Ο Γ. Παπανδρέου άντεξε δυο χρόνια – ο Κυριάκος πόσο;

157 Views
Ο Γ. Παπανδρέου άντεξε δυο χρόνια – ο Κυριάκος πόσο;
Στις αρχές του μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε στους νέους βουλευτές της ΝΔ: «Η συνοχή της Κ.Ο. πρέπει να είναι αρραγής». Μέσα σε 15 μέρες η αρραγής ομαδα έγινε κομμάτια και θρύψαλα.
Στην ορατή δια γυμνού οφθαλμού τομή που δημιουργεί εξ αρχής η ομάδα Σαμαρά προστέθηκαν και οι «έξι» που -κινούμενοι στον αντίποδά της- καταψήφισαν την παραπομπή Παπαγγελοπούλου.
Ακολούθησε τραγέλαφος. Στην αρχή από το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησαν να τα ρίξουν στο Κινάλ. Το σενάριο δεν έδενε και κλήθηκε η γνωστή μιντιακή ορχήστρα να αλλάξει το ρυθμό: «Είναι καραμανλικοί – σαν τον Παπαγγελόπουλο».
Έτσι το έκαναν χειρότερα: αν οι Καραμανλικοί κινητοποιούνται για έναν πρώην υπουργό του Τσίπρα, τι θα κάνουν αν ο Μητσοτάκης κόψει τον Προκόπη Παυλόπουλο;
Η κοινή λογική λέει ότι είναι άνθρωποι με στοιχειώδη συναίσθηση του ρόλου τους και πέντε γραμμάρια μυαλό στο κεφάλι τους. Προσπαθούν να προειδοποιήσουν τον Μητσοτάκη για το στραβό δρόμο που πήρε.
Ο Γ. Γεραπετρίτης και ο Στ. Πέτσας, άπειροι και οι δυο από τέτοιες καταστάσεις, ανέλαβαν να μπαλώσουν την κοινοβουλευτική εικόνα της ΝΔ και πέτυχαν το αντίθετο με τις… αντιφάσεις τους.
Ο υπουργός Επικρατείας διαπίστωσε ότι η ΚΟ… «είναι συμπαγής» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε ότι δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία-αν είναι δυνατόν να υπάρχει σε μυστική ψηφοφορία- και άρα «δεν υπάρχει πολιτικό συμπέρασμα».
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση μοιάζει πλέον με βάρκα που μπάζει νερά και η κοινοβουλευτική της στήριξη ακόμη περισσότερο. Μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές τα προβλήματα στον κυβερνητικό σχηματισμό δεν κρύβονται πίσω από την επίμονη επικοινωνιακή καμπάνια για το «καλό ξεκίνημα».
Ήδη είναι προφανές ότι πολλά μέλη του υπουργικού συμβούλιου αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του χαρτοφυλακίου τους, με πρωταγωνιστές τους υπουργούς Γεωργίας, Παιδείας, Τουρισμού και Υγείας. Σε άλλα υπουργεία –Εξωτερικών, Άμυνας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Ψηφιακής Πολιτικής -περιμένουν άβουλοι υποδείξεις από το «κέντρο» για όλα: από απλούς χειρισμούς και….προσλήψεις συνεργατών τους, μέχρι νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Σ’ αυτό το κλίμα σύγχυσης μεμονωμένοι υπουργοί αυτοσχεδιάζουν. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανοικοδομεί το προφίλ του: από εραστής της «μιας νέας Αριστεράς που χρειάζεται» το 2016, μετατρέπεται σε αγκιτάτορα της συντηρητικής παράταξης.
Ο Βρούτσης υλοποιεί σκληρή κοινωνική ατζέντα που προκαλεί ήδη κύμα κινητοποιήσεων. Και ο Άδωνις Γεωργιάδης σπεύδει να καταλάβει τα κενά που δημιουργούνται προκαλώντας εσωτερικές προστριβές. Παράλληλα με την ακατάσχετη ρητορεία του για τις «επενδύσεις» που δεν έρχονται αναλαμβάνει να συμμαζέψει το μαγαζί και καθημερινά πλέον δίνει γραμμή στην υπόλοιπη κυβέρνηση.
Επιβάλλει σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, υμνεί την ωμή αμερικανική παρέμβαση και παίρνει πάνω του τον χειρισμό της προανακριτικής για τη Νοβάρτις. Τώρα δεν βρίσκει «αρχισκευωρό» τον Τσίπρα και δεν «θα διαθέσει την υπόλοιπη ζωή για να το αποδείξει», όπως έλεγε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ξαναβρίσκει μέσα του τον υπερ-αντιπρόεδρο της ΝΔ και προεξοφλεί αποφάσεις που ανήκουν στον Πρωθυπουργό, όταν δεν τον εκθέτει- όπως στην υπόθεση του βρέφους με την ανίατη ασθένεια.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την υπερσυγκέντωση εξουσιών και την ισχυρή επικοινωνιακή του υποστήριξη που τον εμφανίζει πανταχού παρόντα και βιονικό, αρχίζει να χάνει τον έλεγχο και η έλλειψη ηγετικών προσόντων είναι οφθαλμοφανής.
Οι αποφάσεις του για τη Νοβάρτις είναι κωμικοτραγικές: πήρε από τη Βουλή το … υπουργικό συμβούλιο και άφησε την Κ.Ο. να μιλάει για κάποιον που «οργάνωσε τη σκευωρία» της Νοβάρτις, δίπλα σε έναν πρώην υπουργό του οποίου μόλις προχθές ήραν τη ασυλία προκειμένου να δικαστεί για δωροδοκία από τη Νοβάρτις. Και δυο ακόμη για τους οποίους συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα.
Στην εξωτερική πολιτική αποδείχθηκε ήδη αναποτελεσματικός, όπως έδειξε η ευρωπαϊκή έξοδος και το ταξίδι στις ΗΠΑ. Οι τοποθετήσεις του για όσα συμβαίνουν στη περιοχή είναι αμήχανες ή… θεωρητικές και αποπνέουν υπερατλαντική υπόδειξη.
Χρειάσθηκε δυο μέρες και αφού τον ξεφώνισε ο Τσίπρας για να καταδικάσει την επέμβαση Ερντογάν στη Συρία. Η κατευναστική πολιτική του απέναντι στην Τουρκία λέγεται ότι τον έχει φέρει σε διάσταση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Επιπλέον με όσα είπε στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum ο Πρωθυπουργός έδειξε να μην έχει καν γνώση των δυσχερειών στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού και προέβη σε ανυπόστατες διαπιστώσεις όπως: «Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα».
Αμέσως τον πήρε καροτσάκι ο Τσακαλώτος: πώς χωρίς καμία παρέμβαση στα έσοδα ή τα έξοδα, έκανε το έλλειμμα -που δεν υπήρχε- πλεόνασμα- που υπήρχε;
Όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Τσίπρα που εκτελεί και κάνει το κομμάτι του -όπως με τον ΕΝΦΙΑ, τις ενισχύσεις των αδυνάμων, το πετρέλαιο θέρμανσης κ.λ.π.- ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει έλλειψη συνέχειας στο αφήγημά του, που ήδη κουτσουρεύτηκε.
Οι επενδυτές δεν πλάκωσαν, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ δεν είναι 4% αλλά υπεραισιόδοξα 2,8% , τα οκτώ δισεκ. του Ελληνικού έγιναν μόλις δύο και από αυτά τα μισά με τραπεζικά δάνεια.
Οι φοροαπαλλαγές ή αναβάλλονται ή θα τις παίρνει όποιος… δεν τις χρειάζεται και αφού περάσει κάποια τεστ. Η μείωση φόρων γίνεται κυρίως σε όσους δεν πλήρωναν φόρο -ως το όριο του αφορολογήτου.
Οι αγρότες θα φορολογούνται εφεξής, τα Ταμεία χάνουν ασφαλισμένους στους οποίους δίνονται κίνητρα για να πάνε σε ιδιώτες, όπως συμβαίνει και με τους πελάτες της ΔΕΗ. Οι «καλοπληρωμένες δουλειές» είναι το βόλεμα ημετέρων κα μετακλητών, η διαφάνεια είναι η συσκότιση της μετοχικής σύνθεσης των ΜΜΕ.
Σ’ αυτό το σκηνικό αποσύνθεσης της εικόνας του και ανατροπής της προπαγάνδας που τον ανέδειξε- Πρέσπες μεταναστευτικό, ασφάλεια, απασχόληση κ.λ.π.- ο Πρωθυπουργός αναζητά διεξόδους. Η πρώτη που βρήκε προκαλεί μειδιάματα: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε «πράσινο κόμμα», ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω το χώρο της οικολογίας».
Δεν είπε όμως πώς σκοπεύει να απαντήσει στην καταγγελία της πρωτοβουλίας ανοιχτής διακυβέρνησης Vouliwatch ότι η ΝΔ χρησιμοποίησε παράνομα το ένα εκατομμύριο της κρατικής ενίσχυσης για «ερευνητικούς σκοπούς» για να πληρώσει τα χρέη της.
Ο Γιώργος Παπανδρέου βγήκε θριαμβευτής από τις εκλογές του 2009. Αλλά σε δυο χρόνια έχασε την πρωθυπουργία χωρίς καν το κόμμα του να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το ερώτημα είναι πότε θα τη χάσει ο Μητσοτάκης και αν θα αφήσει πίσω του έρεβος σαν τον έτερο κληρονόμο. Με τον οποίο μοιάζουν και ως Πρωθυπουργοί σαν δυο σταγόνες νερό. 

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
«Μου κόλλησαν όπλο...» - Σοκάρει η περιγραφή Κουρτζίδη για την «αρπαγή του μέσα από το Χίλτον»
17 Views

Mετά τη δίωξη του Βαγγέλη Μαρινάκη για ηθική αυτουργία σε παράνομη βία, ο δημοσιογράφος Πάρης Κουρτζίδης περιέγραψε με λεπτομέρειες την «αρπαγή μου μέσα από το Χίλτον».

Περισσότερα ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
MEDIA
«Μου κόλλησαν όπλο...» - Σοκάρει η περιγραφή Κουρτζίδη για την «αρπαγή του μέσα από το Χίλτον»
17 Views

Mετά τη δίωξη του Βαγγέλη Μαρινάκη για ηθική αυτουργία σε παράνομη βία, ο δημοσιογράφος Πάρης Κουρτζίδης περιέγραψε με λεπτομέρειες την «αρπαγή μου μέσα από το Χίλτον».

Περισσότερα ...
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θεσσαλονίκη: Φοβερό τροχαίο με ένα νεκρό και δύο τραυματίες! Σύγκρουση μηχανής με φορτηγάκι της αστυνομίας
19 Views

Το τροχαίο σημειώθηκε στην εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Ευκαρπίας και στο ρεύμα προς Αθήνα.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη: Ο άνθρωπος που δέχτηκαν να φιλοξενήσουν ασέλγησε στην ανήλικη κόρη τους!
16 Views

Έναν εφιάλτη στα χέρια ενός Αφγανού έζησε ανήλικο κορίτσι από τη Συρία το οποίο διέμενε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Η καταγγελία για ασέλγεια προκαλεί αντιδράσεις…

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Super League: Οι 300 άνθρωποι που θα επιτρέπεται να μπαίνουν στο γήπεδο
19 Views

Εγινε γνωστό σήμερα αναλυτικά το πρωτόκολλο αγώνων της Super League σχετικά με τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται μέσα και στο χώρο του γηπέδου στους αγώνες πρωταθλήματος (πλει οφ και πλέι άουτ). Σύμφωνα λοιπόν με το πρωτόκολλο που ετοίμασε η Λίγκα:

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Τι είναι τα ορολογικά τεστ και πόσο αξιόπιστα είναι;
17 Views

Τον ρόλο των ορολογικών τεστ στη νόσο COVID-19, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους συνοψίζουν οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Λιανίδου, Ράνια Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άδ. Γεωργιάδης: Θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής φόρου
15 Views

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που λειτουργεί η εστίαση. Πλήρη εικόνα θα μπορούμε να έχουμε, στην πραγματικότητα, αφού ολοκληρωθεί μία ολόκληρη εβδομάδα, για να μετρήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Με επιχειρηματίες εμβληματικών καταστημάτων που μιλήσαμε για να δούμε τι γίνεται, μας μεταφέρθηκε η εικόνα ότι τις πρώτες ώρες υπήρχε διστακτικότητα του κόσμου. Όσο περνούσαν οι ώρες, όμως, ιδίως μετά το μεσημέρι, η κίνηση αυξανόταν».

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο πρωθυπουργός
14 Views

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με τοπικούς φορείς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την επίσκεψη του από το σταθμό λεωφορείων Μακεδονίας και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα,

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΕ – Κορονοϊός: Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο για τη στήριξη των τραπεζών
15 Views

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για να προστατεύσουν τις τράπεζές τους από την έξαρση του κορονοϊού, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 500 δισ. ευρώ, που πρότειναν η Γαλλία και η Γερμανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) Χοσέ Μανουέλ Κάμπα.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα ΚΕΠ εντάσσονται 15 πιστοποιητικά που έως σήμερα χορηγούνταν μόνο από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία
18 Views

Δεκαπέντε πιστοποιητικά αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έως σήμερα χορηγούνταν μόνο από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία εντάσσονται στα ΚΕΠ, έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
400 αιτούντες άσυλο και 350 ασυνόδευτοι ανήλικοι θα μετεγκατασταθούν στη Γαλλία
16 Views

Στη μετεγκατάσταση 400 αιτούντων άσυλο και 350 ασυνόδευτων παιδιών θα προχωρήσει η Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θεοδωρικάκος: Λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στη καθαριότητα στα σχολεία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τη νέα σχολική χρονιά
16 Views

Την διαβεβαίωση, ότι στο πλαίσιο του συντάγματος θα δοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες μια δίκαιη, ρεαλιστική και οριστική λύση για όλους τους εργαζόμενους καθαριότητας στα σχολεία, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας
16 Views

Ένα ακόμη «ραντεβού» κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και της εφαρμογής της ρύθμισης για τη μετάδοση των μαθημάτων έχουν δώσει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) για σήμερα το απόγευμα στις 19:00, στα Προπύλαια.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ν. Κεραμέως: Μέχρι τις 26 Ιουνίου τα μαθήματα σε δημοτικά, νηπιαγωγεία
14 Views

Για «ένα ακόμα βήμα» προς την νέα κανονικότητα έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοινώνοντας το άνοιγμα και των υπόλοιπων δομών της Εκπαίδευσης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Μήνυση από τον περιφερειάρχη Μουτζούρη κατά μιας ΜΚΟ
18 Views

Η Οργάνωση MORIA CORONA AWARENESS TEAM σε δημοσίευσή της με ημερομηνία 21.05.2020 αναφέρεται στο «…Ελληνικό τμήμα της νήσου (Λέσβου)…» ( “…Greek side of island…”), αναφερόμενη στο τμήμα της Λέσβου πλην του Κ.Υ.Τ Μόριας, υπονοώντας ότι το έδαφος της δομής δεν αποτελεί Ελληνική επικράτεια.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ: 15 πράγματα που δικαιούσαι και πιθανότατα δεν γνωρίζεις
34 Views

Κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ: Υπάρχουν αρκετά οφέλη με το να έχει κάποιος κάρτα ανεργίας, που ίσως να μην τα γνωρίζετε όλα. Από φθηνότερο ρεύμα έως δωρεάν μετακίνηση. Έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με μερικά από τα οφέλη της κάρτας ανεργίας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ; Η Λίνα Μενδώνη απομάκρυνε από το ΚΑΣ τους ανθρώπους που ψήφισαν κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων
35 Views

Η Λίνα Μενδώνη απομάκρυνε από το ΚΑΣ τους ανθρώπους που ψήφισαν κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων

Περισσότερα ...