«Κλειδί» η συµµαχία µε Ισραήλ και Αίγυπτο - O ρόλος της Ελλάδας

214 Views
«Κλειδί» η συµµαχία µε Ισραήλ και Αίγυπτο - O ρόλος της Ελλάδας
Οι εκθέσεις των αµερικανικών υπηρεσιών για τις τριµερείς συναντήσεις, τα απόνερα της επίσκεψης Ποµπέο στην Αθήνα και το µέλλον των ελληνοαµερικανικών σχέσεων
Ηεπίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Ποµπέο, στην Ελλάδα ήταν επιτυχηµένη από κάθε άποψη. Υπεγράφη η αµυντική συµφωνία, από την οποία προκύπτουν οφέλη και για την Ελλάδα, όχι µόνο για την Αµερική, και έγιναν δηλώσεις από τον επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας και για τα εθνικά θέµατα αλλά και για την οικονοµία, που πρώτιστα ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ως γνωστόν, οι χώρες χωρίς ισχυρή οικονοµία βρίσκονται σε δυσχερή θέση όταν οι ηγέτες τους κληθούν να χειριστούν θέµατα εξωτερικής και αµυντικής πολιτικής. Και από τέτοια θέµατα είναι γεµάτο το πιάτο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Η δήλωση του κ. Ποµπέο ότι ο ίδιος θα επένδυε στη σηµερινή Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό µήνυµα, και απ’ ό,τι πληροφορηθήκαµε το εννοεί και θα το προωθήσει στην αµερικανική επιχειρηµατική αγορά. Το µόνο πρόβληµα, που ίσως είναι και το βασικό, είναι η στενή σχέση του µε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ, η στάση του οποίου σε διεθνή και άλλα ζητήµατα τον έχει καταστήσει αναξιόπιστο όχι µόνο στο εσωτερικό της Αµερικής αλλά και στο εξωτερικό.
Ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών στηρίζει µεν τον πρόεδρο Τραµπ, αλλά καταφέρνει µέχρι τώρα να διατηρεί µια µικρή απόσταση ασφαλείας. Ετσι διασώζει και τη σοβαρότητά του, αν και µε το θέµα της τουρκικής εισβολής στη Συρία, εναντίον των -συµµάχων της Αµερικής- µαχητών του YPG, µπορεί να εκτεθεί, καθώς έσπευσε να υποστηρίξει την έωλη θεωρία του Ντ. Τραµπ ότι η Τουρκία «έχει νόµιµες ανησυχίες ασφαλείας».
Μέχρι την Κυριακή, οι Κούρδοι µαχητές βρίσκονταν σε καθηµερινή επαφή µε τους Αµερικανούς στρατιωτικούς, οι οποίοι µε άνεση µπορούσαν να πιστοποιήσουν ότι οι µαχητές του YPG ήταν συνεπέστατοι στον πόλεµο εναντίον των τζιχαντιστών και δεν είχαν προβεί σε καµία αντιτουρκική ενέργεια. Ανεξάρτητα από το µέλλον του Μ. Ποµπέο στην κυβέρνηση του Ντ. Τραµπ, είναι ένας άνθρωπος και πολιτικός που θα παραµείνει στα πράγµατα. Εάν αποφασίσει να εγκαταλείψει το Στέιτ Ντιπάρτµεντ θα εκλεγεί σίγουρα γερουσιαστής, ενώ είναι γνωστό πως έχει βλέψεις στο µέλλον για την αµερικανική προεδρία.

Είναι επίσης θετικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποκτήσει έναν ισχυρό συνοµιλητή στην Ουάσιγκτον, καθώς ο Μ. Ποµπέο του έδωσε το δικαίωµα της άµεσης επικοινωνίας. Οι ελληνοαµερικανικές σχέσεις, που ενδυναµώθηκαν από την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε σηµείο... παρεξήγησης, βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους. Και αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Αµερικανού υπουργού Εξωτερικών. Η αύρα που εξέπεµψε ήταν απόλυτα θετική και σε αυτό βοήθησε και η σύζυγός του, η οποία έχει µια ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Το πρόβληµα, βεβαίως, παραµένει και έχει όνοµα: είναι ο Ντόναλντ Τραµπ και η περίεργη σχέση του µε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο ισλαµιστής ηγέτης έχει βρει τον τρόπο να ασκεί «έλεγχο» στον Αµερικανό πλανητάρχη και αυτή είναι µια άσχηµη εξέλιξη για τις χώρες της περιοχής, ακόµα και για το Ισραήλ που παραδοσιακά έχει τον τρόπο να ελέγχει το αµερικανικό πολιτικό σύστηµα. Γι’ αυτό χρειάζεται περισσή προσοχή.
Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της µε την Αµερική, ανεξάρτητα από την Τουρκία. Με τα νέα δεδοµένα, και από τη στιγµή που µπήκε στα σχέδια των Αµερικανών στρατηγών, έχει να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολύ περισσότερα από την κατοχική δύναµη. Είναι µια πιστή σύµµαχος που δεν έχει δηµιουργήσει προβλήµατα στις ΗΠΑ, σε αντίθεση µε την Τουρκία που εξευτελίζει το αµερικανικό σύστηµα σε καθηµερινή βάση. Αυτό που αυξάνει την ισχύ της Ελλάδας στα µάτια των γραφειοκρατών που εκπονούν την αµερικανική εξωτερική και αµυντική πολιτική είναι οι συµµαχίες της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι σχέσεις της µε το Ισραήλ και την Αίγυπτο, µε κέντρο βάρους και σύνδεσης την Κυπριακή ∆ηµοκρατία, ελκύουν το ενδιαφέρον στρατιωτικών και διπλωµατών στην Ουάσιγκτον. Μου έλεγε ένας διπλωµάτης ότι στις εκθέσεις των αµερικανικών υπηρεσιών τονίζεται εµφατικά ο ρόλος των τριµερών συναντήσεων, καθώς συµµετέχουν χώρες απόλυτα πιστές στην αµερικανική υπερδύναµη, που µπορούν να προσφέρουν λύσεις στο στρατιωτικό και το διπλωµατικό κατεστηµένο των ΗΠΑ. Πρόκειται για λύσεις στρατηγικής σηµασίας, που αδυνατεί να δώσει η πολύ προβληµατική Τουρκία, η οποία αντίθετα έχει διαλύσει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγµή εξυπηρετεί τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα.
Η Ρωσία
Όλο και περισσότεροι αξιωµατούχοι στις ενδιαφερόµενες χώρες της περιοχής εξετάζουν την πιθανότητα πίσω από την επιθετικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο να βρίσκεται στην πραγµατικότητα η Μόσχα. Ολη αυτή η αναταραχή εξυπηρετεί τον Βλαντιµίρ Πούτιν, ο οποίος θα παραµείνει ο κυρίαρχος του ενεργειακού παιχνιδιού αν η Τουρκία καταφέρει να εκτροχιάσει το ενεργειακό πρόγραµµα της Κύπρου και εάν δηµιουργήσει εσωτερικά προβλήµατα στην Αίγυπτο. Τυχόν απώλεια του Αλ Σίσι θα φέρει τα πάνω κάτω στην περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο τα αµερικανικά συµφέροντα. Η ακυβερνησία στο Ισραήλ εξυπηρετεί σε αυτήν τη φάση αφάνταστα την Τουρκία.

Πιστεύεται ευρύτατα πως εάν ο Μπενιαµίν Νετανιάχου ήταν ένας ισχυρός πρωθυπουργός, θα µπορούσε να επηρεάσει τον Ντόναλντ Τραµπ και θα ήταν το αντίπαλον δέος για τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Αλλωστε στο παρελθόν του είχε αλλάξει πολλές φορές τις αποφάσεις του. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, που αφορά άµεσα την Ελλάδα και την Κύπρο, η Αθήνα ταλανίζεται και χάνει τον χρόνο της µε τις εξελίξεις στο εσωτερικό µέτωπο, που δεν βοηθούν τη χώρα, αλλά περιορίζονται σε κάποια ασήµαντα κοµµατικά οφέλη. Οι καιροί είναι δύσκολοι και θα απαιτηθούν συναινέσεις, διότι ο Ελληνισµός βρίσκεται υπό την απειλή και τον εκβιασµό του άφρονος Ταγίπ Ερντογάν. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το παιχνίδι του Ερντογάν, η ελληνική ΑΟΖ και οι χάρτες της Τουρκίας: Από την πολιτική της «ψυχραιμίας» ως το «Βυθίσατε το Φατίχ»
34 Views

Το παιχνίδι του Ερντογάν, η ελληνική ΑΟΖ και οι χάρτες της Τουρκίας: Από την πολιτική της «ψυχραιμίας» ως το «Βυθίσατε το Φατίχ»

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΚΟΛΛΗΤΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΑΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΥ... ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τανκς και ελικόπτερα σε μια επίδειξη δύναμης κατά των διαδηλωτών!
37 Views

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τανκς και ελικόπτερα σε μια επίδειξη δύναμης κατά των διαδηλωτών!

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Εταιρεία παρασύρει τον ΠΟΥ και κυβερνήσεις σε λάθος εκτιμήσεις
51 Views

Αποκαλυπτική έρευνα του The Guardian αποκαλύπτει πώς μία εταιρεία, η Surgisphere, επηρέασε αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και κυβερνήσεων διαφόρων χωρών, με βάση λανθασμένες εκτιμήσεις για τον Covid-19.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Τοξική βόμβα στη Δραπετσώνα
39 Views

Σε τοξική βόμβα περπατούν και διαβιούν οι κάτοικοι της -παραδοσιακά- πολύ επιβαρυμένης περιοχής της Δραπετσώνας και Κερατσινίου, αφού, όπως φαίνεται από στοιχεία και καταγγελίες που φέρνει στη δημοσιότητα το zougla.gr, για ακόμα μια φορά σε αυτή τη χώρα προτιμήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις «αμαρτίες γονέων» απλώς... κρύβοντάς τες κάτω από το χαλί...

Περισσότερα ...
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε συναγερμό ο Έβρος
93 Views

Έντονη κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει στην τουρκική πλευρά των συνόρων, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα. Το Ράδιο Έβρος κάνει λόγο για άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της Αδριανούπολης, με τις συγκεκριμένες πληροφορίες να έρχονται εν μέσω των σεναρίων ότι οι τουρκικές αρχές προετοίμαζαν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων, εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικογραφία-φωτιά για πρώην βουλευτή, δημοσιογράφο και αστυνομικούς
57 Views

Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου του 2019, στις 11:00 το πρωί, στη συμβολή των οδών Αθηνών και Σατωβριάνδου έπεφτε νεκρός από σφαίρες εκτελεστών ένας επιχειρηματίας, ο οποίος όμως φέρεται να διατηρούσε σχέσεις με τη νύχτα.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Μαζικοί μοριακοί έλεγχοι στην Ξάνθη λόγω συνεχών κρουσμάτων κορονοϊού
36 Views

Ειδικό σχέδιο για την εξάλειψη των συνεχών κρουσμάτων κορονοϊού, που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, τίθεται σε εφαρμογή με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε αργά χθες το βράδυ με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη και τον δήμαρχο Μύκης, Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση ενός έτους στις μισθώσεις δημοτικών ακινήτων και σχολικών κυλικείων
39 Views

Παρατείνονται αυτοδικαίως για ένα επιπλέον έτος από τη λήξη τους, κατόπιν αίτησης του μισθωτή, οι μισθώσεις δημοτικών ακινήτων στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις με εκμισθωτή δήμο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αυτού, οι οποίες λήγουν έως 31/12/2020. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις». Η παράταση ισχύει και για μισθώσεις εντός κοινοχρήστων χώρων που ανήκουν σε ΟΤΑ.

Περισσότερα ...