Διχασμένη η κυβέρνηση Κόντε για τα δάνεια του ESM

66 Views
Διχασμένη η κυβέρνηση Κόντε για τα δάνεια του ESM

Δάνεια συνολικού ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, με εξαιρετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις, θα μπορούσε να λάβει η Ιταλία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κι όμως η Ιταλία, χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, διστάζει να αποδεχθεί τα δάνεια, αν και εκτιμάται ότι η πανδημία θα προκαλέσει καθίζηση της οικονομίας της κατά τουλάχιστον 10% το 2020.

Ο λόγος είναι ότι, όπως επισημαίνει ο Κάρλο Καλέντα, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου φιλοευρωπαϊκού κόμματος Azione, η παροχή δανείων μέσω του ESM «έχει εξελιχθεί σε μία ιδεολογική συζήτηση, αποκομμένη από την πραγματικότητα».

Λαϊκιστές και εθνικιστές θεωρούν ότι ο ESM δεν είναι παρά ένας «δούρειος ίππος» που στέλνουν οι Βρυξέλλες για να υποτάξουν την Ιταλία. Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε είναι ότι οι λαϊκιστές συμμετέχουν και στην κυβέρνησή του. Τη Δευτέρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον Κόντε στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο, για κρίσιμες διαβουλεύσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, όπως είχε γίνει προ ημερών και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Θεωρείται βέβαιο ότι στη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί και το ζήτημα του ESM. Ήδη από τα μέσα Μαΐου έχουν εγκριθεί δάνεια συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Στην Ιταλία ωστόσο πολλοί συνδέουν τον ESM με την «πολιτική των μνημονίων» που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της ευρω-κρίσης ως προϋπόθεση για την ένταξη σε προγράμματα διάσωσης.

«Δεν υπάρχει τρόικα»

Ο γενικός γραμματέας του ESM Νίκολα Τζιαμαριόλι, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, διαβεβαίωνε τους συμπατριώτες του ότι «με τα νέα δάνεια του ESM δεν προβλέπονται κανενός είδους μέτρα λιτότητας η περικοπές, δεν υπάρχει τρόικα ούτε περικοπή συντάξεων», καθώς πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. «Η μοναδική προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρωθεί είναι να διατεθούν τα χρήματα για το σύστημα υγείας», επιμένει ο Τζιαμαριόλι. Στελέχη της ιταλικής αντιπολίτευσης έχουν ωστόσο διαφορετική άποψη. «Στη συνθήκη για τον ESM δεν έχει αλλάξει ούτε κόμμα», αντιτείνει ο Αλμπέρτο Μαπνιάι, γερουσιαστής της ακροδεξιάς Λέγκα. Κατά συνέπεια, επισημαίνει, η όποια συζήτηση «δεν έχει αξία, από νομικής απόψεως» γιατί «ο ESM θα επηρέαζε, και μάλιστα σημαντικά, την πολιτική των μελλοντικών κυβερνήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο Πιερνικόλα Πεντιτσίνι, ευρωβουλευτής των συγκυβερνώντων «Πέντε Αστέρων». Το κόμμα του, που είχε συγκυβερνήσει με τη Λέγκα στην περίοδο 2018-2019, θεωρεί τις όποιες διαβεβαιώσεις «ανεπαρκείς και πάντως μη δεσμευτικές». Επιπλέον ο Πεντιτσίνι διαβλέπει τον κίνδυνο «να στιγματιστεί» η Ιταλία προσφεύγοντας στον ESM, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος δανεισμού της χώρας και να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Εκτός από τα Πέντε Αστέρια, που τηρούν αρνητική στάση απέναντι στον ESM, στην κυβέρνηση Κόντε συμμετέχουν επίσης οι φιλοευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες του Partito Democratico (PD), οι οποίοι υποστηρίζουν την προσφυγή στον ESM, θεωρώντας επαρκείς τις πολιτικές διαβεβαιώσεις της Κομισιόν - και όχι μόνο - για πιο ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού.

Ευνοϊκά επιτόκια βλέπουν οι ειδικοί

Σε πρόσφατες δηλώσεις τους στην ιταλική εφημερίδα Il Foglio οι οικονομολόγοι Φαμπρίτσιο Παγκάνι και Φάμπιο Παμόλι εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η Ιταλία θα επιβαρυνόταν με επιτόκιο 0,08% για ένα δεκαετές δάνειο μέσω του ESM, ενώ το επιτόκιο για δανεισμό αντίστοιχου μεγέθους με δεκαετές ομόλογο του ιταλικού Δημοσίου θα έφτανε το 1,6%. Κατά συνέπεια προσφεύγοντας στον ESM η Ιταλία θα εξοικονομούσε τουλάχιστον 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ εντός δεκαετίας.

Κι όμως, ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι πιστεύει ότι οι Ιταλοί θα ήταν καλύτερα να χρεωθούν αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, παρά καταφεύγοντας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσουν κάτι παραπάνω. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο ίδιος, μέσω Twitter: «Έχω εμπιστοσύνη στους Ιταλούς. Δεν έχω εμπιστοσύνη - με όλον τον σεβασμό - στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Τι σημαίνει ESM; Χρήματα που αποπληρώνονται με τόκους και με όρους που άλλοι έχουν υπαγορεύσει».

Από την πλευρά του o Βολφάνγκο Πίκολι, αναλυτής του Ινστιτούτου TENEO, λέει ότι δεν βλέπει λόγο να απαρνηθεί η Ιταλία τη βοήθεια του ESM, γιατί «θα ήταν σαν να πετάς πέντε δισεκατομμύρια στον κάλαθο των αχρήστων». Πιστεύει μάλιστα ότι σε τελική ανάλυση ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα αποδεχθεί την προσφυγή και θα επιχειρήσει κάθε είδους πολιτικό ελιγμό, ώστε να δελεάσει τους δύσκολους εταίρους των Πέντε Αστέρων, για να την αποδεχθούν κι εκείνοι. Ωστόσο, τονίζει ο Βολφάνγκο Πίκολι, η σχετική απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πολύ γρήγορα και αυτό είναι λογικό, «αν αναλογιστεί κανείς ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει στην εξουσία, όσο το δυνατόν περισσότερο».

Πηγή: DW

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της Μυκόνου: η κυβέρνηση μας σκοτώνει οικονομικά
16 Views

Σε έξαλλη κατάσταση, απειλώντας με μηνύσεις εκατομμυρίων την κυβέρνηση και τους λοιμοξιωλόγους, βρίσκονται σύσσωμοι οι επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου της Μυκόνου, μετά τα νέα ανεδαφικά μέτρα, που ουσιαστικά νεκρώνουν την οικονομική ζωή στο νησί.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σκάνδαλο: Για 3 ευρώ μένουν άνεργοι πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί
18 Views

Σύμφωνα με την καταγγελία του συλλόγου αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ελλάδος, 10.000 από αυτούς που υπέβαλλαν αίτηση για την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 2ΓΕ/2019, θα μείνουν άνεργοι λόγω ασάφειας στις οδηγίες αλλά και σωρεία λαθών.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Εξοργισμένοι οι Κερκυραίοι: Πριν τις 12 δεν κολλάει;
15 Views

Οι επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης και των καφέ στην Κέρκυρα, είναι οργισμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε οριζόντιο λουκέτο των καταστημάτων τους, από τα μεσάνυκτα έως το πρωί κάθε μέρα έως και το τέλος Αυγούστου.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Tα πρωτοσέλιδα του τούρκικου Τύπου: «είμαστε έτοιμοι για όλα και για σύγκρουση»
17 Views

Διατηρεί την ένταση που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis ο τούρκικος Τύπος. Σε σημερινά δημοσιεύματα τους μιλούν ακόμα και για πολεμική ικανότητα της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της YENI SAFAK με τίτλο «είμαστε έτοιμοι για όλα και για σύγκρουση» ενώ αναφέρει επίσης πως «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και για σύγκρουση».

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Μαίνεται η πυρκαγιά στην Ικαρία-Εκκενώνονται οικισμοί
19 Views

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε χθες βράδυ στο Μονοκάμπι Ικαρίας, σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και κατευθύνεται νοτιοανατολικά προς την κορυφογραμμή. Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 10 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο και ελικόπτερο και υδροφόρες του Ο.Τ.Α.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Στροφή 180 μοιρών έκανε το Oruc Reis – Κατευθύνεται και πάλι προς την Ελληνική υφαλοκρηπίδα
23 Views

Στροφή 180 μοιρών έκανε τη νύχτα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», ακολουθώντας με τα πλοία συνοδείας του και πάλι πορεία προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Η Τουρκία θέλει στρατιωτική βάση στο Αζερμπαϊτζάν
12 Views

Η Αγκυρα συνεχίζει απτόητη τις νεο-οθωμανικές ως και επεκτατικές προσπάθειές της και στον Νότιο Καύκασο, αφού στοχεύει στην πιο μόνιμη στρατιωτική παρουσία της στο φιλικό, συγγενικό και γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, στη μορφή που ήδη έχει προωθήσει σε Συρία, Κατάρ και Σομαλία (δηλαδή στρατιωτικο-εκπαιδευτική παρουσία).

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν οι συμψηφισμοί φόρων με «χαμένα» ενοίκια – Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ιδιοκτήτες (αναλυτικοί πίνακες)
15 Views

Με μία ή περισσότερες από τις 8 μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, οι οποίες έχουν προθεσμίες πληρωμής τις τελευταίες εργάσιμες μέρες των μηνών της περιόδου Αυγούστου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, ή ακόμη και με τις μηνιαίες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έχουν προθεσμίες πληρωμής τις τελευταίες μέρες των μηνών της περιόδου Σεπτεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, θα συμψηφιστούν οι εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι υποχρεώνονται από το Δημόσιο να εισπράξουν φέτος ενοίκια μειωμένα κατά 40%.

Περισσότερα ...
ΚΑΙΡΟΣ
Γενική Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος (Παρασκευή - Τρίτη)
25 Views

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 3 ΕΩΣ 7 ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-08-2020 / 1300 C ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-08-2020 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18-08-2020

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Συναγερμός για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη (Βίντεο - Photos)
38 Views

Στα 36 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο της περιοχής Ασβεστοχώρι στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να σημάνει υγειονομικός συναγερμός σε ολόκληρη την περιοχή. Ήδη επτά ηλικιωμένοι, από 80 έως 92 ετών, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έκτακτη συνάντηση Δένδια - Πομπέο στη Βιέννη
21 Views

Έκτακτη συνάντηση θα έχει την Παρασκευή ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στη Βιέννη. Η συνάντηση προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή, στις 14 Αυγούστου με επίκεντρο των συζητήσεων την τουρκική παραβατικότητα.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η Ελλάδα δεν απειλεί, δεν εκβιάζεται και δεν ανέχεται προκλήσεις»
18 Views

Εν μέσω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά με την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε με δήλωσή του το μήνυμα πως η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται, ούτε θα ανεχτεί προκλήσεις.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Σημαντικές διακρίσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου και Κολύμβησης
35 Views

Ιστορία με «χρυσά γράμματα» έγραψε η ομάδα των ΟΠΑΠ Champions στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου και Κολύμβησης. Απόστολος Χρήστου, Παναγιώτης Τριβυζάς και Παναγιώτα Δόση αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδος στα αγωνίσματά τους, έχοντας την υποστήριξη του χορηγικού προγράμματος ΟΠΑΠ Champions, το οποίο ενισχύει τη νέα γενιά αθλητών.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Παναθηναϊκός: Ανανέωσε μέχρι το 2023 ο Χατζηθεοδωρίδης
37 Views

Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού θα αγωνίζεται τα επόμενα τρία χρόνια ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, καθώς ανανέωσε τη συνεργασία του με το «τριφύλλι» μέχρι το 2023, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από την «πράσινη» ΠΑΕ.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Παροξυσμός» στην Τουρκία: Με ελληνικούς υπότιτλους οι δηλώσεις Ερντογάν στο Anadolu
216 Views

Σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια προχώρησε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που για πρώτη φορά και εν μέσω κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζει μεταφρασμένες στα ελληνικά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Πυρκαγιά σε υπόγειο σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη-Απεγκλωβίστηκε 4μελής οικογένεια
55 Views

Μία τετραμελή οικογένεια απεγκλώβισε τα ξημερώματα η Πυροσβεστική από διαμέρισμα στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο σούπερ μάρκετ, το οποίο στεγάζεται στο ίδιο οίκημα.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
196 κρούσματα σήμερα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 82 στην Αττική
67 Views

Εκατόν ενενήντα έξι (196) νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: Τσουχτερά πρόστιμα στο χώρο της εστίασης σε περίπτωση παραβίασης των νέων μέτρων
42 Views

«961 είναι τα ενεργά κρούσματα την τελευταία βδομάδα» ανάφερε σήμερα κατά την ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη των μέτρων.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων στην Εύβοια (video)
26 Views

Μετά την αυτοψία που πργηματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών στην Εύβοια, ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει αναστολή για έξι μήνες της πληρωμής όλων των φορολογικών υποχρεώσεων και αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών, με χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή ζημιών.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10.000 εργάτες γης από την Αλβανία ήρθαν στη χώρα χωρίς έλεγχο για κορονοϊό, αλλά για τον Κικίλια φταίει η νεολαία!
258 Views

Σε μια ακόμα επίδειξη κυνισμού και περιφρόνησης προς τους πολίτες αλλά και τον κοινό νου, ο Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης που επέτρεψε την αύξηση της πληρότητας των ακτοπλοϊκών γραμμών στο 80% εν μέσω κορονοιού για να κάνει το χατίρι των εφοπλιστών, που άφησε 10.000 εργάτες γης από την Αλβανία....

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα – Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα
32 Views

“Δεν θα υπάρξει ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας“, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στέλνοντας νέο μήνυμα στην Άγκυρα και καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Γερμανία: Αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου
28 Views

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας εκφράζει αμφιβολίες για «την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια» του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο πήρε έγκριση σήμερα από τις ρωσικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περισσότερα ...