Νέα τεχνολογία «Active acoustics»

109 Views
Νέα τεχνολογία «Active acoustics»

Η τεχνολογία “Active acoustics” της εταρίας Silentium πραγματοποιεί όχι μόνο ενεργή ακύρωση (κατάργηση) θορύβου του δρόμου (active noise cancelation), αλλά και διαμόρφωση ενός προσωπικού ηχητικού περιβάλλοντος βελτιώνοντας τόσο την άνεση όσο και την ασφάλεια. Το σύστημα αυτό τοποθετείται ήδη σε μοντέλα της Jaguar και της Land Rover.

Μέχρι και το 90% του ανεπιθύμητου θορύβου του δρόμου, σε μια ευρεία ζώνη συχνοτήτων - από 20Hz έως 1kHz – καταργεί το λογισμικό “Active Acoustics” της εταιρίας Silentium*, από το Ισραήλ. Η τεχνολογία της Silentium είναι παρόμοια με αυτήν που υπάρχει σε ένα high-end ζευγάρι ακουστικών ακύρωσης θορύβου υψηλών προδιαγραφών, αλλά πιο προηγμένη, καθώς αφενός διαχειρίζεται μεγαλύτερη ποσότητα αέρα, αφετέρου γιατί μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση του ηχητικού περιβάλλοντος, ενισχύοντας τους επιθυμητούς ήχους στο σαλόνι ενός αυτοκινήτου. Και αυτή ακριβώς η δυνατότητα είναι που κάνει τη διαφορά.

Ο τρόπος λειτουργίας

Το Active Acoustics λειτουργεί με τη βοήθεια έως και έξι στρατηγικά τοποθετημένων επιταχυνσιόμετρων στην ανάρτηση του οχήματος, τα οποία παρακολουθούν τις δονήσεις κατά την κύλιση του αυτοκινήτου στο δρόμο και στέλνουν ένα σήμα σε μια ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου με το λογισμικό Silentium.

Αμέσως, παράγεται ένα ισοδύναμο σήμα (ηχητικό κύμα) κατά του θορύβου μέσω του συστήματος ηχείων του οχήματος. Τα ηχητικά κύματα τόσο από τον ανεπιθύμητο εξωτερικό θόρυβο όσο και από τον κατασκευασμένο «αντι-θόρυβο» φτάνουν στα τύμπανα των επιβατών ταυτόχρονα και ακυρώνουν ο ένας τον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται σημαντικά ο συνολικός θόρυβος που αντιλαμβάνονται οι επιβάτες και αναβαθμίζεται η άνεση που απολαμβάνουν κατά τις μετακινήσεις τους.

Πέρα από τον θόρυβο του δρόμου, το λογισμικό Active Acoustics μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να καταργεί μια σειρά ανεπιθύμητων ήχων από διάφορες πηγές, αφήνοντας μόνο τον επιθυμητό ήχο – τον οποίο μάλιστα κατά περίπτωση μπορεί να ενισχύσει.

Μπορεί, λοιπόν, να προσθέσει θορύβους που δεν υπάρχουν αλλά είναι επιθυμητοί ή να δώσει έμφαση στον ήχο στον οποίο ένας οδηγός θέλει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή, όπως το τηλέφωνο, τα προειδοποιητικά σήματα για τον οδηγό και εξωτερικοί ήχοι που πρέπει να φθάσουν στην καμπίνα, όπως οι σειρήνες των ασθενοφόρων, των περιπολικών της αστυνομίας κλπ.

Εφαρμογή στην πράξη

Το Active Acoustics είναι μια τεχνολογία που εξακολουθεί να εξελίσσεται με τελικό στόχο τη διαχείριση κάθε ήχου στην καμπίνα, ειδικά της ομιλίας, που είναι ένας από τους δυσκολότερους στη διαμόρφωσή του ήχους. Και παρόλο που δεν μπορεί να ελεγχθεί κάθε ήχος, το Silentium φαίνεται ότι είναι ήδη σε θέση να δημιουργήσει μια «φυσαλίδα ηρεμίας» στο χώρο γύρω από το κεφάλι κάθε επιβάτη. Πρόκειται για μία σφαίρα διαμέτρου περίπου 330 mm, στο εσωτερικό της οποίας η ένταση και η ποιότητα του ήχου μπορούν να ελεγχθούν ξεχωριστά.

Τώρα, μετά από αρκετά χρόνια εξέλιξης, η Jaguar και η Land Rover, δύο σαφώς Premium μάρκες, γίνονται οι πρώτες στην αυτοκινητοβιομηχανία που ενσωματώνουν το λογισμικό «Active Acoustics» της Silentium σε τρία από τα νέα τους μοντέλα, πράγμα που σημαίνει ότι η τεχνολογία είναι πλέον έτοιμη για να επωφεληθούν απ’ αυτήν οδηγοί και επιβάτες των αυτοκινήτων. Πρόκειται για τις Jaguar F-Pace, Jaguar XF και το Range Rover Velar.

Εκτός από τον σαφή αντίκτυπο στην άνεση και την ευεξία των επιβατών, αλλά και την μείωση της καταπόνησης του οδηγού, η τεχνολογία Active Acoustics της Silentium προσφέρει στους κατασκευαστές οχημάτων και άλλα πλεονεκτήματα. Βλέπετε η ενεργή ακύρωση του θορύβου, μειώνει την ανάγκη για χρήση ακριβών ηχομονωτικών υλικών – στοιχείο που έστω και σε μικρό βαθμό συμβάλλει στη μείωση του βάρους του οχήματος.

Ο Anthony Manias, Επικεφαλής του τμήματος Αυτοκινήτου στη Silentium, σχολίασε: «Η τεχνολογία Active Acoustics θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μειώνουν, καταργούν και βελτιώνουν τον ήχο μέσα στα οχήματά τους, αλλά και το πώς οι πελάτες αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με αυτούς τους ήχους. Η Silentium έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει την ακύρωση θορύβου ευρέος φάσματος στο αυτοκίνητο να δουλέψει - τώρα είναι υπόθεση των κατασκευαστών αυτοκινήτων να υιοθετήσουν την τεχνολογία."

Silentium:

Η Silentium είναι μια εταιρεία τεχνολογικής καινοτομίας που ειδικεύεται σε ολιστικές ενεργές ακουστικές λύσεις σε πολλές εφαρμογές της αγοράς. Το πατενταρισμένο λογισμικό Active Acoustics και οι αλγόριθμοι της Silentium ελέγχουν τους προσωπικούς ηχητικούς χώρους και εξαλείφουν ανεπιθύμητους ήχους σε όλα, από αυτοκίνητα έως καταναλωτικά προϊόντα. Στόχος της εταιρείας είναι η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των ήχων στην υγεία, την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής αλλά και η δημιουργία προσωποποιημένης ακουστικής εμπειρίας.

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑ
Τροφές με λιγότερες από 100 θερμίδες για να παραμείνετε σε φόρμα
31 Views

Οι έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή είναι κακή για τη σωματική και ψυχική υγεία, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι σε αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε εν μέσω κορoνοϊου.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Chanel: Το σόου Yψηλής Ραπτικής Άνοιξη/Καλοκαίρι 2021 (video)
31 Views

H Virginie Viard, η creative director του διάσημου γαλλικού οίκου μόδας εμπιστεύτηκε τον Ολλανδό φωτογράφο και σκηνοθέτη, Anton Corbijn για την παρουσίαση της συλλογής Haute Couture Άνοιξη – Καλοκαίρι 2021 που φιλοξενήθηκε στους γεμάτους από λουλουδένιες αψίδες, ροδοπέταλα και καμέλιες χώρους του Grand Palais της γαλλικής πρωτεύουσας.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Άριελ Κωνσταντινίδη: Δέχτηκε σωματική βία ακόμη και από γυναίκα-συνάδελφο
27 Views

Με αφορμή το «κύμα» εξομολογήσεων γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής ή άλλης μορφής βίας, η Άριελ Κωνσταντινίδη περιέγραψε την εφιαλτική εμπειρία που είχε σε θεατρική παράσταση.

Περισσότερα ...
MEDIA
ΑΝΤ1: Επιστρέφει το Ελλάδα έχεις ταλέντο
27 Views

Το διασημότερο σόου στον πλανήτη επιστρέφει στον ANT1, στο κανάλι που πρώτο το έφερε στην Ελλάδα. Από το φθινόπωρο του 2021, τα φώτα της σκηνής του Ελλάδα έχεις ταλέντο ανάβουν για όσους θέλουν να κάνουν τη διαφορά!

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι: «νιώθω Μακεδόνας που μιλά Μακεδονικά»
34 Views

Σε αλυτρωτικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας προχώρησε ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος έθεσε θέμα «μακεδονικής» μειονότητας κάνοντας πλήρως αντιληπτές τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψαν οι Κοτζιάς-Τσίπρας και τηρεί κατά γράμμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Κίνα: Πρωκτικά τεστ κορονοϊού – «Δεν είναι υπερβολικά οδυνηρό, όμως είναι ασφαλώς σούπερ ταπεινωτικό»
36 Views

Η Κίνα καταφεύγει όλο και περισσότερο στα πρωκτικά διαγνωστικά τεστ Covid-19 για να ελέγχει πρόσωπα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, καθώς η μέθοδος είναι περισσότερο αξιόπιστη, αν και επικρίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Κουμουτσάκος: «Η προσφυγή στη Χάγη θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο συμφωνίας των δύο πλευρών»
22 Views

Μιλώντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Χάγη και για αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο δικαίου.

Περισσότερα ...
ΧΡΗΣΙΜΑ
Κάντε μια δωρεά! Θεόφιλος - Στήριξη στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες
22 Views

Από το 2019 ο οργανισμός «Θεόφιλος» βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και πρόεδρος του οργανισμού τελεί ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Μεθόδιος. Ο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» από την ίδρυση του, έχει καταφέρει γιγαντιαία άλματα προς την επίτευξη σκοπών και στόχων, και καθημερινά βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση στην Ελληνική Κοινωνία.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βελόπουλος: «H επιλογή του Αποστολίδη για τις διερευνητικές είναι σαν να στέλνετε τον Εφιάλτη στις Θερμοπύλες»
19 Views

O πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος σχολίασε την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για τον επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας για τις διερευνητικές με την Τουρκία Παύλο Αποστολίδη, τον οποίο χαρακτήρισε Εφιάλτη.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβούλιο της Ευρώπης: «Ναι» στην πρόταση Τσίπρα για άρση πατέντας στα εμβόλια
23 Views

Τη λογική της αναγκαιότητας άρσης της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό που είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απέρριψε το Συμβούλιο της Ευρώπης την πρόταση Μητσοτάκη, για «πιστοποιητικό εμβολιασμού»
23 Views

Την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για μη ιατρικούς σκοπούς, όπως π.χ. για αεροπορικά ταξίδια απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία (99-10) η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τάσεις φυγής» της ισπανική Repsol (εταιρία ενέργειας) από την ελληνική αγορά.
25 Views

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην ισπανική Repsol για την παραμονή της στις ελληνικές παραχωρήσεις υδρογονανθράκων. Η εταιρεία η οποία συμμετέχει σε 3 παραχωρήσεις σε Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνιο, αν και επισήμως δεν έχει ειδοποιήσει τους συνεταίρους της, δεν κρύβει τις "τάσεις φυγής" από την ελληνική αγορά.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Εθνικό έγκλημα της κυβέρνησης στον Έβρο! Δεν ακυρώνουν την επέκταση του ΚΥΤ για να “αρπάξουν” οι μεγάλες εταιρίες
26 Views

Για να “αρπάξουν” δυο-τρεις μεγάλες αθηναϊκές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν την επέκταση ή την δημιουργία νέας δομής στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, δεν κάνει ακυρώνοντας το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ που πάει να κάνει στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Ψαρράς - Χρυσικού: Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε υπέρ της Ζέτας Δούκα
22 Views

Ο Νίκος Ψαρράς και η Δώρα Χρυσικού, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει με την αποκάλυψη της Ζέτας Δούκα πως είχε πέσει θύμα άγριας συμπεριφοράς από τον Γιώργο Κιμούλη, παίρνουν θέση υπέρ της με ένα κείμενο που εξασφάλισε το enikos.gr αποκλειστικά.

Περισσότερα ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ι. Μάζης: Η αλήθεια και η παγίδα για την Χάγη, τι θα κάνουν Δένδιας και Σαμαράς; (Video)
30 Views

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο ράδιο 98.4, υποστήριξε ότι οι διερευνητικές που είναι προϊόν Γερμανικής επιβολής, κυρίως στην Ελλάδα, απλά δίνουν το τυπικό άλλοθι για να φύγει από το τραπέζι της Συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου.....

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Μεσούτ Χακκί Τζασίν: Να λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές σύμφωνα με την ατζέντα της Άγκυρας
28 Views

«Μέσα σε δύο ώρες» μπορούν να επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διάφορές, υποστηρίζει ο Μεσούτ Χακκί Τζασίν, σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Yeditepe της Κωνσταντινούπολης.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες και αγρότες
22 Views

Νέα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βόλος: Στο νοσοκομείο δύο παιδιά - Πήραν χάπια του παππού τους
33 Views

Ώρες αγωνίας για μια μητέρα δύο παιδιών σήμερα το πρωί στις Αλυκές Βόλου, όταν διαπίστωσε ότι τα δύο μικρά παιδιά της βρήκαν στο τραπέζι χάπια του παππού τους και τα κατάπιαν.

Περισσότερα ...
ΧΡΗΣΙΜΑ
Κάντε μια δωρεά! Κέντρο κοινωνικής φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση «Εστία»
35 Views

Σκοποί του Σωματείου είναι η εφ’ όρου ζωής δωρεάν παροχή φροντίδας και ειδικής θεραπευτικής αγωγής, ή/και άλλης αναγκαίας αγωγής, εκπαίδευσης, κοινωνικής προσαρμογής, επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής προκατάρτισης και κατάρτισης, κοινωνικό-οικονομικής ένταξης, εργασιακής απασχόλησης ατόμων με νοητική υστέρηση ή άλλη αναπηρία με παρόμοια της νοητικής υστέρησης χαρακτηριστικά.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταχρονολογημένες επιταγές: Παγώνει η εξόφλησή τους - Ποιοι είναι δικαιούχοι
30 Views

Κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η πολυαναμενόμενη διευθέτηση του ζητήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών: Το υπουργείο Οικονομικών δίνει μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης προθεσμίες… δύο ταχυτήτων, σε όσους έχουν στα χέρια τους μεταχρονολογημένες επιταγές, να καλύψουν τα ποσά που αναγράφονται σε αυτές.

Περισσότερα ...