Η Ελλάδα προσκαλεί Μεγιστάνες με νέο νόμο για το οικογενειακό γραφείο

73 Views
Η Ελλάδα προσκαλεί Μεγιστάνες με νέο νόμο για το οικογενειακό γραφείο

Το γνωστο αμερικάνικο περιοδικό Forbes ανέβασε θέμα με τίτλο "Greece Woos Tycoons With New Family Office Law" και το πως με νόμο δίνει χαμηλούς φόρους στα οικογενειακά γραφεία με την ελπίδα ότι θα δημιουργήσουν τοπική ευημερία.

Το άρθρο:

"Η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει πλούσιες οικογένειες με ένα νέο νομικό πλαίσιο για οικογενειακά γραφεία, τα προσωπικά επενδυτικά γραφεία των υπερ-πλουσίων.

Το πλαίσιο, το οποίο ψηφίστηκε μέσω ενός ασυνήθιστα χιονιού κοινοβουλίου την Τετάρτη (17 Φεβρουαρίου), παρέχει χαμηλούς φόρους στα οικογενειακά γραφεία με την ελπίδα ότι θα δημιουργήσουν τοπική ευημερία.

Για να πληροί τις προϋποθέσεις, ένα οικογενειακό γραφείο πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον πέντε άτομα και να έχει ετήσια δαπάνη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ (1,3 εκατομμύρια δολάρια), κριτήρια τα οποία θα πληρούσαν οι περισσότεροι, δεδομένου ότι αυτά τα μυστικά γραφεία διαχειρίζονται τον πλούτο πολλών εκατομμυριούχων ή δισεκατομμυριούχων. Στη συνέχεια θα λάβουν πραγματικό φορολογικό συντελεστή 1,7% και μηδενικό ΦΠΑ στις εσωτερικές συναλλαγές.

Σε αντάλλαγμα, «η Ελλάδα παίρνει τα έξοδα του γραφείου τους, είτε αγοράζει σπίτι είτε οτιδήποτε άλλο», λέει ο Άλεξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. "Αλλά μπορεί επίσης να αποφασίσουν να υποστηρίξουν τις τέχνες, ή ένα μουσείο ή αθλητισμό. Το ένα πράγμα φέρνει το άλλο."

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα ευρύτερα αποτελέσματα, λέει ο Patelis: "Ένα οικογενειακό γραφείο έχει επιπτώσεις στη διατήρηση της ανάπτυξης των οικοσυστημάτων, είτε πρόκειται για σχεδιασμό ακινήτων, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ."

Καθώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, τα οικογενειακά τους γραφεία γίνονται πιο επιρροή . Μια έκθεση των Fintrx και Charles Schwab εκτιμά ότι υπάρχουν μεταξύ 3.500 και 5.000 οικογενειακών γραφείων στον κόσμο και το ένα τέταρτο είναι στην Ευρώπη.

Όλο και περισσότερο "γράφουν μεγαλύτερους ελέγχους", λέει ο Russ D'Argento, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fintrx. "Υπάρχουν οικογένειες που γράφουν 50 εκατομμύρια δολάρια, 100 εκατομμύρια δολάρια συν επιταγές, χωρίς αμφιβολία".

Για αυτόν τον λόγο, χώρες από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία ξεδιπλώνουν το κόκκινο χαλί για αυτές τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, προσφέροντας χαμηλούς φόρους και ευνοϊκούς κανονισμούς για να πάρουν ένα κομμάτι της οικογενειακής πίτας.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους φορολογικούς υπερασπιστές που ζητούν από τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τους πλουσιότερους, ιδίως υπό το φως των πακέτων ανακούφισης κοροναϊών.

Μια αμφιλεγόμενη φορολογική αμνηστία που επιτρέπει σε περισσότερους από 5.000 φερόμενους φοροαποφυγείς να διαφύγουν της δίωξης εκδόθηκε από το κοινοβούλιο της Ελλάδας τον Νοέμβριο. Οι επικριτές ανέφεραν ότι η αμνηστία θα ανταμείψει μόνο τους φοροδιαφυγόντες, περιορίζοντας παράλληλα τις εξουσίες των εισαγγελέων.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιέζει μπροστά με σχέδια να προσελκύσει πλούσιους συνταξιούχους και ειδικευμένους εργαζόμενους μέσω φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Το 2019, η κυβέρνηση εισήγαγε έναν νόμο μη κατοικίας που προσφέρει φορολογικά κίνητρα για πλούσιους αλλοδαπούς που μετακινούνται στην Ελλάδα. Τον επόμενο χρόνο, στους συνταξιούχους που μετακόμισαν στην Ελλάδα χορηγήθηκε κατ 'αποκοπή φόρος 7% στα συνταξιοδοτικά εισοδήματα.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα θέσπισε έναν νέο νόμο που επιτρέπει στους ψηφιακούς νομάδες στο μισό του φόρου εισοδήματός τους εάν μετακινηθούν στη μεσογειακή χώρα.

Η Ελλάδα θέλει να επιστρέψουν οι μεγιστάνες

Μόνο τώρα ο Μητσοτάκης έχει πλούσια Έλληνα στα αξιοθέατα του. Μιλώντας τον Αύγουστο, όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά το οικογενειακό γραφείο, είπε: «Στόχος μας τώρα είναι να προσελκύσουμε πολύ πλούσιους ξένους και επίσης Έλληνες που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, για παράδειγμα στην Ελβετία».

Ο Μητσοτάκης θέλει να επαναπατρίσει μέρος του πλούτου που έχει εκχωρήσει από την Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970. Οι Έλληνες ναυτιλιακοί μεγιστάνες, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος, έκαναν δισεκατομμύρια πριν μετακινηθούν, και τον τεράστιο πλούτο τους, δυτικά, συχνά στην Ελβετία, το Μονακό ή το Ηνωμένο Βασίλειο

Πολλοί Έλληνες αγνοούν την κίνηση αυτών των μεγιστάνων Η οικονομία της χώρας ανακάμπτει αργά από την κρίση της Ευρωζώνης του 2010 μέχρι το χτύπημα του Covid-19: Το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 11,6% το έτος έως τον Οκτώβριο του 2020.

Αρκετές δεκαετίες μετά, ο Πατέλης λέει ότι οι απόγονοι των ίδιων μεγιστάνων μπορεί να πείσουν να επιστρέψουν. "Πολλές οικογένειες έχουν πλέον μετακομίσει στη δεύτερη ή τρίτη γενιά. Αυτές τείνουν να προσεγγίζουν τη διατήρηση και την ανάπτυξη του πλούτου με πιο επαγγελματικό και εξελιγμένο τρόπο και εμείς ως χώρα πρέπει να τους προσεγγίσουμε με τον ίδιο τρόπο."

Αυτό θα πάρει χρόνο, λέει ο Δημήτριος Τουρίκης, ένας διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων για τον πλούτο και τη φορολογική εταιρεία Callamus. Η νομοθεσία «δεν έχει βάθος», λέει. "Η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τη νομοθεσία και να παράσχει περισσότερα κίνητρα."

Ωστόσο, υπάρχει ήδη κάποιο ενδιαφέρον για τις πλούσιες οικογένειες που μετακινούνται στην Ελλάδα, λέει. "Η Ελλάδα έχει τον ήλιο και είναι ένα ιδανικό μέρος για πλούσιους ανθρώπους", λέει ο Δημήτριος, κάπως ειρωνικά δεδομένου ότι το γραφείο του δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα μετά από έντονες χιονοπτώσεις που προκάλεσαν ημέρες διακοπής ρεύματος στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτριος μπήκε στο γραφείο όλη την εβδομάδα αφού οι χιονοστιβάδες μπλόκαραν δρόμους.

Η Prosperty, ένα ελληνικό μεσιτικό γραφείο, αναμένει ότι η ζήτηση για πολυτελή σπίτια θα αυξηθεί τους επόμενους έξι έως 24 μήνες ως αποτέλεσμα "ενός πολιτικού κλίματος που ευνοεί την ανάπτυξη και τη θετική αλλαγή", λέει ο Steve Gantzos, ανώτερος διευθυντής της εταιρείας.

Οι περισσότεροι νεοεισερχόμενοι πιθανότατα θα είναι "άτομα με σύνδεση με την Ελλάδα - μερικοί φίλοι ή κάποια οικογένεια - αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα έρθουν", λέει ο Δημήτριος. "Ίσως προς το τέλος του έτους ή το νέο έτος, όταν τα πράγματα γίνουν λίγο καλύτερα, θα έρθουν."

Πηγή:

https://www.forbes.com/sites/oliverwilliams1/2021/02/18/greece-woos-tycoons-with-new-family-office-law/?sh=103e50cf20ca&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=Traffic-Posts-Jan21&utm_content=Post7&fbclid=IwAR3DL9N9XogtUvnEmVhcaRCaz-TWGbgHmyxAFtfnSCChrovIzEWSAQ13TCE

https://www.forbes.com/sites/oliverwilliams1/2020/12/03/the-war-for-digital-nomads-heats-up-as-greece-passes-new-tax-law/?sh=485b72554dcf

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Crashonline.gr: Το Μαξίμου σχεδιάζει δολοφονία του Γιώργου Τράγκα; (ΕΓΓΡΑΦΑ) Απέσυραν σήμερα την προστασία του
120 Views

Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέσυρε σήμερα το απόγευμα, ακαριαία, την προσωπική φρουρά του γνωστού δημοσιογράφου και αρχηγού του Κινήματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι», Γιώργου Τράγκα.

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Crashonline.gr: Το Μαξίμου σχεδιάζει δολοφονία του Γιώργου Τράγκα; (ΕΓΓΡΑΦΑ) Απέσυραν σήμερα την προστασία του
120 Views

Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέσυρε σήμερα το απόγευμα, ακαριαία, την προσωπική φρουρά του γνωστού δημοσιογράφου και αρχηγού του Κινήματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι», Γιώργου Τράγκα.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Καστελόριζο: 3 λόγοι για τις καλοκαιρινές μας διακοπές
54 Views

Μπορεί να είναι νωρίς για να ξεκινήσεις το ψάξιμο για τον ιδανικό προορισμό, όμως των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ειδικά φέτος που το Καστελόριζο θα παίζει χωρίς αντίπαλο για τρεις σημαντικούς λόγους.

Περισσότερα ...
MEDIA
Πρεμιέρα για το “Βινύλιο”
45 Views

Το αγαπημένο «ΒΙΝΥΛΙΟ» επέστρεψε στο OPEN με ένα μεγάλο πάρτυ – δώρο στους τηλεοπτικούς του φίλους. Το τρελό τσικνοπάρτυ ήταν γεμάτο ενέργεια, χιούμορ, μουσική και χορό και κέρδισε την προτίμηση των τηλεθεατών που του χάρισαν μια δυνατή πρωτιά.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοφία Νικολάου: Στην περίπτωση του Κουφοντίνα ο νόμος έχει εφαρμοστεί 100%
61 Views

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, δήλωσε πως «κανείς δεν θέλει νεκρό τον Δημήτρη Κουφοντίνα » και πως «ο μόνος δρόμος που έχει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και όχι η απεργία πείνας». Όσον αφορά την υποχρεωτική σίτιση του, με απόφαση της εισαγγελίας Λαμίας, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σωθεί η ζωή του.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΠΟΥ απέναντι ξανά στον Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
49 Views

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και αναμένεται να την παρουσιάσει μέσα στον Μάρτιο, παρόλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι αντίθετος σε τέτοιου είδους «διαβατήρια».

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Έγκυος η Νάντια Μπουλέ – Η ανακοίνωση στο Instagram (photo)
51 Views

Έγκυος στο πρώτο της παιδάκι είναι η Νάντια Μπουλέ, η οποία ανακοίνωσε την ευχάριστη αυτή είδηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, ανεβάζοντας μια πολύ τρυφερή φωτογραφία, όπου φαίνεται η φουσκωμένη της κοιλίτσα.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
9 νεκροί στρατιωτικοί από πτώση ελικοπτέρου σε κουρδική περιοχή. Ακάρ: Στον καιρό οφείλεται το ατύχημα του ελικοπτέρου
40 Views

Στις 14:25 διακόπηκε η επικοινωνία με ελικόπτερο του Στρατού Ξηρας τύπου Κούγκαρ, το οποίο είχε απογειωθεί στις 13:55 από το Μπίγκολ για να μεταβεί στο Τατβάν. Εντοπίσθηκε πως από τους συμπολεμιστές φίλους μας που ήταν στο ελικόπτερο, οι 9 έγιναν μάρτυρες και οι 4 τραυματίστηκαν Υπουργείο Εθνικής Αμύνης

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ Ιανουαρίου 2021 για εκτύπωση και πληρωμή
51 Views

Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών για τον μήνα Ιανουάριο 2021 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων Τα ειδοποιητήρια πλέον είναι ενιαία για τις εισφορές κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροπολογία ΚΙΝΑΛ για το νόμο περί προμηθειών στην Άμυνα
44 Views

” Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υφίσταται ένας συντονιστικός κυβερνητικός φορέας ,ο οποίος θα διαθέτει όλα τα απαιτούμενα οικονομικά εργαλεία με την στελέχωσή του με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό , το οποίο θα σχεδιάζει , θα παρακολουθεί και παράλληλα θα δίνει λύσεις εν εξελίξη προγράμματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα.”

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι είπαν Μητσοτάκης-Σίσι στην τηλεφωνική τους επικοινωνία
44 Views

Η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού από την Αίγυπτο, για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων σε 24 συνολικά «οικόπεδα» (χερσαία και βυθοτεμάχια), στον Κόλπο του Σουέζ, στη Δυτική Σαχάρα και την Μεσόγειο, έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στη νότια πύλη της ΔΕΘ
36 Views

Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στη νότια πύλη της ΔΕΘ, δεύτερη στον ίδιο χώρο, μετά από την εθελοντική αιμοδοσία που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου και στην οποία προσήλθαν για να προσφέρουν αίμα πάνω από 100 πολίτες της Θεσσαλονίκης. Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβαν το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», το «Όλοι μαζί μπορούμε», η ΔΕΘ HELEXPO A.E. και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της Θεσσαλίας
38 Views

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της Θεσσαλίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ. Αρκετοί ήταν αυτοί που διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία, ενώ για όποιον δεν μπορούσε να μείνει στο σπίτι του υπήρχαν και σκηνές.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρύπησαν την τραχεία 79χρονου και είπαν ότι πέθανε από Covid. Ιατροδικαστική έρευνα
43 Views

Η ιατροδικαστής Κατερίνα Αποστολίδου ήταν σαφής. Ο 79χρονος, στον οποίο έγινε νεκροψία μετά από εκταφή, εμφανίζει τραύμα στην τραχεία και ανεξήγητες εκχυμώσεις στον αριστερό οφθαλμό.

Περισσότερα ...
ΧΡΗΣΙΜΑ
Προσφορά Ζωής: Ομάδα εθελοντισμού «Στήριξη»
43 Views

Η Ομάδα μας διοικείται από εθελοντικό Διοικητικό Συμβούλιο και απασχολεί περισσότερους από 35 εθελοντές σε ετήσια βάση, προσφέροντας μέσω των δράσεων που διοργανώνει, ένα ευρύ φάσμα επιλογών για όσους ενδιαφέρονται να συνδράμουν το έργο της.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει «τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»!
59 Views

Στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, όπου πρέπει κάποιος να μπει για να μπορέσει να συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF) για να μπορέσει να ταξιδέψει, υπάρχει στην επιλογή της χώρας διαβατηρίου και το «Turkish Republic of Northern Cyprus», δηλαδή «τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»!

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Η Amazon άνοιξε στο Λονδίνο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία όπου ο κόσμος ψωνίζει και φεύγει
43 Views

Ο κολοσσός των διαδικτυακών αγορών Amazon άνοιξε στο Λονδίνο, για πρώτη φορά εκτός των ΗΠΑ, ένα σούπερ μάρκετ που επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους χωρίς να περνούν από το ταμείο.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ο Παπαζάχος προειδοποιεί: Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμήσουμε»
61 Views

Για δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας προειδοποίησε ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λιβάνιος: Άμεση αποκατάσταση των κτιρίων και την στήριξη των πληγέντων από τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα αναμένεται
40 Views

Την ετοιμότητα στα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των κτιρίων και την στήριξη των πληγέντων από τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Σε Αναταραχή Το Ασκληπιείο Βούλας Μετά Τις Ανακοινώσεις Κικίλια
43 Views

Φόβους για ενδεχόμενο κλείσιμο της καρδιολογικής μονάδας του Ασκληπιείου Βούλας εκφράζουν οι γιατροί του μοναδικού νοσοκομείου της νότιας Αττικής, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια την Τετάρτη 3 Μαρτίου.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έφηβη με ψεύτικο eshop, κατάφερε να βοηθήσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κέρδισε βραβείο!
46 Views

Ενοχλημένη και ανήσυχη για την άνοδο των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια του lockdown λόγω πανδημίας, μια μαθήτρια Γυμνασίου στην Πολωνία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα για προσφέρει βοήθεια σε θύματα παγιδευμένα στο σπίτι τους.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Αλλάζει τον εκλογικό νόμο ο Ερντογάν θορυβημένος από τις δημοσκοπήσεις
41 Views

Τρεις πηγές του AKP, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπαν ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατάτμηση μεγάλων, αστικών εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες. Οι αλλαγές, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του κόμματος, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών του AKP.

Περισσότερα ...