Εταιρεία παρασύρει τον ΠΟΥ και κυβερνήσεις σε λάθος εκτιμήσεις

82 Views
Εταιρεία παρασύρει τον ΠΟΥ και κυβερνήσεις σε λάθος εκτιμήσεις

Αποκαλυπτική έρευνα του The Guardian αποκαλύπτει πώς μία εταιρεία, η Surgisphere, επηρέασε αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και κυβερνήσεων διαφόρων χωρών, με βάση λανθασμένες εκτιμήσεις για τον Covid-19. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν μεταβάλει τις πολιτικές και τις μεθόδους θεραπείας για τον Covid-19 βάσει λανθασμένων στοιχείων που προέρχονται από μια ελάχιστα γνωστή αμερικανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων υγείας, αμφισβητώντας έτσι επίσης την εγκυρότητα σημαντικών μελετών, που δημοσιεύθηκαν σε ορισμένα από τα πιο διάσημα και έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως.

Η έρευνα του Guardian αποκαλύπτει πως η εταιρεία Surgisphere που εδρεύει στις ΗΠΑ, της οποίας οι λίγοι σε αριθμό υπάλληλοι φαίνεται να περιλαμβάνουν έναν συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας και ένα μοντέλο περιεχομένου για ενήλικες, έχει παράσχει δεδομένα για πολλές μελέτες σχετικά με τον Covid-19, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να εξηγήσει επαρκώς τα στοιχεία ή τη μεθοδολογία απόκτησής τους.

Τα δεδομένα που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως αποτέλεσαν τη βάση επιστημονικών άρθρων που οδήγησαν σε αλλαγές στις πολιτικές θεραπείας του Covid-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η εταιρεία βρισκόταν επίσης πίσω από μια απόφαση του ΠΟΥ και ερευνητικών ιδρυμάτων σε όλον τον κόσμο να σταματήσουν τις δοκιμές της αμφιλεγόμενης φαρμακευτικής ουσίας υδροξυχλωροκίνης.

Δύο από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο - το Lancet και το New England Journal of Medicine - δημοσίευσαν μελέτες βασισμένες σε στοιχεία της Surgisphere. Οι μελέτες συνυπογράφονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Sapan Desai.

Αργά την Τρίτη, αφού ο Guardian επικοινώνησε με το περιοδικό, το Lancet εξέδωσε μια «έκφραση ανησυχίας» για τη δημοσιευμένη μελέτη του. Το New England Journal of Medicine εξέδωσε επίσης παρόμοια ανακοίνωση. Η επισήμανση αυτή υπό το σχήμα «expression of concern», αποτελεί επίσημη ειδοποίηση που χρησιμοποιείται από τις επιστημονικές επιθεωρήσεις για να επισημανθεί ότι μία μελέτη παρουσιάζει ενδεχομένως προβλήματα. Ένας ανεξάρτητος έλεγχος της προέλευσης και της εγκυρότητας των δεδομένων θα διεξαχθεί ύστερα από αίτημα των συντακτών που δεν συνδέονται με τη Surgisphere, λόγω «ανησυχιών που έχουν εγγραφεί σχετικά με την αξιοπιστία της βάσης δεδομένων».

Η έρευνα του Guardian διαπίστωσε:

Μια αναζήτηση ευρέως διαθέσιμου υλικού φανερώνει ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους της Surgisphere έχουν ελάχιστο ή καθόλου επιστημονικό υπόβαθρο. Ένας υπάλληλος που αναφέρεται ως επιστημονικός συντάκτης φαίνεται να είναι συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και καλλιτέχνης έργων φαντασίας. Μία υπάλληλος που αναφέρεται ως στέλεχος μάρκετινγκ είναι μοντέλο περιεχομένου για ενήλικες και υπεύθυνη υποδοχής σε εκδηλώσεις.

Η σελίδα στο LinkedIn της εταιρείας έχει λιγότερους από 100 ακόλουθους και την περασμένη εβδομάδα αναφέρονταν μόνον έξι εργαζόμενοι. Αυτό άλλαξε σε τρεις υπαλλήλους από την Τετάρτη.

Ενώ η Surgisphere ισχυρίζεται ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερες βάσεις δεδομένων για νοσοκομεία στον κόσμο, η εταιρεία δεν έχει σχεδόν καμία παρουσία στο διαδίκτυο. Στο Twitter έχει λιγότερους από 170 ακόλουθους, χωρίς δημοσιεύσεις μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαρτίου 2020. Μέχρι τη Δευτέρα, ο σύνδεσμος «επικοινωνίας» στην αρχική σελίδα της Surgisphere ανακατεύθυνε σε ένα πρότυπο WordPress για έναν ιστότοπο που αφορά σε κρυπτονομίσματα, δημιουργώντας έτσι ερωτήματα σχετικά με το πώς τα νοσοκομεία μπορούσαν εύκολα να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για να εγγραφούν στη βάση δεδομένων της.

Ο Desai έχει δεχτεί τρεις αγωγές για αθέμιτη ιατρική πρακτική, που δεν σχετίζονται με τη βάση δεδομένων της Surgisphere. Σε μια συνέντευξη με το The Scientist, ο Desai περιέγραψε τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους». Το 2008, ο Desai ξεκίνησε μια εκστρατεία crowdfunding στον ιστότοπο indiegogo, προωθώντας μια φορητή «συσκευή επόμενης γενιάς ανθρώπινης επαύξησης που μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτό που ποτέ δεν πιστεύατε ότι ήταν δυνατό». Η συσκευή δεν έφτασε ποτέ σε κυκλοφορία.

Η σελίδα στη Wikipedia του Desai διαγράφηκε μετά από ερωτήσεις σχετικά με τη Surgisphere και την ιστορία της.

Αμφιβολίες για τη μελέτη του περιοδικού The Lancet

Ερωτήσεις σχετικά με τη Surgisphere αναπτύσσονται στην ιατρική κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις 22 Μαΐου, το Lancet δημοσίευσε μια μελέτη αξιολόγησης, η οποία διαπίστωσε ότι το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη που έχει προωθηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε ασθενείς με Covid-19 και καρδιακά προβλήματα.

Ο Τραμπ, προκαλώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, είχε αναφέρει δημόσια την υδροξυχλωροκίνη ως «θαυματουργό φάρμακο», παρά την έλλειψη ενδείξεων για την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία του Covid-19.

Η μελέτη του Lancet, η οποία ανέφερε τον Desai ως έναν από τους συντάκτες, ισχυρίστηκε ότι ανέλυσε δεδομένα της Surgisphere που συλλέχθηκαν από περίπου 15.000 ασθενείς με Covid-19, που εισήχθησαν σε 1.200 νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι έλαβαν μόνο υδροξυχλωροκίνη ή δέχτηκαν το φάρμακο σε συνδυασμό με αντιβιοτικά.

Τα αρνητικά ευρήματα έγιναν παγκοσμίως γνωστά και ώθησαν τον ΠΟΥ να σταματήσει το σκέλος των ερευνών της που αφορούσαν στην υδροξυχλωροκίνη.

Ωστόσο, μόλις λίγες μέρες αργότερα, ο Guardian της Αυστραλίας αποκάλυψε λάθη στα δεδομένα της Αυστραλίας που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Η μελέτη ανέφερε ότι οι ερευνητές απέκτησαν πρόσβαση σε στοιχεία μέσω της Surgisphere από πέντε νοσοκομεία, καταγράφοντας 600 Αυστραλούς ασθενείς με Covid-19 και 73 νεκρούς από τον ιό Αυστραλούς μέχρι τις 21 Απριλίου.

Ωστόσο, τα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins δείχνουν ότι μόνο 67 θάνατοι από τον Covid-19 είχαν καταγραφεί στην Αυστραλία έως τις 21 Απριλίου. Ο αριθμός αυξήθηκε σε 73 μέχρι τις 23 Απριλίου. Ο Ντεσάι είπε ότι ένα νοσοκομείο χώρας της Ασίας είχε συμπεριληφθεί κατά λάθος στα δεδομένα της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα την υπερεκτίμηση των περιπτώσεων εκεί. Το Lancet δημοσίευσε μια μικρή αναίρεση των δεδομένων του, που σχετίζεται με τα ευρήματα της Αυστραλίας μετά την ιστορία του Guardian, που ήταν η μόνη τροποποίησή του περιοδικού στη μελέτη μέχρι στιγμής.

Ο Guardian έχει έκτοτε επικοινωνήσει με πέντε νοσοκομεία στη Μελβούρνη και δύο στο Σίδνεϊ, των οποίων η συνεργασία θα ήταν απαραίτητη για την καταγραφή του αριθμού των ασθενών της Αυστραλίας στη βάση δεδομένων. Όλα τα παραπάνω νοσοκομεία αρνήθηκαν πως είχαν οποιονδήποτε ρόλο σε μια τέτοια βάση δεδομένων, και είπαν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ για τη Surgisphere. Ο Desai δεν απάντησε σε αιτήματα του Guardian για σχολιασμό των δηλώσεών των εν λόγω νοσοκομείων.

Μια άλλη μελέτη που χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων της Surgisphere, και πάλι συνυπογράφεται από τον Desai, διαπίστωσε ότι ένα φάρμακο κατά των παρασίτων, η ιβερμεκτίνη, μείωσε τα ποσοστά θανάτου σε σοβαρά ασθενείς με Covid-19. Δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Social Science Research Network, πριν από την ομότιμη αξιολόγηση ή τη δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό, και ώθησε την κυβέρνηση του Περού να προσθέσει την ιβερμεκτίνη στις εθνικές της θεραπευτικές οδηγίες για Covid-19.

Το περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσίευσε επίσης μια μελέτη του Desai με βάση τα δεδομένα της Surgisphere, η οποία περιελάμβανε δεδομένα από ασθενείς με Covid-19 από 169 νοσοκομεία σε 11 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα κοινά καρδιακά φάρμακα γνωστά ως αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης δεν συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο βλάβης σε ασθενείς με Covid-19.

Την Τετάρτη, το NEJM και το Lancet δημοσίευσαν μια έκφραση ανησυχίας σχετικά με τη μελέτη της υδροξυχλωροκίνης, στην οποία αναφερόταν ο αγγειοχειρουργός Mandeep Mehra ως επικεφαλής συγγραφέας και ο Desai ως συν-συντάκτης.

Ο εκδότης του Lancet, Richard Horton, δήλωσε στον Guardian: «Δεδομένων των ερωτήσεων που τέθηκαν σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων που συγκέντρωσε η Surgisphere, έχουμε εκδώσει σήμερα μια Έκφραση Ανησυχίας, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας».

«Ένας ανεξάρτητος έλεγχος δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη και πιστεύουμε ότι αυτή η ανασκόπηση, η οποία θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα μας πει περισσότερα σχετικά με την κατάσταση των ευρημάτων που αναφέρθηκαν στην έρευνα του Mandeep Mehra και των συνεργατών του».

Μετά τη δημοσίευσή της έρευνας του The Lancet, πολλοί ερευνητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την έρευνα, ανάμεσά τους και επιστήμονες που είναι προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην Covid-19.

Σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου, δεκάδες επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο τονίζουν ότι η ενδελεχής εξέταση της έρευνας του Lancet προκαλεί « ανησυχίες συνδεόμενες τόσο με την μεθοδολογία, όσο και με την ακεραιότητα των δεδομένων».

Η έρευνα δέχθηκε επίσης την σφοδρή επίθεση των υπερασπιστών της υδροξυχλωροκίνης και πρώτου πρώτου του Γάλλου ερευνητή Ντιντιέ Ραούλτ.

Αφού χαρακτήρισε την έρευνα «ανόητη», δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε από «τεμπέληδες».

Η Surgisphere «ήρθε από το πουθενά»

Ένα από τα ερωτήματα που έπληξε την επιστημονική κοινότητα είναι πώς η Surgisphere, που ιδρύθηκε από τον Desai το 2008 ως εταιρεία ιατρικής εκπαίδευσης που δημοσίευε εγχειρίδια, απέκτησε μια τόσο ισχυρή διεθνή βάση δεδομένων. Αυτή η βάση δεδομένων, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη Surgisphere, αναφέρει πως έχει πρόσβαση σε στοιχεία από 96.000 ασθενείς σε 1.200 νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.

Σε επαφή με τον Guardian, ο Desai είπε ότι η εταιρεία του απασχολούσε μόλις 11 άτομα. Οι υπάλληλοι που αναφέρονται στο LinkedIn καταγράφηκαν στον ιστότοπο ότι είχαν εγγραφεί στη Surgisphere μόλις πριν από δύο μήνες. Αρκετοί δεν φαίνεται να έχουν επιστημονικό ή στατιστικό υπόβαθρο, αλλά αναφέρουν εμπειρογνωμοσύνη στη στρατηγική, το copywriting, την ηγεσία μεταξύ άλλων.

Ο Δρ James Todaro, διευθυντής του MedicineUncensored, που είναι ιστότοπος που δημοσιεύει τα αποτελέσματα μελετών για την υδροξυχλωροκίνη, δήλωσε:

«Δεν έχει νόημα». «Θα απαιτούσε πολύ περισσότερους ερευνητές από ό, τι ισχυρίζεται ότι έχει για να είναι εφικτή μία τόσο μεγάλη και πολυεθνική μελέτη».

Ο Desai είπε στον Guardian: «Η Surgisphere δραστηριοποιείται από το 2008. Οι υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων υγείας ξεκίνησαν περίπου την ίδια στιγμή και συνέχισαν να αναπτύσσονται από τότε. Χρησιμοποιούμε πολύ την τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσουμε αυτήν τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο, ο οποίος είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο είναι εφικτή μια τέτοια εργασία».

Δεν είναι σαφές από τη μεθοδολογία των μελετών που χρησιμοποίησαν δεδομένα της Surgisphere ή από τον ίδιο τον ιστότοπο της εταιρείας, πώς η εταιρεία μπόρεσε να συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής στοιχείων με τόσα πολλά νοσοκομεία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με περιορισμένη τεχνολογία, και να καταφέρει να δουλέψει με διαφορετικές γλώσσες και συστήματα κωδικοποίησης, ενώ παράλληλα να παραμένει εντός των κανονιστικών πλαισίων, της προστασίας δεδομένων και των δεοντολογικών κανόνων κάθε χώρας.

Ο Desai είπε ότι η Surgisphere και το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου QuartzClinical ήταν μέρος μιας ερευνητικής συνεργασίας που ξεκίνησε «πριν από αρκετά χρόνια», αν και δεν διευκρίνισε πότε.

Ο Ντεσάι είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Surgisphere έλαβε στοιχεία «έγινε πάντα σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Δεν λαμβάνουμε ποτέ προστατευμένες πληροφορίες για την υγεία».

Ο Peter Ellis, ο επικεφαλής επιστήμονας δεδομένων του Ομίλου Nous, που είναι διεθνής σύμβουλος διαχείρισης και κάνει έργα ολοκλήρωσης δεδομένων για κυβερνητικές υπηρεσίες, εξέφρασε την ανησυχία ότι η βάση δεδομένων της Surgisphere ήταν «σχεδόν σίγουρα μια απάτη».

Πηγή: TheGuardian

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ELLINIKA HOAXES ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Βίντεο)
64 Views

Για ακόμη μία φορά τα “ELLINIKA HOAXES” κατάφεραν με την ιδιοτελή συμπεριφορά τους να αποκομίσουν μήνυση για σύσταση συμμορίας και συκοφαντική δυσφήμηση. Η μήνυση κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και αναρτήθηκε απο τον μηνυτή στο Facebook. Δείτε όλη την ανάρτηση:

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ELLINIKA HOAXES ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Βίντεο)
64 Views

Για ακόμη μία φορά τα “ELLINIKA HOAXES” κατάφεραν με την ιδιοτελή συμπεριφορά τους να αποκομίσουν μήνυση για σύσταση συμμορίας και συκοφαντική δυσφήμηση. Η μήνυση κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και αναρτήθηκε απο τον μηνυτή στο Facebook. Δείτε όλη την ανάρτηση:

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Νέας γενιάς βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα
38 Views

Οι πρώτοι στην Ελλάδα βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια* με δυνατότητα κολποκοιλιακού συγχρονισμού (Medtronic Micra AV), τοποθετήθηκαν με επιτυχία στο Αιμοδυναμικό - Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ, από τον Διευθυντή της Ε΄ Καρδιολογικής Κλινικής κ. Θεόδωρο Αποστολόπουλο και τους συνεργάτες του.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πανελλαδικές: Πτώση βάσεων αναμένεται για νομικές και ιατρικές σχολές
40 Views

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στις νομικές και ιατρικές σχολές, ενώ δεν αναμένονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις στις βάσεις των θετικών και των οικονομικών σχολών και της πληροφορικής.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Έρευνα ΑΠΘ: Αναζωπύρωση του COVID 19 από τέλη Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου
33 Views

Το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας, μελέτησαν τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα και αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια
34 Views

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια, σύμφωνα μεδηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Σύλληψη 20χρονου για τη φωτιά στο Πέραμα
24 Views

Στη σύλληψη ενός 20χρονου, ως υπαίτιου πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε δασική έκταση, στην περιοχή Ικαριώτικα, στο Πέραμα Αττικής, προχώρησαν υπάλληλοι του ανακριτικού γραφείου Πειραιά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ανατράπηκε βάρκα με μετανάστες στην Κρήτη - Αγνοούνται τέσσερις, διασώθηκε ένας
27 Views

Σώος και καλά στην υγεία του εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος 25χρονος υπήκοος Αλγερίας, ο οποίος μαζί με άλλους τέσσερις αλλοδαπούς (έναν Λίβυο και τρεις Τυνήσιους) επέβαιναν σε βάρκα που αναποδογύρισε χθες το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Μποϊκοτάζ στα προϊόντα από την Τουρκία προτείνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης
27 Views

Σε ανάρτηση του στο twitter ο κ. Κορκίδης αναφέρει τα εξής: «Για την ανείπωτη ενέργεια της "γείτονος" η ελληνική αγορά πρέπει να προχωρήσει σε μποϋκοτάζ των προϊόντων τους και η Κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ επιβολή εμπορικών κυρώσεων. #Σταματάμε τη πώληση πολιτισμού!#»

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Χαλκιδική: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι διαρρήκτες που ανατίναζαν ΑΤΜ
36 Views

Τις απόπειρες διάρρηξης σε ΑΤΜ στην περιοχή της Χαλκιδικής κατάφεραν να εξιχνιάσουν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας για την απόφαση της Τουρκίας να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία
37 Views

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, χρυσός Ολυμπιονίκης στους κρίκους, σχολίασε με το δικό του τρόπο την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, με μια ανάρτηση στα στα social media.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Αγνώριστος ο Τόλης Βοσκόπουλος! H φωτογραφία σε ταβερνάκι με την Άντζελα Γκερέκου (photo)
38 Views

Απόδραση στη Χαλκίδα για φαγητό για την Άντζελα Γκερέκου και τον σύζυγό της Τόλη Βοσκόπουλο. Η πρώην βουλευτής και νυν πρόεδρος του ΕΟΤ, ανήρτησε μια φωτογραφία της με τον δημοφιλή ερμηνευτή από τη Χαλκίδα σε insta story στον λογαριασμό της.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας για Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα – Τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα
31 Views

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα γυρνώντας την πλάτη στη διεθνή κοινότητα» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Σαλβίνι κατά Ερντογάν: «Κάποιοι θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ αλλά αυτό το Ισλάμ είναι ασύμβατο με τις αξίες μας»
32 Views

Ο Ματέο Σαλβίνι έγινε ο πρώτος δυτικός πολιτικός που ασκεί σκληρή κριτική στον Ερντογάν για την απόφαση του να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί!

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Οργή από μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ : Να εφαρμοστεί η ποσόστωση για τους τουρκογενείς στην Ελλάδα
29 Views

Προσβολή στον Ελληνισμό, στην Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό γενικότερα χαρακτήρισε την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γ. Τράγκας: Μετά την Αγία Σοφία που έγινε τζαμί, με Κ. Μητσοτάκη μπορεί να ξυπνήσουμε και να έχουμε χάσει το μισό Αιγαίο
30 Views

Όλα μπορούν να συμβούν επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρείται «πολιτικός νάνος» από την Άγκυρα. Άπαντες στον διεθνή περίγυρο τον θεωρούν «υπάλληλο» και «φιλιππινέζα» της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Αντίστροφη μέτρηση για την Αγία Σοφία
35 Views

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να είναι ετοιμοπαράδοτο στις 24 Ιουλίου, δηλαδή την πρώτη επίσημη ημέρα της προσευχής των μουσουλμάνων μέσα σε αυτόν τον χώρο ως μουσουλμανικό τέμενος, από το 1934. Ήδη από χθες, Σάββατο, σφραγίστηκε η είσοδος του Ναού για τους επισκέπτες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διεργασίες, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ελλάδα Μου! - Ανάβατος Χίου (Βίντεο)
36 Views

Ο Ανάβατος είναι ένας σχεδόν εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός της κεντρικής Χίου, ο οποίος σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει μόλις έναν κάτοικο. Βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου 450 μέτρων, γεγονός που του προσέδωσε το προσωνύμιο «Μυστράς του Αιγαίου».

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα ματς της Κυριακής - Τι δείχνει η τηλεόραση
42 Views

Τα παιχνίδια Παναθηναϊκός-ΑΕΚ και Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, για την 8η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League, ο δεύτερος τελικός της Α1 βόλεϊ ανδρών ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, το λονδρέζικο ντέρμπι Τότεναμ-Άρσεναλ και το Grand Prix της Αυστρίας στη Formula 1, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίθεση Προκόπη Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Είσαι ιερόσυλος και βάρβαρος!
28 Views

Τηλεφωνική επικοινωνία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο για την Αγία Σοφία .

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κώστα, Νομική Αθήνας περνάς!» φώναξε πατέρας στον συλληφθέντα γιο του
31 Views

«Μεταξύ των συλληφθέντων στην προχθεσινή μαζική διαδήλωση της Αθήνας ο 18 χρονος Κωστας Κ., που άκουσε από μακριά τον πατέρα του την ώρα που τον φέρναν στην Ευελπίδων να του λέει τα καλά νέα, ότι πέρασε στη σχολή που ήθελε, την Νομική Αθήνας

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Καταγγελία κατοίκων: Στον Υμηττό φυτρώνουν «αυθαίρετα»
27 Views

Σειρά παράνομων δραστηριοτήτων και αυθαιρεσιών στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, στο πέρασμα του χρόνου, σε δασική και προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού, με πρόσφατο αποκορύφωμα την κατασκευή μιας νέας αυθαίρετης και παράνομης κατασκευής (ναού υποτίθεται), που «εξαφάνισε» το παλιό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν σέβονται τίποτα, δεν υπολογίζουν κανένα»-Καταγγέλλει την Τουρκία η Κύπρος
26 Views

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, με σημερινή της ανακοίνωση, καταδικάζει «μετά βδελυγμίας την απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς και τη μετατροπή της σε τζαμί» και σημειώνει ότι θα καταγγείλει τη νέα τουρκική πρόκληση σε όλα τα βήματα στα οποία συμμετέχει.

Περισσότερα ...
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύο video αποδομούν το ανυπόστατο και χυδαίο ψέμα τoυ Σωματείου Ειδικών Φρουρών (Video)
29 Views

Δυο βίντεο που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα «Law & Order» αποδομούν τους ισχυρισμούς του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής σε βάρος υπαστυνόμου που σύμφωνα και με την μήνυση που υπέβαλαν μέλη της εναντίον του- ότι «απέτρεψε χειροδικώντας, τη σύλληψη κουκουλοφόρου», με τη λεπτομέρεια όπως φαίνεται και στα video δεν υπάρχει "κουκουλοφόρος" αλλά διαδηλωτές από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ά.Γκόγκογλου: Αστυνομικοί με μηχανές ορμάγανε μέσα στο πλήθος
28 Views

Όπως ξεκαθάρισε ο 67χρονος συνταξιούχος έμπορος, ιστορικός στέλεχος της Αριστεράς και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ «ούτε κουκουλοφόρος υπήρχε, ούτε σημειώθηκε κάποια επιθετική ενέργεια κατά της αστυνομίας»

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Τζο Μπάιντεν: Καλώ τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφαση του για την Αγία Σοφία
27 Views

Να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καλεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Εξώδικο Ρ. Χρηστίδου για προσβλητικό σχόλιο δημοσιογράφου στο Facebook
26 Views

Εξώδικο κατά του δημοσιογράφου Κλεάνθη Λοΐζου από την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Χρηστίδου. Ο δημοσιογράφος ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αλλοιωμένη φωτογραφία της από τη Βουλή, συνοδευόμενη με προσβλητικά και σεξιστικά σχόλια

Περισσότερα ...