«Μπουρλότο» Ερντογάν στη ΝΔ

228 Views
«Μπουρλότο» Ερντογάν στη ΝΔ
Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί στα ελληνοτουρκικά αποσταθεροποιούν τον Κυριάκο.
«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα». Με τους στίχους του Κώστα Βάρναλη περιέγραφε «γαλάζιο» στέλεχος, απηχώντας σημαντικό τμήμα της κομματικής βάσης της ΝΔ, τα τεκταινόμενα στα εθνικά θέματα μετά και την κλιμάκωση των ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας.
Όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα είναι τραγελαφικά. Η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε πλήρως, ως μη όφειλε – και μόνο επειδή ήταν εμφανές από την κινητικότητα μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης τους τελευταίους μήνες ότι κάτι ετοιμάζει. Στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε υπερηφάνως στα κομματικά στελέχη, αποσπώντας και ενθουσιώδες
χειροκρότημα, ότι θα θέσει «το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα ζητήσει από τη συμμαχία να αφήσει την τακτική των ίσων αποστάσεων έναντι Ελλάδας και Τουρκίας που αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας». Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν το έθεσε καθαρά και απερίφραστα και όπως το έθεσε εισέπραξε τριπλή ψυχρολουσία από τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του προέδρου Τραμπ αλλά και της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία εν ολίγοις είπε ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
Το «άδειασμα» των ΜΟΕ
Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν διέρρευσε ότι η Αθήνα θα παγώσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αν η Αγκυρα δεν ανακαλέσει τη συμφωνία με τη Λιβύη. Ηταν στο πλαίσιο μιας σκληρής γραμμής την οποία επεξεργαζόταν ακόμη το κυβερνητικό επιτελείο.
Η σκληρή γραμμή κράτησε τρεις ώρες, μέχρι να την ανακαλέσει με νεότερη διαρροή το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ είχε αρχίσει και το blame game μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή. Την επομένη και μετά τη συνάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να διαβεβαιώσει
ότι «τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν», σε μια δήλωση στην οποία κατά τα λοιπά εμφανίστηκε περίπου σαν ουδέτερος τρίτος και απέφυγε ακόμη και να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας παράνομη, προκλητική ή κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
Είναι σημεία που δεν διαφεύγουν της προσοχής των στελεχών της πατριωτικής πτέρυγας. Οι καραμανλικοί λένε ότι «ο Καραμανλής στις δύο πρόσφατες ομιλίες του προειδοποίησε καθαρά ότι η Ελλάδα θα γίνει αποδέκτης πιέσεων για συνεκμετάλλευση και απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων». Οι δε σαμαρικοί επισημαίνουν ότι στο συνέδριο ο Αντώνης Σαμαράς τα είπε καθαρά για την Τουρκία και ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, ενώ αποδοκίμασε τις αναφορές του Θάνου Ντόκου. Τα στελέχη αμφοτέρων των τάσεων αναρωτιούνται: «Τι άλλο περίμενε ο κ. Μητσοτάκης;».
Η... επαχθής υποχρέωση
Το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προτιμά την ενασχόληση με την οικονομία και ειδικότερα με τις business και την προσέλκυση επενδύσεων ενώ αποστρέφεται την παραδοσιακή εξωτερική πολιτική, την οποία θεωρεί επαχθή υποχρέωση ή την προσεγγίζει μέσα από την οικονομική διπλωματία, είναι γνωστό στους παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ. Ωστόσο η ανετοιμότητα της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας που ξεπερνά ακόμη και την ανεπάρκεια που επέδειξε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προκάλεσε έκπληξη και αντίστοιχη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματος.
Ενδεικτικό της υποτίμησης της πραγματικότητας των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αφιέρωσε μία παράγραφο περίπου 50 λέξεων στα ελληνοτουρκικά, περιοριζόμενος στα στερεότυπα ότι επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αλλά και δύο μήνες μετά, στη ΔΕΘ, οι σχέσεις με την Τουρκία επίσης απουσίαζαν από την ομιλία και τη συνέντευξή του. Στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει στρατηγική έμπειρο στέλεχος περί τα εξωτερικά σχολίαζε με σαρκασμό: «Σιγά σιγά θα αποκτήσουμε στρατηγική και στα εθνικά θέματα»...
Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε περιοδεία σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Παρίσι, Βερολίνο, Χάγη. Στις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες απέφυγε να θέσει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που εν τω μεταξύ κλιμακωνόταν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο. Αφενός γιατί «δεν ήθελε να μεταφέρει τα προβλήματα της Ελλάδας σε ξένες κυβερνήσεις», στο πλαίσιο της πολιτικής ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον πρόβλημα, αλλά και για να μη σκιάσει τις σχέσεις με την Τουρκία λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ελπίζοντας στον έλεγχο της ροής προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο μέσω του κατευνασμού. Σε αυτές τις συναντήσεις μάλιστα δεν είχε μαζί του τον επί των Εξωτερικών υπουργό του Νίκο Δένδια αλλά την επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τυπικά υφισταμένη του Ν. Δένδια, ή τον σύμβουλό του επί ευρωπαϊκών θεμάτων Δημήτρη Μητρόπουλο.
Αποκορύφωμα ήταν η συνάντηση με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ. Δεν έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο τις παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο ούτε τα προβλήματα που δημιουργεί η ήδη κλιμακούμενη προκλητικότητα της Αγκυρας. Μετά τη συνάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «πιστεύει στις διαπροσωπικές σχέσεις των ηγετών και προσδοκά επανέναρξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ενώ από το επικοινωνιακό επιτελείο διέρρευσε ότι «η συνάντηση πήγε καλύτερα του αναμενομένου». Δεν διδάχτηκε ούτε από τις προσωπικές σχέσεις Γιώργου Παπανδρέου – Ισμαήλ Τζεμ που εγκαινίασαν την ελληνοτουρκική φιλία ούτε από την προσωπική και με κουμπαριά σχέση Καραμανλή – Ερντογάν.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι δύο μήνες μετά την «καλύτερη του αναμενομένου συνάντηση» ο Ερντογάν με τη συμφωνία με τη Λιβύη αναβάθμισε όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Οπως έλεγε διπλωμάτης, «ο Ερντογάν άλλαξε πίστα». Η κυβέρνηση παρακολουθεί… 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Σημαντικές διακρίσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου και Κολύμβησης
23 Views

Ιστορία με «χρυσά γράμματα» έγραψε η ομάδα των ΟΠΑΠ Champions στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου και Κολύμβησης. Απόστολος Χρήστου, Παναγιώτης Τριβυζάς και Παναγιώτα Δόση αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδος στα αγωνίσματά τους, έχοντας την υποστήριξη του χορηγικού προγράμματος ΟΠΑΠ Champions, το οποίο ενισχύει τη νέα γενιά αθλητών.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Παναθηναϊκός: Ανανέωσε μέχρι το 2023 ο Χατζηθεοδωρίδης
32 Views

Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού θα αγωνίζεται τα επόμενα τρία χρόνια ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, καθώς ανανέωσε τη συνεργασία του με το «τριφύλλι» μέχρι το 2023, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από την «πράσινη» ΠΑΕ.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Παροξυσμός» στην Τουρκία: Με ελληνικούς υπότιτλους οι δηλώσεις Ερντογάν στο Anadolu
192 Views

Σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια προχώρησε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που για πρώτη φορά και εν μέσω κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζει μεταφρασμένες στα ελληνικά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Πυρκαγιά σε υπόγειο σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη-Απεγκλωβίστηκε 4μελής οικογένεια
44 Views

Μία τετραμελή οικογένεια απεγκλώβισε τα ξημερώματα η Πυροσβεστική από διαμέρισμα στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο σούπερ μάρκετ, το οποίο στεγάζεται στο ίδιο οίκημα.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
196 κρούσματα σήμερα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 82 στην Αττική
54 Views

Εκατόν ενενήντα έξι (196) νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: Τσουχτερά πρόστιμα στο χώρο της εστίασης σε περίπτωση παραβίασης των νέων μέτρων
32 Views

«961 είναι τα ενεργά κρούσματα την τελευταία βδομάδα» ανάφερε σήμερα κατά την ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη των μέτρων.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων στην Εύβοια (video)
20 Views

Μετά την αυτοψία που πργηματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών στην Εύβοια, ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει αναστολή για έξι μήνες της πληρωμής όλων των φορολογικών υποχρεώσεων και αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών, με χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή ζημιών.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10.000 εργάτες γης από την Αλβανία ήρθαν στη χώρα χωρίς έλεγχο για κορονοϊό, αλλά για τον Κικίλια φταίει η νεολαία!
172 Views

Σε μια ακόμα επίδειξη κυνισμού και περιφρόνησης προς τους πολίτες αλλά και τον κοινό νου, ο Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης που επέτρεψε την αύξηση της πληρότητας των ακτοπλοϊκών γραμμών στο 80% εν μέσω κορονοιού για να κάνει το χατίρι των εφοπλιστών, που άφησε 10.000 εργάτες γης από την Αλβανία....

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα – Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα
26 Views

“Δεν θα υπάρξει ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας“, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στέλνοντας νέο μήνυμα στην Άγκυρα και καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Γερμανία: Αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου
23 Views

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας εκφράζει αμφιβολίες για «την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια» του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο πήρε έγκριση σήμερα από τις ρωσικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Φωτιά στο Σουφλί Έβρου
22 Views

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Σουφλί Έβρου. Στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 33 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο covid-19
36 Views

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 στους εφήβους και στους νέους ενηλίκους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη είναι η πρώτη που εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στο άτμισμα και στον Covid-19 ειδικά μεταξύ των νέων στη διάρκεια της πανδημίας.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίτηση από την τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής»
19 Views

Κατατέθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών αίτηση από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+3,55% για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής».

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί ακατάλληλα αλλαντικά
29 Views

Επίσημη ανακοίνωση σχετικά με ανάκληση αλλαντικών εξέδωσε ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η μονάδα παραγωγής «LAKI, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΒΕΕ Α.Ε., ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ» ενημέρωσε τον Ε.Φ.Ε.Τ. για συμπληρωματική ανάκληση των παρακάτω προϊόντων:

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: Τα μπουζούκια στη Θεσσαλονίκη βρήκαν τη λύση στα νέα μέτρα
39 Views

Οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη αναζητούν τρόπους προκειμένου τα καταστήματά τους να παραμείνουν ανοιχτά μετά το νέο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Αυγούστου, το οποίο απαγορεύει στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος να παραμείνουν ανοιχτά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημιώσεις για την φυσική καταστροφή στην Εύβοια
22 Views

Συγκεκριμένες και άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στην Εύβοια, ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλάει για την ακύρωση της ΔΕΘ
28 Views

Για την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ μίλησε στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή των Ελισάβετ Σαλαμάρα και Δημήτρη Σταυρακάκη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Oruc Reis: Εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ, εσείς φύγετε
45 Views

Ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», απαντούν οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H EE καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί σε διάλογο
28 Views

Η έκκληση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ για διάλογο και αποκλιμάκωση μετά τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας είναι και παραμένει επίκαιρη. Αυτή ήταν η απάντηση του Εκπροσώπου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πήτερ Στάνο σε ερώτημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Συγκλονίζει πασίγνωστη ηθοποιός: Χάνει τα μαλλιά της λόγω κορονοϊού - ΒΙΝΤΕΟ
27 Views

Συγκλονίζει πασίγνωστη ηθοποιός, η οποία νόσησε πριν από αρκετές εβδομάδες από κορονοϊό, αλλά συνεχίζει να ζει τον εφιάλτη, αφού όπως αποκάλυψε η ίδια σε ανάρτησή της στα social media έχει αντιληφθεί πως της πέφτουν τα μαλλιά. Ο λόγος για την πρωταγωνίστρια στη σειρά "Μάγισσες", Αλίσα Μιλάνο που διαγνώστηκε θετική στον φονικό ιό τον περασμένο Απρίλιο.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
DW: Φόβοι για χρεοκοπία γερμανικών τραπεζών από τον κορονοϊό
32 Views

Μετά την ιστορικών διαστάσεων οικονομική ύφεση την άνοιξη, τους επόμενους μήνες αναμένεται στη Γερμανία κύμα πτωχεύσεων σε μεγάλο αριθμό εταιρειών, αλλά και διόγκωση των «κόκκινων» δανείων στις γερμανικές τράπεζες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Deutsche Welle».

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μας θέλουν οι Γερμανοί
24 Views

Για άλλη μια φορά η Γερμανία, αν και πρόεδρος της Ευρώπης τώρα, κάνει τον Πόντιο Πιλάτο στη νέα κρίση που δημιουργεί η Τουρκία με το σεισμογραφικό που θέλει να κάνει έρευνες σε ελληνικά ύδατα και μας ζητά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για απευθείας συνομιλίες προκειμένου να μοιράσουμε τα δικά μας.

Περισσότερα ...
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Επεισόδιο με θαλαμηγό μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας - Για «πυροβολισμούς» μιλά η Άγκυρα
55 Views

Μεταμεσονύχτιες ώρες της Τρίτης, σκάφος του Λιμενικού κατά τη διάρκεια περιπολίας του, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον δυτικών ακτών Ρόδου, θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος να κινείται ύποπτα πλησίον των ακτών χωρίς αναμμένους φανούς ναυσιπλοΐας.

Περισσότερα ...