Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δημιουργεί αδιέξοδα

91 Views
Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δημιουργεί αδιέξοδα

Η κυβέρνηση μέσα στον πανικό της, από την αδράνεια και την φοβικότητα απέναντι στον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας, υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, για να αποκτήσει διπλωματικά πλεονεκτήματα απέναντι στην Τουρκία, όπως υποστηρίζει

Η κυβέρνηση μέσα στον πανικό της, από την αδράνεια και την φοβικότητα απέναντι στον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας, υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, για να αποκτήσει διπλωματικά πλεονεκτήματα απέναντι στην Τουρκία, όπως υποστηρίζει.

Η πρώτη συμφωνία είναι προέκταση σε μεγάλο βαθμό της συμφωνίας του 1976, όταν το «Χόρα», έκανε βόλτες στο βόρειο Αιγαίο. Η τότε κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία που παραχωρούσε στους Ιταλούς δικαιώματα, για να δημιουργήσει μέτωπο απέναντι στην Τουρκία, όπως και η σημερινή. Φυσικά, ούτε τότε, ούτε τώρα πέτυχαν τίποτα.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει ακόμη μεγαλύτερες παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να «διεμβολίσουμε», όπως λέει η κυβέρνηση, το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Βέβαια ο όρος δεν υπάρχει στο διεθνές δίκαιο, επιλέχτηκε μάλλον για να δείξει μαχητικότητα και ταυτόχρονα να κρύψει την αλήθεια.

Αφού το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο, όπως έλεγαν και λένε, γιατί χρειάστηκε να το «διεμβολίσουμε» με τέτοια έκπτωση στα εθνικά μας συμφέροντα, και τέτοια απαράδεκτη δέσμευση για το μέλλον;

Το Τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όμως δυστυχώς δημιούργησε τετελεσμένα και γιαυτό χρειαζόταν μια κίνηση από την χώρα μας για να δημιουργήσουμε ένα ισοδύναμο, αυτό το κάνει η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για ΑΟΖ - ΤΑ ΝΕΑ

Όμως υπάρχουν δύο αμείλικτα ερωτήματα που αποκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων από το 2015 μέχρι σήμερα:

1. Γιατί δεν ανακηρύξαμε την δική μας ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού με την κατάθεση των ναυτικών χαρτών στον ΟΗΕ και με κύρωσή τους στην βουλή, όπως κάναμε το 2011 με τον νόμο 4001, τον αποκαλούμενο νόμο Μανιάτη, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης;

Νόμο τον οποίο αποδέχτηκε η ΕΕ, υιοθετώντας τον διεθνή διαγωνισμό του 2014, για την ανάθεση σε διεθνείς κοινοπραξίες των σεισμογραφικών ερευνών.

Εάν κάναμε αυτή την επιλογή, θα είχαμε κατοχυρώσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μέχρι την οριστική οριοθέτηση με τις παρακείμενες χώρες, και δεν θα είχε καμία ισχύ η ανακήρυξη της ΑΟΖ που έκανε η Τουρκία ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, όπως και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, αν τα επιχειρούσε μετά από εμάς η Τουρκία.

2. Γιατί δεν το κάναμε έστω αμέσως μετά τον περσινό Νοέμβρη, όταν η Τουρκία, ανακήρυξε την ΑΟΖ και υπέγραψε αμέσως μετά το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου;

Η φοβικότητα απέναντι στην Άγκυρα οδήγησε σε λάθος επιλογές, που θα μας δεσμεύουν στην συνέχεια. Ζητάμε από τους συμμάχους και εταίρους μας να βάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για να αποδεχθεί τις απόψεις μας και εμείς τις ακυρώνουμε.

Το τραγικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πάνε σε διάλογο με την Τουρκία, χωρίς να έχουν αποδεχθεί την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου. Η συμφωνία αυτή μπορεί να δημιουργεί το ισοδύναμο απέναντι στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν καλύπτει όμως την περιοχή που η Τουρκία ανακήρυξε την δική της ΑΟΖ, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Καμία δήλωση στην βουλή ή σε διεθνή οργανισμό της χώρας μας, όπως ζητούν κάποιοι, δεν ακυρώνει την αποδοχή εκ μέρους μας της θέσης, ό,τι ακόμη και η Κρήτη δεν έχει πλήρη επήρεια στην δημιουργία της ΑΟΖ, με την υπογραφή και την κύρωση της συμφωνίας στην βουλή.

Η Τουρκία, η Λιβύη, η Αίγυπτος και η Αλβανία θα το χρησιμοποιήσουν εις βάρος μας, είτε σε διμερή διαπραγμάτευση είτε στην Χάγη.

Αν δεν αντιμετωπίσουμε κατάματα την Τουρκία, δεν θα έχουμε την υποστήριξη των συμμάχων μας, και στον διάλογο θα πάμε με αδύναμες θέσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν συνολική πολιτική, νομιμοποιούν όμως την μερική της κυβέρνησης, που δεσμεύει επικίνδυνα την χώρα.

Από ποιους θα ζητηθούν τότε οι ευθύνες;

*Γιάννης Μαγκριώτης (πρώην υπουργός)

Πηγη: tovima.gr

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκλειστικό: Αύριο ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το Ταμείο ΧΣ
31 Views

Ο νόμος για την αλλαγή στο καταστατικό λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανάβει «πράσινο» στη συμμετοχή του Δημοσίου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
4 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Εξελίσσεται ως η πιο απειλητική νόσος
37 Views

Εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία, τα οποία εμφανίζουν την παχυσαρκία να ξελίσσεται ως η πιο απειλητική -από τις μη μεταδιδόμενες- νόσους για την υγεία, τόσο σε ατομικό, όσο και σε πληθυσμιακό επίπεδο, με τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ: Τα 7 ανοικτά προγράμματα με συνολικά 37.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας
31 Views

Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί επτά ανοιχτά προγράμματα με συνολικά 37.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60%-100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανική FAZ: Ο Ερντογάν εξαγόρασε την ανάπτυξη στην Τουρκία με υψηλό αντίτιμο
22 Views

Η γερμανική FAZ αναλύει τα μέτρα με τα οποία ο Ερντογάν κατάφερε να κάνει την τουρκική οικονομία να εμφανίσει θετικούς δείκτες ανάπτυξης, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Το απόγευμα τα νέα μέτρα
31 Views

«Κλείδωσαν», σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, τα νέα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Βόμβα» στην Τουρκία: Εισαγγελέας ζήτησε τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου
38 Views

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για φερόμενη προσβολή πρώην νομάρχη και πολλοί το συνδέουν και με τα χαμηλά ποσοστά που φάινεται να καταγράφει το ΑΚΡ.

Περισσότερα ...
MEDIA
Το OPEN απαντά στον Αλέξη Κούγια με επίσημη ανακοίνωση: «Στηρίζουμε απόλυτα την Κατερίνα Καινούργιου»
33 Views

Μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια και την έκρηξη της Κατερίνας Καινούργιου για όσα η ίδια θεώρησε πως της καταλόγισε σε αυτή ο γνωστός ποινικολόγος έρχεται και η επίσημη ανακοίνωση του Open για το θέμα.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημητρακόπουλος: Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο δεν είναι αδίκημα το σεξ με 15χρονα παιδιά όταν υπάρχει η συναίνεσή τους
31 Views

Την πρόβλεψη επέκτασης του αδικήματος της κοινής αποπλάνησης μέχρι την ηλικία των 18 ετών από τα 15 έτη που είναι μέχρι σήμερα, ζήτησε από τον πολιτεία η δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διακοπή ποινής για τον Κουφοντίνα
70 Views

Διακοπή ποινής για τον Κουφοντίνα ανέφερε σε πρωινή εκπομπή ότι θα ζητήσει η συνήγορος του Κουφοντίνα κ. Ιωάννα Κούρτοβικ. «Να πάρει πίσω η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, που παραβίασε το νόμο, την απόφασή της και να εφαρμόσει το νόμο, αν προλαβαίνει»

Περισσότερα ...
MEDIA
Ένας - ένας οι χορηγοί αποχωρούν από την εκπομπή T-Live!
34 Views

Ένας – ένας εγκαταλείπουν την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου οι χορηγοί. Την αρχή χτες έκανε η Nak Shoes ενώ σήμερα, με ανάρτησή της έκανε γνωστό ότι αποσύρει τη χορηγία της και η εταιρεία καλλυντικών Grigi.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραίτηση από την παράταξη της ΝΔ πρώην υπαρχηγού Πυροσβεστικής: «Θυμό και απογοήτευση για μια ανίκανη κυβέρνηση»
32 Views

Επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, απέστειλε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί πάμε σε πενταμερή στην Κύπρο ;
74 Views

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια διάσκεψη για την Κύπρο, αλλά αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Το ζητούμενό της δεν θα είναι η αναζήτηση λύσης ΔΔΟ (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία), αλλά να αποφασίσει τι είδους λύση πρέπει να επιδιωχθεί σε ένα μεταγενέστερο στάδιο

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Σε μια νύχτα όλα τα νησιά θα περάσουν στην πλευρά της Τουρκίας» (Βίντεο)
68 Views

Σχόλια του Εράι Γκιουτσουλέρ που έγιναν σε εκπομπή του CNNTURK. O Γκιουτσολουέρ είναι απόστρατος, διδάσκει σε πανεπιστήμιο και θεωρείται στην Τουρκία από τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας. Τον ακούσαμε να λέει μεταξύ άλλων και τα εξής :

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επίθεση σε βάρος συναδέλφων της η ηθοποιός Σοφία Μουτίδου.
60 Views

Επίθεση σε βάρος συναδέλφων της, οι οποίοι παρότι στηρίζουν τα θύματα βιασμού δεν θέλουν να μιλήσουν για όλα όσα γνωρίζουν εξαπέλυσε με ανάρτηση της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η ηθοποιός Σοφία Μουτίδου.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυψέλη: «Τσάκωσαν» πασίγνωστο τραγουδιστή να παίζει χαρτιά με άλλους 16 σε λέσχη
41 Views

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον υπεύθυνο της χαρτοπαικτικής λέσχης, που λειτουργούσε παράνομα εν μέσω lockdown και του επέβαλαν τσουχτερό πρόστιμο.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός λειτουργίας Taxisnet, ΑΑΔΕ, πόθεν έσχες, υπηρεσίες αυθεντικοποίησης χρηστών κ.ά. το Σαββατοκύριακο
48 Views

Εργασίες αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης - Προσωρινή αναστολή λειτουργίας ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8 + 1 φάκελοι για τον Φιλιππίδη
57 Views

Αν η εβδομάδα που μας πέρασε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εβδομάδα Λιγνάδη», η εβδομάδα που έρχεται θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί «εβδομάδα Φιλιππίδη».

Περισσότερα ...
ΧΡΗΣΙΜΑ
Προσφορά ζωής στα παιδιά! Σύλλογος «Η Πίστη»
65 Views

https://www.pisti.gr/ Αν και στις συζητήσεις μας όλοι λίγο πολύ δηλώνουμε γνώστες των ανθρώπινων προβλημάτων, ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν ένα μεγάλο οδυνηρό πρόβλημα που είναι ο παιδικός καρκίνος.

Περισσότερα ...