνοθέτη, Anton Corbijn για την παρουσίαση της συλλογής Haute Couture Άνοιξη – Καλοκαίρι 2021 που φιλοξενήθηκε στους γεμάτους από λουλουδένιες αψίδες, ροδοπέταλα και καμέλιες χώρους του Grand Palais της γαλλικής πρωτεύουσας.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Άριελ Κωνσταντινίδη: Δέχτηκε σωματική βία ακόμη και από γυναίκα-συνάδελφο
25 Views

Με αφορμή το «κύμα» εξομολογήσεων γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής ή άλλης μορφής βίας, η Άριελ Κωνσταντινίδη περιέγραψε την εφιαλτική εμπειρία που είχε σε θεατρική παράσταση.

Περισσότερα ...
MEDIA
ΑΝΤ1: Επιστρέφει το Ελλάδα έχεις ταλέντο
23 Views

Το διασημότερο σόου στον πλανήτη επιστρέφει στον ANT1, στο κανάλι που πρώτο το έφερε στην Ελλάδα. Από το φθινόπωρο του 2021, τα φώτα της σκηνής του Ελλάδα έχεις ταλέντο ανάβουν για όσους θέλουν να κάνουν τη διαφορά!

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι: «νιώθω Μακεδόνας που μιλά Μακεδονικά»
33 Views

Σε αλυτρωτικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας προχώρησε ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος έθεσε θέμα «μακεδονικής» μειονότητας κάνοντας πλήρως αντιληπτές τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψαν οι Κοτζιάς-Τσίπρας και τηρεί κατά γράμμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Κίνα: Πρωκτικά τεστ κορονοϊού – «Δεν είναι υπερβολικά οδυνηρό, όμως είναι ασφαλώς σούπερ ταπεινωτικό»
35 Views

Η Κίνα καταφεύγει όλο και περισσότερο στα πρωκτικά διαγνωστικά τεστ Covid-19 για να ελέγχει πρόσωπα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, καθώς η μέθοδος είναι περισσότερο αξιόπιστη, αν και επικρίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Κουμουτσάκος: «Η προσφυγή στη Χάγη θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο συμφωνίας των δύο πλευρών»
20 Views

Μιλώντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Χάγη και για αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο δικαίου.

Περισσότερα ...
ΧΡΗΣΙΜΑ
Κάντε μια δωρεά! Θεόφιλος - Στήριξη στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες
21 Views

Από το 2019 ο οργανισμός «Θεόφιλος» βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και πρόεδρος του οργανισμού τελεί ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Μεθόδιος. Ο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» από την ίδρυση του, έχει καταφέρει γιγαντιαία άλματα προς την επίτευξη σκοπών και στόχων, και καθημερινά βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση στην Ελληνική Κοινωνία.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βελόπουλος: «H επιλογή του Αποστολίδη για τις διερευνητικές είναι σαν να στέλνετε τον Εφιάλτη στις Θερμοπύλες»
19 Views

O πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος σχολίασε την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για τον επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας για τις διερευνητικές με την Τουρκία Παύλο Αποστολίδη, τον οποίο χαρακτήρισε Εφιάλτη.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβούλιο της Ευρώπης: «Ναι» στην πρόταση Τσίπρα για άρση πατέντας στα εμβόλια
23 Views

Τη λογική της αναγκαιότητας άρσης της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό που είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απέρριψε το Συμβούλιο της Ευρώπης την πρόταση Μητσοτάκη, για «πιστοποιητικό εμβολιασμού»
23 Views

Την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για μη ιατρικούς σκοπούς, όπως π.χ. για αεροπορικά ταξίδια απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία (99-10) η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τάσεις φυγής» της ισπανική Repsol (εταιρία ενέργειας) από την ελληνική αγορά.
25 Views

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην ισπανική Repsol για την παραμονή της στις ελληνικές παραχωρήσεις υδρογονανθράκων. Η εταιρεία η οποία συμμετέχει σε 3 παραχωρήσεις σε Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνιο, αν και επισήμως δεν έχει ειδοποιήσει τους συνεταίρους της, δεν κρύβει τις "τάσεις φυγής" από την ελληνική αγορά.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Εθνικό έγκλημα της κυβέρνησης στον Έβρο! Δεν ακυρώνουν την επέκταση του ΚΥΤ για να “αρπάξουν” οι μεγάλες εταιρίες
25 Views

Για να “αρπάξουν” δυο-τρεις μεγάλες αθηναϊκές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν την επέκταση ή την δημιουργία νέας δομής στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, δεν κάνει ακυρώνοντας το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ που πάει να κάνει στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Ψαρράς - Χρυσικού: Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε υπέρ της Ζέτας Δούκα
22 Views

Ο Νίκος Ψαρράς και η Δώρα Χρυσικού, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει με την αποκάλυψη της Ζέτας Δούκα πως είχε πέσει θύμα άγριας συμπεριφοράς από τον Γιώργο Κιμούλη, παίρνουν θέση υπέρ της με ένα κείμενο που εξασφάλισε το enikos.gr αποκλειστικά.

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ι. Μάζης: Η αλήθεια και η παγίδα για την Χάγη, τι θα κάνουν Δένδιας και Σαμαράς; (Video)
30 Views

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο ράδιο 98.4, υποστήριξε ότι οι διερευνητικές που είναι προϊόν Γερμανικής επιβολής, κυρίως στην Ελλάδα, απλά δίνουν το τυπικό άλλοθι για να φύγει από το τραπέζι της Συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου.....

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Μεσούτ Χακκί Τζασίν: Να λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές σύμφωνα με την ατζέντα της Άγκυρας
28 Views

«Μέσα σε δύο ώρες» μπορούν να επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διάφορές, υποστηρίζει ο Μεσούτ Χακκί Τζασίν, σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Yeditepe της Κωνσταντινούπολης.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες και αγρότες
22 Views

Νέα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βόλος: Στο νοσοκομείο δύο παιδιά - Πήραν χάπια του παππού τους
31 Views

Ώρες αγωνίας για μια μητέρα δύο παιδιών σήμερα το πρωί στις Αλυκές Βόλου, όταν διαπίστωσε ότι τα δύο μικρά παιδιά της βρήκαν στο τραπέζι χάπια του παππού τους και τα κατάπιαν.

Περισσότερα ...
ΧΡΗΣΙΜΑ
Κάντε μια δωρεά! Κέντρο κοινωνικής φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση «Εστία»
34 Views

Σκοποί του Σωματείου είναι η εφ’ όρου ζωής δωρεάν παροχή φροντίδας και ειδικής θεραπευτικής αγωγής, ή/και άλλης αναγκαίας αγωγής, εκπαίδευσης, κοινωνικής προσαρμογής, επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής προκατάρτισης και κατάρτισης, κοινωνικό-οικονομικής ένταξης, εργασιακής απασχόλησης ατόμων με νοητική υστέρηση ή άλλη αναπηρία με παρόμοια της νοητικής υστέρησης χαρακτηριστικά.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταχρονολογημένες επιταγές: Παγώνει η εξόφλησή τους - Ποιοι είναι δικαιούχοι
30 Views

Κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η πολυαναμενόμενη διευθέτηση του ζητήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών: Το υπουργείο Οικονομικών δίνει μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης προθεσμίες… δύο ταχυτήτων, σε όσους έχουν στα χέρια τους μεταχρονολογημένες επιταγές, να καλύψουν τα ποσά που αναγράφονται σε αυτές.

Περισσότερα ...