Με σκάνδαλο σβήνουν τα σκάνδαλα του δημάρχου Γλυφάδας

164 Views
Με σκάνδαλο σβήνουν τα σκάνδαλα του δημάρχου Γλυφάδας
Κραυγαλέα φωτογραφική διάταξη της κυβέρνησης σώζει τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, από τον κίνδυνο έκπτωσης από το αξίωμά του.
Με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών (άρθρο 185) στο λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, νομιμοποιούνται παλαιότερες «διά περιφοράς» (μέσω τηλεφώνου ή e-mail) συνεδριάσεις αυτοδιοικητικών οργάνων και, ταυτόχρονα, παύουν οριστικά ποινικές και πειθαρχικές διώξεις που έχουν ασκηθεί για την εν λόγω, παράνομη μέχρι σήμερα, πρακτική λήψης αποφάσεων.
Ως γνωστόν, σε βάρος του δημάρχου Γλυφάδας (πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ) βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες για την πολύκροτη υπόθεση των «διά περιφοράς» συνεδριάσεων κατά την προηγούμενη θητεία του.
Μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Μαρτίου 2017, είχε στηθεί μια πρωτόγνωρη φάμπρικα παράνομης και μαζικής παραγωγής πλαστών αποφάσεων για θέματα με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, όπως αναμόρφωση προϋπολογισμού, προμήθειες, υπηρεσίες, προσλήψεις κ.ά., σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.».
Μετά το πόρισμα άνοιξε δικογραφία για την υπόθεση, ενώ είχαν ήδη προσφύγει στον εισαγγελέα τόσο αντιπολιτευόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι όσο και σύμβουλοι που αρχικά εκλέχθηκαν με την παράταξη Παπανικολάου και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν.
Με τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο νομιμοποιείται εφεξής η πρακτική των «διά περιφοράς» συνεδριάσεων, «εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής». Προϋπόθεση είναι η συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Επιπλέον, νομιμοποιούνται αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί –σε απεριόριστο χρονικό βάθος– διά περιφοράς, «εφόσον δεν πάσχουν από άλλους λόγους νομιμότητας».
Οπως και να ’χει, «ασκηθείσες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αιρετών προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα αποκλειστικώς σχετιζόμενα με την διά περιφοράς σύγκληση συλλογικών οργάνων […] παύουν οριστικά»!
Αν δεν έχει ασκηθεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη, «η υπόθεση τίθεται στο αρχείο», αναφέρεται ρητά και απροκάλυπτα στην προτεινόμενη διάταξη.
Το οικονομικό «αποτύπωμα» των 86 αποφάσεων, από συνολικά 63 διά περιφοράς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της Γλυφάδας, υπολογιζόταν από την αντιπολίτευση ότι «υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ».
Υπενθυμίζεται ότι είχαν καταγραφεί πληροφορίες στον Τύπο που ήθελαν τον κ. Παπανικολάου να πιέζει την κυβέρνηση για κατάθεση τροπολογίας που θα ακυρώνει κάθε σε βάρος του νομική ενέργεια. Οπως αποδεικνύεται, του έγινε το χατίρι με τον πιο σκανδαλώδη τρόπο.
Αλλες διατάξεις
Περαιτέρω, λοιπές διατάξεις που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:
● Επεκτείνεται η αυξημένη μοριοδότηση εμπειρίας προσωπικού του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που απασχολήθηκε σε νομικά πρόσωπα εκτός ΟΤΑ, που είχαν συμβληθεί με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. κατά τα έτη 2011 και 2012 για την παροχή υπηρεσιών του προγράμματος.
● Για την επιμέρους ψήφιση κάθε θέματος στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών.
● Εξαιρείται το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας από την αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα «που διώκονται κατ’ έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών». Σχετική πρόβλεψη, σημειώνεται, ισχύει και για πλήθος πολιτικών υπαλλήλων με ελεγκτικά καθήκοντα.
● Προστατεύονται οι χρηματοδοτήσεις επενδυτικών δανείων και ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης δήμων από τυχόν κατάσχεση, παρακράτηση ή συμψηφισμό λόγω οφειλών στο Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τρίτους.
Επέκταση συμβάσεων με ιδιώτες για πράσινο και ηλεκτροφωτισμό
Με άλλη διάταξη (άρθρο 179), η κυβέρνηση επεκτείνει τη δυνατότητα των δήμων να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με ιδιώτες και για υπηρεσίες συντήρησης χώρων πρασίνου όπως και ηλεκτροφωτισμού.
Πρόκειται για τροποποίηση του άρθρου 61 του νόμου 3979/2011 που ήδη προέβλεπε σύναψη σχετικών συμβάσεων με ιδιώτες για υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών (πρόβλεψη που διατηρείται).

Τονίζεται ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ η κατάργηση του άρθρου 61 του ν.3979/2011. Αντιθέτως, η κυβερνητική διάταξη κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
«Μου κόλλησαν όπλο...» - Σοκάρει η περιγραφή Κουρτζίδη για την «αρπαγή του μέσα από το Χίλτον»
17 Views

Mετά τη δίωξη του Βαγγέλη Μαρινάκη για ηθική αυτουργία σε παράνομη βία, ο δημοσιογράφος Πάρης Κουρτζίδης περιέγραψε με λεπτομέρειες την «αρπαγή μου μέσα από το Χίλτον».

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
MEDIA
«Μου κόλλησαν όπλο...» - Σοκάρει η περιγραφή Κουρτζίδη για την «αρπαγή του μέσα από το Χίλτον»
17 Views

Mετά τη δίωξη του Βαγγέλη Μαρινάκη για ηθική αυτουργία σε παράνομη βία, ο δημοσιογράφος Πάρης Κουρτζίδης περιέγραψε με λεπτομέρειες την «αρπαγή μου μέσα από το Χίλτον».

Περισσότερα ...
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θεσσαλονίκη: Φοβερό τροχαίο με ένα νεκρό και δύο τραυματίες! Σύγκρουση μηχανής με φορτηγάκι της αστυνομίας
20 Views

Το τροχαίο σημειώθηκε στην εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Ευκαρπίας και στο ρεύμα προς Αθήνα.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη: Ο άνθρωπος που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν ασέλγησε στην ανήλικη κόρη τους!
16 Views

Έναν εφιάλτη στα χέρια ενός Αφγανού έζησε ανήλικο κορίτσι από τη Συρία το οποίο διέμενε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία για ασέλγεια προκαλεί αντιδράσεις…

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Super League: Οι 300 άνθρωποι που θα επιτρέπεται να μπαίνουν στο γήπεδο
19 Views

Εγινε γνωστό σήμερα αναλυτικά το πρωτόκολλο αγώνων της Super League σχετικά με τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται μέσα και στο χώρο του γηπέδου στους αγώνες πρωταθλήματος (πλει οφ και πλέι άουτ). Σύμφωνα λοιπόν με το πρωτόκολλο που ετοίμασε η Λίγκα:

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Τι είναι τα ορολογικά τεστ και πόσο αξιόπιστα είναι;
17 Views

Τον ρόλο των ορολογικών τεστ στη νόσο COVID-19, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους συνοψίζουν οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Λιανίδου, Ράνια Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άδ. Γεωργιάδης: Θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου
16 Views

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που λειτουργεί η εστίαση. Πλήρη εικόνα θα μπορούμε να έχουμε, στην πραγματικότητα, αφού ολοκληρωθεί μία ολόκληρη εβδομάδα, για να μετρήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Με επιχειρηματίες εμβληματικών καταστημάτων που μιλήσαμε για να δούμε τι γίνεται, μας μεταφέρθηκε η εικόνα ότι τις πρώτες ώρες υπήρχε διστακτικότητα του κόσμου. Όσο περνούσαν οι ώρες, όμως, ιδίως μετά το μεσημέρι, η κίνηση αυξανόταν».

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο πρωθυπουργός
17 Views

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την επίσκεψη του από το σταθμό λεωφορείων Μακεδονίας και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα,

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΕ – Κορονοϊός: Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο για τη στήριξη των τραπεζών
18 Views

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για να προστατεύσουν τις τράπεζές τους από την έξαρση του κορονοϊού, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 500 δισ. ευρώ, που πρότειναν η Γαλλία και η Γερμανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) Χοσέ Μανουέλ Κάμπα.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα ΚΕΠ εντάσσονται 15 πιστοποιητικά που έως σήμερα χορηγούνταν μόνο από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία
19 Views

Δεκαπέντε πιστοποιητικά αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έως σήμερα χορηγούνταν μόνο από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία εντάσσονται στα ΚΕΠ, έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
400 αιτούντες άσυλο και 350 ασυνόδευτοι ανήλικοι θα μετεγκατασταθούν στη Γαλλία
17 Views

Στη μετεγκατάσταση 400 αιτούντων άσυλο και 350 ασυνόδευτων παιδιών θα προχωρήσει η Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θεοδωρικάκος: Λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στη καθαριότητα στα σχολεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τη νέα σχολική χρονιά
16 Views

Την διαβεβαίωση, ότι στο πλαίσιο του συντάγματος θα δοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες μια δίκαιη, ρεαλιστική και οριστική λύση για όλους τους εργαζόμενους καθαριότητας στα σχολεία, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας
16 Views

Ένα ακόμη «ραντεβού» κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και της εφαρμογής της ρύθμισης για τη μετάδοση των μαθημάτων έχουν δώσει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) για σήμερα το απόγευμα στις 19:00, στα Προπύλαια.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ν. Κεραμέως: Μέχρι τις 26 Ιουνίου τα μαθήματα σε δημοτικά, νηπιαγωγεία
14 Views

Για «ένα ακόμα βήμα» προς την νέα κανονικότητα έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοινώνοντας το άνοιγμα και των υπόλοιπων δομών της Εκπαίδευσης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Μήνυση από τον περιφερειάρχη Μουτζούρη κατά μιας ΜΚΟ
18 Views

Η Οργάνωση MORIA CORONA AWARENESS TEAM σε δημοσίευσή της με ημερομηνία 21.05.2020 αναφέρεται στο «…Ελληνικό τμήμα της νήσου (Λέσβου)…» ( “…Greek side of island…”), αναφερόμενη στο τμήμα της Λέσβου πλην του Κ.Υ.Τ Μόριας, υπονοώντας ότι το έδαφος της δομής δεν αποτελεί Ελληνική επικράτεια.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ: 15 πράγματα που δικαιούσαι και πιθανότατα δεν γνωρίζεις
34 Views

Κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ: Υπάρχουν αρκετά οφέλη με το να έχει κάποιος κάρτα ανεργίας, που ίσως να μην τα γνωρίζετε όλα. Από φθηνότερο ρεύμα έως δωρεάν μετακίνηση. Έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με μερικά από τα οφέλη της κάρτας ανεργίας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ; Η Λίνα Μενδώνη απομάκρυνε από το ΚΑΣ τους ανθρώπους που ψήφισαν κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων
37 Views

Η Λίνα Μενδώνη απομάκρυνε από το ΚΑΣ τους ανθρώπους που ψήφισαν κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων

Περισσότερα ...