Έρχεται κάτι; Συναγερμό σημάνει ο Κ.Καραμανλής: Τι είπε και ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ τους πάντες (ΒΙΝΤΕΟ)

120 Views
Έρχεται κάτι; Συναγερμό σημάνει ο Κ.Καραμανλής: Τι είπε και ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ τους πάντες (ΒΙΝΤΕΟ)
Δείτε Video

Μόλις 2 εβδομάδες μετά την πρώτη του ηχηρή παρέμβαση, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει με νέο «μήνυμα»!
Αυτή τη φορά, βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου και ήταν κεντρικός ομιλιτής της 9ης διετούς συνάντησης του City της ομώνυμης πόλης. Η παρέμβασή του έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σας συνιστούμε να τη διαβάσετε προσεκτικά.

Σημείωση: Η εν λόγω διετής συνάντηση αποτελεί μία πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα σε ηγετικές προσωπικότητες του κόσμου, και αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της βρετανικής πρωτεύουσας. Η φετινή συνάντηση, έχει τον τίτλο «Αυτός ο κόσμος αλλάζει» 

Ο κ.Καραμανλής, αναφέρθηκε σε μία σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις, που διαμορφώνουν ένα διεθνές σκηνικό αβέβαιο και άστατο, που θέτει μία σειρά από απαιτητικές προκλήσεις, στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν όλες οι χώρες, αντιμετωπίζοντας μετασχηματισμούς και ανακατατάξεις δυνάμεων.

Ας δούμε ανά θεματικές ενότητες τα όσα ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός στην παρέμβασή του.

«Συμβαίνουν πράγματα που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν λίγα χρόνια, όπως το Βrexit.

Πριν λίγο καιρό δεν θα μπορούσαμε να δούμε την ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ως μη μέλος της ΕΕ» είπε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και εξέφρασε την ελπίδα, οι δύο πλευρές να διατηρήσουν στενούς δεσμούς και συνεργασία, προς όφελος όλων, όποια και να είναι η έκβαση του θέματος.

Η δημιουργία ενός πολυ-πολικού κόσμου- Αναφορά στην ταραχοποιό Τουρκία

Ο πρώην πρωθυπουργός, διαπίστωσε ότι δημιουργείται ένας πολύ-πολικός κόσμος, όπου οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να επιβληθούν και η ΕΕ αδυνατεί να αναλάβει διεθνή ρόλο, «αφήνοντας χώρο σε άλλους παίκτες να αναπληρώσουν ή να εκμεταλλευτούν το κενό» όπως η Κίνα, η Ρωσία και μικρότερες χώρες όπως το Ιράν και η Τουρκία, που θέλουν να ενισχύσουν την επιρροή στην περιοχή τους.

Συγκεκριμένα για την Τουρκία, είπε: «Η μονομερής στρατιωτική δράση της στη Συρία υπονομεύει περισσότερο την αστάθεια στην περιοχή και βάζει σε κίνδυνο την πρόοδο που επετεύχθη για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Συνδυασμένη με την προσέγγιση εκφοβισμού στην Κύπρο, η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται μια ρεβιοζιονιστική χώρα, με αλλά λόγια ένας πιθανός ταραχοποιός στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει περισσότερο αυτή την αντίληψη».

Εμπορικοί πόλεμοι- Μπορούν να φέρουν το τέλος της παγκοσμιοποίησης;

Αναφερόμενος στο παγκόσμιο εμπόριο, είπε, ότι οι εμπορικοί πόλεμοι αποτελούν άλλον ένα παράγοντα αβεβαιότητας, και στις μέρες μας βιώνονται κυρίως από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχία για πιθανή κλιμάκωση.

«Στο πιο ακραίο σενάριο που οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τον ΠΟΕ, η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να επιδεινωθεί σε σημείο που μπορεί να σημάνει το τέλος του παιχνιδιού της παγκοσμιοποίησης» προειδοποίησε.

Πρόσθεσε ότι η κλιμάκωση επιβολής δασμών δεν οδηγεί σε νικητές, αφού οι εμπορικοί πόλεμοι πιέζουν την οικονομική ανάπτυξη προς όλους τους εμπλεκόμενους και προκαλούν την παγκόσμια ύφεση. «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ιδιαίτερα, δεν αντέχουν έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς και οι δυο οικονομίες επιβραδύνουν. Ενα ακόμη χτύπημα θα αποδεικνύονταν ισχυρό» είπε.

Μεταναστευτικό- Επείγουσα και άμεση λήψη μέτρων

Σε ότι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ.Καραμανλής, υπογράμμισε ότι αν και οι νότιες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των ροών, ωστόσο μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια συναινετική και αποτελεσματική πολιτική. Ταυτόχρονα ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τον επιμερισμό του βάρους που δέχονται ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Σίγουρα υπάρχει ανθρωπιστική διάσταση στο πρόβλημα, σε ότι αφορά την υποστήριξη και αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι κοινωνίες μας, προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Από την άλλη κατανοούμε ότι υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, θέματα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας, πολιτιστικής ταυτότητας προβληματίζουν και πιθανώς θα γίνονται πιο οξεία στα επόμενα χρόνια» είπε και πρόσθεσε:

«Οι αριθμοί ανθρώπων που φτάνουν προσθέτουν τεράστιο βάρος στην ικανότητα των υπαρχόντων συστημάτων ασύλου, για να απορροφήσουν τέτοια μεγέθη και να προσφέρουν τρόφιμα, στέγη, υγεία, ασφάλεια και επίσης έχουν ξεπεράσει τα αποθέματα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα επειγόντως για τον επιμερισμό του βάρους, μετακινώντας αυτούς που αναζητούν άσυλο και βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη». Ο πρώην πρωθυπουργός, επεσήμανε την ανάγκη καλύτερου ελέγχου των συνόρων, αποτελεσματικότερης εφαρμογής των συμφωνιών επαναπατρισμού, και διαχείριση της μετανάστευσης μέσω ασφαλών οδών, αλλά και υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Αβέβαιο μέλλον- Οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς θεσμούς

Τέλος αναφέρθηκε στις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, και στην ανησυχία των πολιτών για το μέλλον τους, που οδηγούν σε απογοήτευση και μη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς. «Η λαϊκή δυσαρέσκεια και ανησυχία, ο λαϊκισμός και ο ριζοσπαστισμός της πολιτικής, οι αυξημένες κοινωνικές ανισότητες ρίχνουν σκιά στην ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας.

Είναι επείγον να επανεκτιμήσουμε τις προοπτικές, να αρχίσουμε να δίνουμε προσοχή στις ανάγκες των πολιτών και να θέσουμε τις προτεραιότητές μας» είπε. Ο κ.Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στον δύο φορές πρωθυπουργό της βικτοριανής Αγγλίας και ιδρυτή του Συντηρητικού κόμματος, Μπένζαμιν Ντισραέλι, και επισημαίνοντας ότι οι σύγχρονοι καιροί απαιτούν ηγετικές προσωπικότητες με ενόραση, αποφασιστικότητα, και σεβασμό στους πολίτες.

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Εκλογές στο Αμβούργο: Θρίαμβος Πρασίνων, ήττα της Μέρκελ
20 Views

Οι Πράσινοι είναι η παράταξη η οποία αναδείχθηκε θριαμβεύτρια των τοπικών εκλογών στο Αμβούργο, ενώ αντίθετα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) υφίσταται μεγάλη συρρίκνωση του ποσοστού του – καταγράφει ιστορικό χαμηλό – και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ανασαίνει με ανακούφιση, αφού καταγράφει την πρώτη του νίκη έπειτα από πολύ καιρό, έστω με περιορισμό της δύναμής του.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Novartis: O φάκελος ανοίγει από την αρχή
17 Views

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ξαναγράφει την ιστορία της διερεύνησης του σκανδάλου Νοβάρτις. Η ιστορική γνωμάτευσή του για τους προστατευόμενους μάρτυρες συμπληρώνει την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών που απέρριψε την προσπάθεια απομάκρυνσης της Ελένης Τουλουπάκη από την δικαστική έρευνα και διαμορφώνει νέα αφετηρία αναζήτησης της αλήθειας.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Οργισμένη ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την πρωτοφανή έφοδο της αστυνομίας στην Τούμπα
34 Views

Οργισμένη ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την πρωτοφανή έφοδο της αστυνομίας στην Τούμπα Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της σημερινής αναμέτρησης....

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Η Κομισιόν κινητοποιεί πακέτο 232 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού
13 Views

Πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 232 εκ. ευρώ, για την πρόληψη, αντιμετώπιση και επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19, ανακοίνωσε η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Χίος: Αστυνομικός σε ρόλο μαιευτήρα ξεγέννησε γυναίκα από τη Συρία
16 Views

Ένα πρωτόγνωρο περιστατικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει ειδικός φρουρός στη Χίο. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μυστρίδης είναι αποσπασμένος σε κέντρο φιλοξενίας του νησιού και ανέλαβε να εκτελέσει χρέη μαιευτήρα σε μία γυναίκα από τη Συρία που χρειάστηκε τη βοήθειά του καθώς αργούσε το ασθενοφόρο.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Θεσσαλονίκη: Δολοφονία 45χρονου. Τέσσερα αδέλφια πίσω από το έγκλημα
17 Views

Αδέλφια είναι οι τέσσερις δράστες της δολοφονίας του 45χρονου ιδιοκτήτη ταχυφαγείου στη Θεσσαλονίκη. Η Αστυνομία συνέλαβε ήδη τους τρεις εξ αυτών, ανάμεσά τους τον 32χρονο εργαζόμενο του καταστήματος που είχε ταυτοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Επί ποδός» στα νησιά για τα κλειστά κέντρα: Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες
19 Views

Επίθεση στην Κυβέρνηση, μέσω της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα», από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου και τον Δήμαρχο Αν. Σάμου. Οι φόβοι και τα αιτήματα τους.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Αιματηρό τροχαίο στην Ηλεία: Σκοτώθηκε επιστρέφοντας από τη βάπτιση της κόρης του
18 Views

Πρόκειται για δύο άνδρες 25 και 28 ετών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ένας συγκρούστηκε με άλλο όχημα και στη συνέχεια με δύο φορτηγά.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται» .Κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ (Video)
19 Views

Στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα: «Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται», μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας! Την ομιλία προλόγισε με «επένδυση» από 7 βίντεο ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κοροναϊό και τα μέτρα προστασίας της χώρας
15 Views

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ώστε να εκτιμηθεί η πορεία της προετοιμασίας της χώρας και το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Στη σύσκεψη συμμετέχουν, επίσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυρ. Πιερρακάκης: Στα μέσα του έτους έτοιμο το gov.gr για τις συναλλαγές με το Δημόσιο
16 Views

Στα μέσα του έτους αναμένεται να είναι διαθέσιμη η ενιαία ψηφιακή «πύλη» της δημόσιας διοίκησης (www.gov.gr), όπου θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με το Δημόσιο, αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Γαλλίδα υπουργός Άμυνας: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
18 Views

Το μήνυμα πως «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», έστειλε με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Βήμα»

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Κλίμα εμφυλίου στην Τoυρκία – Στρατηγοί κατά Ερντογάν: ”Στέλνεις τους στρατιώτες μας στο θάνατο – Παγίδα η Ιντλίμπ”
82 Views

Κλίμα εμφυλίου στην Τoυρκία – Στρατηγοί κατά Ερντογάν: ”Στέλνεις τους στρατιώτες μας στο θάνατο – Παγίδα η Ιντλίμπ”

Περισσότερα ...