“Προοίμιο πολέμου” από τα Αραβικά ΜΜΕ: «Έρχεται Σύρραξη Τουρκίας-Ισραήλ στην Α. Μεσόγειο για τον EastMed»

399 Views
“Προοίμιο πολέμου” από τα Αραβικά ΜΜΕ: «Έρχεται Σύρραξη Τουρκίας-Ισραήλ στην Α. Μεσόγειο για τον EastMed»

Τούρκοι και Ισραηλινοί θα “κονταροκτυπηθούν” στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αραβικού ΜΜΕ…

Η τουρκική παρέμβαση στην Α. Μεσόγειο και τα συχνά “ατυχήματα” σε αγωγούς στην περιοχή προμηνύουν μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, η οποία είναι προ των πυλών, σύμφωνα με αραβικές πηγές.
Μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη χρήσης του πεδίου Leviathan από το Ισραήλ άρχισε η άντληση αερίου για πρώτη φορά, αλλά αμέσω μετά είχαμε μια έκρηξη σε έναν αγωγό που μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Αίγυπτο, διακόπτοντας την τροφοδοσία των Αιγυπτίων με ισραηλινό αέριο για κάποιο διάστημα.
Η επίθεση στον αγωγό στη χερσόνησο του Σινά στις 2 Φεβρουαρίου, ήταν ένα περιστατικό μιας πολύ ευρύτερης σύγκρουσης όμως, η οποία έχει “ζυμωθεί” για μήνες και είναι πιθανό να κλιμακωθεί σε ένα πρωτοφανές περιφερειακό παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα Τούρκους και Ισραηλινούς.
Όλα ξεκίνησαν με τις τεράστιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου από τις ανατολικές ακτές του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ισραήλ ελέγχει τους Παλαιστινίους, δεν αποτελέσει έκπληξη το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι στερούνται της πρόσβασης στους δικούς τους φυσικούς πόρους στην θάλασσα, έχοντας ως βοήθεια την Άγκυρα στο θέμα αυτό.
Το Ισραήλ διαφοροποιείται πέρα ​​από την άσκηση της περιφερειακής οικονομικής κυριαρχίας όμως και θέλει διακαώς να γίνει σημαντικός παράγοντας στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο.
Το έργο του αγωγού EastMed, που εκτιμάται σε 6 δισ. Ευρώ, αναμένεται να καλύψει το 10% της συνολικής ανάγκης της Ευρώπης για φυσικό αέριο. Τώρα το Ισραήλ εργάζεται για να εκμεταλλευθεί τις τεράστιες νέες ανακαλύψεις και να καταστήσει τη χώρα έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα ενός μεγάλου γεωστρατηγικού πολέμου, που έχει τη δυνατότητα να γίνει μια πραγματική στρατιωτική αντιπαράθεση.
Ο τεράστιος πλούτος φυσικού αερίου του Ισραήλ υπόσχεται ότι η χώρα αυτή, αποτελεί μια σημαντική πλευρά των ήδη υφιστάμενων συγκρούσεων της περιοχής.
«Έχουμε μετατρέψει το Ισραήλ σε ενεργειακή υπερδύναμη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου 2020.
Για χρόνια, το Ισραήλ εκμεταλλεύονταν την ανακάλυψη μαζικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου από τα πεδία Leviathan και Tamar, τα οποία βρίσκονται περίπου 125χλμ και 80χλμ δυτικά της Χάιφα, έχοντας σκοπό την ανασυγκρότηση των περιφερειακών συμμαχιών και τον επαναπροσδιορισμό του γεωπολιτικού κεντρικού χαρακτήρα της στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η ισραηλινή στρατηγική έχει ήδη δημιουργήσει δυνατότητες σύγκρουσης σε μια ήδη ασταθή περιοχή, επεκτείνοντας την επιρροής της στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Λιβύη, καθώς και την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Λίβανο, αλλά και τη Ρωσία.
Στις 2 Ιανουαρίου, ο Νετανιάχου βρέθηκε στην Αθήνα υπογράφοντας την συμφωνία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο, στην Ελλάδα και τελικά, στην Ιταλία, τροφοδοτώντας με το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου κατευθείαν την καρδιά της Ευρώπης.
Πριν από μερικά χρόνια, αυτό το σενάριο φαίνονταν αδιανόητο, καθώς το Ισραήλ στην πραγματικότητα εισάγει μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου του από τη γειτονική Αίγυπτο.
Το κοίτασμα Tamar βοηθά στην ελαχιστοποιήση της εξάρτησης του Ισραήλ από το εισαγόμενο αέριο, όταν ξεκίνησε η παραγωγή το 2003. Λίγο αργότερα, το Ισραήλ εκμεταλλεύθηκε τον κοίτασμα του Leviathan. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ξεκίνησε η άντληση αερίου για πρώτη φορά από εκείνο το πεδίο. Το Leviathan βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσογείου, μια περιοχή που είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες.
“Το κοίτασμα Leviathan εκτιμάται ότι διαθέτει πάνω από 21 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες των Ισραηλινών για τα επόμενα 40 χρόνια, ενώ παράλληλα αφήνει άφθονο αέριο για εξαγωγή”, γράφει ο Frank Musmar στο δικτυακό τόπο του BESA Center for Strategic Studies.
Το Ισραήλ διαφοροποιείται πέρα ​​από την άσκηση της περιφερειακής οικονομικής κυριαρχίας και θέλει να γίνει σημαντικός παράγοντας στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο. Το έργο EastMed, αναμένεται να καλύψει το 10% της συνολικής ανάγκης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και αυτό κάνει τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα.
Η Τουρκία πιστεύει ότι η συμφωνία, την αποκλείει από την δική της ΑΟΖ, ενώ στοχοποιεί τους περιφερειακούς αντιπάλους της: Κύπρο και Ελλάδα, καθώς έχει σχεδιάσει να τις περιθωριοποιήσει οικονομικά, αποκλείοντας τες από την ενεργειακό πάρτι της Μεσογείου.
Η Άγκυρα είναι ήδη ένας τεράστιος ενεργειακός κόμβος, με τον αγωγό TurkStream, ο οποίος τροφοδοτεί την Ευρώπη, με το 40% περίπου των αναγκών φυσικού αερίου να προέρχονται από τη Ρωσία.
Το γεγονός αυτό παρείχε τόσο στη Μόσχα όσο και στην Άγκυρα όχι μόνο οικονομικά πλεονεκτήματα αλλά και γεωστρατηγική ισχύ. Εάν ο αγωγός EastMed γίνει πραγματικότητα, η Τουρκία και η Ρωσία θα χάσουν τα μέγιστα.
Σε μια σειρά διαδοχικών κινήσεων, η Τουρκία υπέγραψε μια παράνομη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, δεσμευόμενη να στείλει στρατιωτική υποστήριξη στην Τρίπολη στον πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις πιστές στο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.
“Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα που να είναι αντίθετη προς τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή”, ανέφερε ο Φουατ Οκτάι, αντιπρόεδρος της Τουρκίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας ότι “κάθε σχέδιο που αγνοεί την Τουρκία δεν έχει απολύτως καμία πιθανότητα επιτυχίας”.
Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν την Άγκυρα, οι Τούρκοι πέτυχαν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού, επιβάλλοντας τα συμφέροντα τους σε τεράστιες εκτάσεις που ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο, ως μέρος των αποκαλούμενων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ).
Η Τουρκία όχι μόνο θα εισχωρήσει στα χωρικά ύδατα της Λιβύης για φυσικό αέριο, αλλά και σε παρανόμως αμφισβητούμενα (από την Άγκυρα) ύδατα κοντά στην Κύπρο. Εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί, το έργο αγωγού EastMed θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατραπεί σε ένα όνειρο.
Αυτό που φαινόταν ως μια προσοδοφόρα συμφωνία με τεράστια γεωπολιτική σημασία από ισραηλινή άποψη, φαίνεται τώρα να είναι μια άλλη επέκταση της ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να χαλαρώσει το στρατηγικό έλεγχο της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου, ο αγωγός EastMed εμφανίζεται όλο και περισσότερο ανέφικτος από κάθε δυνατή γωνία, εκτός και αν έρθουν αλλαγές στην Τουρκία δια μέσω Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ
ΑΒ Βασιλόπουλος «παράδοση στο σπίτι» - Νέα συνεργασία με τη SPEEDEX
17 Views

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, η φροντίδα για τους πελάτες μας καθώς και η γρήγορη και σωστή εξυπηρέτησή τους, είναι η δική μας προτεραιότητα. Καθημερινά, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άγριο έγκλημα στην Αρχαία Ολυμπία: Άνδρας πυροβόλησε ζευγάρι - Ένας νεκρός, μία σοβαρά τραυματισμένη
14 Views

Έγκλημα με θύμα έναν 77χρονο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Άσπρα Σπίτια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ ο 68χρονος δράστης πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά την 72χρονη σύζυγο του θύματος.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βρούτσης: Ανοίγει στις 6 Απριλίου η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις
21 Views

Διευκρινήσεις για την στήριξη των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, και την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του δώρου του Πάσχα στις 30 Ιουνίου, από επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τρεις νέες κατηγορίες ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης και οι διαδικασίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή
31 Views

Τις τρεις νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ παρουσίασε, επίσης, τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: Βουλευτές, υπουργοί και υφυπουργοί της ΝΔ να καταθέσουν το 50% του μισθού τους
25 Views

Με μιά ανάρτηση στο Fb, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να διαθέσουν το ήμισυ των μισθών τους για ενίσχυση της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέτσας: Η χώρα έχει 36,6 δισ. ταμειακά διαθέσιμα από την προηγούμενη κυβέρνηση
28 Views

Η ελληνική δημοκρατία έχει 36,6 δισ. ευρώ διαθέσιμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα διαθέσουμε αλόγιστα ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για να προσθέσει ότι δεν είναι το μαξιλάρι του Σταικούρα όπως δεν ήταν και του Τσακαλώτου.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως διεξήγαγε επιτυχή δοκιμή πυραύλων
24 Views

Επιτυχής ήταν η τελευταία δοκιμή πολύ μεγάλων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων που πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη, μετέδωσαν σήμερα κρατικά βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Καστοριά: Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. με εντολή εισαγγελέα για τον θάνατο της 41χρονης
23 Views

Τη λήψη καταθέσεων από το οικογενειακό, και όχι μόνο, περιβάλλον της 41χρονης που έχασε τη ζωή της από κορονοϊό σε χωριό της Καστοριάς ζήτησε ο εισαγγελέας. Στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης που ήδη διενεργείται για τις συνθήκες θανάτου της γυναίκας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς Νίκος Καραμολέγκος ζήτησε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες με ειδική στόχευση.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος
45 Views

Πέθανε σήμερα Δευτέρα ο αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος σε ηλικία 98 ετών. Ο Μανώλης Γλέζος, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στις 13.15 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ατελείωτες ουρές σε Θεσσαλονική και Λάρισα έξω από τράπεζες (Photos)
23 Views

Κόντρα στις απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα μεγάλος αριθμός πολιτών στήθηκε στην ουρά έξω από τράπεζες στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα χωρίς ωστόσο να τηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Έκοψαν στον ΑΕΡΑ γιατρούς σε ΑΝΤ1 και ΕΡΤ με «άνωθεν» εντολή [ΒΙΝΤΕΟ]
108 Views

Κλεισμένος όλη μέρα κι εγώ σπίτι σε καραντίνα, όπως όλη η Ελλάδα παρακολουθώ τα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές. Βλέποντας κάθε βράδυ ένα δελτίο στο youtube πρόσεξα ότι καθημερινά έχει νοσοκομειακούς Ιατρούς και νοσηλευτές που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια και μέσα για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. (βίντεο στο τέλος)

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Έκοψαν το ρεύμα στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ (προϊόντα ατομικής και οικιακής υγιεινής)
20 Views

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 30 Μαρτίου κλιμάκιο της ΔΕΗ υπό την προστασία ισχυρής δύναμης ανδρών των ΜΑΤ, προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό αξίας 11 εκατομυρίων!
19 Views

Όταν οι γιατροί στα Νοσοκομεία δεν έχουν ούτε χειρουργικές μάσκες, όταν οι εργαζόμενοι πετιούνται ουσιαστικά στο δρόμο με τη «ρήτρα απολύσεων» και αιτιολογούνται οι εργοδότες να τους πληρώνουν μόλις με το 50% του μισθού τους. Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση ότι είναι υψίστης σημασίας η καμπάνια ενημέρωσης με τον κορωνοϊο που θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό, 11 εκατομμύρια;

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από ποια εταιρεία θα περάσουν τα 11 εκ. για τον κορονοϊό. Πώς θα φτάσουν στα κανάλια
33 Views

Η υλοποίηση της εκστρατείας γα την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον κορωνοϊό, η οποία παρεμπιπτόντως προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστους των 11 εκατομμυρίων ευρώ, ανατέθηκε στην Initiative Media.

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνίδα περιγράφει τη ζωή στη Σουηδία με κορονοϊό: «Πηγαίνετε κομμωτήριο, κάντε αγορές μας προτρέπει η κυβέρνηση»
26 Views

Η Σουηδία προτρέπει τους πολίτες της να ζουν φυσιολογικά -μια μέθοδος εντελώς διαφορετική από τις περισσότερες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού- τους παρακινεί να πάνε στο κομμωτήριο, σε κάποιο ξενοδοχείο και να κάνουν αγορές, ενώ ο κόσμος δεν κυκλοφορεί με μάσκες και γάντια.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ του εργαζομένου η υποβολή της αίτησης των εργαζομένων
56 Views

Από την Τετάρτη 1η Απριλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που είτε έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω εντολής δημόσιας Αρχής είτε έχουν πληγεί με βάση τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΙΚ – Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης: Eπίδομα 800 ευρώ εκατ. σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους
35 Views

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη εδώ και μισό μήνα έχουν μόνον έξοδα και καθόλου εισπράξεις αλλά και να ενισχύσει τους εργαζόμενους.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Η Κίνα φωτίζει στα κτίρια τα πρόσωπα των γιατρών που πολέμησαν εναντίον του COVID-19
27 Views

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, τον Ιανουάριο στην επαρχία Hubei, όπου μόλυνε περισσότερους από 80.000 και προκάλεσε 3.245 θανάτους, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι μόνο ασθενείς από το εξωτερικό εντοπίζονται τώρα.

Περισσότερα ...