ΟΗΕ: Μόνον τα μισά χρήματα συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη

50 Views
ΟΗΕ: Μόνον τα μισά χρήματα συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη

Ο ΟΗΕ κατάφερε να συγκεντρώσει χθες Τρίτη το μισό ποσό από τα συνολικά 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητούσε προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο και την επιδημία του κορονοϊού, έπειτα από μια διαδικτυακή διάσκεψη δωρητών που οργάνωσε μαζί με τη Σαουδική Αραβία.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν 1,35 δισεκ. δολάρια (περίπου 1,21 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι αντιμέτωποι με “μια μάχη με τον χρόνο” για να αποφύγουν την επιδείνωση της διπλής κρίσης που μαστίζει την Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η διάσκεψη των δωρητών πραγματοποιήθηκε την ώρα που ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για την ταχεία μετάδοση της covid-19 στην Υεμένη. Η υγειονομική αυτή πρόκληση προστίθεται στην ανθρωπιστική κρίση, την οποία ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη χειρότερη παγκοσμίως, που αντιμετωπίζει η χώρα έπειτα από περισσότερα από πέντε χρόνια πολέμου.

Από τον Μάρτιο του 2015 η Σαουδική Αραβία επεμβαίνει με έναν αραβικό συνασπισμό στην Υεμένη για να στηρίξει την κυβέρνηση της χώρας απέναντι στους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Εξαιτίας του πολέμου έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και ο ΟΗΕ εκτιμά σε περίπου 24 εκατομμύρια –περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού-- τους κατοίκους της Υεμένης που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Άμεση δράση»

Στη διάσκεψη η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε να προσφέρει 500 εκ. δολάρια βοήθεια (περίπου 448 εκ. ευρώ). Οι ΗΠΑ, που εξάγει μεγάλες ποσότητες όπλων στη Σαουδική Αραβία, 225 εκ. δολάρια (περίπου 201 εκ. ευρώ) και η Γερμανία 125 εκ. ευρώ.

Η Βρετανία, που επίσης εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ριάντ, δεσμεύθηκε να καταβάλει 160 εκ. λίρες (περίπου 179 εκ. ευρώ). Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας στον συνασπισμό, τίποτα.,

“Εκτιμάμε τις δεσμεύσεις που έγιναν σήμερα, όμως είναι πολύ μακριά από αυτό που χρειάζεται για να απαλύνουμε τα δεινά” των πολιτών της Υεμένης, επεσήμανε ο Γιαν Έγκελαντ του Norwegian Refugee Council.

“Εκατομμύρια Υεμενίτες είναι αντιμέτωποι με τον λιμό και την πανδημία”, τόνισε.

Ο Γκουτέρες είχε εκτιμήσει σε 2,41 δισεκ. δολάρια (2,16 δισεκ. ευρώ) το ποσό που είναι απαραίτητο για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας –ανάμεσά τους και ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της covid-19-- στην Υεμένη από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο.

“Η αντιμετώπιση της covid-19 επιπλέον της έκτακτης ανθρωπιστικής κατάσταση που ήδη υπάρχει στην Υεμένη απαιτεί έκτακτη δράση”, είχε υπογραμμίσει.

Συνολικά 180 εκ. δολάρια είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, είχε εκτιμήσει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο ιός SARS-CoV-2 έχει εξαπλωθεί ήδη στις περισσότερες επαρχίες της Υεμένης, όπου κυβέρνηση και αντάρτες έχουν ανακοινώσει μερικές εκατοντάδες κρούσματα σε ξεχωριστούς απολογισμούς.

Η κατάσταση στην Υεμένη κινδυνεύει να επιδεινωθεί: οργανώσεις αρωγής που δραστηριοποιούνται στη χώρα κατευθύνονται προς “ένα χάσμα στον προϋπολογισμό τους”, προειδοποίησε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι επικεφαλής της Unicef, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επίσης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.

“Δεν έχουμε πλέον χρόνο”, τόνισαν.

«Καταστροφή»

Για τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF) η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα “μιας καταστροφής”, καθώς οι υγειονομικές υποδομές που είναι πολύ εύθραυστες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία covid-19.

Το σύστημα υγείας της Υεμένης έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από τα πολλά έτη συγκρούσεων που ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο ιός SARS-CoV-2 έχει εξαπλωθεί ήδη στις περισσότερες επαρχίες της Υεμένης, όπου κυβέρνηση και αντάρτες έχουν ανακοινώσει μερικές εκατοντάδες κρούσματα σε ξεχωριστούς απολογισμούς.

“Η covid-19 δεν είναι παρά η τελευταία πρόκληση σε μια κατάσταση που επιδεινώνεται”, επεσήμανε χθες Τρίτη ο Αμπντάλα αλ Ραμπία επικεφαλής του Κέντρου Βοήθειας και Διάσωσης “Βασιλιάς Σαλμάν”, το οποίο είναι αρμόδιο για τη σαουδαραβική ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

“Η Υεμένη έχει ανάγκη σημαντική βοήθεια”, τόνισε.

Αν και διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Χούτι, κάτι που οδήγησε στην όξυνση των συγκρούσεων στην Υεμένη, το Ριάντ εκτιμά ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή.

Για τους σιίτες αντάρτες η διαδικτυακή αυτή διάσκεψη αποτελεί “μια ανόητη απόπειρα (των Σαουδαράβων να καλύψουν) τα εγκλήματά τους”, όπως δήλωσε την Τρίτη ένας εκπρόσωπός τους στο τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah, το οποίο ελέγχουν οι Χούτι.

Η Save the Children είχε προειδοποιήσει χθες ότι αν στη διάσκεψη δεν συγκεντρωθούν αρκετές δωρεές, σχεδόν 5,5 εκατομμύρια Υεμενίτες θα χάσουν την πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια και σε καθαρό νερό σε μια χώρα με συχνές επιδημίες χολέρας. Εξάλλου ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσουν ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως κινητές κλινικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Η αποκαθήλωση της Αγίας Σοφίας: Δεν χάνουν χρόνο οι Τούρκοι και κατεβάζουν τις πινακίδες που γράφουν «μουσείο» (vid)
10 Views

Στην αποκαθήλωση όλων των πινακίδων που αναγράφεται η ένδειξη «Μουσείο» για την Αγία Σοφία προχωρά η τουρκική κυβέρνηση.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήλωση Παπαγγελόπουλου μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΝΔ
13 Views

Για «πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου», κάνει λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με δήλωσή του, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΝΔ, με του οποίο προτείνεται η άσκηση δίωξης σε βάρος του.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 5,9 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο α΄ εξάμηνο
23 Views

Μειωμένα τα έσοδα και αυξημένες οι δαπάνες έναντι του στόχου. Για μικρότερη, σε σχέσεις με τις αρχικές εκτιμήσεις, μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο, έκανε λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Γεωτρήσεις για έναν μήνα θα κάνει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ
21 Views

Κλιμακώνονται περαιτέρω οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα (Τετάρτη) έγινε γνωστό πως εκδόθηκε ναυτική οδηγία (Navtex) για παράνομες γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, νοτιοδυτικά του νησιού, από τέσσερα πλοία (μεταξύ των οποίων το ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ») και για το διάστημα από 18 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου του 2020.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου: Πιο αυστηροί οι έλεγχοι για τον κορωνοϊό
18 Views

H εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συζητήθηκαν σήμερα στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ανησυχία στην Πάρο μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού – Πάνω από 20 μέρες στο νησί η γυναίκα φορέας
17 Views

Ανησυχία επικρατεί στην Πάρο μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στο κυκλαδίτικο νησί. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, η γυναίκα φορέας είναι περίπου 75 ετών και βρίσκεται στο νησί -έχει σπίτι στην Παροικιά- για περισσότερες από 20 ημέρες.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Η "ολόχρυση" νύφη των Μπέκαμ: Η 25χρονη κληρονόμος με την αμύθητη περιουσία και το προγαμιαίο συμβόλαιο
17 Views

Η 25χρονη καλλονή θα παντρευτεί τον 21χρονο γιο τους Μπρούκλιν Μπέκαμ. Η νύφη είναι το... κελεπούρι σε αυτή την περίπτωση, όσο περίεργο κι αν ακούγεται.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρχεται έκτακτο επίδομα σε 400.000 εργαζόμενους τον Σεπτέμβριο
20 Views

Στα σκαριά νέο έκτακτο επίδομα έχει η κυβέρνηση προκειμένου να δώσει έξτρα οικονομική ενίσχυση σε 400.000 εργαζόμενους του τουρισμού και του επισιτισμού τον Σεπτέμβρη. Το ύψος του επιδόματος δεν έχει κλειδώσει ακόμα, ενώ σύμφωνα με την Realnews δεν θα είναι χαμηλότερο από 534 ευρώ ενώ γίνονται προσπάθειες το ύψος του να αυξηθεί.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στο ξεπούλημα της ΑΔΜΗΕ
48 Views

Παρά την ευρωστία του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στο ξεπούλημα του. Κόντρα στην επιστήμη, τον ορθό λόγο και την κοινή λογική η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Κωστής Χατζηδάκης, προωθεί την πώληση του ποσοστού του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, θίγοντας το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Μέρκελ στη συνάντηση με Κόντε: Αβέβαιο αν θα βρεθεί λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης
37 Views

Είναι καθήκον της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού με αλληλεγγύη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία» κατά την Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας, με αντικείμενο το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΣΑ: Πόσο θα κρατήσει η μείωση στα εισητήρια;
30 Views

Ένα πεντάμηνο. Τόσο φαίνεται ότι θα κρατήσει η μειωμένη τιμή του 1.20 στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής συσχέτισε τη συνέχιση του μειωμένου κομίστρου μετά τις 31 Οκτωβρίου με τα έσοδα του ΟΑΣΑ.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε ακτιβιστής ένα μήνα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από την ΕΛ.ΑΣ.
34 Views

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ένας νεαρός ακτιβιστής, ο οποίος είχε πέσει θύμα άγριας αστυνομικής βίας και είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης συμπαράστασης στους συλληφθέντες της μαζικής διαδήλωσης της 13ης Ιουνίου ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο Βόλου.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Κρύβουν τα κρούσματα από τις τοπικές κοινωνίες;
33 Views

Σε σκόπιμη συσκότιση των τοπικών κοινωνιών για τον αριθμό εισερχόμενων κρουσμάτων προβαίνουν η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται πως αποφεύγουν.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Μικραίνει ο Μεγάλος Περίπατος
30 Views

Χωρίς προηγούμενο τα όσα συνέβησαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, με τη δημοτική αρχή να καταθέτει αλλαγές και τροποποιήσεις για το σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου με εισηγητή τον ίδιο τον δήμαρχο, Κ. Μπακογιάννη, να επιμένει σε συζήτηση επί της εισήγησης, αλλά, τελευταία στιγμή, διαπιστώνοντας ότι δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία, να... αναβάλει την ψηφοφορία!

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απολύτως ταυτισμένες οι απόψεις Ελλάδας - Κύπρου
45 Views

O Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αχρείαστη και μικρόψυχη την ενέργεια της Τουρκίας» να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, προσθέτοντας ότι είναι «παγκόσμιο και πανανθρώπινο ζήτημα και δεν είναι ελληνοτουρκικό ούτε καν ευρωτουρκικό».

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Στάση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών αύριο 8 πμ-12
42 Views

Με κύριο αίτημα την μονιμοποίηση των επικουρικών υγειονομικών και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξαν για αύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου, στάση εργασίας 8:00 έως 12:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 8:30.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έντεκα μήνες αναδρομικά σε όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
29 Views

Το ΣτΕ επιδίκασε την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους για το διάστημα Ιούνιος 2015 - Μάϊος 2016. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Περισσότερα ...
MEDIA
Κόκκινο Ποτάμι: Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη στον Μανούσο Μανουσάκη για την επιτυχία της σειράς
38 Views

Το μεγάλο φινάλε του «Κόκκινου Ποταμιού» παρακολούθησαν όλοι οι συντελεστές σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου - Συγκίνησε το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι... του«Πασοκ» φεύγουν από το ΚΙΝΑΛ λόγω «δεξιάς» στροφής!
27 Views

Φαίνεται πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, φέρνει τα πάνω κάτω στο ΚΙΝΑΛ, καθώς παρατηρούνται τάσεις φυγής στελεχών που θεωρούνται… πασόκοι και δεν θέλουν να συμπλεύσουν με την δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Νάγια Ριβέρα: Βρέθηκε νεκρή η ηθοποιός – Πάλεψε για να σώσει τον γιο της (video)
33 Views

Βρέθηκε έπειτα από γιγάντια κινητοποίηση των τοπικών Αρχών, το άψυχο σώμα της δημοφιλούς ηθοποιού και σταρ της σειράς «Glee» Νάγια Ριβέρα, η οποία αγνοούνταν στη λίμνη Πιρού στην Καλιφόρνια, ενώ επέβαινε σε βάρκα μαζί με τον γιο της.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Το ηχηρό μήνυμα της Μιμής Ντενίση για την Αγιά Σοφιά και η απάντηση στον Μπουράκ Χακί! (photo)
31 Views

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και στον κόσμο της showbiz και έτσι η Μιμή Ντενίση δε θα μπορούσε να αφήσει αυτό το γεγονός ασχολίαστο.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση εγκαταλείπει την Αγία Σοφία. Α.Γεωργιάδης: «Και τι θέλετε να κάνουμε, να στείλουμε τεθωρακισμένα;»
44 Views

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, χαρακτήρισε ως «αναμενόμενη» την απόφαση Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και μάλιστα εξέφρασε την αποδοκιμασία του για ενδεχόμενα αντίμετρα της Ελλάδας δηλώνοντας πως είναι μια εσωτερική απόφαση του Ερντογάν!

Περισσότερα ...