Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ

306 Views
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ
Για δεύτερη μέρα διαδηλωτές έχουν καταλάβει το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ ακυρώνοντας όλες τις πτήσεις, η κυβερνήτης, Κάρι Λαμ, κάνει έκκληση να σταματήσουν οι διαδηλώσεις επικαλούμενη «το καλό της περιοχής», αστυνομικές δυνάμεις της Κίνας συγκεντρώνονται στην κοντινή πόλη Σενζέν με το πρόσχημα ασκήσεων και οι διαδηλωτές συνεχίζουν για δέκατη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους απαιτώντας αστικές ελευθερίες.
Πώς καταγράφεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση:
1. Το ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ:
Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην κυριαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1997, μετά από περίπου 150 χρόνια ελέγχου από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά την παράδοση, η Κίνα υποσχέθηκε ότι το Χονγκ Κονγκ θα διατηρούσε υψηλό βαθμό αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την αρχή "μία χώρα, δύο συστήματα", η Κίνα θα καθορίζει την εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Σε άλλους τομείς, το Χονγκ Κονγκ θα αποφασίσει για τα επόμενα 50 χρόνια, για το νομικό σύστημα, θα μπορεί να λειτουργεί με τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και δεν θα υπάρχουν εμπόδια στην ελευθερία έκφρασης.
Σε αντίθεση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Κίνας, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είναι συνηθισμένοι να εκφράζουν τις απόψεις τους. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις για τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, ζήτημα αδιανόητο για τους κατοίκους Κίνας όπου το γεγονός έχει διαγραφεί από τα βιβλία ιστορίας.
2. Γιατί άρχισαν οι διαδηλώσεις:
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν ως κριτική για τα σχέδια της κυβέρνησης να θεσπίσει νόμο που να επιτρέπει την έκδοση υπόπτων εγκληματιών στην ηπειρωτική Κίνα. Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δεν εμπιστεύονται το κινεζικό νομικό σύστημα και φοβούνται ότι ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί για την έκδοση αντικαθεστωτικών στην Κίνα, όπου κινδυνεύουν να περάσουν από μη δίκαιη δίκη. Παραπέμπουν σε αρκετά παραδείγματα όπου άτομα με κριτικές απόψεις «εξαφανίστηκαν» ή φυλακίστηκαν σε άγνωστο μέρος χωρίς να δικαστούν.
Μετά από μαζικές διαδηλώσεις, ο νόμος υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται.
3. Γιατί συνεχίζονται:
Οι διαδηλωτές δεν θέλουν να μπει ο νόμος «στο ψυγείο» αλλά να καταργηθεί. Απαιτούν επίσης να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο η αστυνομία έδρασε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, θεωρώντας ότι έχει χρησιμοποιηθεί υπέρμετρη βία.
Επιπλέον, ζητούν να απελευθερωθούν όλοι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ορισμένοι εκ των οποίων κινδυνεύουν να φυλακιστούν για δέκα χρόνια, να παραιτηθεί η κυβερνήτης Κάρι Λαμ και να ανακληθεί ο όρος «εξέγερση» που χρησιμοποιεί η τοπική κυβέρνηση όταν αναφέρεται στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
4: Η εικόνα για την Κίνα:
Οι διαμαρτυρίες κατά του νόμου ανέδειξαν την εικόνα που έχουν οι διαδηλωτές για την ηγεσία του Πεκίνου που κατά την άποψη τους αργά αλλά σταθερά θέτει στο περιθώριο τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει όταν παρέλαβε το Χονγκ Κονγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύτηκε να συμμετέχουν στις τελευταίες εκλογές, υποψήφιοι που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία και ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν κλείσει, για αδιευκρίνιστους λόγους, πέντε εκδοτικοί οίκοι και τα βιβλιοπωλεία τους.
Ένα επαναλαμβανόμενο σχόλιο από τους διαδηλωτές είναι ότι δεν θέλουν το Χονγκ Κονγκ να γίνει σαν μια από τις υπόλοιπες πόλεις της Κίνας. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ μόνο το 11% των περίπου 7 εκατομμυρίων κατοίκων του θεωρεί τον εαυτό του Κινέζο.
5. Η στάση της Κίνας:
Όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις, το Πεκίνο δεν πήρε θέση, λέγοντας ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Κάρι Λαμ και στην αστυνομία, που μπορούσαν να ηρεμήσουν την κατάσταση.
Όμως η πολιτική ηγεσία της Κίνας έχει γίνει πλέον πιο σκληρή. Το κίνημα διαμαρτυρίας αποκαλείται "τρομοκρατία", βίντεο για τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Σενζέν, στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, προβάλλονται συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι οι διαμαρτυρίες είναι υποκινούμενες από ξένες δυνάμεις.
Ξένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η Κίνα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να πνίξει τις διαμαρτυρίες αλλά έως τώρα δεν το κάνει φοβούμενη ότι αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Η οικονομία της χώρας παρουσιάζει επιβράδυνση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια βίαιη παρέμβαση στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις που θα έπλητταν ακόμη περισσότερο την οικονομία.

Επιπλέον, το Πεκίνο προβάλει πολύ τη λογική «μια χώρα, δύο συστήματα» στην προσπάθεια της να προσελκύσει στους κόλπους της την Ταϊβάν. Την επόμενη χρονιά θα γίνουν στην Ταιβάν εκλογές και η Κίνα επιδιώκει να είναι αυτό ένα από τα σημαντικότερα προεκλογικά ζητήματα. Αν τώρα παρέμβει στο Χονγκ Κονγκ, θα είναι σαν να καίει μόνη της, ένα γερό της χαρτί.  

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Κλείνει για τρεις ημέρες η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην Πιερία
43 Views

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Δευτέρα έως και την Τετάρτη, από τις 10.00 το βράδυ ως τις 6.00 το πρωί της επόμενης ημέρας, λόγω έργων στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, στην Πιερία.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έντονες διεργασίες για κεντροδεξιό κόμμα από «καραμανλικά» στελέχη εκτός ΝΔ – Απογοητευμένα από τον Κ.Μητσοτάκη
214 Views

Εντείνονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό κεντροδεξιού κόμματος, από «καραμανλικά» στελέχη τα οποία έχει αποξενώσει η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει στρέψει τη Νέα Δημοκρατία σε μία κατεύθυνση «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ», τόσο από πλευράς στελεχών όσο και πολιτικών.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Η δημόσια ερωτική εξομολόγηση του Ρουβά στην Ζυγούλη: «Από την πρώτη στιγμή που σε είδα…» (photos+video)
29 Views

Τρία χρόνια γάμου έκλεισαν την Παρασκευή 3 Ιουλίου ο Σάκης Ρουβάς και η Κάτια Ζυγούλη. Οι δύο τους ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου στις 3 Ιουλίου του 2017, μετά από 13 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση τεσσάρων παιδιών.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Είναι τελικά τόσο θανατηφόρος ο Covid-19; Δείτε πόσοι ασθενείς ανάρρωσαν
49 Views

Ο αριθμός των ιαθέντων ασθενών κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασε τα έξι εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό από τον Καλογρίτσα που κάνει λόγο για «White House»
26 Views

Φωτιά πήρε το πολιτικό θερμόμετρο μετά τις αποκαλύψεις του γνωστού «κόκκινου εργολάβου» Χρήστου Καλογρίτσα ότι η σύμβαση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ , που είχε συνάψει με την εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων «CCC» ήταν εικονική και ότι τα χρήματα δόθηκαν ως προκαταβολή στην εταιρεία του Καλογρίτσα προκειμένου να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Πάνοπλοι Αφροαμερικανοί διαδηλώνουν στη Τζόρτζια
31 Views

Ομάδα βαριά οπλισμένων διαδηλωτών, στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανοί, έκαναν χθες Σάββατο πορεία στο Στόουν Μάουντεν Παρκ κοντά στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ζητώντας να αφαιρεθεί το γιγάντιο σκαλιστό μνημείο της Συνομοσπονδίας που βρίσκεται στο σημείο αυτό και το οποίο ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων θεωρούν ότι είναι μνημείο προς τον ρατσισμό.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα στη Σερβία
41 Views

Η Ελλάδα, με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφάσισε την αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πέτρος Κωστόπουλος βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το τροχαίο της κόρης του: Δεν οδηγούσε η Αμαλία (Βίντεο)
44 Views

Ο Πέτρος Κωστόπουλος μίλησε με τον δημοσιογράφο Νϊκο Γεωργιάδη, ο οποίος του μετέφερε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το σοβαρό τροχαίο που είχε η μεγάλη κόρη του Αμαλία Κωστοπούλου.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλέξης Τσίπρας συνέντευξη: Πάντα πολιτική της Δεξιάς ήταν η σπίλωση, η συκοφαντία και ο αυταρχισμός [vid]
31 Views

Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με την εικόνα της οικονομίας επί διακυβέρνησης του (2,9% ανάπτυξη, μείωση ανεργίας δέκα μονάδες), μόλις εξελέγη η ΝΔ «πέφτει Αρμαγεδδώνας, πριν τον κορωνοϊό», με υφεσιακούς ρυθμούς από τον Οκτώβριο του ‘19.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Βρετανία-Γερμανία για ρεμντεσιβίρη: Έχουμε επαρκή αποθέματα παρά το συμβόλαιο Τραμπ
33 Views

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απέκτησε το 92% του συνόλου της παραγωγής της ρεμντεσιβίρης - Το φάρμακο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ την 1η Μαΐου έπειτα από κλινικές δοκιμές που έδειξαν ότι μειώνει κατά τέσσερις ημέρες τη διάρκεια αποκατάστασης των βαριά ασθενών κορωνοϊού

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκάλυψη εφημερίδας: Καλογρίτσας καρφώνει «White House» και Νίκο Παππά
63 Views

Ο «κόκκινος» εργολάβος ανοίγει το στόμα του - Σε αγωγή ο Καλογρίτσας ισχυρίζεται ότι έλαβε «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και την καθοδήγηση του “White House“» 3 εκατ. ευρώ από τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC της οικογένειας Χούρυ ως προκαταβολή για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το το 2016!

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Μπάσκετ: Ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τον Καλάθη
43 Views

Το επίσημο «διαζύγιο» με τον Νικ Καλάθη ανακοίνωσε σήμερα η ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Η κοινή συναινέσει αποχώρηση του παίκτη είχε δρομολογηθεί από καιρό, αφού δεν υπάρχει πλέον η οικονομική δυνατότητα για τόσο ακριβά συμβόλαια, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν 199 φορτηγά με πειραγμένους ταχογράφους το πρώτο εξάμηνο του 2020
55 Views

Στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς των Υπηρεσιών Τροχαίας και της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 με σκοπό την ασφαλή κίνηση των οχημάτων και την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Πρώτη εμφάνιση της Μέρκελ με μάσκα με το σήμα της Γερμανικής Προεδρίας στην Ε.Ε.
37 Views

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκανε σήμερα την πρώτη της δημόσια εμφάνιση με προστατευτική μάσκα για τον νέο κορονοϊό αφού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απέρριψε την κατηγορία που της επέρριψαν για υποκρισία διότι δεν φορούσε.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Μαζική κινητοποίηση των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»
36 Views

Σε μαζική κινητοποίηση ετοιμάζονται οι 850 πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που προσπαθούν μετά από περίπου 10 χρόνια να πάρουν ένα μικρό μόνο μέρος των δεδουλευμένων τους από τη μέρα που πτώχευσε η ιστορική εφημερίδα αλλά βρίσκουν ξαφνικά απέναντι τους δύο τράπεζες την Alpha και την Πειραιώς που διεκδικούν για λογαριασμό τους –κόντρα στο νόμο- τα χρήματα από την πώληση του κτιρίου της «Χ. Κ. Τεγόπουλος» στον Νέο Κόσμο…

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές του επιδόματος των 534 ευρώ
39 Views

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, η καταβολή των 534 ευρώ θα γίνεται ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η σχετική αίτηση.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Θα διώξει τον κ. Θεοχάρη ο πρωθυπουργός ή αναλαμβάνει την ευθύνη για το μπάχαλο στον τουρισμό;
30 Views

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μπάχαλο» στον τουρισμό και ρωτάει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αν θα διώξει τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ή θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη.

Περισσότερα ...
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πώς προχώρησε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας μέσα σε ένα χρόνο
29 Views

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστάθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο (8 Ιουλίου 2019), διάστημα κατά το οποίο η Ελλάδα οδηγήθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Ερντογάν: Επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας οι κατηγορίες για την Αγία Σοφία
26 Views

Ιδιοκτησία της Τουρκίας και εσωτερικό ζήτημα χαρακτήρισε την Αγία Σοφία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και αναφερόμενος στις κατηγορίες εναντίον της Άγκυρας για την πρόθεση της να μετατρέψει το ναό σε τζαμί δήλωσε πως αυτές αποτελούν επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Ερντογάν: Επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας οι κατηγορίες για την Αγία Σοφία
14 Views

Ιδιοκτησία της Τουρκίας και εσωτερικό ζήτημα χαρακτήρισε την Αγία Σοφία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και αναφερόμενος στις κατηγορίες εναντίον της Άγκυρας για την πρόθεση της να μετατρέψει το ναό σε τζαμί δήλωσε πως αυτές αποτελούν επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Περισσότερα ...