Ερντογάν: Απείλησε τους πάντες και τώρα προσπαθεί να φτιάξει το διεθνές προφίλ του

85 Views
Ερντογάν: Απείλησε τους πάντες και τώρα προσπαθεί να φτιάξει το διεθνές προφίλ του

Απείλησε τους πάντες, απομονώθηκε και τώρα... τρέχει - «Κουτοπονηριές» από τον Τούρκο πρόεδρο που προσπαθεί να φτιάξει το διεθνές προφίλ του - Επιθέσεις φιλίας προς ΗΠΑ και Γαλλία την ώρα που συνεχίζει να βρίζει και να απειλεί την Ελλάδα.

Όταν η μέχρι πρότινος άκαμπτη και αμιγώς υπεροπτική στάση της Τουρκίας προς τον διεθνή της περίγυρο αλλάζει, σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι ενέργειές της άλλωστε σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο το τελευταίο χρονικό διάστημα διατρανώνουν απροκάλυπτα την πολιτική της βούληση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, εκμεταλλευόμενη το κενό εξουσίας που άφησαν στην περιοχή οι ΗΠΑ λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής του Προέδρου Τράμπ.

Η στρατιωτικοποιημένη εξωτερική πολιτική, που εδώ και καιρό έχει αντικαταστήσει την πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, έχει αναχθεί σε κύριο μέσο της πολιτικής Ερντογάν στην οποία έχει επενδύσει σημαντικό κεφάλαιο για την πολιτική του επιβίωση. Φαίνεται όμως ότι στις απαρχές του 2021 σηματοδοτείται μια «ανάταξη» της επιθετικής ρητορικής της, το πιο πιθανόν προσωρινή, θέτοντας τους στρατηγικούς της στόχους σε πιο ρεαλιστική βάση.

Άλλωστε η χείρα φιλίας που έτεινε η Τουρκία προς τις ΗΠΑ, οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι το μέλλον της Τουρκίας και της ΕΕ είναι αλληλένδετα, η αναστολή προς ώρας των πολεμικών κορονών και των μεγαλοϊδεατικών και συγχρόνως μεγαλόστομων δηλώσεων των τουρκικών κυβερνητικών αξιωματούχων αποτελούν απτές αποδείξεις ότι η γείτων, μπροστά στο φάσμα ολοκληρωτικής απομόνωσής της από το διεθνές γίγνεσθαι, επαναπροσδιορίζει κατ’ επίφαση και προσχηματικώς τους άξονες της εξωτερικής της πολιτικής της.

Πολλοί είναι οι παράγοντες για τους οποίους ευθύνεται η ίσως - πρόσκαιρη πάντως ορατή - μεταστροφή της εξωτερικής της πολιτικής. Είναι πιθανή η εμπέδωση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου και της νομενκλατούρας που τον περιτριγυρίζει, ότι δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη διαχείριση τόσων ανοιχτών μετώπων με τη στροφή προς το ρεαλισμό ν’ αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση.

Ίσως η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται να πυροδοτεί μια συνακόλουθη αλλαγή πλεύσης στο ύφος της εξωτερικής της πολιτικής προς μια πιο ενεργή ανάμειξη σε σχέση με την τακτική «laissez faire» (της αποφυγής εμπλοκής δηλαδή στα ζητήματα των άλλων) που ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επιλέξει να εφαρμόζει στην Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεπακόλουθα, οι αναθεωρητικές ενέργειες της Τουρκίας αυτομάτως τη θέτουν στο «κάδρο» χωρίς προφανώς η ίδια να το επιθυμεί. Ήδη η γείτων έχει λάβει μια πρώτη γεύση της αλλαγής αυτής από τις κυρώσεις που της επεβλήθησαν λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Και όπως φαίνεται έπεται και συνέχεια καθώς τον προσεχή Μάρτιο θα εκδικαστεί από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η εμπλοκή της τουρκικής κρατικοδίαιτης τράπεζας Halkbank στην προσπάθεια αποφυγής ή μετριασμού των συνεπειών του Αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράν.

Έναν ακόμη παράγοντα με σημαντικό ειδικό βάρος συνιστά η αποφασιστική ανάμειξη της Γαλλίας στο πολιτικό και ενεργειακό θέατρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία αντικαθιστά την δυσκίνητη και ανήμπορη να ξεφύγει από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της, ΕΕ οικοδομώντας σχέση εμπιστοσύνης με τη Χώρα μας. Κι εκεί η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες ν’ αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα γι’ αυτήν, σταματώντας τις ολομέτωπες λεκτικές επιθέσεις εναντίον της Γαλλίας και ιδίως του Προέδρου της που εξαπέλυαν κατά καιρούς επιφανείς Τούρκοι αξιωματούχοι, αλλά και με το διορισμό στη θέση του Πρέσβη στη Γαλλία ενός πρώην συμμαθητή του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στο σχολείο Ecole Nationale d’ Administration (ENA) .

Το γεγονός επίσης της αρχικής προσέγγισης του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, μπορεί να έτυχε επιδοκιμασίας από την τουρκική πλευρά, οι πιθανές συνέπειες του όμως αναμφίβολα δύναται να ζημιώσουν τη γείτονα. Προσεγγίζοντας τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Περσικού Κόλπου (GCC), το Κατάρ το οποίο αποτελεί μέχρι τώρα τη σανίδα σωτηρίας της παραπαίουσας τουρκικής οικονομίας, θα πάψει να συνομιλεί μόνο με την Άγκυρα, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδόν τετραετή αποκλεισμού αποτελούσε το μοναδικό εταίρο της Αραβικής χώρας στην περιοχή.

Με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες Αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν αξιώσει το κλείσιμο της τουρκικής βάσης στο έδαφός του Κατάρ, δεν είναι διόλου απίθανο στο μέλλον να υλοποιηθεί αυτή η αξίωση σηματοδοτώντας την οριστική απεμπλοκή του Κατάρ από το άρμα της Τουρκίας.

Η προσπάθεια μεταστροφής της εξωτερικής εικόνας της Τουρκία αγγίζει εσχάτως και τη Χώρα μας. Τα «αθώα» καλέσματα φιλίας των Ερντογάν και Τσαβούσογλου διαδέχθηκαν τις απειλές και τις ύβρεις εναντίον μας, προσδιορίζοντας την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, την 61η στη σειρά. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υψηλές και πάντοτε καλοδεχούμενες, ειδικά για τους (ηθελημένα ή μη) αδαείς των διεθνών σχέσεων.

Τα διφορούμενα μηνύματα όμως, που ακόμα και τώρα, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών εκπέμπονται από την απέναντι πλευρά ναρκοθετούν την όποια καλή διάθεση υπάρχει και σίγουρα προβληματίζουν. Όπως προβληματίζει και η γενικευμένη ατζέντα θεμάτων που προωθεί η τουρκική πλευρά όπως φαίνεται από τις διαρροές των τουρκικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η οποία περιλαμβάνει αποστρατικοποίηση νησιών, περιοχές έρευνας και διάσωσης και το καθεστώς των αμφισβητούμενων κατά την τουρκική αιτίαση νησίδων και βραχονησίδων.

Όλοι γνωρίζουμε κι έχουμε δει στην πράξη το μέγεθος της αναξιοπιστίας της γείτονος και πώς λειτουργεί το διαβόητο «Kazan – kazan» (win-win). Παρεμπιπτόντως έχουμε καιρό να την ακούσουμε να το λέει! Μάλλον θεωρεί ότι δεν το χρειάζεται πλέον.

Πηγή: Newsbomb.gr.

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Έφηβη με ψεύτικο eshop, κατάφερε να βοηθήσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κέρδισε βραβείο!
29 Views

Ενοχλημένη και ανήσυχη για την άνοδο των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια του lockdown λόγω πανδημίας, μια μαθήτρια Γυμνασίου στην Πολωνία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα για προσφέρει βοήθεια σε θύματα παγιδευμένα στο σπίτι τους.

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έφηβη με ψεύτικο eshop, κατάφερε να βοηθήσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κέρδισε βραβείο!
29 Views

Ενοχλημένη και ανήσυχη για την άνοδο των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια του lockdown λόγω πανδημίας, μια μαθήτρια Γυμνασίου στην Πολωνία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα για προσφέρει βοήθεια σε θύματα παγιδευμένα στο σπίτι τους.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Αλλάζει τον εκλογικό νόμο ο Ερντογάν θορυβημένος από τις δημοσκοπήσεις
32 Views

Τρεις πηγές του AKP, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπαν ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατάτμηση μεγάλων, αστικών εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες. Οι αλλαγές, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του κόμματος, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών του AKP.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίδομα: Διπλή πληρωμή εντός Μαρτίου - Ποιοι θα πάρουν επιπλέον 1.068 ευρώ
46 Views

Επιπλέον 1.068 ευρώ (534 ευρώ για Ιανουάριο και 534 για Φεβρουάριο) θα λάβουν οι εργαζόμενοι της τέχνης και του πολιτισμού που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών, όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ που έλαβε ΦΕΚ.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ : Δασμοί σε ελληνικό προϊόν από την κυβέρνηση Μπάιντεν
41 Views

Η επιβολή των δασμών ανακοινώθηκε μερικές ώρες μετά την επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία του διορισμού της Τζίνας Ραϊμόντο στο αξίωμα της υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Μ.Τσαβούσογλου ανήγγειλε την έναρξη συνομιλιών Αιγύπτου-Τουρκίας για τον τεμαχισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
39 Views

Το σύνθημα της έναρξης των συνομιλιών μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου για τον τεμαχισμό και το μοίρασμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε πως πιθανόν Αίγυπτος και Τουρκία να υπογράψουν συμφωνία για ΑΟΖ στο μέλλον.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Διευθυντής σχολείου έβγαλε με ασφάλεια 63 παιδιά απο σχολείο που κατέρρεε
27 Views

Σε ένα δημοτικό σχολείο κατέρρευσε το μισό κτίριο Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για τους μαθητές λόγω τους σεισμού στην Ελασσόνα, ωστόσο έχουν γίνει ζημιές στα σχολικά κτίρια ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
5 ξενοδοχεία στην περιφέρεια Θεσσαλίας για τους σεισμόπληκτους
21 Views

Η Πολιτική Προστασία γνωστοποίησε ότι η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους κατοίκους ήταν άμεση, ενώ αναφέρθηκε και σε ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν σεισμόπληκτους.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ελασσόνα: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους μετά τον σεισμό
50 Views

Σε σκηνές και αυτοκίνητα διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι σε Λάρισα, Ελασσόνα, Δαμάσι, Μεσοχώρι αλλά και Τύρναβο μετά τον σεισμό 6 ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης. Φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκλειστικό: Αύριο ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το Ταμείο ΧΣ
34 Views

Ο νόμος για την αλλαγή στο καταστατικό λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανάβει «πράσινο» στη συμμετοχή του Δημοσίου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
4 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Εξελίσσεται ως η πιο απειλητική νόσος
43 Views

Εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία, τα οποία εμφανίζουν την παχυσαρκία να ξελίσσεται ως η πιο απειλητική -από τις μη μεταδιδόμενες- νόσους για την υγεία, τόσο σε ατομικό, όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο, με τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ: Τα 7 ανοικτά προγράμματα με συνολικά 37.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας
37 Views

Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί επτά ανοιχτά προγράμματα με συνολικά 37.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60%-100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανική FAZ: Ο Ερντογάν εξαγόρασε την ανάπτυξη στην Τουρκία με υψηλό αντίτιμο
27 Views

Η γερμανική FAZ αναλύει τα μέτρα με τα οποία ο Ερντογάν κατάφερε να κάνει την τουρκική οικονομία να εμφανίσει θετικούς δείκτες ανάπτυξης, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Το απόγευμα τα νέα μέτρα
39 Views

«Κλείδωσαν», σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Βόμβα» στην Τουρκία: Εισαγγελέας ζήτησε τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου
44 Views

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για φερόμενη προσβολή πρώην νομάρχη και πολλοί το συνδέουν και με τα χαμηλά ποσοστά που φάινεται να καταγράφει το ΑΚΡ.

Περισσότερα ...
MEDIA
Το OPEN απαντά στον Αλέξη Κούγια με επίσημη ανακοίνωση: «Στηρίζουμε απόλυτα την Κατερίνα Καινούργιου»
37 Views

Μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια και την έκρηξη της Κατερίνας Καινούργιου για όσα η ίδια θεώρησε πως της καταλόγισε σε αυτή ο γνωστός ποινικολόγος έρχεται και η επίσημη ανακοίνωση του Open για το θέμα.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημητρακόπουλος: Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο δεν είναι αδίκημα το σεξ με 15χρονα παιδιά όταν υπάρχει η συναίνεσή τους
34 Views

Την πρόβλεψη επέκτασης του αδικήματος της κοινής αποπλάνησης μέχρι την ηλικία των 18 ετών από τα 15 έτη που είναι μέχρι σήμερα, ζήτησε από τον πολιτεία η δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διακοπή ποινής για τον Κουφοντίνα
78 Views

Διακοπή ποινής για τον Κουφοντίνα ανέφερε σε πρωινή εκπομπή ότι θα ζητήσει η συνήγορος του Κουφοντίνα κ. Ιωάννα Κούρτοβικ. «Να πάρει πίσω η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, που παραβίασε το νόμο, την απόφασή της και να εφαρμόσει το νόμο, αν προλαβαίνει»

Περισσότερα ...
MEDIA
Ένας - ένας οι χορηγοί αποχωρούν από την εκπομπή T-Live!
39 Views

Ένας – ένας εγκαταλείπουν την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου οι χορηγοί. Την αρχή χτες έκανε η Nak Shoes ενώ σήμερα, με ανάρτησή της έκανε γνωστό ότι αποσύρει τη χορηγία της και η εταιρεία καλλυντικών Grigi.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραίτηση από την παράταξη της ΝΔ πρώην υπαρχηγού Πυροσβεστικής: «Θυμό και απογοήτευση για μια ανίκανη κυβέρνηση»
35 Views

Επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, απέστειλε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Περισσότερα ...