Η Γαλλική εφημερίδα La-croix ανέβασε άρθρο με αναφορά στο νέο ποινικό κώδικα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο για το αδίκημα των «ψευδών ειδήσεων» στην Ελλάδα.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου ηγείται μιας διερευνητικής αποστολής έως τις 15 Δεκεμβρίου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο, το αδίκημα των «ψευδών ειδήσεων» τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια.
«Μια διάταξη που θυμίζει τη χούντα των συνταγματαρχών», κρίνει κανείς στο πλευρό της Εσίας, του σωματείου των συντακτών της Αθήνας. Το πρώτο σωματείο μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα είχε πραγματοποιήσει ανεπιτυχή εκστρατεία αυτό το φθινόπωρο κατά της τροποποίησης των «ψευδών ειδήσεων» στον νέο ποινικό κώδικα που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις 11 Νοεμβρίου. Στο εξής, η διάδοση ψευδών ειδήσεων «προκαλούν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες» ή που θα μπορούσαν «να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην εθνική οικονομία, τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας ή τη δημόσια υγεία» τιμωρείται από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια φυλάκιση. Η χούντα, το 1969, είχε εισαγάγει αυτή την έννοια των ψευδών ειδήσεων που πιθανόν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού, υπενθύμισε με αγανάκτηση η ένωση των ΜΜΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Αυτό το άρθρο είναι τόσο γενικό που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε θέμα», καταγγέλλει η Eva Cossé, επικεφαλής της ΜΚΟ Human Rights Watch στην Ελλάδα. «Η διερεύνηση και η ομιλία για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για τη διαχείριση της πανδημίας είτε για τη μεταναστευτική πολιτική, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στη φυλακή» , είπε. Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσε από την πλευρά του, ο 1 ος Δεκεμβρίου, οι ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να «έντονα καταγγείλει το νέο ποινικό κώδικα» και «ζητώντας από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την ελληνική.»