Σημιτική η τακτική Μητσοτάκη - Στρατηγική τεσσάρων βημάτων από Άγκυρα

79 Views
Σημιτική η τακτική Μητσοτάκη - Στρατηγική τεσσάρων βημάτων από Άγκυρα
Η κατοχική Τουρκία σταμάτησε να μας αποκοιμίζει με διαδικαστικά ζητήματα, με το άλλοθι του λεγόμενου διακοινοτικού διαλόγου, που αξιοποίησε στο έπακρο για τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Σε αυτή τη φάση εκείνο που κάνει η Τουρκία είναι να επικεντρώνεται χωρίς τακτικισμούς στην υλοποίηση των σχεδιασμών της, που εντάσσονται στη διαχρονικά επεκτατική της πολιτική.
 
Αυτό που κάνει απροκάλυπτα είναι η εδραίωση και αναβάθμιση της παρουσίας της και η τουρκοποίηση του νησιού που επιβλήθηκε διά ισχύος. Ισχύς που λειτούργησε για εκφοβισμό των Ελληνοκυπρίων και για να περιορίσει τις όποιες αντιδράσεις στα κατεχόμενα.
 
 
Πρώτο βήμα μετά την εισβολή ήταν το εθνικό ξεκαθάρισμα και η μεταφορά εποίκων.
Δεύτερο μεγάλο βήμα ήταν η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα με υποθαλάσσιο αγωγό. Παρά το γεγονός ότι αυτό συζητείτο από την περίοδο των Ντεμιρέλ και Ντενκτάς, έγινε κατορθωτό το 2015. Το 2011 τέθηκε στη Μερσίνα ο θεμέλιος λίθος, τον Οκτώβριο του 2015 έγιναν τα εγκαίνια στο φράγμα των κατεχόμενων Πανάγρων που κατασκευάστηκε για τον σκοπό αυτό. Η λειτουργία αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά το «έργο του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, έγινε!
Τρίτο βήμα που γίνεται βαθμηδόν είναι η ισλαμοποίηση των κατεχομένων.
Τέταρτο βήμα θα είναι η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη Κυριακή από τα κατεχόμενα ανέφερε πως «ως γνωστόν φέραμε νερό στη… βόρεια Κύπρο, τώρα εργαζόμαστε να φέρουμε και ηλεκτρισμό». Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στον «Φιλελεύθερο» (Πέτρος Θεοχαρίδης) επισπεύδονται οι σχεδιασμοί για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος.
Όλοι οι σχεδιασμοί της Τουρκίας στοχεύουν στην ενσωμάτωση των κατεχομένων. Βήματα γίνονται από το 1974 και εντεύθεν, ενώ ο χρόνος που διέρρευσε από τότε λειτούργησε ενισχυτικά. Η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων, πολιτική, οικονομική, υδατική και προσεχώς και με τον ηλεκτρισμό προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται.
 
Ελέγχει τον πληθυσμό, έχει καταστήσει σχεδόν πλειοψηφία τους εποίκους, επιχειρεί αλλαγή της κουλτούρας, της παιδείας. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Ερντογάν μόλις είχε αναλάβει ο προηγούμενος ψευδοπρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Τουφάν Ερχιουμάν, στην πρώτη τους συνάντηση, ο Τούρκος Πρόεδρος του έθεσε το ζήτημα της πληθυσμιακής εξίσωσης με τους Ελληνοκύπριους. Κι αυτό γίνεται με την ενίσχυση του τουρκικού πληθυσμού στα κατεχόμενα, που συνδυάζεται, όπως φαίνεται, με παράλληλες κινήσεις, όπως η ισλαμοποίηση των κατεχομένων και η πλήρης ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην τουρκική κοινωνία.
 
Τακτική Μητσοτάκη σημιτικής προέλευσης
Η μεγάλη εικόνα είναι η προέλαση της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Ο κλοιός φαίνεται να σφίγγει, με πολλές και παράλληλες δράσεις, οι οποίες έχουν φθάσει σε κομβικό σημείο ενόψει και των βημάτων που γίνονται στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κατοχική δύναμη πάντα επιδίωκε τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου κι αυτό κάνει με μικρά και μεγάλα βήματα.
 
Συνεπώς, εκείνο που σήμερα προέχει είναι η αποτροπή αυτών των σχεδιασμών και όχι οι κάθε λογής τακτικισμοί, που αναλώνουν τον χρόνο στη συνομολόγηση κειμένων, που η μόνη τους χρησιμότητα είναι ότι αυξάνουν τις υποχωρήσεις προς την τουρκική πλευρά.
 
Η λύση –όχι η όποια λύση– περνά μέσα από την αποτροπή/ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών και όχι διά της διευκόλυνσής τους. Εργαλεία υπάρχουν, φτάνει να μην μπαίνουν στο ράφι. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τον οποίον σήμερα θα συναντήσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει άλλη προσέγγιση. Φαίνεται να θεωρεί ότι με το να κάνει πως δεν βλέπει τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις θα τις αποφύγει. Κοσμοπολίτικη προσέγγιση σημιτικής προέλευσης, που το μόνο που έχει πετύχει είναι να αποθρασύνει την Τουρκία.
 
Είναι καιρός να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική Ελλάδος και Κύπρου, χωρίς φοβικά σύνδρομα, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο πολιτικό/διπλωματικό αμυντικό δόγμα. Στην πράξη και όχι στα λόγια. Η Τουρκία προελαύνει και το αντίδοτο δεν είναι η παθητικότητα.
Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ελληνες μαθητές Λυκείου έφτιαξαν εφαρμογή για τους οδηγούς που έχουν νεύρα
42 Views

Μία πρωτότυπη εφαρμογή έφτιαξαν Έλληνες μαθητές της Β' Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να βελτιωθεί η συμπεριφορά των οδηγών που έχουν νεύρα.

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ελληνες μαθητές Λυκείου έφτιαξαν εφαρμογή για τους οδηγούς που έχουν νεύρα
42 Views

Μία πρωτότυπη εφαρμογή έφτιαξαν Έλληνες μαθητές της Β' Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να βελτιωθεί η συμπεριφορά των οδηγών που έχουν νεύρα.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Κατέρρευσε ο Νότης Σφακιανάκης σε νυχτερινό κέντρο (Video)
68 Views

Στιγμές αγωνίας πέρασαν οι θαμώνες του νυχτερινού κέντρου Βοτανικός Live Stage, όπου εμφανίζεται ο Νότης Σφακιανάκης καθώς ο τραγουδιστής το βράδυ της Παρασκευής κατέρρευσε επί σκηνής. Η είδηση έγινε γνωστή από βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram ο δημοσιογράφος Χάρης Λεμπιδάκης, ο οποίος καθόταν σε ένα από τα πρώτα τραπέζια.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ και η «Αικατερίνη Κελέση»
33 Views

Την εμφάνισή του έκανε και ο δεύτερος εξαφανισμένος προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση στο αρμόδιο τμήμα για την προστασία Μαρτύρων της Aσφάλειας Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι για την Αικατερίνη Κελέση εκκρεμούσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής προκειμένου να εξεταστεί από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη σκευωρία Novartis.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το “παρακράτος” οικονομικής & πολιτικής ολιγαρχίας θέλει συνεκμετάλλευση- Είναι η ιδανική στιγμή για 12 μίλια & ανακήρυξη ΑΟΖ
35 Views

Το “παρακράτος” οικονομικής & πολιτικής ολιγαρχίας θέλει συνεκμετάλλευση- Είναι η ιδανική στιγμή για 12 μίλια & ανακήρυξη ΑΟΖ

Περισσότερα ...