Τι αντιπολίτευση θα κάνει ο Τσίπρας, τι ψάχνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ

161 Views
Τι αντιπολίτευση θα κάνει ο Τσίπρας, τι ψάχνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ
Η προσαρμογή στα αντιπολιτευτικά καθήκοντα απαιτεί χρόνο και παράλληλα υπομονή. Εξάλλου μέχρι πριν από δυόμισι εβδομάδες πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπουργοί και υφυπουργοί. Αλλα καθήκοντα, άλλοι ρόλοι και διαφορετική οπτική για μια σειρά ζητημάτων. Η μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη, από αυτήν του κυβερνητικού παράγοντα σε αυτήν του βουλευτή της αντιπολίτευσης, είναι μια επώδυνη διαδικασία για αρκετούς που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
«Δεν είμαστε και παντρεμένοι με τις καρέκλες, στην πολιτική ανοίγουν και κλείνουν κύκλοι» έλεγε έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατανοεί τη στάση των περισσοτέρων συναδέλφων του που ακόμη «ψάχνονται» για να δουν τι θα κάνουν την επόμενη περίοδο και το μείζον που προκύπτει στην παρούσα φάση είναι το ύφος και ο τόνος της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκήσει το κόμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξε και η τριήμερη συζήτηση στο Κοινοβούλιο επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναζητεί ακόμη αντιπολιτευτική πυξίδα. Αυτή η αναζήτηση φαίνεται ότι είναι μια βαθύτατη εσωκομματική διαδικασία και ακόμη υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το πώς πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας, προτού μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε πώς θα κινηθεί, αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ και θα ελέγχουν ουσιαστικά την πορεία της.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά κάνει ασκήσεις αντιπολίτευσης, κινούμενος μεταξύ της γραμμής ότι θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα κινηθεί συναινετικά όπου χρειαστεί, αλλά την ίδια στιγμή δείχνει σημάδια για επιθετική αντιπολιτευτική στρατηγική. Αυτό που δεν θέλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας καταφέρει να διαμορφωθεί θετική άποψη σε ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, είναι να επιστρέψει στην «αντιπολίτευση πεζοδρομίου» της περιόδου 2012-2014.
Εκ των συνθηκών όμως θα αναγκαστεί να ανεβάσει τους τόνους και θα βρεθεί στο δίλημμα: Επιστροφή στους δρόμους ή όχι; Αποκωδικοποιώντας την ομιλία του στη Βουλή, τόσο το Σάββατο όσο και τη Δευτέρα, εντοπίζονται δύο αναφορές: Η πρώτη είναι όταν τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια εντολή, να μην επιτρέψει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, όπως είπε, το σχέδιο εξαπάτησης των μεσαίων στρωμάτων και των λαϊκών οικογενειών. Η δεύτερη και πιο ενδεικτική ήταν το βράδυ του Σαββάτου, όταν έκλεισε την ομιλία του με μια προειδοποίηση: «Η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή. Και η δημοκρατία εκφράζεται στη Βουλή. Εκφράζεται όμως και στους κοινωνικούς αγώνες».
Ο Τσακαλώτος
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για το ύφος της αντιπολιτευτικής στρατηγικής θα διαδραματίσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός, νυν τομεάρχης Οικονομικών και πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, με αναβαθμισμένο ρόλο και θεσμικό μανδύα, θα είναι αυτός που θα δίνει τον τόνο στην ΚΟ και η παρουσία του έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εσωτερικούς συσχετισμούς στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το περιβάλλον της αναζήτησης της αντιπολιτευτικής πυξίδας έχουν ενδιαφέρον και οι προσεγγίσεις διαφόρων στελεχών. «Τα πρώτα λεπτά είναι αναγνωριστικό παιχνίδι στον χώρο του Κέντρου αλλά το βέβαιο είναι ότι ακριβώς επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ κέρδισαν μια καθαρή πρωτιά, μια άνετη αυτοδυναμία και έχουν πλήρως λυμένα τα χέρια τους δεν έχουν ούτε άλλοθι ούτε περίοδο χάριτος και θα κριθούν όπως όλες οι κυβερνήσεις εκ του αποτελέσματος με επίκεντρο την οικονομία» είπε (Αlpha 98.9) o αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Παράλληλα, ο νεοεκλεγείς βουλευτής και πρώην διευθυντής της ΚΟ Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε (Πρακτορείο 104.9): «Εμείς δεν θα κάνουμε την αντιπολίτευση που μας έκανε η ΝΔ, ούτε στην οικονομία ούτε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που αντιπολιτευόταν με κραυγές διά των αντιπροέδρων και αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου. Εμείς θα μιλήσουμε πολιτικά και προγραμματικά». 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για τα ποσά των επιστροφών φόρων μπορούν πλέον να πληροφορούνται οι φορολογούμενοι μέσω του TAXISnet
42 Views

Για τα ποσά των επιστροφών φόρων μπορούν πλέον να πληροφορούνται οι φορολογούμενοι μέσω του TAXISnet. Ενα ακόμη δεδομένο που αφορά στη φορολογική κατάσταση των πολιτών και των επιχειρήσεων, είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Περισσότερα ...
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στη μάχη κατά του κορoνοϊού τα στρατιωτικά εργοστάσια
20 Views

Κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου τα στρατιωτικά εργοστάσια έχουν προσαρμόσει πλέον τις παραγωγικές δυνατότητές τους σε υλικά και προμήθειες ώστε να συντρέχουν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού καλύπτοντας ανάγκες τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της κοινωνίας.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Η Ευρωκλινική παραχωρεί στο ΕΣΥ 30 κλίνες και το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της
20 Views

Η Ευρωκλινική στην προσπάθειά της να συμβάλει ουσιαστικά στη φροντίδα όλων των πολιτών που το έχουν ανάγκη στην παρούσα δύσκολη χρονική συγκυρία στη χώρα, προσφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δύο επιπλέον κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πέρα των 8 που έχει ήδη διαθέσει

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αύριο ο Ν. Δένδιας
18 Views

Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συμμετάσχει από την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι εργασίες της Συνόδου θα επικεντρωθούν στο ρόλο του Οργανισμού ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσοκομειακοί γιατροί: Μητσοτάκης και ΕΡΤ μας φιμώνουν, διοικείτε την ΕΡΤ2020 και όχι την ΥΕΝΕΔ 1971 (Βίντεο)
36 Views

Την απαράδεκτη στάση της ΕΡΤ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι οποίοι επιλέγουν να φιμώνουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς που αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ανοιχτή η παράταση αναστολής λειτουργίας των σχολείων μετά το Πάσχα από την Νίκη Κεραμέως
41 Views

Mόνο οι συστάσεις των ειδικών θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την παράταση του κλεισίματος των σχολείων και μετά τις διακοπές του Πάσχα, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα - 20 κρούσματα
24 Views

Σε υγειονομικό περιορισμό τίθεται, από σήμερα το πρωί, η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα για 14 ημέρες, με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βουλή: Κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ελέω πανδημίας
26 Views

Με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός από το υπουργείο Οικονομικών και συμπεριλήφθηκε στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα, Πέμπτη, στην Ολομέλεια.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 12 κρατών-μελών της ΕΕ για κορονοϊό
42 Views

Την ανάγκη τα έκτακτα μέτρα ανάγκης για τον κορονοϊό να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, καθώς και να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους 13 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλ. Τσίπρας: Ευρωομόλογο χωρίς Γερμανία και Ολλανδία, αν η Μέρκελ δεν κάνει την ηγετική υπέρβαση για ενότητα της ευρωζώνης
35 Views

Την άμεση και επιτακτική αναγκαιότητα για συμφωνία και έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ με ευρωομόλογο, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων στα κράτη-μέλη από τη διεθνή κρίση του κορονοϊού, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στη γαλλική "Le Monde" με τίτλο: "Για ποιον χτυπάει η καμπάνα".

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυρ. Μητσοτάκης στο CNN: Η ελληνική κοινωνία επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη (Video)
24 Views

Συνέντευξη στο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως στη χώρα μας η τάση όσον αφορά την εξέλιξη της κρίσης με τον κορονοϊό είναι ενθαρρυντική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά επανέλαβε ότι «η σκληρή δουλειά μας περιμένει».

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην συζήτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης
29 Views

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ιερά Σύνοδος: Κεκλεισμένων των θυρών οι ιερές ακολουθίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα
24 Views

Την απόφασή της να πραγματοποιούνται η Θεία Λειτουργία καθώς και οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και του Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων, για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποφάσισε την Τετάρτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου.

Περισσότερα ...
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΓΕΕΘΑ: Αναβάλλονται οι κατατάξεις των στρατεύσιμων σε Αεροπορία, Στρατό και Ναυτικό
39 Views

Νέα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, ενώ συνεχίζεται η στελέχωση νοσοκομείων και κέντρων υγείας με ιατρούς νοσηλευτές και σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Τεράστια δωρεά από την “Καρέλια Α.Ε.” – 50 υπερσύγχρονοι, πλήρως εξοπλισμένοι σταθμοί ΜΕΘ στο Ε.Σ.Υ.
18 Views

Σε μια τεράστια δωρεά προχωρά με απόφασή του το Δ.Σ. της Εταιρείας “Καρέλια Α.Ε.” με την ανακοίνωση της χρηματοδότησης 50 υπερσύγχρονων, πλήρως εξοπλισμένων σταθμών Μ.Ε.Θ. Δείτε την ανακοίνωση της εταιρείας:

Περισσότερα ...