Ποιον φοβάται ο κ. Γεωργιάδης;

48 Views
Ποιον φοβάται ο κ. Γεωργιάδης;
Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης με κατονόμασε ως βασικό υπαίτιο της αδυναμίας του να ξεκινήσει η «επένδυση» στο Ελληνικό.
Oσο και αν με τιμά ο χαρακτηρισμός του, δυστυχώς δεν είναι εντελώς αληθής. Αν και είναι αλήθεια ότι η ΝΔ ματαιώνεται καθώς δεν προχωράει η εμβληματική γι’ αυτήν «επένδυση», την οποίο και ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε μάταια να προχωρήσει, οι λόγοι είναι κάθε άλλο από απρόβλεπτοι.
Βασικός λόγος είναι η οικονομική αδυναμία του επενδυτή. Η Lamda Development το 2012, χρονιά που κατέθεσε την προσφορά για το Ελληνικό, είχε ζημίες 51 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια μόλις 330 εκατ. και δανειακές υποχρεώσεις 593 εκατ., εκ των οποίων 427 εκατ. ήταν μακροπρόθεσμες, καθώς και ακίνητα αξίας 189 εκατ. προσημειωμένα για τα δάνεια. Δεν ήταν σε θέση να αναλάβει την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού. Ομως οι κυβερνήσεις επέμεναν να της το δώσουν.
Η Lamda Development προσπαθεί απεγνωσμένα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αντιμετωπίσει τη δεινή οικονομική της κατάσταση. Ομως τα αποτελέσματα είναι αναιμικά. Ετοιμάζονται τώρα να της δώσουν δάνειο μαμούθ 1 δισ. από τις χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες, στις οποίες μόλις δώσαμε και 12 δισ. εγγυήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια. Πάλι δηλαδή εμείς θα πληρώσουμε την κρατικοδίαιτη ολιγαρχία μας.
Η άλλη λύση θα ήταν να φέρει άλλους επενδυτές. Ομως η Lamda Development δεν θέλει να μοιραστεί την πίτα. Εξού και ο αποκλεισμός της Hard Rock στον διαγωνισμό για το καζίνο.
Ποιοι διασώζουμε την αίγλη του επενδυτή και της κυβέρνησης ίσως η Hard Rock, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Κίνημα Αλλαγής του Ελληνικού που κατέθεσαν πρόσφυγες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την τελευταία με μεγάλη τιμή υπέγραψα και εγώ, εξού και τα νεύρα του υπουργού. Προφανώς οι προσφυγές αυτές θέτουν εν αμφιβόλω τη συνέχιση της επένδυσης αυτής στην τοπική, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή. Επρεπε το κίνημα να καταθέσει την προσφυγή και να λάβει κάθε έννομο μέτρο για την προστασία του δικαιώματος των πολιτών στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής, την υγεία και τη βιώσιμη τοπική οικονομία.
Αν δεν κερδηθούν οι προσφυγές, όμως, τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση και την εταιρεία. Γιατί θα φανεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και η επένδυση θα μείνει στα χαρτιά, εκτός αν γίνει με δημόσιους πόρους.
Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, προτού αυτό περάσει στη Lamda Development. Αν και ονομαστικά το κόστος θα το καταβάλει ο επενδυτής, το κόστος μπορεί με βάση τον νόμο να μετακυλήσει στο δημόσιο. Ολα θυσία στον βωμό της διάσωσης των μετοχών της Lamda Development αλλά και του πολιτικού αφηγήματος του κ. Γεωργιάδη.
Τώρα γιατί ενοχλούν τον κ. Γεωργιάδη οι νόμιμες πρόσφυγες πολιτών στο Συμβούλιο της Επικράτειας; Ο κ. Γεωργιάδης δεν θέλει οι πολίτες να έχουν λόγο για τον τόπο τους. Στην Κασσιόπη, δεν θέλει ο δήμος να ελέγχει καν τα ύψη των κτιρίων που θα κτιστούν. Γι’ αυτό αφαίρεσε την Πέμπτη την αρμοδιότητα αυτή από όλους τους δήμους. Στις Σκουριές δεν θέλει οι κάτοικοι να υπερασπίζονται τον αέρα, το νερό, το δάσος, την υγεία και το βιος τους. Στο Ελληνικό οι δήμοι με νόμο του κ. Γεωργιάδη δεν θα εισπράττουν καν τα δημοτικά τέλη. Ολα θα τα εισπράττει η Lamda και θα αποδίδει το 10% στους δήμους! Στη Θράκη ο κ. Γεωργιάδης επιθυμεί χρυσή τσιμουδιά από τις κοινωνίες απέναντι στα σχέδιά του για χρυσωρυχεία σε Πέραμα και Σάπες.
Εμείς στο ΜέΡΑ25 θα δώσουμε φωνή στις φωνές που η κυβέρνηση φιμώνει. Θα σταθούμε απέναντί τους και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο. Και θα σταματήσουμε όλες τις επενδύσεις που είναι εμβληματικές για την εναντίωσή τους στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον.

O Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής δυτικής Αθήνας, ΜέΡΑ25 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Κλίμα εμφυλίου στην Τoυρκία – Στρατηγοί κατά Ερντογάν: ”Στέλνεις τους στρατιώτες μας στο θάνατο – Παγίδα η Ιντλίμπ”
74 Views

Κλίμα εμφυλίου στην Τoυρκία – Στρατηγοί κατά Ερντογάν: ”Στέλνεις τους στρατιώτες μας στο θάνατο – Παγίδα η Ιντλίμπ”

Περισσότερα ...
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ελληνες μαθητές Λυκείου έφτιαξαν εφαρμογή για τους οδηγούς που έχουν νεύρα
53 Views

Μία πρωτότυπη εφαρμογή έφτιαξαν Έλληνες μαθητές της Β' Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να βελτιωθεί η συμπεριφορά των οδηγών που έχουν νεύρα.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Κατέρρευσε ο Νότης Σφακιανάκης σε νυχτερινό κέντρο (Video)
84 Views

Στιγμές αγωνίας πέρασαν οι θαμώνες του νυχτερινού κέντρου Βοτανικός Live Stage, όπου εμφανίζεται ο Νότης Σφακιανάκης καθώς ο τραγουδιστής το βράδυ της Παρασκευής κατέρρευσε επί σκηνής. Η είδηση έγινε γνωστή από βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram ο δημοσιογράφος Χάρης Λεμπιδάκης, ο οποίος καθόταν σε ένα από τα πρώτα τραπέζια.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ και η «Αικατερίνη Κελέση»
44 Views

Την εμφάνισή του έκανε και ο δεύτερος εξαφανισμένος προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση στο αρμόδιο τμήμα για την προστασία Μαρτύρων της Aσφάλειας Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι για την Αικατερίνη Κελέση εκκρεμούσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής προκειμένου να εξεταστεί από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη σκευωρία Novartis.

Περισσότερα ...