Χάθηκαν 400 εκατ. στο ΧΑ -Τα funds επιστρέφουν και «σκοτώνουν» τις τράπεζες

272 Views
Χάθηκαν 400 εκατ. στο ΧΑ -Τα funds επιστρέφουν και «σκοτώνουν» τις τράπεζες
Καταιγίδα σαρώνει πάλι το χρηματιστήριο, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που στις διεθνείς αγορές το κλίμα επιδεινώνεται, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ανοιχτό παραμένει το σινοαμερικανικό μέτωπο εμπορικού πολέμου, παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για προθυμία προς εξεύρεση λύσης.
Στο ΧΑ εξανεμίσθηκε σήμερα κεφαλαιοποίηση περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι τραπεζικές μετοχές βυθίστηκαν σε δίνη πιέσεων, ακολουθούμενες από πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips.
Πέραν της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, αρνητικός καταλύτης αποδεικνύεται η περιρρέουσα αβεβαιότητα όσον αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της για φορολογικές ελαφρύνσεις με παράλληλη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τόνωση των επενδύσεων και επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
Το κλίμα αυτό σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα επιθετικά funds του short selling, που επανήλθαν τις τελευταίες μέρες στην «ενεργό δράση», αυξάνοντας τις ανοιχτές θέσεις τους – κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
 Αυξάνεται το ρίσκο
Οι ρευστοποιήσεις συνεχίσθηκαν σήμερα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.
Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ φαίνεται παρακινδυνευμένη.
Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει  το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής του επόμενου 12μηνου, δίνοντας απαντήσεις και σε ερωτήματα σχετικά με το φορολογικό και τα επενδυτικά κίνητρα.
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η αγορά και τα θέματα των σχέσεων με τους Ευρωπαίους δανειστές, οι οποίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν σε μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να δεχθούν μειώσεις φόρων τις οποίες έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.
Η ένταξη στο νέο QE
Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς εξελίξεις, που προκαλούν αστάθεια και μεταβλητότητα  στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο της προσοχής ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος και οι ενδείξεις συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη, γεγονός που θα υποχρεώσει την ΕΚΤ να επισπεύσει τη νομισματική χαλάρωση.
Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς εντοπίζεται στο αν τα ελληνικά ομόλογα θα περιληφθούν στο νέο QE, δεδομένου ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας παραμένει πολύ χαμηλότερη από τις απαιτήσεις της ΕΚΤ.
Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται περισσότερη φθηνή ρευστότητα, ενώ παράλληλα έχουν ακόμη μπροστά τους το «βουνό» των κόκκινων δανείων και πρέπει με κάποιο τρόπο να το υπερβούν για να επιστρέψουν σε πλήρη κανονικότητα.
Μετοχές και δείκτες
Οι τραπεζικές μετοχές αποδεικνύονται «αδύναμος κρίκος» του ΧΑ, παρασύροντας στην πτώση ολόκληρη την αγορά. Σήμερα ο κλαδικός τους δείκτης «βούτηξε» μέχρι το -3,88% και τερμάτισε στο -2,96%. Η πτώση αυτή μεταφράζεται σε μείωση της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους αξίας κατά 250 εκατ. ευρώ σε μία ημέρα.
Ο Γενικός Δείκτης  κινήθηκε με διακυμάνσεις παραμένοντας συνεχώς στο κόκκινο. Εκλεισε με απώλειες 0,77% στις 853,89 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 850,96 μονάδων (-1,11%) και 857,96 (-0,30%).
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,64%, τερματίζοντας στις 2.107,33 μονάδες.
Στο τραπεζικό ταμπλό αξιόλογα κέρδη κατέγραψε η Attica (+6,6%). Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν η Eurobank (-3,5%) και η Εθνική (-3,4%). Πειραιώς -3%, Alpha -2,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Βιοχάλκο, με +3,8%. Coca-Cola +2,1%, Φουρλής +0,7%, Τιτάν και Ελλάκτωρ +0,5%.

Στον αντίποδα ΑΔΜΗΕ -2,5%,  ΟΠΑΠ -2,2%. ΟΛΠ -1,9%,Aegean -1,7%, ΔΕΗ -1,5%, ΟΤΕ -1%. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το “παρακράτος” οικονομικής & πολιτικής ολιγαρχίας θέλει συνεκμετάλλευση- Είναι η ιδανική στιγμή για 12 μίλια & ανακήρυξη ΑΟΖ
14 Views

Το “παρακράτος” οικονομικής & πολιτικής ολιγαρχίας θέλει συνεκμετάλλευση- Είναι η ιδανική στιγμή για 12 μίλια & ανακήρυξη ΑΟΖ

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «σύστημα Παπαχελά» θέλει την Ελλάδα δορυφόρο της Τουρκίας και προωθεί την ιδέα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο
19 Views

Το «σύστημα Παπαχελά» θέλει την Ελλάδα δορυφόρο της Τουρκίας και προωθεί την ιδέα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Περισσότερα ...