«Κλειδί» η συµµαχία µε Ισραήλ και Αίγυπτο - O ρόλος της Ελλάδας

207 Views
«Κλειδί» η συµµαχία µε Ισραήλ και Αίγυπτο - O ρόλος της Ελλάδας
Οι εκθέσεις των αµερικανικών υπηρεσιών για τις τριµερείς συναντήσεις, τα απόνερα της επίσκεψης Ποµπέο στην Αθήνα και το µέλλον των ελληνοαµερικανικών σχέσεων
Ηεπίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Ποµπέο, στην Ελλάδα ήταν επιτυχηµένη από κάθε άποψη. Υπεγράφη η αµυντική συµφωνία, από την οποία προκύπτουν οφέλη και για την Ελλάδα, όχι µόνο για την Αµερική, και έγιναν δηλώσεις από τον επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας και για τα εθνικά θέµατα αλλά και για την οικονοµία, που πρώτιστα ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ως γνωστόν, οι χώρες χωρίς ισχυρή οικονοµία βρίσκονται σε δυσχερή θέση όταν οι ηγέτες τους κληθούν να χειριστούν θέµατα εξωτερικής και αµυντικής πολιτικής. Και από τέτοια θέµατα είναι γεµάτο το πιάτο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Η δήλωση του κ. Ποµπέο ότι ο ίδιος θα επένδυε στη σηµερινή Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό µήνυµα, και απ’ ό,τι πληροφορηθήκαµε το εννοεί και θα το προωθήσει στην αµερικανική επιχειρηµατική αγορά. Το µόνο πρόβληµα, που ίσως είναι και το βασικό, είναι η στενή σχέση του µε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ, η στάση του οποίου σε διεθνή και άλλα ζητήµατα τον έχει καταστήσει αναξιόπιστο όχι µόνο στο εσωτερικό της Αµερικής αλλά και στο εξωτερικό.
Ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών στηρίζει µεν τον πρόεδρο Τραµπ, αλλά καταφέρνει µέχρι τώρα να διατηρεί µια µικρή απόσταση ασφαλείας. Ετσι διασώζει και τη σοβαρότητά του, αν και µε το θέµα της τουρκικής εισβολής στη Συρία, εναντίον των -συµµάχων της Αµερικής- µαχητών του YPG, µπορεί να εκτεθεί, καθώς έσπευσε να υποστηρίξει την έωλη θεωρία του Ντ. Τραµπ ότι η Τουρκία «έχει νόµιµες ανησυχίες ασφαλείας».
Μέχρι την Κυριακή, οι Κούρδοι µαχητές βρίσκονταν σε καθηµερινή επαφή µε τους Αµερικανούς στρατιωτικούς, οι οποίοι µε άνεση µπορούσαν να πιστοποιήσουν ότι οι µαχητές του YPG ήταν συνεπέστατοι στον πόλεµο εναντίον των τζιχαντιστών και δεν είχαν προβεί σε καµία αντιτουρκική ενέργεια. Ανεξάρτητα από το µέλλον του Μ. Ποµπέο στην κυβέρνηση του Ντ. Τραµπ, είναι ένας άνθρωπος και πολιτικός που θα παραµείνει στα πράγµατα. Εάν αποφασίσει να εγκαταλείψει το Στέιτ Ντιπάρτµεντ θα εκλεγεί σίγουρα γερουσιαστής, ενώ είναι γνωστό πως έχει βλέψεις στο µέλλον για την αµερικανική προεδρία.

Είναι επίσης θετικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποκτήσει έναν ισχυρό συνοµιλητή στην Ουάσιγκτον, καθώς ο Μ. Ποµπέο του έδωσε το δικαίωµα της άµεσης επικοινωνίας. Οι ελληνοαµερικανικές σχέσεις, που ενδυναµώθηκαν από την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε σηµείο... παρεξήγησης, βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους. Και αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Αµερικανού υπουργού Εξωτερικών. Η αύρα που εξέπεµψε ήταν απόλυτα θετική και σε αυτό βοήθησε και η σύζυγός του, η οποία έχει µια ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Το πρόβληµα, βεβαίως, παραµένει και έχει όνοµα: είναι ο Ντόναλντ Τραµπ και η περίεργη σχέση του µε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο ισλαµιστής ηγέτης έχει βρει τον τρόπο να ασκεί «έλεγχο» στον Αµερικανό πλανητάρχη και αυτή είναι µια άσχηµη εξέλιξη για τις χώρες της περιοχής, ακόµα και για το Ισραήλ που παραδοσιακά έχει τον τρόπο να ελέγχει το αµερικανικό πολιτικό σύστηµα. Γι’ αυτό χρειάζεται περισσή προσοχή.
Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της µε την Αµερική, ανεξάρτητα από την Τουρκία. Με τα νέα δεδοµένα, και από τη στιγµή που µπήκε στα σχέδια των Αµερικανών στρατηγών, έχει να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολύ περισσότερα από την κατοχική δύναµη. Είναι µια πιστή σύµµαχος που δεν έχει δηµιουργήσει προβλήµατα στις ΗΠΑ, σε αντίθεση µε την Τουρκία που εξευτελίζει το αµερικανικό σύστηµα σε καθηµερινή βάση. Αυτό που αυξάνει την ισχύ της Ελλάδας στα µάτια των γραφειοκρατών που εκπονούν την αµερικανική εξωτερική και αµυντική πολιτική είναι οι συµµαχίες της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι σχέσεις της µε το Ισραήλ και την Αίγυπτο, µε κέντρο βάρους και σύνδεσης την Κυπριακή ∆ηµοκρατία, ελκύουν το ενδιαφέρον στρατιωτικών και διπλωµατών στην Ουάσιγκτον. Μου έλεγε ένας διπλωµάτης ότι στις εκθέσεις των αµερικανικών υπηρεσιών τονίζεται εµφατικά ο ρόλος των τριµερών συναντήσεων, καθώς συµµετέχουν χώρες απόλυτα πιστές στην αµερικανική υπερδύναµη, που µπορούν να προσφέρουν λύσεις στο στρατιωτικό και το διπλωµατικό κατεστηµένο των ΗΠΑ. Πρόκειται για λύσεις στρατηγικής σηµασίας, που αδυνατεί να δώσει η πολύ προβληµατική Τουρκία, η οποία αντίθετα έχει διαλύσει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγµή εξυπηρετεί τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα.
Η Ρωσία
Όλο και περισσότεροι αξιωµατούχοι στις ενδιαφερόµενες χώρες της περιοχής εξετάζουν την πιθανότητα πίσω από την επιθετικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο να βρίσκεται στην πραγµατικότητα η Μόσχα. Ολη αυτή η αναταραχή εξυπηρετεί τον Βλαντιµίρ Πούτιν, ο οποίος θα παραµείνει ο κυρίαρχος του ενεργειακού παιχνιδιού αν η Τουρκία καταφέρει να εκτροχιάσει το ενεργειακό πρόγραµµα της Κύπρου και εάν δηµιουργήσει εσωτερικά προβλήµατα στην Αίγυπτο. Τυχόν απώλεια του Αλ Σίσι θα φέρει τα πάνω κάτω στην περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο τα αµερικανικά συµφέροντα. Η ακυβερνησία στο Ισραήλ εξυπηρετεί σε αυτήν τη φάση αφάνταστα την Τουρκία.

Πιστεύεται ευρύτατα πως εάν ο Μπενιαµίν Νετανιάχου ήταν ένας ισχυρός πρωθυπουργός, θα µπορούσε να επηρεάσει τον Ντόναλντ Τραµπ και θα ήταν το αντίπαλον δέος για τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Αλλωστε στο παρελθόν του είχε αλλάξει πολλές φορές τις αποφάσεις του. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, που αφορά άµεσα την Ελλάδα και την Κύπρο, η Αθήνα ταλανίζεται και χάνει τον χρόνο της µε τις εξελίξεις στο εσωτερικό µέτωπο, που δεν βοηθούν τη χώρα, αλλά περιορίζονται σε κάποια ασήµαντα κοµµατικά οφέλη. Οι καιροί είναι δύσκολοι και θα απαιτηθούν συναινέσεις, διότι ο Ελληνισµός βρίσκεται υπό την απειλή και τον εκβιασµό του άφρονος Ταγίπ Ερντογάν. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
«Μου κόλλησαν όπλο...» - Σοκάρει η περιγραφή Κουρτζίδη για την «αρπαγή του μέσα από το Χίλτον»
17 Views

Mετά τη δίωξη του Βαγγέλη Μαρινάκη για ηθική αυτουργία σε παράνομη βία, ο δημοσιογράφος Πάρης Κουρτζίδης περιέγραψε με λεπτομέρειες την «αρπαγή μου μέσα από το Χίλτον».

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
MEDIA
«Μου κόλλησαν όπλο...» - Σοκάρει η περιγραφή Κουρτζίδη για την «αρπαγή του μέσα από το Χίλτον»
17 Views

Mετά τη δίωξη του Βαγγέλη Μαρινάκη για ηθική αυτουργία σε παράνομη βία, ο δημοσιογράφος Πάρης Κουρτζίδης περιέγραψε με λεπτομέρειες την «αρπαγή μου μέσα από το Χίλτον».

Περισσότερα ...
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θεσσαλονίκη: Φοβερό τροχαίο με ένα νεκρό και δύο τραυματίες! Σύγκρουση μηχανής με φορτηγάκι της αστυνομίας
20 Views

Το τροχαίο σημειώθηκε στην εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Ευκαρπίας και στο ρεύμα προς Αθήνα.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη: Ο άνθρωπος που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν ασέλγησε στην ανήλικη κόρη τους!
16 Views

Έναν εφιάλτη στα χέρια ενός Αφγανού έζησε ανήλικο κορίτσι από τη Συρία το οποίο διέμενε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία για ασέλγεια προκαλεί αντιδράσεις…

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Super League: Οι 300 άνθρωποι που θα επιτρέπεται να μπαίνουν στο γήπεδο
19 Views

Εγινε γνωστό σήμερα αναλυτικά το πρωτόκολλο αγώνων της Super League σχετικά με τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται μέσα και στο χώρο του γηπέδου στους αγώνες πρωταθλήματος (πλει οφ και πλέι άουτ). Σύμφωνα λοιπόν με το πρωτόκολλο που ετοίμασε η Λίγκα:

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Τι είναι τα ορολογικά τεστ και πόσο αξιόπιστα είναι;
17 Views

Τον ρόλο των ορολογικών τεστ στη νόσο COVID-19, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους συνοψίζουν οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Λιανίδου, Ράνια Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άδ. Γεωργιάδης: Θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου
15 Views

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που λειτουργεί η εστίαση. Πλήρη εικόνα θα μπορούμε να έχουμε, στην πραγματικότητα, αφού ολοκληρωθεί μία ολόκληρη εβδομάδα, για να μετρήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Με επιχειρηματίες εμβληματικών καταστημάτων που μιλήσαμε για να δούμε τι γίνεται, μας μεταφέρθηκε η εικόνα ότι τις πρώτες ώρες υπήρχε διστακτικότητα του κόσμου. Όσο περνούσαν οι ώρες, όμως, ιδίως μετά το μεσημέρι, η κίνηση αυξανόταν».

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο πρωθυπουργός
17 Views

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την επίσκεψη του από το σταθμό λεωφορείων Μακεδονίας και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα,

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΕ – Κορονοϊός: Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο για τη στήριξη των τραπεζών
18 Views

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για να προστατεύσουν τις τράπεζές τους από την έξαρση του κορονοϊού, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 500 δισ. ευρώ, που πρότειναν η Γαλλία και η Γερμανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) Χοσέ Μανουέλ Κάμπα.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα ΚΕΠ εντάσσονται 15 πιστοποιητικά που έως σήμερα χορηγούνταν μόνο από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία
19 Views

Δεκαπέντε πιστοποιητικά αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έως σήμερα χορηγούνταν μόνο από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία εντάσσονται στα ΚΕΠ, έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
400 αιτούντες άσυλο και 350 ασυνόδευτοι ανήλικοι θα μετεγκατασταθούν στη Γαλλία
17 Views

Στη μετεγκατάσταση 400 αιτούντων άσυλο και 350 ασυνόδευτων παιδιών θα προχωρήσει η Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θεοδωρικάκος: Λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στη καθαριότητα στα σχολεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τη νέα σχολική χρονιά
16 Views

Την διαβεβαίωση, ότι στο πλαίσιο του συντάγματος θα δοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες μια δίκαιη, ρεαλιστική και οριστική λύση για όλους τους εργαζόμενους καθαριότητας στα σχολεία, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας
16 Views

Ένα ακόμη «ραντεβού» κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και της εφαρμογής της ρύθμισης για τη μετάδοση των μαθημάτων έχουν δώσει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) για σήμερα το απόγευμα στις 19:00, στα Προπύλαια.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ν. Κεραμέως: Μέχρι τις 26 Ιουνίου τα μαθήματα σε δημοτικά, νηπιαγωγεία
14 Views

Για «ένα ακόμα βήμα» προς την νέα κανονικότητα έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοινώνοντας το άνοιγμα και των υπόλοιπων δομών της Εκπαίδευσης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Μήνυση από τον περιφερειάρχη Μουτζούρη κατά μιας ΜΚΟ
18 Views

Η Οργάνωση MORIA CORONA AWARENESS TEAM σε δημοσίευσή της με ημερομηνία 21.05.2020 αναφέρεται στο «…Ελληνικό τμήμα της νήσου (Λέσβου)…» ( “…Greek side of island…”), αναφερόμενη στο τμήμα της Λέσβου πλην του Κ.Υ.Τ Μόριας, υπονοώντας ότι το έδαφος της δομής δεν αποτελεί Ελληνική επικράτεια.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ: 15 πράγματα που δικαιούσαι και πιθανότατα δεν γνωρίζεις
34 Views

Κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ: Υπάρχουν αρκετά οφέλη με το να έχει κάποιος κάρτα ανεργίας, που ίσως να μην τα γνωρίζετε όλα. Από φθηνότερο ρεύμα έως δωρεάν μετακίνηση. Έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με μερικά από τα οφέλη της κάρτας ανεργίας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ; Η Λίνα Μενδώνη απομάκρυνε από το ΚΑΣ τους ανθρώπους που ψήφισαν κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων
36 Views

Η Λίνα Μενδώνη απομάκρυνε από το ΚΑΣ τους ανθρώπους που ψήφισαν κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων

Περισσότερα ...