Υποθυρεοειδισμός: Πώς εκδηλώνεται,πού οφείλεται και πώς θεραπεύεται

62 Views
Υποθυρεοειδισμός: Πώς εκδηλώνεται,πού οφείλεται και πώς θεραπεύεται

Τα συμπτώματά του μπορεί να μπερδέψουν τον ασθενή, καθώς συναντώνται σε πολλές παθήσεις. Μπορεί δε να είναι ασυμπτωματικός για πολλά χρόνια προτού επιδεινωθεί ξαφνικά. Σε κάθε περίπτωση ο υποθυρεοειδισμός, η υπολειτουργία δηλαδή του θυρεοειδούς αδένα, είναι μια πάθηση που πρέπει να διαγνωσθεί έγκαιρα και να αντιμετωπισθεί, καθώς φέρνει τον ασθενή σε μια κατάσταση σωματικής και πνευματικής εξάντλησης που επιδεινώνει την ποιότητα της ζωής του. Πρόκειται δε για μια πάθηση συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρού μεγέθους αδένας που βρίσκεται στο κάτω και πρόσθιο μέρος του λαιμού, μπροστά από την τραχεία και ακριβώς κάτω από το λεγόμενο μήλο του Αδάμ. Έχει το σχήμα πεταλούδας, με δύο λοβούς στα πλάγια, οι οποίοι ενώνονται στη μέση από τον λεγόμενο ισθμό και ζυγίζει φυσιολογικά γύρω στα 20 γραμμάρια. Παράγει δε δύο ορμόνες ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και για τον γενικό έλεγχο του μεταβολισμού: την τετρα-ιωδοθυρονίνη (Τ4) ή θυροξίνη και την τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3). Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, από το νευρικό σύστημα και τους μυς μέχρι τον καρδιακό ρυθμό.

Υποθυρεοειδισμός: Χαμηλή ενέργεια, έντονη κούραση

Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, δεν παράγει την απαραίτητη για τον οργανισμό ποσότητα ορμονών, με συνέπεια το σώμα να λειτουργεί σε βραδύτερους ρυθμούς με πολύ χαμηλή ενέργεια και ο ασθενής να κουράζεται εύκολα, να μην μπορεί να συγκεντρωθεί, να έχει προβλήματα με τη μνήμη του, να είναι ωχρός και να αντιμετωπίζει ξηρότητα στο δέρμα του, να αισθάνεται πως πέφτει η θερμοκρασία του σώματός του, να έχει έντονη την αίσθηση του ψύχους, να πέφτουν τα μαλλιά του και τα φρύδια του, να αισθάνεται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και γενικότερα να έχει μειωμένη ενέργεια.

Επίσης, μπορεί να εμφανίσει αύξηση βάρους παρά τη μειωμένη του όρεξη, βραδυκαρδία, πόνους και δυσκαμψία στους μυς, δυσκοιλιότητα και οιδήματα, κατακράτηση υγρών στο πρόσωπο και στα άκρα, βραχνάδα στη φωνή, διαταραχή στην περίοδο στην περίπτωση των γυναικών και στυτικές διαταραχές στην περίπτωση των ανδρών, ενώ μπορεί να συνοδευτεί και από επεισόδια κατάθλιψης.

Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό; Συνήθως ο υποθυρεοειδισμός είναι συνέπεια αυτοάνοσων παθήσεων, με συχνότερη την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto, κατά τις οποίες τα θυρεοειδικά κύτταρα καταστρέφονται εξαιτίας της επίθεσης των λευκών αιμοσφαιρίων στον θυρεοειδή αδένα. Επίσης μπορεί να είναι απόρροια μια μερικής ή ολικής θυρεοειδεκτομής, η οποία είχε ως στόχο την αντιμετώπιση της οζώδους βρογχοκήλης ή του καρκίνου του θυρεοειδούς. Μπορεί να εμφανιστεί όμως στις γυναίκες και μετά από μια εγκυμοσύνη. Σπανιότερα αίτια του είναι η συγγενής θυρεοειδική ανεπάρκεια (συγγενής υποθυρεοειδισμός), η επιπλοκή ιογενούς λοίμωξης ή η ανεπιθύμητη ενέργεια κάποιων φαρμάκων.

Διάγνωση και θεραπεία

Η κλινική εξέταση του ασθενούς και το οικογενειακό ιστορικό για θυρεοειδικές παθήσεις ή αυτοάνοσα είναι σημαντικά, όμως για τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού απαιτούνται ειδικές αιματολογικές εξετάσεις. Οι ασθενείς που πάσχουν υπό υποθυρεοειδισμό θα βρεθούν με υψηλή TSH (θυρεοειδοτρόπο ορμόνη-Thyroid Stimulating Hormone), η οποία παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες για να διεγείρει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών όταν αυτές δεν είναι επαρκείς, και με χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών T4 και T3.

Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού είναι φαρμακευτική. Συγκεκριμένα, θεραπεύεται με τη χορήγηση από το στόμα της ορμόνης που δεν παράγεται σε επαρκείς ποσότητες, δηλαδή με ορμονική υποκατάσταση. Η ίδια αγωγή ορμονικής υποκατάστασης μπορεί επίσης να χρησιμεύσει στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς, αλλά και άλλων παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα. Στο πρώτα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, και κυρίως της σωματικής εξάντλησης, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τα ταυτίσετε με την ασθένεια, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο, ώστε να διαγνωστεί εγκαίρως η πάθηση και να επιλεγεί η σωστή θεραπευτική της προσέγγιση, καθώς ένας υποθυρεοειδισμός που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Πηγή; thyroidsurgery.gr
Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκλειστικό: Αύριο ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το Ταμείο ΧΣ
31 Views

Ο νόμος για την αλλαγή στο καταστατικό λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανάβει «πράσινο» στη συμμετοχή του Δημοσίου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
4 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Εξελίσσεται ως η πιο απειλητική νόσος
37 Views

Εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία, τα οποία εμφανίζουν την παχυσαρκία να ξελίσσεται ως η πιο απειλητική -από τις μη μεταδιδόμενες- νόσους για την υγεία, τόσο σε ατομικό, όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο, με τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ: Τα 7 ανοικτά προγράμματα με συνολικά 37.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας
31 Views

Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί επτά ανοιχτά προγράμματα με συνολικά 37.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60%-100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανική FAZ: Ο Ερντογάν εξαγόρασε την ανάπτυξη στην Τουρκία με υψηλό αντίτιμο
22 Views

Η γερμανική FAZ αναλύει τα μέτρα με τα οποία ο Ερντογάν κατάφερε να κάνει την τουρκική οικονομία να εμφανίσει θετικούς δείκτες ανάπτυξης, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Το απόγευμα τα νέα μέτρα
31 Views

«Κλείδωσαν», σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Βόμβα» στην Τουρκία: Εισαγγελέας ζήτησε τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου
38 Views

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για φερόμενη προσβολή πρώην νομάρχη και πολλοί το συνδέουν και με τα χαμηλά ποσοστά που φάινεται να καταγράφει το ΑΚΡ.

Περισσότερα ...
MEDIA
Το OPEN απαντά στον Αλέξη Κούγια με επίσημη ανακοίνωση: «Στηρίζουμε απόλυτα την Κατερίνα Καινούργιου»
33 Views

Μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια και την έκρηξη της Κατερίνας Καινούργιου για όσα η ίδια θεώρησε πως της καταλόγισε σε αυτή ο γνωστός ποινικολόγος έρχεται και η επίσημη ανακοίνωση του Open για το θέμα.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημητρακόπουλος: Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο δεν είναι αδίκημα το σεξ με 15χρονα παιδιά όταν υπάρχει η συναίνεσή τους
31 Views

Την πρόβλεψη επέκτασης του αδικήματος της κοινής αποπλάνησης μέχρι την ηλικία των 18 ετών από τα 15 έτη που είναι μέχρι σήμερα, ζήτησε από τον πολιτεία η δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διακοπή ποινής για τον Κουφοντίνα
70 Views

Διακοπή ποινής για τον Κουφοντίνα ανέφερε σε πρωινή εκπομπή ότι θα ζητήσει η συνήγορος του Κουφοντίνα κ. Ιωάννα Κούρτοβικ. «Να πάρει πίσω η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, που παραβίασε το νόμο, την απόφασή της και να εφαρμόσει το νόμο, αν προλαβαίνει»

Περισσότερα ...
MEDIA
Ένας - ένας οι χορηγοί αποχωρούν από την εκπομπή T-Live!
34 Views

Ένας – ένας εγκαταλείπουν την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου οι χορηγοί. Την αρχή χτες έκανε η Nak Shoes ενώ σήμερα, με ανάρτησή της έκανε γνωστό ότι αποσύρει τη χορηγία της και η εταιρεία καλλυντικών Grigi.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραίτηση από την παράταξη της ΝΔ πρώην υπαρχηγού Πυροσβεστικής: «Θυμό και απογοήτευση για μια ανίκανη κυβέρνηση»
32 Views

Επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, απέστειλε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί πάμε σε πενταμερή στην Κύπρο ;
74 Views

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια διάσκεψη για την Κύπρο, αλλά αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Το ζητούμενό της δεν θα είναι η αναζήτηση λύσης ΔΔΟ (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία), αλλά να αποφασίσει τι είδους λύση πρέπει να επιδιωχθεί σε ένα μεταγενέστερο στάδιο

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Σε μια νύχτα όλα τα νησιά θα περάσουν στην πλευρά της Τουρκίας» (Βίντεο)
68 Views

Σχόλια του Εράι Γκιουτσουλέρ που έγιναν σε εκπομπή του CNNTURK. O Γκιουτσολουέρ είναι απόστρατος, διδάσκει σε πανεπιστήμιο και θεωρείται στην Τουρκία από τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας. Τον ακούσαμε να λέει μεταξύ άλλων και τα εξής :

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επίθεση σε βάρος συναδέλφων της η ηθοποιός Σοφία Μουτίδου.
61 Views

Επίθεση σε βάρος συναδέλφων της, οι οποίοι παρότι στηρίζουν τα θύματα βιασμού δεν θέλουν να μιλήσουν για όλα όσα γνωρίζουν εξαπέλυσε με ανάρτηση της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η ηθοποιός Σοφία Μουτίδου.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυψέλη: «Τσάκωσαν» πασίγνωστο τραγουδιστή να παίζει χαρτιά με άλλους 16 σε λέσχη
41 Views

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον υπεύθυνο της χαρτοπαικτικής λέσχης, που λειτουργούσε παράνομα εν μέσω lockdown και του επέβαλαν τσουχτερό πρόστιμο.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός λειτουργίας Taxisnet, ΑΑΔΕ, πόθεν έσχες, υπηρεσίες αυθεντικοποίησης χρηστών κ.ά. το Σαββατοκύριακο
48 Views

Εργασίες αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης - Προσωρινή αναστολή λειτουργίας ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8 + 1 φάκελοι για τον Φιλιππίδη
58 Views

Αν η εβδομάδα που μας πέρασε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εβδομάδα Λιγνάδη», η εβδομάδα που έρχεται θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί «εβδομάδα Φιλιππίδη».

Περισσότερα ...
ΧΡΗΣΙΜΑ
Προσφορά ζωής στα παιδιά! Σύλλογος «Η Πίστη»
65 Views

https://www.pisti.gr/ Αν και στις συζητήσεις μας όλοι λίγο πολύ δηλώνουμε γνώστες των ανθρώπινων προβλημάτων, ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν ένα μεγάλο οδυνηρό πρόβλημα που είναι ο παιδικός καρκίνος.

Περισσότερα ...