Πολεμικά πλοία στη Λάρνακα από Γαλλία, ΗΠΑ και Βέλγιο

110 Views
Πολεμικά πλοία στη Λάρνακα από Γαλλία, ΗΠΑ και Βέλγιο
Με πολεμικό λιμάνι παρά εμπορικό θα μοιάζει τις επόμενες μέρες και μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας το λιμάνι Λάρνακας, αφού τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένονται ακόμα τέσσερα μεγάλα πολεμικά πλοία, πέραν του ιταλικού πολεμικού που ήταν τις προηγούμενες μέρες στο λιμάνι.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», τα επόμενα 24ωρα θα δέσουν στο λιμάνι Λάρνακας δύο γαλλικές φρεγάδες και μία βελγική, όπως και ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, που είτε συμμετέχουν σε ασκήσεις –κάποιες με την Κυπριακή Δημοκρατία– στην περιοχή, είτε βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο για άλλους λόγους.
Μάλιστα, προς στιγμή διαμορφώθηκε η εικόνα ότι, λόγω των μεγεθών και του αριθμού των πολεμικών πλοίων, θα επηρεαστούν σημαντικά οι εμπορικές εργασίες του λιμανιού της Λάρνακας, οι οποίες να σημειωθεί ότι αυξάνονται συνεχώς. 
Ωστόσο, η Αρχή Λιμένων προχώρησε σε τέτοιες ρυθμίσεις ώστε η αυξημένη παρουσία των πολεμικών πλοίων το επόμενο διάστημα να μην επηρεάσει την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού.
Για τον σκοπό αυτό, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αιτήματα για να μπουν στο λιμάνι Λάρνακας και άλλα πολεμικά πλοία, υπήρξε άρνηση από την πλευρά μας, λόγω πληρότητας, και γίνονται άλλες διευθετήσεις.
Στο διάστημα αυτό, στο λιμάνι Λεμεσού θα ελλιμενιστεί το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», γεγονός που περιορίζει και τις δυνατότητες του λιμανιού αυτού για να δεχθεί πρόσθετα πολεμικά πλοία.
Στα ανοικτά της Κύπρου, από τις ακτές Ακρωτηρίου και νοτιότερα, σε περιοχές σε θάλασσα και αέρα που έχουν δεσμευτεί με Navtex και Notams της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις, κυρίως από γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι στις βρετανικές ασκήσεις συμμετέχει και το κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Watchkeeper».
Η ανεπάρκεια των δύο λιμανιών της Κύπρο να φιλοξενήσουν ξένα πολεμικά πλοία σε περιόδους όπως η παρούσα, οπότε υπάρχει και υψηλή ζήτηση, έχει προκαλέσει συζητήσεις στους αρμόδιους κύκλους, αφού ενώ υπάρχουν δυνατότητες για επέκταση τόσο του λιμανιού της Λάρνακας όσο και αυτού της Λεμεσού με στοιχειώδεις υποδομές, όπως τα κρηπιδώματα, αυτό δεν έχει γίνει τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες. 
Για το λιμάνι Λάρνακας υπήρξε τεχνικός σχεδιασμός για επέκταση ενός εκ των κρηπιδωμάτων, σε συνεργασία με τη Γαλλία, για φιλοξενία σε μόνιμη σχεδόν βάση γαλλικών πολεμικών πλοίων. Ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν ο σχεδιασμός αυτός απορρίφθηκε από το υπουργείο Μεταφορών, με επίκληση των τότε διαδικασιών για ανάθεση του λιμανιού και της μαρίνας, παρά το γεγονός ότι η επέκταση δεν αφορούσε την υπό ανάθεση λιμενική περιοχή. 
Το θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», επανήλθε πρόσφατα και αναμένονται αποφάσεις από πλευράς υπουργείου Άμυνας σε σχέση και με το λιμάνι στο Μαρί, ενώ τώρα το υπουργείο Μεταφορών παρουσιάζεται πιο διαλλακτικό.
Σε σχέση με το λιμάνι Λεμεσού, υπάρχει καθορισμένη περιοχή για εξυπηρέτηση πολεμικών πλοίων, που ουσιαστικά μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο ένα πλοίο αν είναι μεγάλο, όπως τώρα το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle». Έκταση λιμενικού βραχίονα περίπου 1.000 μέτρων, που παραμένει υπό τη δικαιοδοσία της Αρχής Λιμένων, θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα πολύ μεγάλο πρόσθετο κρηπίδωμα στο λιμάνι με σχετικά περιορισμένο κονδύλι. Ωστόσο, η Αρχή Λιμένων δεν θα μπορούσε να το αξιοποιήσει στο ίδιο λιμάνι λόγω των συμφωνιών που δίνουν προνόμια στους αναδόχους, ενώ δεν φαίνεται, από την άλλη, να ενδιαφέρει τους αναδόχους στο λιμάνι Λεμεσού μια τέτοια επένδυση.
 
Επικίνδυνα πυρομαχικά στη θάλασσα
Απαγόρευση διέλευσης σκαφών και πλοίων από περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου περίπου (2,5 χιλιομέτρων) από τον κόλπο Πισσουρίου, ανακοίνωσε χθες το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Αιτία, σύμφωνα με τη σχετική Navtex (054/20), είναι ο εντοπισμός στην περιοχή «πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί», που χαρακτηρίζεται με τη διεθνή ορολογία «UXO» (Unexploded Ordnance). Το συγκεκριμένο σημείο παρακολουθείται και είναι περιορισμένης έκτασης, για τον λόγο αυτό η ζώνη προστασίας έχει καθοριστεί σε ακτίνα 250 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκονται τα μη εκραγέντα πυρομαχικά.
 
Διακοπές στο σήμα GPS των αεροπλάνων
Νέα ειδοποίηση προς τα αεροσκάφη που πετούν στο FIR Λευκωσίας για διακοπές στο σήμα GPS εξέδωσε την Τρίτη το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Με τη Notam που εκδόθηκε την Τρίτη, πέραν της ενημέρωσης, ζητείται από τους κυβερνήτες αεροσκαφών, που πετούν στο FIR Λευκωσίας, να ενημερώνουν τους ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων στη Λευκωσία όταν διαπιστώνουν τέτοιες διακοπές στα συστήματά τους. Σκοπός είναι να υπάρχει εικόνα για τις περιοχές του FIR που παρουσιάζουν προβλήματα στα σήματα GPS.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες διακοπές σήματος GPS στο FIR Λευκωσίας καταγράφονται κατά διαστήματα από τα τέλη του 2018, χωρίς να έχει γίνει δυνατό μέχρι τώρα να δοθεί κάποια εξήγηση. Σε πολλές περιπτώσεις που αεροσκάφη πετούν σε ίδια περιοχή και υψόμετρο, ακολουθώντας το ένα το άλλο, το ένα δηλώνει πρόβλημα με το σύστημα GPS και το άλλο δηλώνει ότι όλα λειτουργούν κανονικά.
Το πρόβλημα, ανεπίσημα, αποδίδεται σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που ενεργοποιούν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, κυρίως σε σχέση με τη Συρία. Τα αεροσκάφη διαθέτουν εναλλακτικά συστήματα προσδιορισμού θέσης, υψομέτρου, ταχύτητας κ.λπ. που χρησιμοποιούν σε τέτοιες περιπτώσεις προβλημάτων με το σήμα GPS.

Η διακοπή λειτουργίας του συστήματος GPS εμφανίζεται συχνά και σε αεροσκάφη τουρκικών αεροπορικών εταιρειών, που χρησιμοποιούν πολύ συχνά το FIR Λευκωσίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις επικοινωνούν, μετά από δική τους πρωτοβουλία, με το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και αναφέρουν το πρόβλημα, ενώ ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται από τη Λευκωσία για σκοπούς ασφάλειας πτήσεων. Το παράνομο «Κέντρο Ελέγχου Ερτζιάν» επίσης κατά διαστήματα εκδίδει ανακοινώσεις για ανάλογο πρόβλημα με τα συστήματα GPS. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑ
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους ο Τσιόδρας. Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς
87 Views

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την ελπίδα «να μην λυγίσουμε τις επόμενες εβδομάδες» εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που πραγματοποίησε μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων για την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Αυστραλία: Το τεράστιο “SOS” που έγραψαν τρεις ναυαγοί στην παραλία τους έσωσε τη ζωή ( βίντεο)
54 Views

Η περιπέτεια των τριών ναυαγών ξεκίνησε όταν οι τρεις φίλοι θέλησαν να κάνουν ένα ταξίδι από το Pulawat προς το Pulap των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας. Βγήκαν όμως εκτός πορείας, και τους τελείωσαν τα καύσιμα με αποτέλεσμα να βρεθούν στο ακατοίκητο νησί Pikelot, 118 μίλια (190 χιλιόμετρα) από τον προορισμό τους.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: 121 νέα κρούσματα σήμερα. Τα πέντε στις πύλες εισόδου της χώρας
71 Views

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 4 Αυγούστου, 121 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων, στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
«Love it» με την Ιωάννα Μαλέσκου. Αυτό είναι το trailer και η ώρα της εκπομπής της!
49 Views

Εδώ και λίγες ημέρες η Ιωάννα Μαλέσκου ανήκει και επίσημα στο δυναμικό του ΣΚΑΙ, με το κανάλι μάλιστα να κυκλοφορεί το τρέιλερ και να κάνει γνωστό τον τίτλο της εκπομπής της.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα πέντε ευρώ ανά επιβάτη το τέλος λειτουργίας υδατοδρομίου - Ποιοι απαλλάσσονται από την επιβολή
72 Views

Το ύψος των τελών υδατοδρομίου και τις εξαιρέσεις καταβολής του υπέρ της εξυπηρέτησης της νησιωτικής Ελλάδας, ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνεπέγραψαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ 2020-2021
59 Views

Αναρτήθηκαν σήμερα οι οριστικοί πίνακες αξιολόγησης και επιλογής βρεφών και νηπίων, τα οποία θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2020-2021, που έχουν καθοριστεί με βάση τη δημόσια πρόσκληση ως εξής:

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Αφρική: Οι λεμούριοι απειλούνται με εξαφάνιση. . Κίνδυνο διατρέχει η χλωρίδα και η πανίδα
47 Views

Σχεδόν όλοι οι λεμούριοι απειλούνται με εξαφάνιση και το 31% από αυτά τα πρωτεύοντα διατρέχει κρίσιμο κίνδυνο, λόγω του κυνηγιού και της αποψίλωσης των δασών στη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με τη νέα «ερυθρά λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται πλέον περισσότερα από 30.000 απειλούμενα είδη.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανασχηματισμός: Πέντε μόνο αλλαγές στην κυβέρνηση - Tα νέα πρόσωπα και όσους αναβαθμίζονται
72 Views

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό με τα νέα πρόσωπα, αλλά και όσους αναβαθμίζονται στο κυβερνητικό σχήμα.

Περισσότερα ...
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Μια εύκολη ιδέα για παγωτό καρπούζι
49 Views

Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και βρίσκεται στην εποχή του. Το καρπούζι το απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους. Σε κάποιες περιοχές συνδυάζεται με φέτα, ενώ γίνεται και σαλάτα.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Παραδοχή από τη Γερμανία πως εξάγει οπλικά συστήματα στην Τουρκία
54 Views

Παρ΄ ότι η Γερμανία θεωρεί ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και διαφωνεί με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη εξακολουθεί να εξάγει οπλισμό στην Τουρκία.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Για απάτη ερευνάται ο Ντόναλντ Τραμπ και η εταιρείας του
64 Views

Ο περιφερειακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς διενεργεί έρευνα σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της εταιρείας του για ασφαλιστική και τραπεζική απάτη, αποκαλύφθηκε χθες Δευτέρα.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Πτολεμαΐδα: Αρκούδα κυνήγησε άλογο και αναβάτη
64 Views

Μία πρωτόγνωρη εμπειρία έζησε κάτοικος της Πτολεμαΐδας όταν κάνοντας ιππασία, στο δρόμο που συνδέει την Βλάστη με την Κλεισούρα, βρέθηκε να καταδιώκεται από μία μεγαλόσωμη καφέ Αρκούδα.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στον ΠΑΟΚ
46 Views

Νέο πρόβλημα στον ΠΑΟΚ καθώς εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα κορονοϊού, λίγο πριν η αποστολή αναχωρήσει για το Πήλιο όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Άγριος καβγάς σε αεροπλάνο με επιβάτες που αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες (Video)
163 Views

Χαμός έγινε σε πτήση της εταιρείας KLM ανάμεσα σε επιβάτες επειδή δύο άνδρες όχι μόνον αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες, αλλά επιτέθηκαν φραστικά και με μπουνιές σε συνταξιδιώτες τους, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της KLM στο ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANP.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Ο Τσιόδρας επιστρέφει στην ενημέρωση για τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό
59 Views

O υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν, to απόγευμα στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το Σχέδιο Πισσαρίδη για την Ελληνική Οικονομία
52 Views

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
Όλο το σχέδιο για το "Νέο Σχολείο"
61 Views

Νέα βιβλία και προγράμματα σπουδών, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι οι κομβικοί άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για την αλλαγή σελίδας του ελληνικού σχολείου από το επόμενο σχολικό έτος με βάση τα δυτικά πρότυπα.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Γιουσέιν Μπολτ: H « συζήτηση» με τη νεογέννητη κόρης του! (Βίντεο & Φωτογραφίες)
55 Views

Ένα βίντεο με τη νεογέννητη κόρη του ανέβασε στο διαδίκτυο ο πρωταθλητής κόσμου Γιουσέιν Μπολτ. Στο βίντεο βλέπουμε τη "συνομιλία" του μπαμπά με την κόρη του Olympia Lightning

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Καταγγελία: Επιλογή της κυβέρνησης ανανέωση συμβάσεων των «γαλάζιων παιδιών» ενώ οι 5.500 πτυχιούχοι μένουν στον αέρα
63 Views

Στην καταγγελία της κυβέρνησης για την επιλογή της να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των 5.500 συμβασιούχων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ προχώρησε ο Σύλλογος Ειδικού Προγράμματος Πτυχιούχων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ενώ αποφάσισε να εξαιρέσει τα «δικά της παιδιά», ανανεώνοντας μόνο τις δικές τους συμβάσεις. Καταγγελία και για καταστάσεις εργασιακού μεσαίωνα από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Πρωτοβάθμιου Συνδικαλιστικού Σωματείου.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σκούτερ, ποδήλατο: Όλα τα βήματα για να πάρετε επιδότηση, Δικαιούχοι
59 Views

Όλα τα βήματα για να πάρετε επιδότηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ηλεκτρικό σκούτερ ή ηλεκτρικό ποδήλατο. Αναλυτικές οδηγίες και ενημέρωση για τους δικαιούχους της κρατικής επιδότητης.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόδραση κρατουμένου από την Ευελπίδων
63 Views

Γεωργιανός κρατούμενος που κατηγορείται για απόπειρα κλοπής απέδρασε από την Ευελπίδων όπου είχε μεταφερθεί για να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα από το Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας. Το γεγονός έγινε αντιληπτό περίπου στις 3.30 το απόγευμα.

Περισσότερα ...