Το νέο πολιτικό πρόσωπο του Μακρόν - Το come back της Γαλλίας

211 Views
Το νέο πολιτικό πρόσωπο του Μακρόν - Το come back της Γαλλίας
«Έπρεπε να παλέψω σκληρά, ώστε να ζήσω τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική μου ζωή, όπως ακριβώς την επιθυμούσα». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Εμμανουέλ Μακρόν και αποκτούν νέα βαρύτητα μετά την ηγετική εμφάνιση που πραγματοποίησε στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Είναι ίσως ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που ύψωσε ανάστημα στον Αμερικανό πρόεδρο, επισκιάζοντας μία φοβική και σχεδόν απούσα Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος θορυβήθηκε τόσο από την τολμηρή γλώσσα του Γάλλου προέδρου, ώστε του είπε σε δείπνο εργασίας, ότι «έχει βαρεθεί να μαζεύει τα σπασμένα από τα πυροτεχνήματά του».
Τα γυαλιά έβαλε, όμως, ο Μακρόν και στον οικοδεσπότη, τον βυθισμένο στο χάος του Brexit Βρετανό πρωθυπουργό. Φάνηκε να είναι ο μόνος διατεθειμένος να βάλει τέλος στην επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας την Τουρκία ότι δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, όταν εισέβαλε στην Συρία και δημιούργησε εκεί τετελεσμένα. Κεφάλι σήκωσε και στα ελληνοτουρκικά, τη στιγμή που οι υπόλοιποι ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας σφύριζαν αδιάφοροι, τηρώντας καιροσκοπικά περίπου ίσες αποστάσεις.
Ίσως και γι’ αυτόν τον λόγο, ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται πρώτος και με διαφορά στην καρδιά των Ελλήνων, φιγουράροντας στην κορυφή των προτιμήσεων μεταξύ των ξένων ηγετών. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει εγχώρια έρευνα που διεξήχθη σε χίλια άτομα, στις 13 περιφέρειες της χώρας, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω. Εξάλλου, η πανηγυρική εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας το 2017, είχε συνοδευτεί από αποθεωτικά εξώφυλλα. Πολύ χαρακτηριστικό αυτό του βρετανικού περιοδικού The Economist που τον έδειχνε να περπατάει πάνω στο νερό σαν άλλος Ιησούς Χριστός.
Σταδιακά, όμως, η εικόνα του «παιδιού-θαύματος» της γαλλικής πολιτικής άρχισε να θολώνει. Η μετεκλογική πραγματικότητα αποδείχθηκε πεζή και δύσκολη για τον ακραιφνή ευρωπαϊστή που οι Γάλλοι είχαν αρχικά αποκαλέσει «Πρόεδρο Ζουπιτεριέν» (Jupiter είναι ο θεός Δίας), θέλοντας έτσι να του προσδώσουν μυθικές διαστάσεις. Δεν πέρασε, όμως, πολύς καιρός από την εκλογή του που η πολιτική φθορά τον έπληξε και μάλιστα με έντονο τρόπο.
Η αρχική διαδεδομένη άποψη ότι «επιτέλους ένας νέος άνθρωπος έχει την ευκαιρία να βάλει σε εφαρμογή καινοτόμες ιδέες και να εκσυγχρονίσει τη Γαλλία» άρχισε να επισκιάζεται. Ούτε βέβαια τον έσωσε η αντισυμβατική προσωπική ζωή του, σε έναν λαό που αρέσκεται στις ταραχώδεις πρώτες κυρίες με υπερβολικές δαπάνες, εξωσυζυγικές σχέσεις, προδοσίες, και άλλα πολλά αμαρτήματα.
Ο πολιτικός άνδρας του 21ου αιώνα
Εδώ και καιρό, ο «πολιτικός άνδρας του 21ου αιώνα» φαινόταν να πνίγεται στην έντονη κοινωνική αναταραχή και στα αλλεπάλληλα βίαια επεισόδια που πυροδότησαν οι μεταρρυθμίσεις του. Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η προώθηση πολιτικών λιτότητας κηλίδωσαν το πολιτικό του προφίλ. Τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δώσει το στίγμα για την Ευρώπη της επόμενης πενταετίας, αλλά οι προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες από το Βερολίνο.
Η απόκλιση Μακρόν-Μέρκελ γίνεται όλο και πιο έντονη το τελευταίο διάστημα. Η Γερμανίδα καγκελάριος κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις ιδέες που είχε καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος για την Ευρώπη και μάλιστα κατά τρόπο που επιβεβαίωσε το γεγονός ότι το Βερολίνο υποτιμούσε το Παρίσι, θεωρώντας δεδομένο πως θα ακολουθήσει τελικά το γερμανικό άρμα.
Όλα δείχνουν ότι ήταν η γερμανική αλαζονεία που τον εξώθησε να αλλάξει ρότα. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, ο Μακρόν δείχνει να μη συμβιβάζεται στον ρόλο του δεύτερου βιολιού, στον ρόλο του «επιστάτη των Γερμανών». Αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που παρά τις αντιξοότητες, ο Γάλλος πρόεδρος μοιάζει να βιώνει μία νέα πολιτική αφύπνιση, η οποία κατέστη σαφής στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Τα σημάδια, όμως, προϋπήρχαν. Το περασμένο καλοκαίρι επέβαλε ουσιαστικά ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που έδειχναν να προτιμούν οι περισσότεροι, μαζί και η Ευρωβουλή. Ακολούθως, το φθινόπωρο, έθεσε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Πριν μερικές ημέρες, παρουσίασε το γαλλικό σχέδιο για τη μελλοντική διεύρυνση, που διαφέρει σημαντικά από το ισχύον πλαίσιο.
Η ολοκλήρωση ενός κύκλου
Η προγραμματισμένη αποχώρηση της Μέρκελ από την καγκελαρία (βρίσκεται εκεί τα τελευταία 13 χρόνια) και από την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (18 χρόνια) σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ιστορικού κύκλου σε Γερμανία και Ευρώπη. Η απόσυρση της κόρης του λουθηρανού πάστορα από την ανατολική Γερμανία, αφήνει εκ των πραγμάτων χώρο για μία νέα ηγετική μορφή στην ΕΕ.
Ο Μακρόν φλερτάρει με την ιδέα και τον βοηθάει το γεγονός ότι η «ατμομηχανή» της Ευρώπης  μπάζει νερά και το γερμανικό οικονομικό θαύμα ξεθωριάζει. Μαζί του ξεθωριάζει και το μοντέλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για επιβολή σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στα κράτη-μέλη, το οποίο στραγγάλισε λαούς και οικονομίες. Αντιθέτως, ο Μακρόν επιχειρεί να ξαναδώσει στη Γαλλία το χαμένο κύρος που θυσίασε για τη νομισματική και πολιτική ένωση της Ευρώπης.
«Δεν πιστεύω ότι έχω την τάση να δραματοποιώ τα πράγματα. Προσπαθώ να είμαι διαυγής. Κοιτάξτε, όμως, τί συμβαίνει στον κόσμο. Πράγματα που φάνταζαν αδιανόητα πριν από πέντε χρόνια, εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας: το Brexit, μία Ευρώπη που αδυνατεί να προχωρήσει μπροστά και ένας αμερικανικός σύμμαχος που στρέφει την πλάτη του σε κάποια από τα πιο καίρια στρατηγικής σημασίας ζητήματα…».
Αυτά είχε δηλώσει ο Μακρόν λίγες ημέρες πριν από τις εργασίες της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά –και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα– που ο Γάλλος πρόεδρος διαμήνυε πως η Ευρώπη διέρχεται υπαρξιακή κρίση, πως «βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού», όπως ήταν τα ακριβή του λόγια. Παρουσίασε, μάλιστα, την πολιτική του σαν «μια όαση κοινής λογικής» μεταξύ των «πολιτικών ερήμων» που ταλανίζουν τη Γηραιά Ήπειρο.
Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η οποία δεν γερνάει με χάρη, ο Μακρόν αποχαιρετά τη νιότη του, εισερχόμενος στην φάση της φυσικής και πολιτικής του ωρίμανσης με μεγαλύτερη χάρη. Σε λίγες ημέρες κλείνει τα 42 του χρόνια. Εμφανίζεται ως υπέρμαχος μίας ΕΕ που θα δρα ως μεγάλη γεωπολιτική δύναμη. «Διαφορετικά δεν θα έχουμε πλέον τον έλεγχο του πεπρωμένου μας». Σε αυτό το πλαίσιο προωθεί μία εξωστρέφεια, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια σκηνή, στην οποία αναδύονται νέες ισχυρές χώρες.
Η νέα υπερδύναμη
Ο Μακρόν θεωρεί, όπως και πολλοί άλλοι, ότι η Κίνα αναδεικνύεται σε υπερδύναμη. Η Ρωσία –εκτιμά έχοντας προφανώς υπόψη τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή– καταφέρνει όλο και μεγαλύτερες επιτυχίες στις στρατηγικές της πολιτικές. Απομακρύνοντας τη Μόσχα από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις –έχει προειδοποιήσει– «κάνουμε μέγα λάθος διότι την ωθούμε σε συμμαχία με την Κίνα. Και αυτό βγαίνει τελείως έξω από τα συμφέροντα της Ευρώπης».
Εκτός από ανάχωμα στον Αμερικάνο πρόεδρο, ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να καταλάβει το κενό ηγεσίας στην Ευρώπη, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι του για να αναγεννήσει τη Γαλλία. Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πολύ ρεαλιστικό, αν δεν αναβαθμίσει και την οικονομία της και τη στρατιωτική της δύναμη, παρ’ ότι σ’ αυτό το επίπεδο οι επιδόσεις της είναι σχετικά καλές.
Επί Μακρόν, λοιπόν, έγιναν σημαντικές αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας. Αυτό, μετά από χρόνια περικοπών στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας και υπό τη σκιά των πιέσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς στο NATO. Εκτός αυτού, όμως, ανοίγει μέτωπα, ελπίζοντας να κερδίσει χώρο τόσο από τη Γερμανία, όσο και από τις ΗΠΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μεταξύ αστείου και σοβαρού ισχυρίζονται ότι αρχίζει να θυμίσει τον Σαρλ ντε Γκολ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει άπλετο χρόνο στη διάθεσή του: δύο μόλις χρόνια. Τόσος είναι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του μέχρι να κριθεί ξανά από τον γαλλικό λαό στις εκλογές την άνοιξη του 2022. Μέχρι τότε, η Γαλλία ξεκινά μια μεγάλη εκστρατεία για να σηματοδοτήσει το μέλλον της Ευρώπης, χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο και με την καγκελάριο Μέρκελ σε τροχιά εξόδου.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο ένας αδαής θα παρέβλεπε το γεγονός ότι η γαλλική κοινωνία θυμίζει καζάνι που βράζει. Για πολύ καιρό τα Κίτρινα Γιλέκα έδιναν κάθε Σαββατοκύριακο τον τόνο της κοινωνικής αντίστασης. Τις προηγούμενες ημέρες περισσότεροι από 800.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πόλης του Φωτός, ενάντια στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με την εκτίμηση των συνδικάτων, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν πολύ μεγαλύτερος, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Σημαντικές διακρίσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου και Κολύμβησης
22 Views

Ιστορία με «χρυσά γράμματα» έγραψε η ομάδα των ΟΠΑΠ Champions στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου και Κολύμβησης. Απόστολος Χρήστου, Παναγιώτης Τριβυζάς και Παναγιώτα Δόση αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδος στα αγωνίσματά τους, έχοντας την υποστήριξη του χορηγικού προγράμματος ΟΠΑΠ Champions, το οποίο ενισχύει τη νέα γενιά αθλητών.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Παναθηναϊκός: Ανανέωσε μέχρι το 2023 ο Χατζηθεοδωρίδης
32 Views

Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού θα αγωνίζεται τα επόμενα τρία χρόνια ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, καθώς ανανέωσε τη συνεργασία του με το «τριφύλλι» μέχρι το 2023, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από την «πράσινη» ΠΑΕ.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
«Παροξυσμός» στην Τουρκία: Με ελληνικούς υπότιτλους οι δηλώσεις Ερντογάν στο Anadolu
184 Views

Σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια προχώρησε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που για πρώτη φορά και εν μέσω κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζει μεταφρασμένες στα ελληνικά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Πυρκαγιά σε υπόγειο σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη-Απεγκλωβίστηκε 4μελής οικογένεια
44 Views

Μία τετραμελή οικογένεια απεγκλώβισε τα ξημερώματα η Πυροσβεστική από διαμέρισμα στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο σούπερ μάρκετ, το οποίο στεγάζεται στο ίδιο οίκημα.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
196 κρούσματα σήμερα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 82 στην Αττική
54 Views

Εκατόν ενενήντα έξι (196) νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: Τσουχτερά πρόστιμα στο χώρο της εστίασης σε περίπτωση παραβίασης των νέων μέτρων
32 Views

«961 είναι τα ενεργά κρούσματα την τελευταία βδομάδα» ανάφερε σήμερα κατά την ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη των μέτρων.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων στην Εύβοια (video)
20 Views

Μετά την αυτοψία που πργηματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών στην Εύβοια, ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει αναστολή για έξι μήνες της πληρωμής όλων των φορολογικών υποχρεώσεων και αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών, με χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή ζημιών.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10.000 εργάτες γης από την Αλβανία ήρθαν στη χώρα χωρίς έλεγχο για κορονοϊό, αλλά για τον Κικίλια φταίει η νεολαία!
165 Views

Σε μια ακόμα επίδειξη κυνισμού και περιφρόνησης προς τους πολίτες αλλά και τον κοινό νου, ο Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης που επέτρεψε την αύξηση της πληρότητας των ακτοπλοϊκών γραμμών στο 80% εν μέσω κορονοιού για να κάνει το χατίρι των εφοπλιστών, που άφησε 10.000 εργάτες γης από την Αλβανία....

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα – Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα
26 Views

“Δεν θα υπάρξει ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας“, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στέλνοντας νέο μήνυμα στην Άγκυρα και καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Γερμανία: Αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου
22 Views

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας εκφράζει αμφιβολίες για «την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια» του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο πήρε έγκριση σήμερα από τις ρωσικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Φωτιά στο Σουφλί Έβρου
22 Views

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Σουφλί Έβρου. Στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 33 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο covid-19
35 Views

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 στους εφήβους και στους νέους ενηλίκους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη είναι η πρώτη που εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στο άτμισμα και στον Covid-19 ειδικά μεταξύ των νέων στη διάρκεια της πανδημίας.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίτηση από την τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής»
18 Views

Κατατέθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών αίτηση από την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+3,55% για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής».

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί ακατάλληλα αλλαντικά
28 Views

Επίσημη ανακοίνωση σχετικά με ανάκληση αλλαντικών εξέδωσε ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η μονάδα παραγωγής «LAKI, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΒΕΕ Α.Ε., ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ» ενημέρωσε τον Ε.Φ.Ε.Τ. για συμπληρωματική ανάκληση των παρακάτω προϊόντων:

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: Τα μπουζούκια στη Θεσσαλονίκη βρήκαν τη λύση στα νέα μέτρα
37 Views

Οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη αναζητούν τρόπους προκειμένου τα καταστήματά τους να παραμείνουν ανοιχτά μετά το νέο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Αυγούστου, το οποίο απαγορεύει στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος να παραμείνουν ανοιχτά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημιώσεις για την φυσική καταστροφή στην Εύβοια
22 Views

Συγκεκριμένες και άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στην Εύβοια, ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλάει για την ακύρωση της ΔΕΘ
27 Views

Για την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ μίλησε στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή των Ελισάβετ Σαλαμάρα και Δημήτρη Σταυρακάκη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Oruc Reis: Εμείς είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ, εσείς φύγετε
40 Views

Ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», απαντούν οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H EE καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί σε διάλογο
27 Views

Η έκκληση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ για διάλογο και αποκλιμάκωση μετά τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας είναι και παραμένει επίκαιρη. Αυτή ήταν η απάντηση του Εκπροσώπου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πήτερ Στάνο σε ερώτημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Συγκλονίζει πασίγνωστη ηθοποιός: Χάνει τα μαλλιά της λόγω κορονοϊού - ΒΙΝΤΕΟ
27 Views

Συγκλονίζει πασίγνωστη ηθοποιός, η οποία νόσησε πριν από αρκετές εβδομάδες από κορονοϊό, αλλά συνεχίζει να ζει τον εφιάλτη, αφού όπως αποκάλυψε η ίδια σε ανάρτησή της στα social media έχει αντιληφθεί πως της πέφτουν τα μαλλιά. Ο λόγος για την πρωταγωνίστρια στη σειρά "Μάγισσες", Αλίσα Μιλάνο που διαγνώστηκε θετική στον φονικό ιό τον περασμένο Απρίλιο.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
DW: Φόβοι για χρεοκοπία γερμανικών τραπεζών από τον κορονοϊό
31 Views

Μετά την ιστορικών διαστάσεων οικονομική ύφεση την άνοιξη, τους επόμενους μήνες αναμένεται στη Γερμανία κύμα πτωχεύσεων σε μεγάλο αριθμό εταιρειών, αλλά και διόγκωση των «κόκκινων» δανείων στις γερμανικές τράπεζες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Deutsche Welle».

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μας θέλουν οι Γερμανοί
23 Views

Για άλλη μια φορά η Γερμανία, αν και πρόεδρος της Ευρώπης τώρα, κάνει τον Πόντιο Πιλάτο στη νέα κρίση που δημιουργεί η Τουρκία με το σεισμογραφικό που θέλει να κάνει έρευνες σε ελληνικά ύδατα και μας ζητά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για απευθείας συνομιλίες προκειμένου να μοιράσουμε τα δικά μας.

Περισσότερα ...
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Επεισόδιο με θαλαμηγό μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας - Για «πυροβολισμούς» μιλά η Άγκυρα
54 Views

Μεταμεσονύχτιες ώρες της Τρίτης, σκάφος του Λιμενικού κατά τη διάρκεια περιπολίας του, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον δυτικών ακτών Ρόδου, θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος να κινείται ύποπτα πλησίον των ακτών χωρίς αναμμένους φανούς ναυσιπλοΐας.

Περισσότερα ...