Κόκκινο στη Νομική Πατρών, πράσινο στα ιδιωτικά νομικά κολέγια

100 Views
Κόκκινο στη Νομική Πατρών, πράσινο στα ιδιωτικά νομικά κολέγια
Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη… ξαναχτύπησε. Εκτός της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στους εκπαιδευτικούς και φοιτητικούς κόλπους και η κατάργηση της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. 
Αν και οι αρμόδιοι φορείς αντέδρασαν έντονα, το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων, όπως καταγγέλλει μεταξύ άλλων και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στον δρόμο της υλοποίησης. Αν και διά στόματος της νυν υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ακούστηκε ότι η κατάργηση του νεοσύστατου τμήματος έγινε ως επί το πλείστον γιατί θα έβγαιναν… άνεργοι δικηγόροι, κανένας από τη «γαλάζια» κυβέρνηση –ούτε και η ίδια φυσικά– δεν απάντησε στα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν περί σχεδιασμένης στροφής προς την… ιδιωτική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, ιδιωτικά κολέγια που προσφέρουν νομικές σπουδές ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, με χιλιάδες φοιτητές να τα επιλέγουν καταβάλλοντας φυσικά χιλιάδες ευρώ για ένα πτυχίο.
Υποκρισία
Οπως φαίνεται, δεν ήταν καθόλου τυχαία παλαιότερη δήλωση της νέας υπουργού ότι «χάσαμε ευκαιρία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», ωστόσο θα μελετηθεί «συνολικά το ζήτημα των προνομίων των κολεγίων». Τα όσα είπε η Ν. Κεραμέως στη Βουλή κατά την εισήγησή της αναφορικά με το πολύκροτο άρθρο 65 του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο καταργείται το τέταρτο τμήμα νομικής στην Ελλάδα, ηχούν στα αυτιά των αρμόδιων φορέων ως δικαιολογίες και όχι ως αιτιολογημένα επιχειρήματα. Οπως δήλωσε η Ν. Κεραμέως, η σχολή καταργείται προκειμένου να «αποφευχθούν στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες τις οποίες θα δημιουργούσε η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας υπό το πρίσμα της ένταξης στον συνολικό ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας». «Με τη ρύθμιση», συνέχισε, «αποφεύγεται η πρόκληση νέων προβλημάτων που θα επέτειναν την αντιστοιχία μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας». Με απλά λόγια δηλαδή η «γαλάζια» υπουργός μάς λέει «τι τους θέλουμε τόσους δικηγόρους αφού θα είναι… άνεργοι».
Ολα αυτά τη στιγμή που η ίδρυση του τμήματος δεν προέβλεπε την αύξηση των εισακτέων στις νομικές σχολές. Αντιθέτως, θα γινόταν αναδιανομή των φοιτητών στα τέσσερα τμήματα. Επιπλέον, το τμήμα Νομικής ολοκλήρωνε το Πανεπιστήμιο Πατρών και φυσικά του προσέδιδε περαιτέρω κύρος και διασφάλιζε τη μελλοντική του ανάπτυξη. Ενα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει την υποκρισία της ΝΔ ότι δήθεν νοιάζεται για τη φυγή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.
Αυτό είναι που ξέχασε ή μάλλον δεν θέλησε να αγγίξει καθόλου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, χιλιάδες φοιτητές που για διάφορους λόγους δεν εισάγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια επιλέγουν να σπουδάσουν έναντι υψηλότατου τιμήματος τη νομική επιστήμη σε ιδιωτικά κολέγια και ξένα πανεπιστήμια. Μερικά εξ αυτών μάλιστα δεν διδάσκουν καν το ελληνικό δίκαιο! «Δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους το γεγονός ότι μόνο στην Κύπρο σπουδάζουν 1.815 Ελληνες φοιτητές. Αν αθροίσουμε σε αυτούς όλους τους υπόλοιπους που σπουδάζουν σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία και άλλες χώρες, αντιλαμβάνεστε ότι ο αριθμός τους ξεπερνά κατά πολύ τις 2.000» ανέφερε στην επιτροπή αυτή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας.
«Είναι προφανές ότι η γνώση πρέπει να διαχέεται στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία. Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας νέος πρέπει να υποχρεωθεί να φοιτήσει στην άλλη άκρη της Ελλάδας ή στο εξωτερικό. Ακόμη περισσότερο δεν καταλαβαίνω γιατί ένας δικηγόρος από τον Πύργο, την Καλαμάτα, τη Ζάκυνθο, την Πάτρα, το Αγρίνιο να μην μπορεί να κάνει ένα μεταπτυχιακό κοντά στην περιφέρειά του και να πρέπει να μεταβεί στην άλλη άκρη της χώρας ή στο εξωτερικό και όταν έπειτα από έναν ενάμιση χρόνο έχει εξαντληθεί οικονομικά και σωματικά από τα ταξίδια, ούτε σκέφτεται για δεύτερο μεταπτυχιακό γιατί έχει και τη δουλειά του, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να την εγκαταλείψει» πρόσθεσε.
Νομική σε τρία χρόνια!
Πριν από μερικά χρόνια και εντός μνημονίου, πέραν της υποβάθμισης λόγω της περικοπής κονδυλίων στη δημόσια παιδεία μέσω δικαστικής οδού οι τριετείς σπουδές νομικής σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια έγιναν ισότιμες όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα με τα πτυχία που απονέμονται από το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Τεράστιες αντιδράσεις είχαν προκληθεί και σοβαρές συγκρούσεις είχαν διεξαχθεί μεταξύ πανεπιστημιακών και φοιτητών με ιδιώτες και την τότε κυβέρνηση. Φοιτητικές παρατάξεις μιλούσαν τότε περί αγοράς ενός πτυχίου αντί χιλιάδων ευρώ με ταυτόχρονη απαξίωση του πτυχίου του ελληνικού πανεπιστημίου. Την ευκαιρία τότε είχαν αδράξει ιδιώτες που τελικά δεν πρόσφεραν τίποτε άλλο πέρα από ένα χαρτί που κόστιζε χιλιάδες ευρώ χωρίς να μεταφραστεί ποτέ σε επαγγελματική αναγνώριση. Μερικοί, άλλωστε, ακόμη τρέχουν και… δεν φτάνουν για να αναγνωριστεί το πτυχίο τους.
Σήμερα, βέβαια, αρκετοί δικηγόροι που είναι απόφοιτοι τριετών προγραμμάτων σπουδών σε ιδιωτικές σχολές ασκούν δικηγορία στην Ελλάδα. Επομένως, το επιχείρημα που χρησιμοποίησε περί πληθώρας δικηγόρων η Ν. Κεραμέως καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς όπως τονίζουν στο Documento τόσο ο Αθ. Ζούπας όσο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, υπάρχουν ιδιωτικά κολέγια με franchise νομικών σχολών που λειτουργούν στην Ελλάδα αλλά και ξένα πανεπιστήμια όπως αυτά στην Κύπρο που προσελκύουν Ελληνες σπουδαστές. Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο δείχνει ότι τουλάχιστον πέντε τέτοια κολέγια λειτουργούν στη χώρα μας. Ετσι, λοιπόν, παράγονται περισσότεροι δικηγόροι ούτως ή άλλως. Γι’ αυτό το ζήτημα, όπως υποστηρίζουν οι Δημ. Βερβεσός και Αθ. Ζούπας, δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση μια απάντηση επί της ουσίας.
Οπως δήλωσε στο Documento ο Δημ. Βερβεσός, «ως ολομέλεια ήμασταν αντίθετοι με την ίδρυση της τέταρτης νομικής σχολής. Χρειάζεται ενίσχυση των υφιστάμενων σχολών και με υποδομές και με καθηγητές, και κατ’ εμέ και αύξηση εισακτέων. Είναι κρίμα να καταφεύγουν στην Κύπρο και σε άλλα ιδιωτικά νομικά μορφώματα που φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια και λειτουργούν στη χώρα μας». Από τη μεριά του ο Αθ. Ζούπας χαρακτήρισε μάστιγα τα κολέγια διετούς φοίτησης. Μιλώντας στο Documento ο Σπύρος Ξενίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την παράταξη του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας, ξεκαθάρισε πως είναι κατά των ιδιωτικών αυτών πτυχίων και αν προκύψει μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα στο εγγύς μέλλον θα βρίσκονται πάντα απέναντι.
Πρωταγωνίστρια στη μάχη για τη μη κατάργηση του τμήματος ήταν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων δηλώσεών της στο Documento ανέφερε ότι έχουμε «δύο κολέγια στην Αθήνα που συνεργάζονται με τη Γαλλία και παρέχουν πτυχίο νομικής. Και τώρα μιλάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια, άρα με το… μικρό μου το μυαλό τι να υποθέσω;»!
Ο τζίρος εκατομμυρίων και η βόμβα των φοιτητικών δανείων

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο ο τζίρος από τα δίδακτρα που καταβάλλει το σύνολο των σπουδαστών για την απόκτηση προπτυχιακού η μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε κολέγια ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Ανάλογα με τον τίτλο, οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται στις 5.000 ευρώ ή να ξεπερνούν ακόμη και τις 10.000 ευρώ. Για όποιον αντέχει το πορτοφόλι του και έχει αποτύχει να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο η επιλογή αυτή φαντάζει ιδανική. Αλλωστε θα αποκτήσουν το πτυχίο τους έναν χρόνο νωρίτερα σε σύγκριση με όσους φοιτούν στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Η μπίζνα της ιδιωτικής εκπαίδευσης όμως σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ακολουθήσει λάθος δρόμο. Πιο τρανό παράδειγμα, η βιομηχανία των φοιτητικών δανείων στις ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα δάνεια αυτά αποτελούν ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, αφήνοντας πίσω ερείπια όμοια με αυτά που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers. Χαρακτηριστικό είναι ότι 44 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν πάρει φοιτητικό δάνειο κι όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος –που είναι ο πιστωτής στο 90% των περιπτώσεων– 1,5 τρισ. δολάρια. Σε αυτά προστίθενται και τα ιδιωτικά δάνεια ύψους 64,2 δισ. δολαρίων. Για κάποιους που έλαβαν φοιτητικό δάνειο δεν φτάνουν ούτε οι μισθοί μιας ζωής για να το ξεχρεώσουν. Δουλεύουν μονάχα για να φύγει το χρέος από πάνω τους. Αραγε η κατάργηση της Νομικής της Πάτρας ανοίγει την κερκόπορτα για ένα τόσο δυσοίωνο μέλλον στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση; Το όραμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει μπει για τα καλά σε τροχιά υλοποίησης. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Θέμα στο Eurogroup οι ηχογραφήσεις Βαρουφάκη – Ρέγκλινγκ: Παραβίαση της εμπιστευτικότητας
24 Views

Τη λύπη τους για την ηχογράφηση συνεδριάσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη εξέφρασαν οι επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Θέμα στο Eurogroup οι ηχογραφήσεις Βαρουφάκη – Ρέγκλινγκ: Παραβίαση της εμπιστευτικότητας
24 Views

Τη λύπη τους για την ηχογράφηση συνεδριάσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη εξέφρασαν οι επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Του έκανα κλύσμα, δεν ήθελα να του κάνω κακό» λέει η μητέρα του βρέφους που μεταφέρθηκε νεκρό στο Παίδων (Video)
28 Views

Σεξουαλική κακοποίηση έδειξε το πόρισμα του ιατροδικαστή που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή στο 11 μηνών βρέφος, το οποίο μεταφέρθηκε χθες νεκρό στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Κεντρική πολιτική απόφαση να είμαστε πρωτοπόροι στην απολιγνιτοποίηση
16 Views

Παρεμβάσεις σε τομείς, όπως η αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών, η διαχείριση αποβλήτων, η πράσινη οικονομία και η πολεοδομία και χωροταξία, τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην απολιγνιτοποίηση, για την οποία είπε ότι είναι κεντρική πολιτική απόφαση.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Παρίσι την Τρίτη ο Τσίπρας
15 Views

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει αύριο, Τρίτη, στο Παρίσι όπου θα πραγματοποιήσει το απόγευμα ομιλία στη γαλλική Γερουσία σε ημερίδα για την ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Θεσσαλονίκη: Νέο επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών - (Photo)
27 Views

Επεισόδιο μεταξύ δύο αλλοδαπών Ιρανικής καταγωγής που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου των Διαβατών Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ερντογάν προαναγγέλλει την ελληνοτουρκική κρίση που θα πυροδοτήσει
31 Views

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανάρτηση των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Άγκυρα και την αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση του .

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θράκη: Εκλεκτικές συγγένειες της ΝΔ με τον τουρκόψυχο δήμαρχο Μουμίν (Video)
23 Views

Η παρουσία και κυρίως η ομιλία του δημάρχου Ιάσμου Ροδόπης, Οντέρ Μουμίν, στην Προύσσα αναδείχθηκε ως μέγα θέμα πανελληνίως και όχι αδίκως. Οι φράσεις του Οντέρ για το ανοιχτό όραμά του που «θα αγκαλιάζει τη μητέρα πατρίδα», οι διαβεβαιώσεις του πως παρότι τελείωσε ελληνικό Λύκειο και Πανεπιστήμιο δεν έχει χάσει τίποτε από «τον μουσουλμανισμό και τον τουρκισμό»

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Διάγγελμα Ασαντ για Χαλέπι
24 Views

Ο Πρόεδρος Ασαντ δήλωσε ότι ο Χαλέπι και η Συρία κέρδισε τη νίκη, προσθέτοντας ότι ο συριακός στρατός δεν θα διστάσει να εκτελέσει τα εθνικά του καθήκοντα.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Μόνος στην Ιντλίμπ ο Ερντογάν – Έπιασε Χαλέπι ο Άσαντ
29 Views

Δεν έχει προηγούμενο η προώθηση του συριακού στρατού στις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας, παρά τις απειλές του Ερντογάν και την στήριξη των Αμερικανών στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει ακόμα, να στηρίξει τη σύμμαχο Άκυρα σε μια νέα γενικευμένη επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ενώ οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας παραμένουν σε κρίση.

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σύνδρομο της Ισπανίας απειλεί τους Ελληνες δανειολήπτες.
27 Views

Οι αόριστες κυβερνητικές υποσχέσεις περί προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν καθησυχάζουν, μετά και την αποτυχία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ● Εντείνονται οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα βιώσει καταστάσεις βίαιων εξώσεων, όπως συνέβη πριν από μερικά χρόνια στη χώρα της Ιβηρικής.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς θα εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για το σκάνδαλο Novartis
17 Views

«Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης περιβάλλεται τις ίδιες θεσμικές εγγυήσεις που περιβάλλεται και ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος εξέτασε τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες», σημειώνουν μέλη του προεδρείου της επιτροπής που επιμένουν ότι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» πρέπει να καταθέσουν με τον ίδιο τρόπο που κατέθεσαν στον κ. Σοφουλάκη

Περισσότερα ...
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Υπεγράφη το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ για το 2020
20 Views

Δράσεις, οι οποίες αφορούν στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας-Ισραήλ για το 2020.

Περισσότερα ...
MEDIA
«Θα χάσεις τις εκλογές...» - Μήνυμα του Μαρινάκη στον Μητσοτάκη μέσω Πρετεντέρη
58 Views

Μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου να βρει άλλο «αφήγημα» και γρήγορα, αν θέλει να κερδίσει τις εκλογές «όποτε κι αν γίνουν» στέλνει ο δημοσιογράφος των ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη Γιάννης Πρετεντέρης.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παπαγγελόπουλος : "Η Ράικου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI για δωροδοκία πολιτικού"
14 Views

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε σημερινή δήλωσή του, αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, έχει έγγραφο του FBI

Περισσότερα ...
MEDIA
«Απέναντι» στην κυβέρνηση βρέθηκε το δελτίο ειδήσεων του Mega !
55 Views

«Απέναντι» στην κυβέρνηση βρέθηκε το δελτίο ειδήσεων του Mega. Η πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει το νέο κανάλι, έναντι του ανταγωνισμού είναι η ουδέτερη ή και επικριτική απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Στόχος είναι η διαφοροποίηση έναντι των υπολοίπων τηλεοπτικών σταθμών διεκδικώντας το κεντροαριστερό προφίλ των τηλεθεατών του Mega.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ραγκούσης: "Ας απαντήσει η ΝΔ για τις επαναπροσλήψεις επιχειρησιακών επικεφαλή κατά την τραγωδία στο Μάτι, σε καίριες θέσεις"
33 Views

«Αντί να υβρίζει η ΝΔ, νομίζοντας πως έτσι μπορεί να προσπεράσει τα σοβαρότατα ερωτήματα που έχουν πλέον αναδειχθεί από τις κραυγαλέες αντινομίες της, ας φροντίσει-όπως έχει υποχρέωση-να τα απαντήσει», αναφέρει σε δήλωση του ο Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκληρή κριτική του Αλέξη Τσίπρα κατά τη δευτερολογία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
34 Views

Καταλόγισε «πανικό» στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι «έφτασαν σήμερα στο σημείο να μιλάνε για πρόκληση απέναντι στους θεσμούς και αντιδημοκρατική συμπεριφορά με βάση επισήμανση που έκανα για το ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε σε κομβικούς αρμούς της εξουσίας

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κώστας Αχ. Καραμανλής: Νέος ΚΟΚ με ποινές για τον οδηγό, όχι για το όχημα
43 Views

Στο νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και το ψηφιακό δίπλωμα αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο Mega

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία σε όλα τα ΜΜΜ την Τρίτη - Δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος
17 Views

Λόγω της απεργίας των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αύριο, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος).

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Τσιτσιολίνα: ιδρύει νέο κόμμα (DNA) αντιδρώντας στη μείωση της βουλευτικής της σύνταξης.
27 Views

Η γνωστή Ιταλίδα πορνοστάρ επανέρχεται στην πολιτική σκηνή με αίτημα την αύξηση των συντάξεων. Την επάνοδό της ανακοίνωσε η Τσιτσιολίνα, η πρώην πολιτικός και πρώην σύζυγος του διάσημου Αμερικανού καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λήγει η προθεσμία για τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις των ζευγαριών
22 Views

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετράει ο χρόνος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet που θα υποδεχθεί σχεδόν 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Ηδη για τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση η προθεσμία «τρέχει», καθώς μπορούν υποβάλουν σχετική αίτηση έως 28 Φεβρουαρίου σε ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατατίθεται στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
22 Views

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να έχει προβεί σε μικρής έκτασης παρεμβάσεις, υιοθετώντας σχόλια και παρατηρήσεις που έγιναν στη διαβούλευση.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νίκη Κεραμέως: Συνυπολογισμός βαθμού και των 3 τάξεων του Λυκείου για εισαγωγή στα ΑΕΙ
19 Views

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", είπε ότι σχεδιάζεται η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στην Α' Λυκείου από το έτος 2020-2021, ενώ «ο βαθμός και των τριών τάξεων του Λυκείου με διαβάθμιση του ποσοστού από την Α' στη Γ΄τάξη θα ξεκινήσει να συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου την επόμενη σχολική χρονιά (2020-2021)».

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για το διαζύγιο - Υπέρ και κατά
18 Views

Νέους δρόμους επίλυσης οικογενειακών διαφορών, οι οποίες συχνά βλάπτουν τις παιδικές ψυχές, φαίνεται να ανοίγει η υποχρεωτική διαμεσολάβηση, που θεσπίστηκε πρόσφατα και ισχύει από τις 15 Ιανουαρίου και στη χώρα μας. ...............

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοριτσάκι δύο ετών έχασε τη ζωή του στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας
20 Views

Κοριτσάκι δύο ετών έχασε τη ζωή του στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Το παιδί εντοπίστηκε από τη μητέρα του, τα ξημερώματα της Κυριακής, δίχως τις αισθήσεις του και άμεσα διακομίστηκε στο κέντρο υγείας Αλεξάνδρειας και από εκεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να το επαναφέρουν στη ζωή, κατέληξε.

Περισσότερα ...