Τα εμβάσματα της Novartis στον σύζυγο της Ράικου (Έγγραφο)

357 Views
Τα εμβάσματα της Novartis στον σύζυγο της Ράικου (Έγγραφο)
Στο «φως» έρχονται τα εμβάσματα της Novartis και της Αstellas Pharmaceuticals στον σύζυγο της Ελένης Ράικου, Λάζαρο Καρνέση, σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδικαιούχος ήταν και η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.
Κατά το ενημερωτικό σημείωμα που διαβίβασε στην Προανακριτική Επιτροπή η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στις 15/12/2008 η Novartis καταθέτει 1.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του συζύγου της εισαγγελέως Εφετών.
Στις 27/9/2010 από τον ίδιο λογαριασμό της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας πιστώνονται άλλα 1.000 ευρώ στον Λ. Καρνέση.
Επίσης, στις 19/2/2014 σε λογαριασμό που διατηρεί ο σύζυγος της πρώην προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς στην τράπεζα Eurobank, η φαρμακευτική Αstellas Pharmaceuticals καταθέτει 3.000 ευρώ.
Το ενημερωτικό σημείωμα:
Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί η Ελ. Ράικου δεν κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της από την πολύκροτη υπόθεση Novartis, με δεδομένο ότι τα εμβάσματα της φαρμακευτικής προς τον σύζυγό της και δη σε λογαριασμούς που ήταν και η ίδια συνδικαιούχος θα αποτελούσαν αιτία για - τουλάχιστον - ύποπτους συνειρμούς και σκέψεις.
Επίσης, απορία προκαλεί το γεγονός ότι στην αγωγή κακοδικίας που κατέθεσαν από κοινού Ελ. Ράικου και Λ. Καρνέσης εναντίον της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, γίνεται λόγος για ένα και μόνο έμβασμα.
Αποπροσανατολιστικές αντιδράσεις
Έντονα αντέδρασαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στο γεγονός ότι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ικανοποίησε το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να διαβιβαστούν στην Επιτροπή τα εμβάσματα, χωρίς να πράττει το ίδιο για άλλα αιτήματα εκπροσώπων της συμπολίτευσης και του κόμματος της Φώφης Γεννηματά. 
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ψευδώς διαρρέεται από τα πρώην συγκυβερνώντα κόμματα ότι το αίτημα του ικανοποιήθηκε αν και κατατέθηκε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, αφού αυτό είχε κατατεθεί εδώ και εβδομάδες. 
Μάλιστα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδουν τις οργισμένες διαρροές των πολιτικών τους αντιπάλων στο γεγονός ότι η βασική μάρτυρας της «σκευωρίας Novartis» υπέστη μεγάλο επικοινωνιακό πλήγμα.  
Εικονικές μελέτες
Αξιοσημείωτα στοιχεία για εικονικές μελέτες που χρηματοδοτούσε η Novartis και πραγματοποιούσαν γιατροί έναντι αμοιβής έχουν δώσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων σε εικονικά δείγματα ασθενών και χρηματοδότες λογαριασμούς της πολυεθνικής από τους οποίους δίνονταν εντολές για την καταβολή των αμοιβών στους συμμετέχοντες στις μελέτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κατάθεση της Αικατερίνης Κελέση στις 25 Νοεμβρίου 2017, στην οποία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε αντίθεση με τις άλλες χώρες η Novartis Ελβετίας τιμολογούσε τα προϊόντα που παρέδιδε στη Novartis Hellas με τιμή πολλαπλάσια. Από το υπερβάλλον αυτό ποσό τροφοδοτείτο ο λογαριασμός Novartis Pharma AG και καταβάλλονταν χρήματα καταρχήν σε ιατρούς (του δημοσίου και ιδιώτες) και σε νοσοκομεία ως δήθεν αμοιβή για κλινικές μελέτες, οι οποίες ως επί το πλείστον (ποσοστό περίπου 70%) ήταν εικονικές και κάλυπταν δωροδοκίες ιατρών ένεκα υπερσυνταγολόγησης. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιας εικονικότητας ήταν οι περιπτώσεις α) του φαρμάκου για την υπέρταση DIOVAN (2012), για την κλινική μελέτη του οποίου καταβλήθηκε το ποσό περίπου των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάστηκαν περίπου 20.000 με 40.000 περίπου περιπτώσεις ασθενών, αριθμός εξωπραγματικός σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Β) Περίπτωση της κλινικής μελέτης STAR, για την οποία καταβλήθηκε συνολικά ποσό 500.000 ευρώ, περίοδο 2011-2012, με δείγμα ασθενών περίπου 6.500. Οι εντολές για την καταβολή των ποσών- αμοιβών στους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες δίνονταν με εντολή των αρμοδίων υπαλλήλων της NOVARTIS HELLAS μέσω web banking και τα χρήματα διοχετεύονταν πάντα από τον προαναφερόενο λογαριασμό NOAVARTIS PHARMA AG απευθείας στους λογαριασμούς των δωροδοκούμενων αποδεκτών. Τα έντυπα (ενοίδει τιμολογίου), βάσει των οποίων γίνονταν οι πληρωμές στους ιατρούς, εν συνεχεία αποστέλλονταν στη μητρική εταιρεία στην Ελβετία και σε σύντομο χρονικό διάστημα καταστρέφονταν».
Σε μετέπειτα κατάθεσή της, την 1η Δεκεμβρίου 2017, η Αικατερίνη Κελέση, ανέφερε σχετικά με τις «εικονικές κλινικές μελέτες, που χρησιμοποιούνταν ως μέσο για να γίνονται δώρα σε ιατρούς ένεκα υπερσυνταγογράφησης» και τις κλινικές μελέτες 1) HAIPO (για διαβήτη), 2) GOLDEN (για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) περίοδος 2011-2012, ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ η καθεμία, με εικονικό δείγμα 4.000 ασθενών στην πρώτη περίπτωση και 6.500 ασθενών στη δεύτερη. Τα ερωτηματολόγια με τις εικονικές κωδικές ονομασίες των ασθενών συμπληρώνονταν πάντα από τους ιατρικούς επισκέπτες ή από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ιατρικού τμήματος. Η εικονικότητα στις κλινικές μελέτες, που έχω αναφέρει ως εικονικές καθώς και για όσες έχω παραλείψει επειδή δεν θυμάμαι, ήταν τουλάχιστον 75% ανά περίπτωση».
Σε μελέτες που είχαν χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος είχε αναφερθεί με τη σειρά του σε κατάθεση που έδωσε στις 12 Ιανουαρίου 2018 ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης, όταν και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «…Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε –μεταξύ άλλων- ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας…».
Στο μεταξύ η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διευκρινίζει σχετικά με τα έγγραφα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και αφορούν το σκάνδαλο της Novartis ότι: ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής με έγγραφο του ζήτησε να αποσταλούν στη Βουλή το αργότερο ως σήμερα τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία και εστάλησαν. 

Επισημαίνει ότι στο γραφείο της δεν έχει διαβιβαστεί κανένα άλλο αίτημα από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής για αποστολή άλλων στοιχείων. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Μάσκας συνέχεια... Σκηνές απόλυτης παράνοιας στη Χίο
30 Views

Σκηνές απόλυτης παράνοιας βιώνουμε στη Χώρα μας . Την εποχή των αυστηρών μέτρων και των απαγορεύσεων. Την εποχή που οι αστυνομικοί κόβουν βόλτες και κοιτάνε αν δεν έκλεισε κάποιο μαγαζί τα μεσάνυχτα και κόβουν πρόστιμα σε όσους Έλληνες δεν φοράνε μάσκα, την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι “ξεσαλώνουν” με φωνές και με αυτομαστιγώματα, κάνοντας πορείες στα νησιά μας, γιορτάζοντας την Ασούρα.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Φωτιά ξέσπασε ξανά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου. Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι αλλοδαποί
42 Views

Φωτιά ξέσπασε ξανά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου, το βράδυ της Κυριακής, 20.09.2020, αυτή τη φορά μάλιστα εντός της δομής.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Αρχίζει η μάχη κατά του κορωνοϊού στην Αττική
40 Views

Σε τροχιά νέων πρόσθετων μέτρων μπαίνει από σήμερα η Αττική ώστε να μπει ένα «φρένο» στην σοβαρή αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες. Ένα από τα μέτρα που θέσπισαν οι Αρχές είναι και εκείνο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 40% των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Την Τρίτη τηλεδιάσκεψη Ερντογάν-Μέρκελ-Μισέλ
32 Views

Συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης θα έχει αύριο Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός της χώρας υποστηρίζει τον Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου
49 Views

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε σήμερα πως υποστηρίζει την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, λέγοντας πως οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του έχουν επιβάλει έναν «ηθικό ιμπεριαλισμό» στον κόσμο τον οποίο απορρίπτουν ανελεύθεροι ηγέτες όπως ο ίδιος.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Ερντογάν έκανε μήνυση στην εφημερίδα «Δημοκρατία»
64 Views

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έκανε μήνυση -ο ίδιος- κατά της εφημερίδας «Δημοκρατία», έπειτα από ένα πρωτοσέλιδο στο οποίο αναφέρεται, στα τούρκικα, υβριστικός χαρακτηρισμός κατά του ίδιου.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χατζηδάκης: Ελεύθερος ανταγωνισμός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
39 Views

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πάψουν να είναι ρυθμισμένη αγορά και θα περάσουν σε καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού, μετά από μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα συνεχιστούν οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί για τον καθορισμό των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρευνα: Ξέπλυμα αστρονομικών ποσών βρώμικου χρήματος μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων
31 Views

Αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου, αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Περισσότερα ...
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ένας τραυματίας από πυροβολισμούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
35 Views

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην οδό Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, στις 22:40 άγνωστος άνοιξε πυρ και τραυμάτισε ένα άτομο.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική Ένωση Τραπεζών: διαδικασίες πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά!
31 Views

Oι Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, συνεπείς με την δέσμευση τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία εν μέσω COVID 19, έχουν προβεί μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος του 2020 σε εκτεταμένες αναστολές υποχρεώσεων για ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο: Επιστήμη και Κοινωνία στον Πόλεμο της Πανδημίας
120 Views

Η Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα με την πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Συμμαχίας των Γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχοντας βαθιά την συναίσθηση της υποχρέωσης του Κοινωνικού της ρόλου και που πρέπει άλλωστε να έχει ο κάθε επιστήμονας έρχονται ως αρωγοί και θερμοί συμπαραστάτες για να βοηθήσουν τους Έλληνες πολίτες, που βρίσκονται σε απόγνωση, σε σύγχυση και πανικό μπροστά σε αυτή την επιδημία του κορονοϊού που ενέσκηψε και ταλανίζει την Πατρίδα μας, αλλά κι ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρέθυμνο: Καταδικάστηκε ο ιερέας που έκανε κήρυγμα κατά της μάσκας
55 Views

Καταδικάστηκε σήμερα το μεσημέρι, ο ιερέας στο Ρέθυμνο ο οποίος κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε νηπιαγωγείο του δήμου Ρεθύμνου προσπάθησε να καθοδηγήσει τους γονείς και εκπαιδευτικούς στη μη χρήση της προστατευτικής μάσκας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
MVP για δεύτερη συνεχή χρονιά στο ΝΒΑ ο Αντετοκούνμπο!
44 Views

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο twitter ο εξαιρετικά έγκυρος δημοσιογράφος του ESPN, Αντριαν Βοϊναρόφσκι, ο Έλληνας σταρ των Μιλγουόκι Μπακς είναι ο νικητής της ψηφοφορίας για τον MVP της σεζόν 2019-20, κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί εντός των προσεχών ωρών από το NBA.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης
58 Views

Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό χώρο η ξαφνική είδηση του θανάτου του ηθοποιού Πάνου Ρεντούμη. Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Προσοχή αυτά τα σκευάσματα είναι απάτη
47 Views

Μια μεγάλη και φυσικά κερδοφόρα μπίζνα εις βάρος των καταναλωτών σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν στήσει επιτήδειοι οι οποίοι – όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ – εκμεταλλεύονται το Διαδίκτυο και το πολυτιμότερο αγαθό... την υγεία.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Κορωνοϊός: Νέα αυστηρά μέτρα για την Αττική, θα θυμίζουν mini lockdown
33 Views

Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική οδήγησαν την επιτροπή των επιστημόνων να ζητήσει την αύξηση των μέτρων για το λεκανοπέδιο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδέχεται τη σχετική εισήγησή τους και να αποφασίζει πρόσθετα μέτρα.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες (για αρχή) σε Ψυχικό, Φιλοθέη, Τήνο, Δελφούς!
36 Views

Με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται σε έξαρση το οικονομικό επιτελείο βάζει ξανά στον πάγο το σχέδιο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την ένταξη στο σύστημα 3.000 περιοχών.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Συγκλονίζουν οι εικόνες καταστροφής σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, από τον Ιανό!
43 Views

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 6-9 ώρες μέχρι το απόγευμα για τα νησιά του Ιονίου, που δέχονται την επίθεση του μεσογειακού κυκλώνα, ενώ ένα νέο μέτωπο με έντονα καιρικά φαινόμενα θα χτυπήσει την Αττική και τη Βόρεια Εύβοια από τα βράδυ και μετά, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αμέσως μετά την πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Ο Γιώργος Μαυρίδης για την περιπέτεια στο Μεξικό: «Καταπάτησαν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά μας»
41 Views

Την περιπέτεια που έζησε στο αεροδρόμιο «Σίτι Χουάρες» του Μεξικού, μαζί με τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του, περιέγραψε ο Γιώργος Μαυρίδης.

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σε ΜΚΟ της οικογένειας Μητσοτάκη 890.512 ευρώ από τον Μηταράκη!
49 Views

Όσο λοιπόν εσύ προσπαθείς να ζήσεις άνεργος, και να σου κουνάει το δάκτυλο ο βουλευτής της ΝΔ ότι δεν έχεις σωστά δομημένο βιογραφικό, ή προσπαθείς να βγάλεις το μήνα με τα 534 ευρώ που σου δίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας, με ένα τηλεφώνημα βρήκαν σχεδόν 1 εκατομμυριακί να χορτάσουν

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Λιβύη: Παραιτείται ο Σάρατζ από την εξουσία
41 Views

Αλλάζει άρδην το τοπίο στη Μεσόγειο, με σοβαρό αντίκτυπο και στα ελληνοτιυρκικά μετά την εκδήλωση πρόθεσης παραίτησης από την εξουσία του επικεφαλής της κυβέρνησης τη; Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμμένος για την αποθέωση Zάεφ σε Μητσοτάκη: «Να ποιος έδωσε το στυλό για την υπογραφή των Πρεσπών»
52 Views

Ο Σκοπιανός Ζόραν Ζάεφ αποθέωσε τον πρωθυπουργό Κυρ.Μητσοτάκη για «τις μάχες που έδωσε για τη Βόρεια Μακεδονία» και φυσικά δεν το άφησε ασχολίαστο ο πρώην ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Γενί Σαφάκ»: «Να ανακοινωθούν επειγόντως τουρκικά ονόματα για τα (ελληνικά) νησιά και τις νησίδες EGAYDAAK»
49 Views

Η προσκείμενη στον Ερντογάν τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ζητά να δοθούν άμεσα τουρκικές ονομασίες στα 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, στο Θρακικό, στο Αιγαίο και στο Κρητικό Πέλαγος, τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί ότι είναι ελληνικά!

Περισσότερα ...